Älskar paj och när jag slutade äta gluten för många år sedan så var det just paj som jag började sakna först. Så jag har provat många glutenfria pajdegar och den här är den bästa både vad gäller smak och innehåll, tycker vi.
Det absolut enklaste är ju använda ett vanligt pajrecept och byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix. Men för mig är det inte den bästa lösningen, det är väldigt mycket stärkelse i sådana mjölmixer. För mig är det ärtmjöl av olika slag som jag vill använda, där så är möjligt. Och i den här pajen är det bara ingredienser som är bra för mig, och dessutom tycker vi båda att den här pajdegen är riktigt god.
Kan direkt säga att det inte är likt en pajdeg med vetemjöl. Det är frasigt i kanterna, där fyllningen inte ligger emot men konsistensen är inte densamma, inte smaken heller. Så om du vill prova den, förvänta dig något annat än vad du är van vid.
Så det här är ett av mina favoritrecept, som jag använder väldigt mycket, för älskar matpajer av alla de slag och det är ett bra sätt att ta hand om skörd och sen frysa in bitar av paj för snabbmat framöver.
Proteinberikad och glutenfri pajdeg
- 3 dl ärtmjöl*
- 1/2 – 1 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 4,5 msk extra virgin olivolja
- 5 msk vatten
Blanda alla torra ingredienser först, tillsätt sedan olja och vatten och knåda ihop det till en klump som inte är smulig, men inte heller blöt. Justera mjölmängden om du behöver. Lägg klumpen i plastfolie, eller en plastburk, och ställ i kylen tills det är dags att göra maten. Jag har använt den direkt ibland, utan att gå via kylen och det funkar det också. Kanske för att degen inte innehåller smör.. jag vet inte. Oavsett så funkar det utan vila degen.
Jag trycker ut degen för hand, men det går så klart fint att kavla ut degen och sedan lägga den i formen.
Förgrädda till den har fått lite färg och blivit krispig på ytan, ca 20 minuter, i 175 grader.
Lägg i önskad fyllning och tillaga pajen enligt receptet för fyllningen.
* jag maler eget mjöl i min Vitamix av torkade gula ärtor, gråärtor och kikärtor. Jag varierar vad jag använder i pajen beroende på vad jag har färdigmalt. Bara kikärtor, 1 dl av varje eller 1,5 dl av två sorter. Oavsett hur jag blandar så har det blivit bra.
När det gäller söt paj med frukt och bär så har jag inte provat denna pajdegen. Kanske funkar bra också.
30 svar till ”Den bästa pajdegen, utan gluten”
Tack för tipset Anna!
Ärtmjöl kan man köpa här också.
Jag använder majsmjöl om det blir aktuellt att göra någonting glutenfritt.
Men varför inte en blandning av ärter av olika slag. Det blir ju nyttigare dessutom.
En fin torsdag önskas!
Kram
Vad bra du kan köpa ärtmjöl. Jag maler som sagt eget av de torkade ärtor jag har tillgängliga. Majsmjöl funkar fint, finns många recept med det mjölet. Jag undviker det dock 🙂 Tack detsamma, kram!
Visste inte att det fanns ärtmjöl. Ska spara recept, just nu har jag ingen med gluten intolerans- men jag är villig att testa recept ändå. Jag har något recept med mandelmjöl och parmesanost tror inte att det är något annat än det och smör.
Kikärtsmjöl brukar finnas i affärerna. Jag maler själv av de ärtor jag har torkade. Det låter riktigt gott med mandelmjöl och parmesanost! Det ska jag leta efter. Kul att variera sig och det är ju mycket protein i det också.
Jag hade inte heller någon aning om att det fanns ärtmjöl men tänk ändå så många alternativ det numera finns om man vill avstå gluten. Fantastiskt tycker jag.
Kram och god torsdag!
Om en inte hittar ärtmöl i affären så kan en mala själv, så som jag gör, om en har en stark blender. Ja det är toppen att använda istället för vetemjöl. Kram!
Alltså, vad roligt! Jag äter inte heller vetemjöl sedan närmare femton år vid det här laget. Just igår frågade min dotter efter mitt bästa pajdegsrecept. Det här har jag aldrig testat. Ska genast skriva ut. Tack!
Vad passande, hoppas du och dottern gillar det!
Tack för bra tips! Vi har en glutenintolerant svärson och ibland är det svårt att hitta något lämpligt till honom. Det här receptet ska sparas!
Jag tycker det bästa är om vi äter samma, så det är viktigt att jag hittar lösningar som även Roger gillar. Hoppas ni alla uppskattar den här pajdegen!
Tack för det receptet.
Tror inte jag sett ärtmjöl på Mercadona, men ska kolla efter det. Min mixer håller nog inte att mala ärtor i, tror jag. En gammal maskin.
Kram Carin
Det är väl risk att din maskin inte orkar, men kikärtsmjöl brukar i alla fall finnas och Mercadona är ju en välsorterad butik så hoppas de har det. Kram!
Bra tips, jag ska prova om det går att byta ut ärtmjöl mot något annat.
Ha en fin dag,
Kram
Det finns massor med recept med ex. mandelmjöl om det passar din kost bättre. Detsamma, kram
inte så enkelt, bra med protein, men bönor, linser, kikärtor har hög mängd kolhydrater, om man nu behöver undvika det…
Baljväxter har mycket fibrer och därmed långsamma kolhydrater. Det är värre med ”man made” kolhydrater av alla de slag (pasta, ris, bröd etc).
Spännande. Vet inte om ärtmjöl finns här, måste kolla. Så bra att du hittat en pajdeg som blir bra och du gillar.
Jag med, älskar också pajer av alla de slag, speciellt matpajer.
Kramar från mig!
Vet inte alls vad USA erbjuder för typ av mjöler, men kikärtsmjöl brukar finnas här i Europa iaf 🙂 Så glad att jag kan frossa i matpajer. Kram
Ärtmjöl hade jag aldrig hört talas om. Tänk ändå så många bra alternativ det finns om man vill undvika gluten.
Finns massor av torra ärter som en kan mala ner till ett mjöl. Kikärtsmjöl brukar finnas i de flesta affärer. Jättebra att kunna hitta olika alternativ till gluten.
Hej Anna! Ser jättegod ut! Tänk vad det har hänt mycket inom matlagning. Just med mjölkfritt, gluten och vegansk mat. Vi har blivit duktiga på vettiga alternativ. Finns stort utbud i mataffärerna. Det fanns det inte för 30 år sedan. Bra utbud på restauranger också.
KRAM till Dig! Anna
Exakt, vettiga alternativ vill en ju ha 🙂 Kram!
Jag förstår att du är glad över att ha kommit på det här för paj är ju väldigt gott. Jag saknar också de goda pajer jag brukade äta. Har testat flera olika substitut för äggstanning men inget är lika gott. Men jag ska göra fler försök.
Kram
Det är onekligen otroligt gott med paj. Hoppas du hittar en vegansk lösning som du gillar, jag tänker att typ havregrädde och vetemjöl som delar i fyllning borde funka. Har du provat det? Kram
Ja, jag har testat det men tycker inte att det blev riktigt bra. olika sorters fraiche har jag också testat men något jag inte har försökt med är att göra något med aquafaba. Vet inte ens om det skulle funka men kanske blir det ett försök 😀
Kram
Hoppas du hittar något som funkar bättre! Kram
Ärtmjöl är något som människan har använt i alla tider, ”nånstans i Sverige” har man hittat brödrester från vikingatiden, med ärtmjöl. Själv använder jag både emmer och spelt (dinkel). Enligt en mycket insatt odlare här i trakten är glutenhalten åtskilligt lägre i de gamla vetesorterna. Det blir godare också. Folk frågar om man använt nötter i pajskalet…
Jag kan tänka mig det använts i alla tider. Jag har funderat på att prova spelt, men klarar mig lika bra utan så skippar det. Ja visst är de gamla sorterna helt annat än det vetemjölet som produceras i stor skala, ofta med gifter som sedan finns i mjölet. Kul att det ger annan smak också!
Tack för tipset! En paj är aldrig fel Varesig det är en fikapaj, en matpaj eller en efterättspaj. Nu blev jag sugen på en pajbuffe -det var längesen 👌
Kram
Mums för en pajbuffé! Kram