De andra trädens aktuella status

Publicerat den

Idag blir det bilder som visar alla andra träd (inte frukt- & nötträd vilket jag redan visat) som vi har på vår mark. Så här är deras status i mitten av december.

I förra veckan visade jag frukt- & nötträd, idag blir det de andra trädvarianterna. Nu är detta faktiskt en del träd som också kommer ge skörd längre fram. Men det hade blivit en väldigt ojämn fördelning, så jag fick dra gränsen någonstans. Berättar mer om det under respektive träd.

Canary pine

Ett väldigt häftigt barrträd tycker vi. Står alldeles intill eukalyptusträden så syns inte i sin fulla prakt. Blåskatorna bygger bo i det varje år, men det är inte varje år de flyttar in, de hittar kanske bättre ställen, där katter inte stör.

Carob / Johannesbröd

Vi har två carobträd, som jag felaktigt kallar dem, det är de torkade frökapslarna som mals ner till carob, vilket t.ex. kan användas istället för kakao. Här i Portugal bakas en mjuk kaka som ska vara väldigt god Bolo de alfarroba (extern länk till ett recept) men som vi aldrig provat.

Trädet heter Johannesbröd och kom till Portugal med morerna troligen. Anses idag vara en källa till traditionella produkter från Portugal (extern länk till webbplats som beskriver traditionella produkter i Portugal).

Det ena trädet stod i köksträdgården när vi köpte huset, det andra planterade vi förra året. Det gamla är ett 100% hanträd och kommer därför heller aldrig att ge någon skörd. Det vi köpte är 2-könat och jag har redan fått se honblommor, men några frökapslar förväntar vi oss inte än, det sägs kunna ta många år.

Johannesbröd är grönt året om.

Eukalyptus

Det fanns tre eukalyptus träd när vi kom hit. Två bredvid varandra och ett utanför muren vid vägen. Det vid vägen tog vi bort ganska snabbt då det stod för nära vår mur. Ett av de två inne på tomten tog vi bort förra året då det dog.

Nu har vi ett träd med två stammar, och den ena stammen har börjat dö. Vi kommer ta ner båda de stammarna, för om vi lämnar en kvar så är nog risken att det faller vid nästa tillfälle av hårda vindar och det står lite för nära huset för att ta den risken. Eukalyptus har ytliga rötter. Vi kommer däremot att lämna en stubbe, så vi kan skörda grenar till flis.

Har tagit ett par små sticklingar så jag hoppas vi kan plantera nya eukalyptus på vår äng så småningom.

Flaskborstträd

Detta fantastiska träd som jag beskär hårt varje år för att få till en bättre form. Just nu är det fult, det finns två kraftiga grenar kvar som ska kapas av, kanske det blir nästa år. Tills vidare så fokuserar jag på blommorna när jag fotar det.

Stenek

Tre stenekar har vi. Ett stort intill altanen och två små som de tidigare ägarna planterat på södersidan av huset, där vi gjort en plantering. När de vuxit sig stora kommer de skugga södersidan av huset, så det är en smart placering. Men det kommer ju ta många år innan det händer.

Joshua träd / Yukkapalm

Vi har två yukkapalmer, de växer så det knakar och är svåra att hålla efter eftersom de gärna breder ut sig rejält. De är nära de små stenekarna så vi försöker göra plats för dem alla.

Judasträd

Förra vintern planterade vi ett Judasträd där vi tidigare hade ett Smultronträd (medronho). Men det trädet dog och kommer ersättas med nya på ängen så småningom.

Det här trädet blommar så vackert, vilket var anledningen att jag köpte det. Inte heller ska det behöva bevattnas så mycket när det är etablerat har jag läst mig till. Ska bli kul att se årets blomning!

Kinesträd

Det har tappat sina blad (ett av få träd hos oss som ger höstfärger) men nya knoppar syns. Hoppas det är mer etablerat nu och kan ge oss fina gula blommor och många nya grenar i år.

Korkek

Detta ljuvliga träd, som vi kan skörda barken på om vi vill. Men det vill vi inte, tycker barken är det vackraste med det här trädet. Vi har två träd på framsidan av huset och så har vi några självsådda plantor som ska planteras på ängen i vinter.

Lager

Först var det en buske, alltså när vi kom hit. Du kan se den i högra hörnet på huvudbilden på sidan ”vårt hem”. Jag gillar detta vintergröna träd, vilket jag nu beskurit som ett träd istället för en buske. Det kan bli rätt stort, men vi kommer hålla efter det så det fortsätter att vara ett litet träd.

Skördar lagerblad och torkar hängandes i ett snöre varje sommar. Blommorna är små och gula.

Olivträd

Borde ju varit med bland fruktträden .. men eftersom vi inte skördat några mängder av oliver än så hamnar det här.

Vi har 10 st ganska små olivträd plus ett antal sticklingar på tillväxt. I år har jag inte beskurit träden mer än tagit bort rotskotten och några få grenar som växt inåt i kronan, så det ska bli kul att se om vi kan få en skörd nästa år. Årets 8 oliver var små men goda!

Pinjenötsträd

Det sägs ta 25 år innan en kan skörda sina egna pinjenötter, så vi lär få vänta på det. Trädet i sig är så fint tycker jag så det gör inget. Vi behöver varje år beskära det ganska hårt på sidan mot staketet och även åt andra sidan för det står väldigt nära en av våra korkekar och båda träden vill ju ha space. Men förhoppningsvis kan de samsas, för inget av de här träden skulle överleva en flytt.

Rosépepparträd

Den där fina gåvan jag fick från Karen & Myles i början av april. Det stortrivs verkligen. När det blir större så kommer grenarna att hänga, inte lika dramatiskt som en weeping willow (vilket vi inte kan ha här i vårt torra klimat), men ändå vackert och annorlunda.

Skördade en 1/2 dl rosépeppar redan första året!

Silkesek

Detta magiska, ståtliga och vackra träd. Alla gillar inte det här trädet för att det skräpar ner väldigt mycket. Stora blad som faller, när nya kommer, så det är alltså alltid grönt. Blommorna är magiska (som du kan se i det här inlägget) och när de torkat och faller ner så blir det som en brun matta på marken.

Dessutom självsår det sig väldigt lätt. Den här sommaren tog jag tillvara på flera skott som började växa på fel ställe (varav två nu är planterade på vår äng) och så lämnade jag ett skott som började växa i köksträdgården på ett ställe vi tyckte var bra. Men vi behöver flytta det också.

Det stora trädet kommer vi på sikt att ta ner, dels så mår det inte så bra och dels så skuggar det våra solceller en del på vintern.

Svartpoppel

Vi köpte ju fyra små sticklingar på Terra Sintropica och de är nu planterade längst ner på ängen. Ett ska få växa och bli stort de andra tre ska få ge oss grenar att mala ner till täckmaterial.

Vår målsättning är att ha många fler träd, det är dock viktigt för oss att de växer på rätt ställe. Så att en del träd dör förvånar oss inte, då våra åtgärder på framsidan av huset skapat en ny miljö för dem. Mer om det framöver!

25 svar till ”De andra trädens aktuella status”

  1. Profilbild för Helena FREEDOMtravel

    Så många fina träd! Måste också säga att jag gillar de vackra eller fantastifulla namnen på många av träden!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Har börjat gilla träd mer och mer, och namnen är också fina som du säger.

  2. Profilbild för Znogge

    Wow, så många fina och spännande träd ni har! Jag måste säga att ni har lyckats med att få till en bra variation i er trädgård. Roligt att se.

    Önskar en fin söndag!

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack, vi vill ha en stor mångfald och det fortsätter vi jobba för. Tack detsamma, kram!

  3. Profilbild för Channal

    God morgon Anna! Oj så många träd ni har på er tomt. Flera av dem få mig att associera till olika saker. Eucalyptus är det enda koalor äter och när vi var på Kreta maj 2023 såg vi världens äldsta olivträd, 3000 – 5000 år gammal och bär fortfarande frukt! ”Ferdinand varför sitter du här under korkeken och luktar på blommorna?”.

    KRAMAR Anna

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Många fler ska det bli 🙂 Kul att du har associationer till flera av dem. Kramar

  4. Profilbild för Mamma C

    Verkligen många fina träd som ni har i er trädgård.
    Pinjenötterna sitter väl i själva kotten eller är det fel?
    Ha en bra söndag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja pinjenötterna sitter i kottarna, helt rätt! Detsamma, kram

    2. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja pinjenötterna sitter i kottarna, helt rätt! Detsamma, kram

  5. Profilbild för Micke

    En underbar trädgård ni har, annat än våran förr i tiden med bara äpplen och päron, härligt verkligen.

    Ha nu en fortsatt fin söndag.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Håller med dig, vi gillar verkligen vår trädgård. Tack detsamma

  6. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Så kul att se fler av era träd – och så roligt med dina beskrivande texter för varje art också! Det tog lång tid för mig att läsa eftersom jag triggades att googla på än det ena än det andra när jag läste. 😄

    Det låter smart att ta bort eukalyptusen som står nära huset – risk för träd över huset vill man ju INTE ha. Vi kom undan med blotta förskräckelsen för ett antal år sedan när en av våra stora silverpilar (som tidigare ägare hade planterat) föll. Som tur var föll den ifrån huset och över vägen och grannens gräsmatta. Puh! Fullt friskt träd med STORT rotsystem – men det blåste nåt grymt den gången. Otäckt! De två silverpilar som vi har kvar skulle inte nå huset om de föll. Jag skulle kanske tveka att plantera eukalyptus i Portugal pga att jag läst en hel del om hur brandfarliga de är. Även om det är väldigt häftiga träd. Men du är antagligen mer påläst om det än vad jag är.

    Så spännande med Bolo de Alfarroba – kul med länk till receptet! Jag blev väldigt nyfiken på hur den smakar. ”Sötaktig smak med underton av choklad” är beskrivningen jag hittar på johannesbröd. Coolt! Läckert utseende på träden också. Som så många andra träd – det här blir visst en LÅNG kommentar… 😅

    Jag kanske skall undvika att kommentera alla roliga träd. 😁 Men barken på flaskborstträdet – visst är den läcker?! Det har jag nog inte riktigt tänkt på förut. Och jag ser verkligen fram emot att få se ert judasträd blomma! Googlade hur det ser ut och jag säger bara WOW! 😍 Vad gäller att silkeseken skräpar ner så tror jag inte att den slåt silverpilarna (som också är väldigt vackra träd). De envisas nästan varje åt med att tappa alla blad efter att snön har kommit. Så det blir en tjock matta av blöta klibbiga blad som ligger över allt framåt våren. Nästan hopplöst att räfsa. Men man får väl försöka se det som att kompostmaterial alltid är bra. Fast de skulle allt bra gärna få släppa bladen lite tidigare på hösten! 😄

    Rosépepparträdet är jag faktiskt inte alls avundsjuk på vad gäller skörd – bara utseende. Jag har aldirg lyckats lära mig att uppskatta smaken på just rosépeppar. Märkligt. Men den kanske är godare om den är hemodlad? Men på tal om gott – hur är det med oliverna? Visst måste de saltas och läggas in för att bli goda? Eller har jag missuppfattat det? Nu blev jag nyfiken igen…

    Jag har ännu fler frågor och funderingar om era träd, men nu får jag nog ge mig – annars har jag snart skrivit längre än du! 🤣 Tack för trevlig läsning och fina foton!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul du gillar Åsa, inte förvånande dock, vet ju att du gillar träd. Eukalyptus brinner, men det gör många andra träd också. Att ha enstaka är ingen fara, det är eukalyptusskogarna som är otäckt när branden får fart. Jag gillar carob, har använt det mycket istället för kakao när jag åt rawfood för många år sedan. Trädet är superfint tycker jag. Barken på flaskborsten är fin. Förra vintern hade vi bara några få blommor på judasträdet så jag ser också fram emot den blomningen. Googlade silverpil, jättevackert träd! Rosépeppar är gott när jag kryddar marmelad, men vi använder inte den kryddan jättemycket heller. Trädet i sig är det viktigaste för oss. Ja oliver ska blötläggas i ungefär en månad, med byte av vatten varje dag och sedan tillsättas salt för att få ut den sista beskan. Helt rätt uppfattat, ett stort jobb! Kul du har en massa frågor och funderingar. Tack!

  7. Profilbild för Marianne

    Tack för rundvandringen i trädgården, ja det måste väl vara en del av jobbet och viktigt att tänka igenom och planera var de ska stå?! Designa trädgården skulle jag aldrig klara.
    Canary Pine blir lite av en favorit hos mej, det ser häftigt ut 🙂
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Visst är det så att det krävs lite planering. Gillar vår Canary Pine jag med. Kram!

  8. Profilbild för JoY

    Så fint med alla olika sorters träd som ni har planterat. Själv skulle jag vilja ha ett Näsduksträd men det är inte rätt zon där vi bor i Stockholm.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack, vi gillar vår mångfald och större kan den bli. Hade ingen susning om Näsduksträd så googlade. tack för ny bekantskap, dock inget för vår miljö heller förstår jag.

  9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Ojojoj, vad många träd ni har. Fina, vackra, spännande och en del som förhoppningsvis ger god skörd så småningom. Och ännu fler träd finns på önskelistan. Ni får en hel egen skog att njuta av 😀
    Jag håller tummarna för att alla ska trivas och frodas hos er.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja en egen skog är planen, eller en glänta åtminstone. Kram!

  10. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Lyckliga ni som har så många fina egna träd. Synd att vi bort så långt ifrån varandra och så krångligt …jag har ett fint eucaklyptusträd, som jag gärna skulle ge er..men men..
    Ha en fin fortsättning på det som återstår av december!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Åh vad roligt du har ett litet eukalyptusträd! Önskar detsamma till er, kram

  11. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Så härligt med en stor trädgård och vilken variation på olika sorter. En del har vi stiftat bekantskap med runt Medelhavet medan andra är helt nya. Så häftigt med egna oliver men det måste väl vara ett digert jobb att lägga in dem, eller? Rosepeppar växte vilt så det plockade vi med hem från Spanien. Skoj att följa era odlarmödor.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är ett digert jobb att lägga in, jag har hämtat hos grannen tidigare, men inte varje år.. Väldigt mkt arbete. Tack!

  12. Profilbild för Susjos

    Härligt med alla träd!
    Önskar dej ett gott slut och ett Gott Nytt År!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
Klart
07:4617:26 WET
TorFreLörSönMån
17°C / 5°C
18°C / 7°C
18°C / 11°C
16°C / 10°C
16°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.