Black Pig låter inte direkt varken som ett gin destilleri eller temapark. Men det är faktiskt både ock, dessutom med 360 graders hållbarhet!
Det är svårt att förklara den här parken, den är den enda i sitt slag. Här är naturen och djuren en del av det centrala – destilleriet. Tillverkning av gin, medronho och rom är Black Pigs kärnverksamhet, men med parken intill blir det en helt annan upplevelse att provsmaka och lära sig om produkterna.
Parken Vila do Gin
I parken kan en vandra omkring i en naturmiljö med ett glas i sin hand samtidigt som en klappar djuren. Eller så sätter en sig i någon av alla platser de skapat för avkoppling, i skuggan av en korkek till exempel. Dessutom finns det flera barer utspridda i området, så när drinken tar slut är det bara att gå och köpa en ny, om en vill.
Det finns så klart svarta grisar på markerna men vi såg också dvärggetter, åsnor och får. En stor lekpark för barn finns, även en del ordnade aktiviteter.
Black Pigs historia & destilleri
2007 planterades det jordgubbsträd för att kunna börja tillverka Medronho. 2014 infördes grisar till området och 2016 var det dags för gin. 2018 tog de hem sockerrör från Madeira och tillverkade rom för att i sina barer kunna servera drinkar med egentillverkad rom.
Kul fakta! Romen lagras ute i havet utanför Porto Covo, vid ön som gett namn till deras rom, i två år. Anledningen är för att trycket av havet frigör smakerna och dessutom förkortas tiden för lagringen.
Hållbarhet
Växterna till produktionen skördas från den egna marken. Processen görs manuellt. Växterna jäser sedan enligt urgamla Alentejotraditioner. I en handgjord koppardestillator så destilleras ginen. När spriten är klar så etiketteras och buteljeras (med korkar från egna korkekar så klart) allt manuellt.
Efter produktionen återgår restprodukterna till gödning eller djurfoder.
The most awarded European gin
blackpig.pt
Workshop med Black Pig
I år har de börjat med olika workshops. Och vi bokade en workshop där vi skulle lära oss göra den perfekta Gin & Tonic. Vi dricker inte GT egentligen, eller drack ska jag nog säga, för nu lär vi göra det. För tusan vad gott det blev!
Bartender Romeo berättade om företaget Black Pig, om hur de anställda byggde parken under pandemin och om hur han föredrar att dricka de två olika ginsorterna de har (Costa & Montado).
Han berättade om de olika smaksättarna (de flesta lokala) de tillsätter i drinkarna och vilka som passade till vilken gin. Sedan gjorde han två varianter som vi drack upp 🙂 Därefter fick vi själva blanda våra egna speciella Gin & Tonic med den nya kunskapen vi fått. Och vi lyckades riktigt bra allihop (vi var där med ett par kompisar).
Nästa gång, ja det blir det säkert, så vill vi gå den lilla vandringen på 2 km runt markerna, det hann vi inte med den här gången. Och då får jag nog köra så Roger kan prova få lite smakupplevelser på plats också.
Black Pig Butik
Utöver barerna i parken finns en butik där spriten kan köpas, men även smaksättarna, glas och tonic t.ex.
Vi gick därifrån med en flaska gin Costa (som ingick i biljetten), en flaska rom, en smaksättare och två varianter av tonic.
Saknade att kunna köpa något ätbart, inte ens nötter fanns att tillgå i barerna. Fanns tapas på några av workshoparna men inget tilltugg på vår variant. Det var faktiskt det enda negativa!
Ett besök här kan vi verkligen rekommendera och trots att det är ett destilleri så finns det massor att göra även för barnen tack vare lekpark och alla djuren.
Igår kväll invigde vi helgen med att göra varsin grym GT med Black Pig Costa hemma! Jag smaksatte min med rosmarin, lime och smaksättningen jag köpte hos Black Pig samt Fever Trees Sparkling Pink Raspberry & Rhubarb tonic water.
När du är i trakterna kan jag även tipsa om att besöka södra Portugals mest välhållna väderkvarn och kanske stanna på en fika i den lummiga parken i stan.
18 svar till ”Black Pig, gin destilleri & temapark”
Himmel, vilken inspirationskälla du o Roger är! Ännu ett tips för oss att besöka. Era glada goa leende förgyller min dag.
Kul att kunna inspirera 🙂
Mycket intressant och fina bilder som vanligt.
Du ser riktigt lycklig ut, ja, Roger också, när ni är i tillverkningstagen av Gin och Tonic.
Kul flaskor och grisarna är ju bara för gulliga!
Trevlig helg önskas!
En riktigt kul dag helt klart!
Oj dit skulle jag vilja åka och lära mig lite mer. De få gånger vi dricker GT är det en skvätt gin och resten Schweppes tonic. Inte visste jag att det är en hel vetenskap!
Området ser dessutom riktigt inbjudande ut.
Ha det fint med er nya kunskap!
Ja det är ju så en GT oftast görs, så inte så konstigt. Nu fick vi lära oss massor 🙂
Vilken fantastisk plats. Fantiserar redan om hur jag strosar runt där med min drink och stannar för att klappa grisar.
Ja det är så himla välgjort och trivsamt.
Vilket härligt ställe! Vill dit NU!
Vi har förstått att gin har blivit nya ”innespriten” och att GT är en hel vetenskap, men att man kunde smaksätta med diverse olika smaker hade jag ingen aning om. Ser ut som en härlig dag men håller med om att det var synd att det inte fanns något att tugga på.
Det kanske blir Portugal framöver för er med husbilen? Nästa gång tar vi med oss matsäck.
Vilken kul dag ni fick! Å GT kan verkligen göras på många sätt! Nu i sommar provade vi något annat än den vanliga schweppes tonicen, det finns tonic med både rosmarin och med timjan, smakade så gott! Din GT verkar ännu exlusivare! Skål!
Ja en makalös dag. De på Black Pig dissade Schweppes 🙂 Fever Tree är vad som gäller enligt deras instruktioner. Skål!
Helt klart en park i min smak, djur och spritdrycker passar mig ypperligt. 😉
Tackar för rundvandringen.
Ha det fint.
Tack, ja det var en kul dag!
En himla rolig (affärs-)idé. Gillar inte gin, men är helt säker att jag också testat drinken (fast utan kanel). Absolut älskar flaskornas design och ”fontänflaskan i rubrikbilden – WOW säger jag bara.
Mycket wow-känsla fick vi definitivt!
Vilken rolig, god och trevlig utflykt!
Tack för rundturen-
Och perfekt med en hel del park runt. Här i Sverige finns några ställen med liknande koncept men utan direkt park runt om. Men just tillverkningsprocessen är också lokal. Hernö Gin, där man tillverkar gin lokalt påminner om ert besök. Och här kan man också gå på kurs och lära sig blanda speciella GT. Och jus GT är en favorit hos mig-
Kommer jag närheten av Black Pig skulle jag helt klart göra ett besök här. Men lite trist att det inte finns restaurang inom området.
Väldigt härlig utflykt! Det är väl just temaparken som gör det så annorlunda än andra destillerier.