Här i Portugal växer det bondbönor (favas) i varenda trädgård! Och även i vår hade tidigare ägare planterat mängder med denna proteinrika gröda.
Läste på lite om bondbönan när vi kom hit för jag hade ärligt talat väldigt dålig koll på den här bönan. Många andra bönor hade jag hört talas om och ätit, men inte bondbönan. Dessutom är bondböna inte en böna utan en ärta..
En sak jag läste var att om en inte vet vad en ska odla så odla bondbönor. För de är en superbra gröngödsling samtidigt som den ger nektar till insekterna och till slut ger mat till bordet.
Lätt att odla bondbönor
Nu har vi ju i år haft glädjen att ta över redan planterade bondbönor, men en stor fördel med dem är att de tål frost, så här sätts de ner i jorden under vinterhalvåret (okt-feb). Eftersom de kräver en del vatten är det en bra tid att odla dem på här i Portugal. Men det går ju att göra en andra skörd också om en vill.
Angrepp av bladlöss är väl det som är det en behöver hålla koll på. Toppa plantan kan en tydligen göra då för att lössen inte ska trivas.
Skördat alltihop
Om våra bondbönor varit planterade i odlingsbäddar hade jag kunnat skörda lite pö och pö. Men de växer lite överallt i trädgården och framför allt växer de i områden jag inte kommit till vad gäller röjning än. Så växtligheten runt omkring är lika hög som bondbönorna. Därför är det inte så roligt att traska omkring där inne och leta baljor.
Första gången jag skördade så tog jag bara några baljor för att smaka. Och vi gillade dem så gången därefter plockade jag kanske två liter på de plantorna som var lättast att nå.
Igår när det var mulet och bara ca 20 grader klädde jag på mig långärmat, långbyxor och stövlar och skördade varenda balja i hela trädgården. Det blev totalt ca 40 liter baljor.
Vi har inte vårdat de här plantorna alls och ändå har de gett oss massor. Nästa år ska jag odla bondbönor igen och då på mitt sätt, lättillgängligt och i rader 😀
Använda bondbönor
Eftersom jag inte kände till bondbönan sedan. tidigare så frågade jag på Instagram vad jag skulle använda den till. Fick tips om bland annat röror och i sallader.
Bönan ska kännas tydligt genom baljan vid skörd. Och ju större de är desto mer lön för mödan tänker jag.
Det är tidsödande att skörda, sprita, koka och sedan ta bort höljet innan paketering i portionspåsar för att läggas i frysen. Men det är en enorm tillfredsställelse att göra alla de där stegen och sedan veta att det finns en bra, god och härodlad proteinkälla i frysen.
Har förstått att alla inte tar bort det där innersta höljet, men jag tycker det känns mycket fräschare utan så det är värt arbetet tycker jag.
Igår höll jag på hela eftermiddagen och idag ska jag sprita och koka den andra halvan av skörden.
12 svar till ”Bondbönor, vilken fantastisk gröda!”
Mums, vilken skattkammare ni har.????
Ja så tacksamma!
Oj, vilken härlig skörd. Och perfekt för er som äter vegetariskt. Nyttiga, goda!
Verkligen, och roligt att lära mig om en ny gröda 😀
Man kan också odla bondböneskotten som småblad till sallad mm. Går att klippa skotten ca tre gånger innan plantan ger upp.
Torka och spara böner så du har till utsäde.
Ok, bra info, tack. Jag har aldrig torkat fröer till utsäde, det blir ytterligare ett moment i allt annat. Köper ekologiskt utsäde online här i PT tills vidare i alla fall.
Bondbönor är något jag aldrig odlat, men vilken enorm skörd ni fått! Så kul att följa ert arbete och era odlarmödor.
Kul du hänger med 🙂 Ja bondbönor var nytt för mig också, även om jag nu ”bara” fick ta hand om skörden.
You make me hungry for these, Anna, and it’s just breakfast time! Beautiful to see, and congratulations on such a harvest!
Hihi, sorry about that 😀 Thanks!
Jag är ett stort fan av bönor i alla dess former. Har köpt ett gäng olika sorter till mina nya odlingar. Fördelen förutom smaken är ju att de blommar vackert och växter fort. Våra ska få skapa rum i trädgården. Vi var ju än så länge en extremt tråkig ”trädgård”. ????
Ja blommorna drar verkligen till sig bin och humlor. Tänker på att ni har ett blankt canvas och nu kan skapa de rum ni önskar i trädgården!