Läste Karin Adelskölds debattartikel på Aftonbladet ”Koppla upp dig – och koppla av!” som har några år på nacken och håller med! Men med följande tillägg som jag även nämnde i ett samtal på Almedalen som Jack Werner och Marcin de Kaminski initierat.
När vi köpte gården här i Vimle så spenderade vi varje helg, nästan, utan TV och datorer. Våra barn var 11 och 13 år, året var 2004. Datorerna var en stor del av ungarnas liv, både på fritiden och i skolan. Men när vi var på landet så fanns där ingen dator och inte heller en TV. Endast en stereo med radio samt en mängd med sällskapsspel och böcker. Och en hel del att renovera. En stor trädgård och så klart Chico, vår minigris.
Det fanns inga barn i byn som var i våra barns ålder. De hade inga vänner när vi var på landet. De upplevde säkert helgerna på landet både som tråkiga och händelselösa emellanåt.
Nyttigt att ha tråkigt
Men jag tror det är nyttigt att ha tråkigt. Genom att ibland faktiskt inte ha så kul, att inte ha något att göra, att inte lätt kunna underhålla sig med spel och vänner som alltid finns tillhands i våra mobiler så tvingas man vara kreativ på annat sätt. Man måste aktivera sig på något sätt.
Våra barn bakade en hel del. De var engagerade i våra renoveringar, ibland hjälpte de till, ibland bara de sa vad de tyckte om våra idéer. Vi köpte en studsmatta till dem som de spenderade mycket tid i och vi tvingade dem att hjälpa till att rensa gårdsplanen från ogräs ibland.
Jag tror att om man har tråkigt ibland uppskattar man det som är roligt och underhållande mera.
Tankarna springer lätt iväg och man börjar drömma, drömma om framtiden och om vad man vill ska hända i ens liv. Mycket viktigt och bra tycker jag.
Jag vet inte hur det hade varit om vi hade haft dator med oss, då hade vi bara stationära datorer så det var aldrig aktuellt, eller om barnen hade börjat använda smartphones. Det känns som en annan era än vad det är nu. Men jag vet att de helgerna spenderades med en väldigt hög kvalitet i samvaron i familjen, vilket var en skön kontrast till det ekorrhjul vi sprang i i vardagen.
Var en förebild för dina ungar – lägg ifrån dig telefonen ibland!
Numera är telefonerna alltid med oss, oavsett om det är semester eller inte. Inget jag tycker är konstigt eller upplever stressande. Snarare blir jag mer stressad om jag inte har tillgång till min telefon så jag själv kan välja. Men det finns en sak jag tycker är viktigt när det gäller den digitala revolutionen och det är att vi faktiskt måste kunna ta tillvara på nuet också.
Argumentet ”se till att det är roligare för mig här än vad det är i telefonen” håller inte för mig. Jag anser att det är alla närvarande människors ansvar att se till att de fysiska mötena blir bra.
Genom att inte ha telefonen på matbordet så visar du dina matgäster respekt, du visar att du är villig att lyssna på vad andra har att berätta.
Detta är otroligt viktigt när det gäller våra ungdomar. Om vi alla sitter med telefonen hela tiden finns inte utrymmet för barnen att komma och prata om viktiga eller oviktiga saker. De där minuterna när det är helt tyst och barnen känner att de faktiskt har sina föräldrars fulla uppmärksamhet är väldigt viktiga.
Om du vill få respekt av vänner som inte riktigt förstått ditt intresse för webben och alla dess möjligheter så vinner du inte mer respekt och förståelse genom att sitta och titta i telefonen hela tiden. Lägg ifrån dig den och visa dina vänner respekt och förståelse för deras val. Tids nog blir de nyfikna på hur du träffat alla dina nya vänner, var du fått all din kunskap ifrån och då kommer de till dig och vill veta mer.
Att själv kunna välja är en grundvärdering för mig i alla sammanhang, så även när det gäller min telefon och min semester. Så jag är garanterat uppkopplad massor i sommar, när jag har semester och när jag jobbar.
Så välj du också, hoppas bara du även väljer att visa dina ungdomar att man kan ha roligt utan att titta i telefonen hela tiden och att det är helt okej att faktiskt ha tråkigt emellanåt.
Glad sommar!
Ett svar till ”Att vara uppkopplad även om det är semester”
[…] Bloggade om att koppla ner på semestern för tre år sedan, då med annan vinkel. […]