sintropic farm portugal

Besök på Terra Sintrópica

Publicerat den

Vi besökte en gård i Mértola som vill finna svaren till hur de kan förhindra erosion, effektivisera bevattningen, bevara biologiska mångfalden, minimera produktionen av växthusgaser och underlätta mänsklig anpassning till klimatförändringarna.

Den här gården ligger alltså i samma svåra klimat som vi bor i, där hettan och torkan är tuff på sommaren och där frostrisken kan utmana växterna på vintermornarna och dessutom är marken här hård och näringsfattig.

Jag var nyfiken på deras arbete, jag är nyfiken på allt som har med växtlighet att göra. Att inspireras till nya växter, nytt tänk och för mig nya principer, ja allt det fick jag med mig härifrån. Först berättar jag om själva besöket, sedan om vad syntropisk odling är och sedan avslutar jag med mina egna reflektioner.

Jag har tidigare berättat om vilka plantor jag köpte på den här gården efter studiebesöket.

Jag har också tidigare berättat att vi var på en vingård där syntropiskt jordbruk praktiserades.

Malhadinha studiebesök

Vi var på Malhadinha gården i tre timmar och matades med massor av information. Eftersom ingen av oss är utbildad inom jordbruk eller odling så var det svårt att ta till sig allt. Vi har ju bara vår egen erfarenhet vilket inte är starkt nog att fästa all den nya informationen i. Men vi försökte och jag har efter besöket även researchat en hel del.

Malhadinha är en gård där det bedrivs experiment, övervakning och demonstration. En plats där det drivs olika typer av odling, alla ekologiska och i ett med naturen. Det experimenteras fram vad som är bästa sättet att få liv i jorden igen, i ett av Portugals torraste områden.

När vi gick omkring där på gården med Leo, vår guide, så sparkade hon till marken vi gick på vid ett tillfälle och sa ”this is not soil, its just dirt”. För mig var det jord, men jag förstår var hon menar. Jord är levande, full med organismer och näring. Jorden på gångvägen som hon sparkade på var mer som damm, alltså inte jord, med hennes termer. Den meningen fastnade hos mig. Jord är inte alltid jord. Jord kan vara bara smuts.

Leo sa att hon undrar varför vi inte lyssnar på naturen, som fanns här långt före oss. Nu när vi varit så bra på att förstöra mycket av jordskorpan så behöver vi skapa de förutsättningarna som krävs för att naturen ska klara att återskapa sig själv. För det kan den. Plantorna har överlevnadsinstinkten inbyggd.

Genom att tillföra organiskt material och plantera rätt växter så påskyndas naturens livsprocess. Växter som hjälper varandra, med rötter som nätverk och jorden som energikälla i kombo med fotosyntesen så skapas det liv.

CARES är ett av projekten som bedrivs på Malhadinha. Det är ett levande laboratorium för den förändring vars genomförande är brådskande. På Malhadinha letar de efter en process där grundvärdet är omsorg. Ta hand om marken, för människorna och för framtiden.

De utbildar, samarbetar, ökar medvetandet, dels med projektet CARES och dels med restaurangen PREC som ligger mitt i stan Mértola.

De medverkar också i skolorna i Mértola där eleverna aktivt själva är med och planterar, odlar och skördar enligt dessa hållbara principer.

Hemma på gården tas skott och småplantor tillvara, de låter dem växa till sig i växthusen och planterar sedan ut dem eller säljer dem för att få intäkter till projekten.

Syntropiskt jordbruk

Kanske du har hört talas om regenerativt jordbruk, permakultur, syntropisk odling eller Miyawaki? Det är alla begrepp som handlar om att bruka jorden samtidigt som den förbättras.

På Malhadinha praktiseras bland annat Syntropiskt jordbruk. Det är en uppsättning principer och metoder som skapats av Ernst Götsch, som hjälper jordbrukare att lära sig att läsa de naturliga strategierna för förnyelse på varje given plats och översätta dem till jordbruksinsatser. Syntropiskt jordbruk är en metod som gör anspråk på att respektera och efterlikna naturen, i form av större mångfald och komplexitet, precis som en naturlig skog gör.

Syntropic Farming is an innovative approach to regenerative agriculture which allows us to create dynamic, successional, and economically viable ecosystems that restore degraded soil biodiversity.

By understanding and respecting nature’s complex system, Syntropic Farming imitates the natural regeneration of forests and provides a harmonious integration of our food production systems.

Besök gärna Terra Sintrópicas webbplats där det finns en hel del information om projekten.

Läs mer om syntropiskt jordbruk på Wikifarmer, där den tecknade bilden är hämtad.

Mina reflektioner

Även om vi inte är ett producerande jordbruk så kan vi följa många av principerna på vårt lilla ställe. I det lilla kan förändringar också göra stor skillnad.

Jag vill ha mångfald på vår mark. Jag vill att fältet som varit ett öppet betesfält för får i många år ska få liv igen. Träd och buskar som hjälper till att utveckla fältet till en plats med bra jord igen. Öppna landskap är vackert, jag älskar ju själv vyer. Men jorden eroderar, och i vårt klimat behöver den få hjälp.

Att kunna minska bevattningen och näringstillförsel samtidigt som en kan se hur marken blir bördig ”av sig själv” (ja det krävs massor av arbete med att täcka), visst låter det magiskt. Den biologiska mångfalden ökar ju större variationen är på växterna. Det här lockar mig enormt, jag drömmer om att se vårt fält bli en liten oas här på prärien, som idag till stor del är omringad av utarmade betesfält.

Det jag tog med mig från den här gården är främst:

  • täcka jorden mer (därför vi köpt poppel för att kunna göra egen flis)
  • plantera tätare, låta växterna hjälpa till att skydda marken och intilliggande växter från den hårda solen
  • beskär intensivt för att stimulera tillväxt och få mer att täcka marken med (låt det ligga bara)
  • tänka även vertikalt i planteringen
  • blir sugen på växthus igen, det är så svårt under våra heta somrar, men det funkar besvisligen om en vet vad en gör

Lämna jorden bättre än innan man brukade den, ja! Som jag berättat många gånger i den här bloggen så är jorden här helt värdelös och det är svårt att hitta bra jord till odlingslådorna för ett vettigt pris. Att då finna vägar att hjälpa jorden bli bra av sig själv, genom att plantera rätt växter och arbeta intensivare med ett tydligt fokus är en utmaning som vill jag anta.

Jord = levande materia, behandla den som det också.

Som konsument har vi all makt! Därför tycker jag det är otroligt viktigt att vi redan i skolan lär oss hur mat odlas och hur vi tar hand om vår jord & våra kroppar samtidigt. Att kunna odla sin egen mat och samtidigt minska sin beroendeställning av andras produktion och kunskap tror jag på.

Här är en film som tydligt visar vilken enorm skillnad dessa metoder kan åstadkomma

Tipset om att besöka den här farmen kom från bloggaren bakom ”Världen sedd inifrån”. Tack, vi uppskattade verkligen vårt besök och all inspiration vi fick med oss.

Det kostade €35,- per person och i det inkluderas en lunch på deras restaurang PREC.

Jag har börjat spåna på ett inlägg där jag tydligare, djupare och bredare kommer förklara våra tankar kring vår trädgård och arbetet i den.

24 svar till ”Besök på Terra Sintrópica”

  1. Profilbild för Anette

    Vilket intressant inlägg.
    Kul att lära sig om jord och odling av experter.
    Det jag vet, eller tror mig veta, om dig kommer du att anamma din nya kunskap.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt du gillade det! Ja du känner mig rätt 🙂

  2. Profilbild för Znogge

    Det är verkligen en gård med stora visioner och ambitioner! Jag kan tänka mig att det var ett mycket intressant och lärorikt besök. Även om ni inte driver ett jordbruk kan säkert mycket gagna er mark och er trädgård. Det finns mycket att tänka på när det gäller naturen. Jag förstår precis vad hon menade med att jord inte alltid är jord. Så är det på många ställen.

    Önskar en fin tisdag!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Precis så där tänker vi, vi gör vad vi kan här hos oss. Varit en bra dag, kram!

  3. Profilbild för Marika

    Verkligen intressant!
    Ska läsa på, känner jag.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt du känner så!

  4. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Så intressant med jordskorpan, älskar headern.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Blev väldigt nöjd med headern!

  5. Profilbild för Monnah

    Wow, verkligen inspirerande! Just täckodling har vi fastnat för och det är nog det som behövs för att vi ska kunna odla alls. Vi bor på en ö med väldigt sandig jord. ”Sand med smuts i”, bedömde min trädgårdsmästarsvägerska, ungefär som er guide påvisade. Jag försöker tänka att det viktigaste är att det hela tiden finns tillgång till materia som ska tillbaka ner i jorden efter att man har skördat. Det är ju så naturen funkar! Inte räfsas det eller plockas bort. Dock rensar jag rätt hårt i omgångar då vi har så otroligt mycket ogräsfrön och rötter i jorden, främst på våren. Det blir bättre och bättre hela tiden och jag inbillar mig att våra insatser ger resultat. Det verkar onekligen så eftersom vi får lite bättre skördar varje år. Ibland känner jag bara för att ge upp, men nu börjar redan lusten återkomma efter ett par månaders vila där vi bara plockat av det som fortfarande står i jorden då och då.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag är lite anti täckodling på vintern där jag har grönsakerna för snäckorna här äter upp så mycket för mig då. Men på sommaren är det kanonbra och väldigt viktigt. Det tycker jag låter som en bra filosofi, att ge tillbaka när en tagit. Tycker också det blir bättre med rensning. Just ogräs lägger jag i svarta sopsäckar så de får fermenteras där innan jag lägger ut det som täck. Vad kul du redan börjar få kli i fingrarna!

  6. Profilbild för Mamma C

    Vilket intressant och även lärorikt besök kan jag tänka mig.
    Ha en fin tisdag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det var det absolut! Kram

  7. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Det där besöket passar mig som hand i handske. Jag skulle mera än gärna ha varit med där…
    Då det begav sig så odlade jag mycket på det sättet som de tänker..jag tänkte, vi tänkte. Mycket ge hela tiden för att få jorden glad. Ungefär. Då delar den med sig frikostigt i sin tur. Underbart inlägg, tack Anna!
    För övrigt en liten fråga; behandlar du citronträden på något särskilt sätt för att de inte ska få ohyra?. Jag kämpar på här och hittar inte någon bra melodi så att säga. Jag gör en lösning på såpa, vatten och lite vinäger..men det hjälper föga.
    Kram från ett soligt Madeira

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag ger en massa gödsel, men inte varit lika bra på att annat organiskt material. I odlingslådorna ja, men inte på andra ställen. Kul du uppskattade! Vi har ingen ohyra på citronträden. På apelsinträden har vi såna som borrar gångar i löven, de påverkar inte skörden men jag motarbetar dem genom att inte gödsla maj-juli när de är aktiva (de angriper bara nya späda blad) och så sprutar jag med såpa, vatten och neem olja några gånger på våren. Kram!

  8. Profilbild för Annika

    Headern idag är härlig. Personen håller jorden som ett hjärta. Så passande och fint.
    Ja ni lever i en knepig zon, just där med ökenklimat och den kyla som ju kommer där. och näringsfattig jord.
    Men nu fick ni minsann kött på benen och lärdom.
    Kramar!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja, jag såg det också, så himla bra med hjärtat! Så mycket information, dags att praktisera 🙂 Kram

  9. Profilbild för Marianne

    Ett lärorikt besök på gården, de gör ett viktigt arbete och spännande experiment.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Håller med till 100% Kram

  10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Jag fylls av tacksamhet för att det finns engagerade människor som verkligen vill göra en positiv förändring och sprida kunskaperna om hur det kan ske. Även ni ska ha ett tack för att ni tar ett stort ansvar för att förbättra och utveckla jorden och växternas möjligheter i det lilla. Genom att alla ni som tar till er av kunskaperna sedan sprider dem vidare så blir det förhoppningsvis en stor trend. Som belöning får ni en fin trädgård där allt växer och frodas 😀
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack Ingrid, vad glad du gör mig med dina ord. Kram

  11. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Vilken fantastiskt trevlig tur ni verkar ha varit på – så härligt att få ta del av ny kunskap och få inspiration och nya idéer! Jag har bara hunnit snabbläsa inlägget och skall gå tillbaka och läsa om + följa länkarna och kika. Kanske hinner till helgen?

    Det skall bli spännande att se vad den nya inspirationen leder till i era odlingar. Och spännande att följa de nya växternas utveckling. Jag är lite nyfiken också på om/vad du fick för tips ang. att lyckas med växthusodling i ert klimat.

    Det är verkligen jätteroligt när ni varit iväg på rundturer och annat och du delar med dig så frikostigt av allt ni sett och lärt er. Tack! 😀

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det var det och jag tror mig veta att ni hade uppskattat besöket där också. Fick inga tips om växthusodlingen, mer än att jag såg att de hade två olika, för med olika skydd, vilket verkade funka. Jag kommer inte researcha om det just nu, för om det blir någon typ av växthus här framöver så lär det dröja. Har annat fokus. Kul du gillar följa med!

  12. Profilbild för Anita

    Väldigt intressant att läsa och jag förstår att du fick mycket inspiration och en hel del tips för hur ni kan göra liknande hemma hos er. Att återföra till jorden. Varje höst krattar jag in löven i rabatterna. Dels fungerar de som skydd under vintern men framför allt så återförs mycket näring till jorden. Ett evigt kretslopp.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad kul du tyckte det var kul att läsa. Väldigt mycket inspiration! Bra du ger rabatterna alla löv. Jag kommer få plantera mycket för att ha något att ge tillbaka, här finns ju inget att kratta in 🙂 Kram

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
07:4517:22 WET
FreLörSönMånTis
19°C / 4°C
17°C / 3°C
16°C / 3°C
17°C / 3°C
17°C / 2°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.