Det är lite mer att ta hänsyn till när man ska diska i husbilen. Det är inte bara att samla disken på hög eller ställa in i diskmaskinen.
Jag tycker det finns några olika saker om påverkar hur ofta jag diskar. Detta är ju helt nya saker att tänka på, för i lägenheten så ställde vi ju bara in disken i diskmaskinen och diskade när den var full. I husbilen är det flera parametrar som styr om och när jag diskar.
Ja, det är jag som diskar. Jag tycker faktiskt om det. Det ger resultat direkt och det ger mig tillfredsställelse på nåt märkligt sätt. Ikväll diskade jag efter middagen och det var precis att jag fick plats med allt: 2 vinglas, 2 tallrikar, 2 bunkar, 1 blandskål, 1 kastrull, 1 stekpanna och en del bestick av olika slag. Jag gjorde min favoritmiddag nudelsallad med rostade cashewnötter och vi drack varsitt glas rött till det! Perfekt start på veckan!
Vattenbegränsning
Först och främst vill jag minimera förbrukningen av vatten. Både varm- och kallvatten. Så jag diskar inte om det blivit några bestick som använts. Till exempel om vi tagit en kopp kaffe och en knäckemacka. Då lägger jag smutsdisken i diskhon i avvaktan på nästa måltid.
Utrymmesbegränsning
Att diska en gång per dag räcker inte, inte om vi äter fler måltider hemma. För bänken är så liten att det inte får plats att ställa upp för mycket disk där. Och är det mycket disk så blir det ju både smutsig disk och ren disk på samma bänkyta till att börja med. Det gillar jag inte. Så jag diskar när jag har lagom mycket disk.
Begränsning av ”porslin”
Vi har fyra tallrikar, fyra kaffemuggar, 4 glas etc.. så det går inte att vänta med att diska hur länge som helst. Då har vi inget att äta på.
Gasolbegränsning
När vi inte är kopplade mot en elstolpe av något slag så är det gasol som förbrukas för att värma vatten. Oavsett om jag värmer diskvatten på spisen eller låter värmepannan värma vatten. Så även det styr så klart om och när jag diskar.
Om vi ska köra med bilen
Om vi ska åka iväg med bilen vill jag inte ha någon disk i diskhon, för det skramlar och kan gå sönder. Men mest för att det väsnas. Det är ju plast det mesta så det håller nog att åka runt lite i diskhon. Men när vi kör är det alltid placerat på sin plats, inget odiskat finns då.
Ja, det är helt klart andra saker i vardagen att ta hänsyn till när man bor i en husbil. Att en så enkel och vanlig sak som att diska kan styras av så många olika parametrar, det hade då jag inte en tanke på innan. Men det känns fullt naturligt och är inte omständligt alls att diska i husbilen fast det är annat att ta hänsyn till.
/Anna
10 svar till ”Diska i husbilen – lite mer att tänka på”
Tack för reflektionen – sådana där ”men det har jag aldrig tänkt på”-saker som upptäcks först när omständigheterna förändras är så givande att få syn på. För det ger ju även mig en chans att fundera över hur jag diskar, här hemma, i huset, att göra mig medveten om det.
Roligt att få dig att fundera en vända 🙂
Det påminner mig om min studenttid med lite utrymme i köket. Vad beskriver låter fint och mindful och ger en längtan efter sommaren
Tack, ja det är lätt att få sommarkänsla varje dag när det är lite mer primitivt.
Lite annat tänk med disk i bilen. Verkar så mysigt att vara på vift i husbil ?
Ja, mycket som är annat tänk i husbilen 🙂
Vi brukar försöka att inte låta disken stå och torka in, för då blir det ju mer vatten som går åt. Har vi ätit något som lämnar väldigt kletiga rester på tallriken brukar jag ta lite hushållspapper och ta ner det kletiga i soporna så det inte hamnar i avloppstanken. Vi häller inte heller ner fett och kaffesump i avloppet – då är det snart igenkorkat.
Visst är man mer sparsam med vattnet i bilen. För något år sedan mätte jag en dusch och jag duschade på ca 11 liter och det var ingen ”slarvdusch” 😉
Just det, så gör jag också! Inget ner i avloppet. Kladd i kastrull kan vara kvar däremot, det får jag sluta med 🙂 Vi har inte premiärduschat än. Men nu är det nära för idag städas lägenheten!
I husbilen är det alltid jag (Helena) som diskar. Peter gör av med för mycket vatten 😉 Annars, i vanliga fall, gör han nog mest hushållssysslor …
Det gäller att fördela sysslorna på bästa sätt 🙂