Lite pilligt med allt skållande av nötter, men sen är jag övertygad om att det är värt mödan. I år ska jag premiärbaka det här godiset!
ca 60 st.
Ingredienser:
- 2 dl pistaschnötter, skållade och skalade
- 1 dl sötmandel, skållad och skalad
- 2 dl florsocker
- 1 msk vatten
- ev. grön hushållsfärg
Chokladsmet:
- 175 g mörk choklad
- 175 g ljus choklad
- 75 g smör
Dekoration:
- ca 50 gram mandelmassa
- röd hushållsfärg
Gör så här:
Mixa pistaschnötter och sötmandel i en matberedare till fint pulver. Tillsätt florsockret och mixa. Droppa ner vattnet genom tubröret medan matberedaren är igång. Tillsätt ev. grön hushållsfärg. Kör tills det bildas en tjock och formbar massa.
Lägg bakplåtspapper i en form, ca 10×20 cm. Tryck ner nötmassan i formen i ett jämnt lager.
Smält chokladen i micron. Rör ner smöret så att chokladen blir jämn och blank. Häll chokladen över nötmassan och låt stelna i kyl i minst 3 timmar, helst över natten.
Ställ chokladen i rumstemperatur ca 30 minuter innan den skärs upp. Vänd formen upp och ner, stjälp ut på en skärbräda. Skär ut små rutor, ca 2×2 cm. Det är lättare att skära fina rutor om man doppar kniven i hett vatten.
Blanda ihop mandelmassa och röda hushållsfärgen och rulla små bollar och dekorera rutorna med.