potatis

Ditt bästa potatisrecept?

Publicerat den

Nu skördar vi potatis och eftersom vi äter i säsong så är inte ambitionen att lagra den för framtida behov utan vi äter potatis varje dag just nu. Variation önskas med andra ord!

Två månader efter att jag satte sättpotatisen, den 8 februari, så skördade vi de första potatisarna. Vi har fått höra att de ska ligga i minst tre månader, men vi tycker det gärna får vara lite mindre storlek på potatisarna. Och vi har så många plantor att det kommer bli tre månader innan allt är skördat. Vi har ett område i Skogsgläntan där jag bara täcker med gräsklipp och så har vi en odlingslåda där potatisarna ligger i jord. De som är i odlingslådan i jord är mindre än de som är i gräsklipp. Det beror nog på att det är mer skugga i odlingslådan och det torkar ut där ganska fort, vilket det inte gör under gräsklippet. Men smaken är lika god oavsett var jag skördat!

Vad gäller lagring så behöver vi inte äta upp allt så klart, det klarar sig ju länge i kylen, men vi äter potatis väldigt mycket just nu, precis som vi gör med salladsmix.

Vi äter gärna kokt nyskördad portatis, med smör och salt. Jag gör också väldigt gärna potatissallad, väldigt gott och enkelt att ha ståendes i kylskåpet ett par dagar för att snabbt få mat på bordet. Men mer variation än så är ju önskvärt.

Här är några exempel på sätt jag använder potatis till, men har du andra förslag, kanske rent av länk till recept så skulle jag bli så väldigt glad om du delar med dig! Extra plus för recept där potatisen är huvudråvaran!

  • nyskördad kokt med smör och salt
  • potatissallad
  • pommes i airfryer
  • batatas brava
  • grönsaksburgare
  • potatisgratäng
  • hasselbackspotatis
  • potatis- & purjolökssoppa
  • gulaschsoppa (har paprika från förra sommaren i frysen)
  • ugnsrostad potatis
  • bakad potatis
  • gnocchi
  • potatismos

Hittade det här receptet på krispig potatis (extern länk) och det ska jag prova nästa gång vi grillar! Dessutom har jag ett sparat recept på Aloo Gobi som jag ännu inte testat. Har ingen blomkål just nu.. jag får köpa det, tar emot 🙂

Hoppas du kan och vill utöka mitt receptregister för potatis!

Jag har tidigare gjort receptsamlingar för zucchini och aubergine, det är läge att göra flera där jag samlar olika grödor, t.ex. potatis, paprika och tomat. Får se när lusten infaller, det är ju den som styr vad jag bloggar om.

Här kan du hitta de receptsamlingar jag gjort hittills, tillsammans med annat material som du kan ladda hem.

6 svar till ”Ditt bästa potatisrecept?”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Kokt potatis ( brukar dela potatisen i fyra delar så kokar
    den snabbare och är också i lagom delar vid tillredningen) blandar sedan med en finhackad rödlök, några nävar bladspenat, lite flingsalt – mosar till det lite- men ska inte bli ett slätt mos, bindsamman det hela med en skvätt matlagningsgrädde.

    Det är lycka att plocka upp egen potatis och så gott. Ha en bra tisdag.

  2. Profilbild för Jessica
    Jessica

    Olika varianter av potatissallad. Det går ju att göra med yoghurt, fil eller vinägrett och med olika grönsaker i.
    Äpple, majs och purjo, med fil och ättika
    sparris, rädisor och lök med senapsvinägrett
    sockerärtor, salladslök och örter med yoghurt och lite aioli

  3. Profilbild för Lars
    Lars

    Det känns som att du har täckt in mycket, men om man gillar indisk mat, så finns det ju en del potatisrecept att hämta från det köket. I mitt tycke så är kanske inte just potatisrätterna den mest fantastiska indiska maten, men kan ändå vara kul som omväxling.

    Jag och Åsa använder ofta Madhur Jaffreys recept när vi lagar indisk mat. Hennes Masala Dosa är t.ex. en trevlig smårätt tillsammans med färsk koriander och en god mango chutney. (Om man inte är född med genen OR6A2 som gör att man upplever koriander som ”tvålsmakande”. 😉)

    Fransk potatissallad är också gott. Kryddörter, rödlök, kapris, olja, vinäger, dijonsenap, salt peppar… Gärna med grillad, nyskördad sparris.

    Fast vår favorit är nog ändå den enklaste: Klyftpotatis i airfryer… Helst gjord på Mr Little’s Yetholm Gypsy som är den godaste potatisen vi (hittills) provat. Den är släkt med King Edward och tyvärr i det närmaste omöjlig att få tag på som sättpotatis.

    1. Profilbild för Lars
      Lars

      Hm. Minns inte om du äter ägg eller inte, men kom just på att en frittata med potatis och örter inte heller är så dumt…

  4. Profilbild för Anita

    Potatis är gott och era ser väldigt fina ut! Har nog inte så mycket att komma med i receptväg, du verkar täckt in det mesta. Men rårakor tycker vi är gott. Går ju att äta med creme fraiche och rom av något slag. Vi brukar också koka små potatisar som vi delar och har just creme fraiche och rom på och äter som drinktilltugg. Jag brukar också göra en form av ”smörrebröd” där jag täcker brödet med skivor av kokt kall potatis. På det har jag en blandning av creme fraiche med kokt hackat ägg, skivad salladslök, rom, dill och grovmalen svartpeppar.

    Kram

  5. Profilbild för Mamma C

    Vilka fina potatisar och tyvärr så har jag inget bra recept att tillägga.
    Ha en fin tisdag.
    Kram Carin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
07:2018:13 WET
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.