När det äntligen var dags att köpa några avokadoträd så ville jag verkligen lära mig så mycket som möjligt så vi skapade rätt förutsättningar. Men jag lärde mig mer än så och idag ska jag berätta om avokadons unika befruktning.
Vilka förutsättningar som krävs berättade jag om när vi planterat våra nyinköpta träd i vintras.
Hur frukten bildas på ett avokadoträd går inte till som jag trodde i alla fall. Jag visste det fanns två grupper och att det gällde att ha ett av varje, men inte varför.
Två grupper av avokado
För att få skörd är det viktigt att ha minst ett träd från både A & B gruppen. Anledningen är att de blommar olika, som du kan läsa om längre ner, och att korspollinering krävs. Det går att få frukt genom självpollinering, men är mycket osäkert.
Grupp A: Hass, Reed, Lamb Hass, Pinkerton, Gwen, Aboyce, Arue (Persea floccosa).
Grupp B: Fuerte, Bacon, Zutano, Ettnger, Walter Hole, Ajax, Allmeat, Buena Esperanza, Galo, Grande, Wright (Persea skutshii, Persea borbonia)
En kombination av Hass och Bacon har visat sig vara väldigt bra i Algarve då dess blomning stämmer överens för en produktiv pollinering. Vi bor ca 30 min från gränsen till Algarve, så jag hoppas att det ska bli en blomning som genererar lagom mycket frukt även hos oss. Det är dessutom de avokadosorter som vi gillar bäst så de passar hemma hos oss av den anledningen.
Dock har vårt Hass träd tagit mycket stryk under frosten, så vi får väl se om det stämmer tidsmässigt med blomningen den här våren.
Avokadons befruktning
Blommorna på avokadoträdet är tvåkönade och öppnar sig två gånger, i ett stadie av honblomma första dagen och i ett stadie av hanblomma dagen efter. Alla blommor på ett träd är synkade, så på ett och samma träd är det antingen en dag för en mottaglig pistill eller en dag för produktion av pollen.
A-gruppens blommor öppnar sig på morgonen/förmiddagen dag 1 och är mottagliga för befruktning under 2-6 timmar sedan är blomman stängd tills den öppnar sig med pollen dagen efter på eftermiddagen.
B-gruppen är tvärtom, de öppnar sig på eftermiddagen dag 1 som mottagliga för befruktning och släpper pollen dag 2 på förmiddagen.
Befruktning av ex. Hass kan alltså ske på förmiddagen medan Bacon befruktas på eftermiddagen.
Det krävs 20 st pollen på pistillen för att det ska bli en frukt och det krävs att temperaturen inte varierar för mycket, för då varierar också blomningen och ovan synkronisering kommer ur balans. Vilket kan göra att det inte blir några blommor alls eller att det inte finns några pollen tillgängliga när pistillen är öppen, oavsett om det är blommor på A eller B. Det kan också i obalansen göra så att allt är öppet samtidigt och frukten bildas ändå. Just nu har vi flera blomklasar i knoppstadie på Bacon-träden, medan Hass bara har små knoppar för nya löv.
Det är många blommor som inte blir en frukt, har läst olika siffror och vet inte vilken som stämmer. Men att bli lycklig över varje liten blomma är en sak, men att förvänta mig en avokado av varje ska jag i alla fall inte göra. Jag blir faktiskt glad för en endaste avokado det här första året!



Avokadons cykel
I bilden ovan ser du hur avokadons cykel ser ut. Från blomning till färdig frukt, exemplet är för sorten Hass och från planteringar i Algarve, södra Portugal.
mars-maj är blomning- & pollineringstid (orange linje).
maj – nov utvecklas frukten (brun linje)
nov – febr mognar frukten (grön linje)
jan – maj är det skörd (blå linje)
Hass
Hass är den sort som oftast säljs i affärerna, brunt knottrigt och tjockt skal. Fruktköttet är ganska fast, går enkelt att göra skivor av det, till macka eller sallad.

Bacon
Avokadosorten Bacon är grön och slät, glänsande med väldigt tunt skal. Fruktköttet väldigt krämigt, något mildare smak än Hass. Perfekt sort att göra en väldigt god guacamole av. Går också utmärkt att lägga på mackan och i salladen, men kanske allra bäst att salta lite och sen ta fram en sked och gröpa ur läckerheten. Vi gillar Bacon bäst.
Läs mer om avokadons befruktning på portugisiska här. (extern länk)
Jag kommer så klart berätta om hur det går för våra träd, om det blir någon skörd får vi se. Först ska det blommas och pollineras.

Lämna ett svar