Jag har varit på mitt livs första trädgårdskurs. Hittills har jag varit självlärd, styrd av nyfikenhet och intresse. Men nu vidgar jag vyerna lite mer.
MGAP som står för Mediterranean Garden Association Portugal (extern länk) är en förening som jag faktiskt inte är medlem i, ännu kanske jag ska tillägga. MGAP anordnar kurser och event för alla. Bland annat så är trädgårdsmässan vi besökte i höstas i MGAPs regi.
Jag prenumererar på deras nyhetsflöde sedan en tid tillbaka och jag fick information om en trädgårdskurs i tre delar som jag blev intresserad av. Den heter Dry Garden Training och jag har gått del 1, en lördag i mars.
Kursen hölls i vardagsrummet hemma hos Rob & Rosie, medgrundare till MGAP, i Olhão i Algarve. Skorna på, även om de var leriga, inga problem ”it´s a gardeners house”. För mig som svensk kändes det härligt befriande, vi som alltid tar av oss skorna inomhus, även när det är torrt.
Program
9.00 Välkommen, kaffe och mingel
9.30 Introduktion av basprinciperna för trädgård i medelhavsklimat utan permanent bevattning
10.45 Kaffepaus
11.00 Hands-on genomgång av jordtyper, bevattning, beskärning samt hur en gör sticklingar
12.30 Lunch (2 vegosoppor, en vegopaj, bröd, hummus och ost)
13.30 Guidad visning av värdarnas trädgård
15.00 Kaffe och kaka samt quiz och genomgång av plantor
16.00 Dagen avslutades


Upplevelse & lärdomar
Det var så härligt att träffa andra trädgårdsnördar. Att hejdlöst kunna dela med sig av passionen och känna sig som en i gänget direkt med alla (15-20 personer) på plats. En skön mix av nationaliteter och personligheter med olika erfarenheter från trädgårdslivet.
De teoretiska genomgångarna var på engelska, fullspäckade med information och latinska namn. Jag hängde inte med så bra som jag hoppats när Jessica Gomes (Landskapsarkitekt, trädgårdsdesigner & konsult för medelhavsträdgårdar) delade med sig av sin kunskap. Det beror troligen på min iver att lära mig varje ord som sägs, vilket istället skapar en blockering av frustration när jag inte förstår alla sammanhang och ord. Engelska är ett främmande språk som jag kan prata obehindrat, men facktermer kan ställa till det.



Oavsett så fick jag med mig massor av ny kunskap, både i form av skriven information, det jag snappat upp under dagen från olika genomgångar men också från att prata med de andra deltagarna. Själv delade jag med mig av hur jag använder Bokashi och om trädpåsarna för tillfällig bevattning.
Jag kommer så klart att applicera det jag lärt mig i vår trädgård och i Skogsgläntan. Får säkert anledning att återkomma med inlägg kopplat till den här dagen, där jag berättar lite djupare om vad jag lärt mig. Det starkaste jag har med mig från dagen är i alla fall är:
Alla plantor behöver inte vattnas på sommaren!
För mig som icke medlem så kostade den här dagen endast €70,- och det inkluderade även en generös och otroligt god lunch med den bästa hummus jag ätit i mitt liv t.ex. (jag har ätit många) och där fanns t.o.m. glutenfri kaka till eftermiddagskaffet! Allt tillagat & bakat av Rosie.

Vi fick varsin kruka med några lökar av sternbergia lutea, en plantlista samt några foldrar med information och länkar till olika bra-ha-sajter. Dessutom hade en av deltagarna med sig buketter med blommor från sin trädgård till alla!
Ser fram emot att gå del 2 senare i vår, kanske vissa saker då landar bättre hos mig och förhoppningsvis kan jag då knyta an till den här dagens information så den gör sig mer rättvisa. Det är en process att ställa om till Mediterranean gardening!
Imorgon blir det Trädgårdsfredag med bilder från Robs och Rosies medelhavsträdgård i Algarve.

34 svar till ”Dry Garden – Trädgårdskurs, del 1”
Mycket intressant =) Jag hoppar på trädgårdsfredag imorgon. Ha en bra dag!
Vad roligt att höra, välkommen!
Wow! Låter som en toppendag på alla sätt och vis. Vad spännande att få ta del av andras kunskap som sedan direkt kan appliceras på ens egen trädgård! Som hummusälskare blir jag naturligtvis väldigt sugen på att få reda på vad Rosie hade gjort som fick detta mästerverk ännu bättre än vanligt… Kram!
Det var det! Självklart fick jag reda på det 🙂 Inlagda citroner! Kram
Åh – wow! 😍 Det låter fantastiskt roligt och lärorikt. Så kul att det finns en bra förening som arrangerar både mässor och roliga kurser! Och besök i en trädgård hos entusiaster kan ju ge oerhört mycket inspiration och kunskap. Oj vad jag ser fram emot morgondagens blogg med bilder från deras trädgård. Hoppas du lägger in MASSOR av bilder! 😄
Sen när man kompletterar en sådan upplevelse med god mat och fika så blir det ju knappast sämre. 😉 Du passade inte på att fråga om receptet på hummusen? De kanske hade något superbra knep som gjorde den extra god. Eller också var det bara sammanhanget och sällskapet som lyfte en god rätt till nya höjder. 😁
Jadå, det är allt en del bilder imorgon. Inte på hummusen, men jag fick veta varför den var så god. Hon använde inlagda citroner och det receptet fick jag!
Recept på inlagda citroner? Hmmm – jag är säker på att det skulle passa in VÄLDIGT bra i ett blogginlägg nån gång… 😇 Du har garanterat minst en läsare som skulle tycka att det var väldigt kul att läsa om – och testa!
Jag kommer att testa så småningom, men inte just nu. Det vore kul att blogga om absolut!
Vilken intressant och trevlig kurs det blev och säkert en väldigt nyttig för många. Priset kunde man verkligen inte klaga på heller. Hummus är en personlig favorit men visst är det skillnad på hur de smakar.
När det gäller engelska, som jag också pratar obehindrat, tror jag att man ska ta till sig helheten och bortse från ämnesspeccifika ord. Fastnar man på dem är det lätt att tappar lite fokus från innehållet men visst är det så att man vill förstå allt.
Kram och god torsdag!
Visst är det lätt att fasta på ord, det gör jag i portugisiskan också hela tiden. Här var det mycket latinska namn och engelska som jag tyckte jag behövde förstås för att få helheten. Kram
Trädgårdskurser är alltid roliga och lärorika att gå på, jag förstår dig väl att din dag blev berikad. Det blir intressant att titta in på din trädgårdsfredag imorgon. För min egen del blir det trädgård på ett annat sätt, från en annan vinkel…
Ha en bra torsdag!
Kram
Det var det. Kul om du hänger på imorgon! Kram
Men åå så roliga kurser du går på! Men jag förstår att det är mycket att ta in på kort tid, Kul med nya vänner att bolla och byta erfarenheter med.
ha en fin dag,
kram
Det är mycket att lära mig, men det är samtidigt roligt. Så annorlunda att ha trädgård här, mot vad jag är van vid. Kram
Vilken intressant kurs för en nörd (som jag) och så bra mat som serverades.
Det var det för mig också.
Vilken härlig och intressant kurs och en höjdpunkt brukar ofta vara att få träffa andra med samma intresse och utbyta erfarenheter. Låter som om lunch och fika också var två höjdpunkter och bra tänk att bjuda så det passar alla. Nu väntar vi på att få ta del av bilder från deras trädgård i morgon.
Helt rätt, det håller jag med om. Allt var bra!
Kul Anna! Förstår att du lärde dig mycket där. Trevlig och god fika också ju! OCH lunch.
En bra dag.
Måste berömma dina bilder, de är fantastiska. Bilderna på Rosie, wow!
Och blommorna på bordet. Fikat.
Love them!
Kramar!!
Tack snälla, glad du gillar bilderna. Kramar!
Vilken trevlig och bra kurs för dig.
Kram Carin
Det var det! Kram
Åh vad härligt det låter! Facktermer ställer alltid till det men jag tror att man kommer in i det med tiden. Kram
Så är det säkert, kram!
Både trevligt och lärorikt alltså. Kanske knyter du även kontakter som även fortsättningsvis kan leda till kul möten och ännu mera kunskaper. God mat och smarrigt fika är inte heller så dumt.
Kram
Exakt! Ja det hoppas jag. Kram
Hej Anna! Vad kul med en trädgårdskurs! Själv följer jag Hanna Wendelbo på Insta! Hon har många bra tips på att odla sina egna blommor. Sen gillar jag kocken Paul Svensson. Han är bra på det man kan odla och äta. Många smarta tips! Goda matrecept gör han också.
KRAM Anna
Ja det var roligt! Finns många inspirationskällor 🙂 Kram
Här läser jag inläggen i fel ordning ser jag. Det var alltså i trädgården du visar i ”Trädgårdsfredag” där du var på denna mycket intressanta kurs. Vilken inspiration att träffa andra ”trädgårdsnördar” och att få lära sig om hur man anlägger och sköter en ”Dry Garden”. God lunch också och till och med glutenfri kaka till kaffet.
Kram
Det spelar ingen roll tänker jag 🙂 Ja det var kul att träffa andra nördar. Kram
Sounds a brilliant day, Anna. I am particularly interested in soil types and how to distinguish. Especially ph levels.
It was! Talked a bit about the soil, but also got tips on where to send soil types.
Vilken toppenkurs! Kunde du inte spela in det som sades så du kunde lyssna i lugn och ro senare?
Den där kakan fick min mage att kurra. Jisses så god den såg ut. Och så god hummus på det! Mums!
Det kanske jag kunde gjort, tack för tipset det ska jag göra i del 2. Väldigt god kaka och hummus!