Jag har nämt det i andra inlägg, men nu blir det ett helt inlägg om torkan här i Portugal.
Förra året var det kallt och regnade jättemycket, i år regnar det alldeles för lite. Klimatförändringarna är väldigt tydliga och hur mycket vi än älskar solen så hoppas vi varje dag att prognosen ska visa regn snart.
Torkan – det nya normala
I en artikel i The Portugal News kan vi läsa att torka kommer på grund av klimatförändringarna att vara det nya normala. Även de fatala beslut som tagits för jordbruken (vilka står för 75% av vattenförbrukningen) är en bidragande orsak till det.
Avokado- och majsodlingar nämns i artikeln, men jag misstänker att alla apelsin- & clementinodlingar och golfbanor i Algarve samt olivodlingarna i Alentejo är stora ”bovar” i sammanhanget också.
Vattenrestriktioner
I en annan artikel i samma tidning en vecka tidigare står det att det införts restriktioner för bevattning och elproduktioner och att det har visat sig ge resultat i två dammar i centrala & norra Portugal.
Det är högst troligt att det kommer fler vattenrestriktioner i början av mars då kommisionen som övervakar torkan har möte igen.
Målet är att det ska finnas vatten i reservoarerna för att klara vattenförsörjningen av hushållen under två år.
More than 90% of the territory was in severe or extreme drought on February 15, according to the Portuguese Institute of the Sea and Atmosphere (IPMA)
Safe Communities Portugal
Vad gör vi då?
Var och en av oss behöver tänka till, även om det kanske inte gör jättestor skillnad i jämförelse med åtgärder som görs i jordbruket. Men alla bäckar små tänker jag i alla fall.
Väntar med pool
Vi har planerat att göra en liten poolhörna, som en oas när sommarvärmen slår till ordentligt. Men med tanke på torkan så har vi bestämt att vi väntar ett år och hoppas det finns mer vatten då. Vi vill ha en liten pool, ovan mark, helst med saltvatten. Så vi drar igång projektet när tid och lust finns, men själva poolen får vänta till nästa vår.
Få träd planterade
Vi hade ju tänkt att plantera 20-30 träd på ängen, men när regnen uteblev så ändrades den planen. Dels på grund av vattenbristen, men också på grund av att jag insåg att det är bra att ha grisar bökandes där först. Och med facit i hand kommer jag inte plantera så många träd på en gång.
Träd är bra för miljön, så det är viktigt att vi planterar träd. Vi kommer blanda fruktträd med andra träd som inte kräver bevattning när de är etablerade. I år har vi i trädgården planterat några trän: äpple, apelsin, citron, nektarin och persimon. De bevattnar jag med vatten från vår egen vatteninsamling.
Nya rabatten
Håller precis på att färdigställa vår blomplantering framför huset, där jag vill ha inhemska plantor som inte kräver bevattning. Men de behöver vattnas tills de är etablerade. Jag kommer inte köpa en massa plantor nu i vår, utan hoppas det blir regn i höst och då planterar jag istället. Det får vara ganska tomt i sommar.
Struntar i majs i år
Förra året odlade jag majs i två omgångar och i år hade jag tänkt att dra igång det lite senare för att på det viset försöka få en bättre avkastning. Men jag hoppar över majsen i år. Det är en lyxmatvara som vi inte behöver, även om vi älskar den. vi köper aldrig färsk majs, äter det bara när vi själva odlat det. Därför känns det bra att göra det valet och istället fokusera på att odla sånt som vi ändå skulle köpa i affären.
För vattna kommer jag så klart behöva göra i alla odlingslådor och en bevattningslösning skulle säkert minimera mängden av vatten, men den är inte så enkel att få till med tanke på bäddarna och hur jag planterar i dem.
Allmän förbrukning
Efter åren i husbil har vi blivit grymma på låg vattenförbrukning. Men visst är det lätt att inte tänka lika mycket på det när det inte finns någon begränsning i kranen. Men jag låter aldrig vattnet bara rinna, stänger alltid av när jag tvålar in mig i både dusch och handfat. När jag diskar återanvänder jag varmt vatten från spisen, om jag har något. Vet att det är disksköljningen som är mest vattenslukande så den ska jag bli bättre på att minimera vattenförbrukningen för.
Bilden visar dammen som ligger närmast vår by, hur det såg ut igår. Den runda betongcirkeln ska vara dold av vatten. Det är många meter som saknas…
4 svar till ”Det är ruskigt torrt, alldeles för torrt”
Väldigt intressant att få veta mer. Har läst tillbaka och har en hel del kvar och tar lite varje dag. Så spännande med ert hus i Portugal och hur ni kom hit.
Illa med torkan och det är ju knepigt att förhålla sig till detta . Det är ju inte direkt något man som gemene man kan påverka nu. Kan tänka mig att klimatförändringarna hos er är märkbara .
Men vad roligt att du läser tillbaka i bloggen! Ja det är knepigt med torkan, men det är nog tvunget att vi gör vad vi kan för att påverka. Det är aldrig försent att förändra tänker jag.
Vi tillverkar så mycket biokol vi kan och hinner, märkte stor skillnad på hur lite vatten jag behövde använda. Testade att plantera hallonplantor i jord med 60-70% biokol, vattnade dem vid plantering och sen lät jag dem vara under sommaren. En av 8 dog under sommaren, de andra klarade sig bra. Även i min stora odlingslåda gjorde jag liknande, lite mindre biokol i den men bottnade lådan med ett 40 cm tjockt lager av grenar och trä. Även de klarade sig utmärkt hela sommaren utan vattning. Alla ytor täcktes dessutom med så mycket gräs jag kunde få tag i, kanske blev 5-10 cm i början av säsongen och mer i slutet.
Det finns många olika ”behållare” man kan göra biokol i, det viktigaste är väl att det inte är raka kanter på utan att behållaren vidgas uppåt så att luften värms på vägen mot toppen och antänds vid kanten.
Sen det där med avocado…
Ha det fint 🙂
Undrar om biokol funkar likadant här, vi har ju dubbelt så varmt och inget regn från mars – sept. Men kan ju vara värt att prova. Intressant länk, synd de gör olika jämförelser. 1 kg matvara = X antal liter vatten hade gjort det lättare att förstå.