Aubergine är inte en grönsak jag använt jättemycket tidigare, men med egen stor skörd hittade jag nya recept att prova och uppskatta.
Det går ju utmärkt att odla aubergine i Sverige också. Men här odlar jag på friland och faktiskt utan att förså.
Odling
Finns många sorter av aubergine, små runda och stora avlånga. Jag trodde jag köpt frö till avlånga men de visade sig vara runda, fast stora. De första tre fröna sådde jag på friland i slutet av april. De tog sig snabbt och plantan växte. Långsamt. Det var nog för kyligt där på våren. När jag den 12 juni fick utrymme i en annan sålåda sådde jag två frön till.
Alla plantor fick en omgång av Bokashivatten i augusti och oktober. Har vattnat varje dag hela sommaren.
Skörd
I början av september plockade jag de två första auberginerna, borde tagit dem tidigare, men jag trodde ju de skulle bli avlånga så förstod inte att de var färdiga. Men när de glänsande vackra skalen mattades så insåg jag att det nog inte var en avlång variant jag köpt. Den 20 september plockade jag den första auberginen på den senare omgången.
Jag gav även bort ganska många frukter. I slutet av oktober stannade plantorna av. Inga fler frukter och de små som fanns växte väldigt långsamt eller inte alls. Så kommer ta upp plantorna i helgen.
Förädling & matlagning
Jag testade att konservera enligt Gennaros (Jamie Olivers italienska vän) recept. Första gången fick jag inte till smakerna riktigt, men vi åt upp det ändå med glädje. Som eftermiddagssnacks på knäckemacka. Nästa gång jag skördade gjorde jag om det, då med mindre storlek på de skurna bitarna och en olivolja som inte är extra virgin. Det blev fantastiskt gott!
- Konserverad aubergine med vitlök och chili
- Aubergine paj med fetaost (så himla gott, nästa år ska jag göra och frysa in för det var lika gott att tina upp de rester vi frös in)
- Moussaka (fast jag gjorde på sojafärs och ostsåsen gjorde jag bara genom att smälta ihop sojagrädde och riven ost och så gjorde jag ett lager med mozzarella mitt i)
- Halloumifylld aubergine (se bild, riktigt smarrigt)
Vad lagar du för mat med aubergine?
Lärdomar till nästa år
Det är ingen idé att så för tidigt. Men värt att prova i maj tänker jag och sen en omgång till i juni för att ha färska under en längre tid. Ska också ge dem lite mer utrymme per planta än vad jag gjorde i år.
12 svar till ”Aubergine odling, skörd & förädling 2021”
Översta bilden – så vacker potatis! Härlig blå färg och så blank. Har inga tips på recept eftersom jag aldrig köper
aubergine. Äter om jag blir bjuden, men lagar aldrig själv. Kram
Tack mamma, men det är ingen potatis, det är en aubergine :D.
Jag vet, men det är en potatisväxt! Kram
Jo, men ingen potatis tänker jag. Men då förstår jag hur du menade.
Hej Anna!
Så härligt att kunna använda allt du sår o skördar, tycker du är fantastisks duktig som får till så mycket godsaker. Har tyvärr inga tips att ge.
Fick stipendium i matlagning i skolan ????, men min man brukar säga att hur dåliga var de andra i klassen då när jag kunde få det
????????. ( ett skämt i familjen som jag brukar dra ????)
Ha en fin helg!
Hälsningar Lena K
Hej 🙂 Ja det är väldigt härligt att kunna njuta av egenodlat, smakar så otroligt mycket bättre. Kanske just därför jag vet arbetet bakom. Hahaha, det är härligt att du kan bjuda på det Lena! Detsamma!
I loved your ”45 words” post, but this one, with food pix, is my favorite this week. I made eggplant parmagiana recently and ate it all myself (over a couple of days, of course). Hope you and Roger are enjoying a bom fim de semana.
Thanks! So glad my posts give you joy.
Oj så mycket gott! Mycket inspiration där. Har inga egna men får nog köpa lite aubergine nästa gång det handlas.
Kul att kunna inspirera! Såg att ”vår” Grönsakstant hade fina, men finns ju överallt 🙂
Åh såna härliga recept, de skall jag prova. Var hittar du Halloumi? Jag har letat och letat…
Det finns halloumi på Auchan i Guia samt Baptista i Luz.