Om att byta från husbil till en plåtis. Plåtisar är allt vanligare men eftersom det inte är för oss så var det roligt att höra vad Stig hade att berätta.
Det knackade på dörren i förra veckan, Stig hade läst vårt inlägg om att vi behövde inspiration och eftersom han bor ganska nära där vi står gjorde han en liten utflykt till oss. Efter en stunds samtal landade vi i att det vore kul att berätta om hans förändring från husbil till en plåtis. Särskilt roligt för oss eftersom han har haft två Frankia innan han skaffade sig sin Carado plåtis han kör nu.
Det första han sa var att ”Ju äldre mannen blir desto större blir bilen”. Vi förstod inte först vad han menade med det. Men när vi pratat en stund så förklarade han att det är känslan. Att ju äldre han blev desto större upplevde han att hans Frankia blev, han tyckte det blev jobbigare med åren att köra i mindre byar t.ex.
Kanske det är så att åldern kräver en större trygghet, att varje dag blir mer värdefull och att en inte vill vara till last för någon annan. Om något skulle hända känns det som ett större problem nu än när han var yngre. Allt har en annan dimension i livet, så även husbilslivet.
Fördelar med plåtisen
För att öka tryggheten byttes alltså husbilen mot en Plåtis och Stig kan fortsätta husbilslivet med en stor trygghet. Plåtisen är lätt att köra, trånga gator, färjor eller små campingar är inga problem. Plåtisen tar sig fram överallt. Dessutom kan han parkera plåtisen på en parkeringsruta, den behöver med andra ord ingen särskild förvaring eller ställplats. Bilen står på parkeringen utanför lägenheten när den inte används, lättillgänglig för spontana utflykter.
Saknar från husbilen
Stig saknar att kunna ta med sig en grill eller andra saker som han skulle uppskatta ute på turerna. Vikten och utrymmet är väldigt begränsat, vilket ju är en naturlig följd när det är just storleken som var orsaken att han gick från husbil till plåtis.
Det gäller att hålla koll på vikten hela tiden, att fylla färskvattentanken till bredden är inte självklart till exempel. För att få in så mycket förvaring som möjligt i plåtisen har tillverkarna nyttjat varje skrymsle, och det blir ibland ganska akrobatiska övningar för att komma åt sakerna.
Från husbil till plåtis
Båda bilarna har ju sina fördelar och ingen husbil eller plåtis är perfekt tror vi. De flesta gör nog någon kompromiss och det gäller helt enkelt att välja vad som är viktigast. Trygghet tycker vi verkligen är en viktig detalj och vi har full förståelse för att Stig valde att byta från husbil till plåtis med tanke på vad han berättade.
Tack för besöket Stig och tack för din berättelse!
/Anna & Roger
4 svar till ”Byte från husbil till plåtis”
Hei
Så bra, interessant lesing. Vi har jo også nå byttet til ”plåtis” og det blir spennende og interessant å se hvordan vi får det i den. Vi gleder oss selvsagt, og mye har nok med innstilling å gjøre. Nå som vi ikke skal bo i bobilen trenger vi ikke like stor plass. Vi skal dra på kortere turer og da blir dette blir helt perfekt. Vi kan komme fram til kule og spennende plasser som vi aldri kunne besøkt med en stor bobil. Det er alltid fordeler og ulemper m.h.t. stor vs liten bil. Men det blir helt klart trangt, – det vet vi, men med kjærlighet og positiv innstilling så blir det bra :-).
Självklart kommer det bli bra för er, med er positiva syn på livet så kommer ni nog uppleva många härliga dygn i er nya bobil!
Vi har också diskuterat det här med stor vs liten husbil och kommit fram till att vi njuter av att ha lite mer utrymme. Då får vi avstå små pittoreska byar eller lösa det genom cykelutflykter, hyrbil eller liknande. (6 m utvändigt och 8 invändigt vore idealet.)
Ja så resonerar vi också, det finns alltid lösningar och vi känner inte att en plåtis är för oss heller.