Älskar paj och när jag slutade äta gluten för många år sedan så var det just paj som jag började sakna först. Så jag har provat många glutenfria pajdegar och den här är den bästa både vad gäller smak och innehåll, tycker vi.
Det absolut enklaste är ju använda ett vanligt pajrecept och byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix. Men för mig är det inte den bästa lösningen, det är väldigt mycket stärkelse i sådana mjölmixer. För mig är det ärtmjöl av olika slag som jag vill använda, där så är möjligt. Och i den här pajen är det bara ingredienser som är bra för mig, och dessutom tycker vi båda att den här pajdegen är riktigt god.
Kan direkt säga att det inte är likt en pajdeg med vetemjöl. Det är frasigt i kanterna, där fyllningen inte ligger emot men konsistensen är inte densamma, inte smaken heller. Så om du vill prova den, förvänta dig något annat än vad du är van vid.
Så det här är ett av mina favoritrecept, som jag använder väldigt mycket, för älskar matpajer av alla de slag och det är ett bra sätt att ta hand om skörd och sen frysa in bitar av paj för snabbmat framöver.
Proteinberikad och glutenfri pajdeg
- 3 dl ärtmjöl*
- 1/2 – 1 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 4,5 msk extra virgin olivolja
- 5 msk vatten
Blanda alla torra ingredienser först, tillsätt sedan olja och vatten och knåda ihop det till en klump som inte är smulig, men inte heller blöt. Justera mjölmängden om du behöver. Lägg klumpen i plastfolie, eller en plastburk, och ställ i kylen tills det är dags att göra maten. Jag har använt den direkt ibland, utan att gå via kylen och det funkar det också. Kanske för att degen inte innehåller smör.. jag vet inte. Oavsett så funkar det utan vila degen.
Jag trycker ut degen för hand, men det går så klart fint att kavla ut degen och sedan lägga den i formen.
Förgrädda till den har fått lite färg och blivit krispig på ytan, ca 20 minuter, i 175 grader.
Lägg i önskad fyllning och tillaga pajen enligt receptet för fyllningen.
* jag maler eget mjöl i min Vitamix av torkade gula ärtor, gråärtor och kikärtor. Jag varierar vad jag använder i pajen beroende på vad jag har färdigmalt. Bara kikärtor, 1 dl av varje eller 1,5 dl av två sorter. Oavsett hur jag blandar så har det blivit bra.
När det gäller söt paj med frukt och bär så har jag inte provat denna pajdegen. Kanske funkar bra också.
Lämna ett svar