Vi besökte en gård i Mértola som vill finna svaren till hur de kan förhindra erosion, effektivisera bevattningen, bevara biologiska mångfalden, minimera produktionen av växthusgaser och underlätta mänsklig anpassning till klimatförändringarna.
Den här gården ligger alltså i samma svåra klimat som vi bor i, där hettan och torkan är tuff på sommaren och där frostrisken kan utmana växterna på vintermornarna och dessutom är marken här hård och näringsfattig.
Jag var nyfiken på deras arbete, jag är nyfiken på allt som har med växtlighet att göra. Att inspireras till nya växter, nytt tänk och för mig nya principer, ja allt det fick jag med mig härifrån. Först berättar jag om själva besöket, sedan om vad syntropisk odling är och sedan avslutar jag med mina egna reflektioner.
Jag har tidigare berättat om vilka plantor jag köpte på den här gården efter studiebesöket.
Jag har också tidigare berättat att vi var på en vingård där syntropiskt jordbruk praktiserades.
Malhadinha studiebesök
Vi var på Malhadinha gården i tre timmar och matades med massor av information. Eftersom ingen av oss är utbildad inom jordbruk eller odling så var det svårt att ta till sig allt. Vi har ju bara vår egen erfarenhet vilket inte är starkt nog att fästa all den nya informationen i. Men vi försökte och jag har efter besöket även researchat en hel del.
Malhadinha är en gård där det bedrivs experiment, övervakning och demonstration. En plats där det drivs olika typer av odling, alla ekologiska och i ett med naturen. Det experimenteras fram vad som är bästa sättet att få liv i jorden igen, i ett av Portugals torraste områden.
När vi gick omkring där på gården med Leo, vår guide, så sparkade hon till marken vi gick på vid ett tillfälle och sa ”this is not soil, its just dirt”. För mig var det jord, men jag förstår var hon menar. Jord är levande, full med organismer och näring. Jorden på gångvägen som hon sparkade på var mer som damm, alltså inte jord, med hennes termer. Den meningen fastnade hos mig. Jord är inte alltid jord. Jord kan vara bara smuts.
Leo sa att hon undrar varför vi inte lyssnar på naturen, som fanns här långt före oss. Nu när vi varit så bra på att förstöra mycket av jordskorpan så behöver vi skapa de förutsättningarna som krävs för att naturen ska klara att återskapa sig själv. För det kan den. Plantorna har överlevnadsinstinkten inbyggd.
Genom att tillföra organiskt material och plantera rätt växter så påskyndas naturens livsprocess. Växter som hjälper varandra, med rötter som nätverk och jorden som energikälla i kombo med fotosyntesen så skapas det liv.
CARES är ett av projekten som bedrivs på Malhadinha. Det är ett levande laboratorium för den förändring vars genomförande är brådskande. På Malhadinha letar de efter en process där grundvärdet är omsorg. Ta hand om marken, för människorna och för framtiden.
De utbildar, samarbetar, ökar medvetandet, dels med projektet CARES och dels med restaurangen PREC som ligger mitt i stan Mértola.
De medverkar också i skolorna i Mértola där eleverna aktivt själva är med och planterar, odlar och skördar enligt dessa hållbara principer.
Hemma på gården tas skott och småplantor tillvara, de låter dem växa till sig i växthusen och planterar sedan ut dem eller säljer dem för att få intäkter till projekten.
Syntropiskt jordbruk
Kanske du har hört talas om regenerativt jordbruk, permakultur, syntropisk odling eller Miyawaki? Det är alla begrepp som handlar om att bruka jorden samtidigt som den förbättras.
På Malhadinha praktiseras bland annat Syntropiskt jordbruk. Det är en uppsättning principer och metoder som skapats av Ernst Götsch, som hjälper jordbrukare att lära sig att läsa de naturliga strategierna för förnyelse på varje given plats och översätta dem till jordbruksinsatser. Syntropiskt jordbruk är en metod som gör anspråk på att respektera och efterlikna naturen, i form av större mångfald och komplexitet, precis som en naturlig skog gör.
Syntropic Farming is an innovative approach to regenerative agriculture which allows us to create dynamic, successional, and economically viable ecosystems that restore degraded soil biodiversity.
By understanding and respecting nature’s complex system, Syntropic Farming imitates the natural regeneration of forests and provides a harmonious integration of our food production systems.
Besök gärna Terra Sintrópicas webbplats där det finns en hel del information om projekten.
Läs mer om syntropiskt jordbruk på Wikifarmer, där den tecknade bilden är hämtad.
Mina reflektioner
Även om vi inte är ett producerande jordbruk så kan vi följa många av principerna på vårt lilla ställe. I det lilla kan förändringar också göra stor skillnad.
Jag vill ha mångfald på vår mark. Jag vill att fältet som varit ett öppet betesfält för får i många år ska få liv igen. Träd och buskar som hjälper till att utveckla fältet till en plats med bra jord igen. Öppna landskap är vackert, jag älskar ju själv vyer. Men jorden eroderar, och i vårt klimat behöver den få hjälp.
Att kunna minska bevattningen och näringstillförsel samtidigt som en kan se hur marken blir bördig ”av sig själv” (ja det krävs massor av arbete med att täcka), visst låter det magiskt. Den biologiska mångfalden ökar ju större variationen är på växterna. Det här lockar mig enormt, jag drömmer om att se vårt fält bli en liten oas här på prärien, som idag till stor del är omringad av utarmade betesfält.
Det jag tog med mig från den här gården är främst:
- täcka jorden mer (därför vi köpt poppel för att kunna göra egen flis)
- plantera tätare, låta växterna hjälpa till att skydda marken och intilliggande växter från den hårda solen
- beskär intensivt för att stimulera tillväxt och få mer att täcka marken med (låt det ligga bara)
- tänka även vertikalt i planteringen
- blir sugen på växthus igen, det är så svårt under våra heta somrar, men det funkar besvisligen om en vet vad en gör
Lämna jorden bättre än innan man brukade den, ja! Som jag berättat många gånger i den här bloggen så är jorden här helt värdelös och det är svårt att hitta bra jord till odlingslådorna för ett vettigt pris. Att då finna vägar att hjälpa jorden bli bra av sig själv, genom att plantera rätt växter och arbeta intensivare med ett tydligt fokus är en utmaning som vill jag anta.
Jord = levande materia, behandla den som det också.
Som konsument har vi all makt! Därför tycker jag det är otroligt viktigt att vi redan i skolan lär oss hur mat odlas och hur vi tar hand om vår jord & våra kroppar samtidigt. Att kunna odla sin egen mat och samtidigt minska sin beroendeställning av andras produktion och kunskap tror jag på.
Tipset om att besöka den här farmen kom från bloggaren bakom ”Världen sedd inifrån”. Tack, vi uppskattade verkligen vårt besök och all inspiration vi fick med oss.
Det kostade €35,- per person och i det inkluderas en lunch på deras restaurang PREC.
Jag har börjat spåna på ett inlägg där jag tydligare, djupare och bredare kommer förklara våra tankar kring vår trädgård och arbetet i den.
Lämna ett svar