Jag har sett en rovfågel tidigare med vitt på mage och undersidan av vingarna, men då inte lyckats identifiera den. Dvärgörn är det som varit här på besök säger fågelapparna!
När jag bläddrade bland bilderna på fåglar som brukar hänga i vår omgivning så dök dvärgörnen upp och då kände jag genast igen den. Sen hörde jag deras ljud och fick bekräftat att det är en dvärgörn. Eller rättare sagt några stycken. De har nog god jaktlycka, för det har varit ett väldans liv hos grannens hönor och ankor den sista tiden.
Det är inte lätt att få tydliga bilder när den svävar där högt upp i skyn och solen gassar, men jag försökte och tycker de blev tillräckligt bra för att få vara med här på bloggen!
Detta är en av anledningarna att vi inte vill ha höns. Det finns många rovfåglar här och ska vi ha höns så ska de vara frigående. Grannarna berättar att det är minst en höna varje vecka som dör. En annan anledning är att vi inte äter höns och inte överdrivet mycket ägg heller. Så det känns väldigt onödigt med egna hönor.
Vi köper ägg från ekologiska frigående hönor eller får av grannarna när de har för mycket, vilket inte är särskilt ofta som du förstår…
PS. Glöm inte att gissa vad bilderna föreställer i gårdagens inlägg!
40 svar till ”Dvärgörn på besök”
Mäktigt vingspann. Snyggt fångat, Jag kom att tänka på den gamla låten ’Jag ska köpa vingar för pengarna ’
Ha nu en fin onsdag!
Tack, rovfåglar är mäktiga tycker jag. Rickfors var det väl som gjorde den låten om jag minns rätt. Gick varm där under nåt år!
Dvärgörn har dock inte särskilt mäktigt vingspann, de är som namnet antyder, ganska små. Vingspannet är bara strax över metern. 😊
Jag tänker det är relativt. Om en är van att se buskskvättar och talgoxar så är en dvärgörn mäktig.
Mäktig fågel, jag hat fått sällskap av en duva.
Duvor är roliga att titta på tycker jag.
Det är mäktiga fåglar! Med tanke på dem så förstår jag att ni inte har höns. Ska man ha det och man bor som ni gör ska hönsen vara frigående men jag inser att det inte är görligt.
Ja, och vi har också väldigt många glador som svävar här. Nej, hönor blir det inga.
Wow, så fin! Svårt det där med frigående hönor. Min faster var tvungen att näta in hela området när de hade hönor för var det inte hökar så var det rävar som tog dem.
Den är jättefin! Ja det är så en måste göra här också, men då vill jag inte ha hönor. Då skippar jag hellre att äta ägg om det skulle behöva vara så.
Rovfåglar är ståtliga men problematiska. Min vän frudin (hennes bloggnamn) har ju höns och blir av med en höna titt som tätt.
Stora rovfåglar kan även ta katter men de brukar vara vaksamma. Därför viktigt med att de kan gå in någonstans, vilket ju era katter kan, så de kan koppla av och sova ordentligt.
Som du säkert vet så visar ju google bilder på mobilen för att påminna om saker man upplevt. Just igår var det bilder från en resa jag gjorde i Kasakstan där det var uppvisning av falkar. Jag minns, men har ingen bild på det, hur jag fick hålla i en av falkarna. En ruskig upplevelse för mig som till och med är lite rädd för undulater.
Våra katter hade lärt sig av mamma Semlan att gladorna ska en akta sig för. Så fort det svävade en ovanför och pep så sprang de och gömde sig. Idag är de lugnare, men vill gärna ligga under tak eller växter dagtid. Vilket sammanträffande med ditt besök hos falkarna. Det är väldigt mäktiga fåglar!
Det är inte lätt att fota fåglar ens på en gren och uppe i skyn är det mer än svårt, Sen tycker jag att du inte behöver vara så kritisk alla gånger 😉
När det gäller frigående hönor, så är det ett val av lyckliga höns och goda ägg men med en del svinn, eller instängda höns och inte lika goda ägg. Jag valde det förstnämnda.
Självklart var jag ledsen när det saknades någon men alla behöver äta.
En av mina tuppar hade koll uppåt, varnade så alla tog skydd under vår stora björk, cypressen eller det som var närmast, den gången han varnade för en duva kände jag att jag hade en bra tupp. Hos oss var det nog räven som var den största boven, men de ska ju också ha mat. Jag hade fem tuppar, en vaktade uppåt, en mot skogen, en hämtade in höns som inte passade sovdags, en höll ordning i flocken den femte hade nog ingen direkt uppgift vad jag kunde se.
Ha en fin Onsdag,
Kram
Ja det är jättesvårt. Du har säkert rätt i att jag inte behöver vara så kritisk, men samtidigt är det min självkritik som gör att jag fortsätter utvecklas tänker jag. Ja, jag väljer det förstnämnda också. Vad bra dina tuppar hjälptes åt att skydda damerna! Kram
Det är härligt att se dem sväva högt upp i de blå.
När vi bodde i Sverige och rätt nära vattnet så såg vi havsörn lite då och då.
Jättebra bilder du fått på den.
Ha en bra dag.
Kram Carin
Det är det verkligen, det ger en frihetskänsla att se dem. Mäktigt att få se havsörn! Tack snälla, kram
Grattis till det fina besöket!
Jag antar att grannarna inte tycker att det är fint men det är fint…
De får sätta hönsnät över hönsgården..eller gården fast jag antar att de är vana med att något höns blir mat åt andra än åt dem själva.
Fina foton Anna..jättefina!
Kram
Tack! Grannarna gillar dem inte.. men de räknar nog med lite svinn, i alla fall portugiserna. Kram
Tycker mig se fler och fler Glador här i våra trakter, tyckte man såg dem mest i Skånetrakten förr. Det är kul att se fler rovfåglar här i omgivningarna. Kanske inte så kul för de som har höns dock.
Vi har massor av glador också, de är större och ännu mäktigare.
En mäktig fågel men inte så rolig att ha i närheten om man har höns. Jag förstår därför att ni inte skaffar höns. Här brukar jag på vintrarna se sparvhöken som sitter och lurar på småfåglarna i trädgården. När jag hängt ut mat så brukar jag hänga den i skydd av någon buske så de snabbt kan ta till flykten om höken slår till.
Här har jag sett hur mindre fåglar jagar bort de stora gladorna, det är lite kul att se. Men jag förstår att du vill ge de små en möjlighet att fly, bra tänkt!
Tycker du lyckades riktigt riktigt bra med de bilderna, toppen återigen.
Jo, de äter ju kött de där, inte så lätt att ha frigående höns då.
Ägg kan man ju köpa i affären eller hos grannen då förstås, och äter man inte så mycket ägg så är det väl lika bra.
Ha nu en fin afton.
Tack! De snappar åt sig hönorna som en skata drar upp en daggmask. Det går på ett ögonblick. Tack detsamma!
Rovfåglar är mäktiga att se, men ack så svåra att fotografera. Jag tycker dina foton är helt ok! När vi var på Hornøya kom plötsligt en havsörn seglande och inte en enda fågel blev kvar på fågelklippan. Tyvärr fick jag den bara som en suddig skugga så snabb gick det.
Förstår att du inte vill ha hönor, speciellt när ni inte är några stora äggätare.
Helt ok är ett uttryck, jättesvårt att fota så långt upp. Det går fort och det är långt bort Men försöker gör vi, hela tiden 🙂
Ja, visst är rovfåglar mäktiga, vi såg spännande rovfåglar på Kolmården i deras fågelshow, imponerande fåglar, men svårt att få med på bild! Du lyckades bra tycker jag!
Ha det gott!
Vad spännande att få se en fågelshow. Tack, detsamma!
De bilderna ska du inte skämmas över. Vi har rovfåglar i naturreservatet någon km från vårt hem, bl.a. havsörn.
Jag har ännu inte lyckats fånga dem på bilder jag vill lägga ut på bloggen, men jag har inte gett upp.
Jag skäms inte alls 🙂 Åh havsörn är så enormt mäktigt, hoppas få se det hos dig snart.
Åååh vad roligt att få se en så vacker fågel och att kunna få till så fina foton. Jag skulle inte klara av att se mina höns bli rovfågelmat så jag förstår att ni avstår, även om det bara är en av anledningarna.
Kram
Vad roligt du gillade att få se dvärgörnen. Nej, jag skulle inte klara av det heller, så det är en stor anledning till att inte ha egna höns. Kram
Så mäktigt att få se rovfåglar i skärpa. Bra fångat!
Och kul gissnings-tävling! (som jag så klart upptäckte alldeles för sent. Blir inte mycket tid för bloggläsande för tillfället…)
Tack! Rovfåglar är verkligen mäktiga. Vad synd du missade tävlingen!
Hej Anna! Tjusigt! Här har vi havsörn som kommer seglande. Men tyvärr har jag inte fått någon bild på den. Kul att jag kom trea! Nyfiken på svaren.
KRAM Anna
Havsörn är väldigt magiskt! Svaren presenterar jag på lördag! Kram
Dvärgörn brukar inte vara i Sverige, definitivt inte flertal. Om man ser en dvärgörn, svävar den tyst fram, ger mkt sällan ifrån sig ett läte. Finns ljus och mörk fas av denna fågelart. Artikeln känns oseriös
Nu bor jag i Portugal… Den svävar mest, men fågelappen hörde ett ljud och identifierade den som dvärgörn. Liksom mina bilder gör det. Om det inte är en dvärgörn, har du något förslag på vad det kan vara?
Det är något speciellt med rovfåglar, kombinationen av att de är vackra och att de dödar … Dvärgörn har jag aldrig hört talas om, men havsörnar brukar vara vid vårt hus på Gotland. Mäktiga fåglar.
Vilken surmopp Olof Persson var då?! Han kanske skulle kollat var du bor innan han skrev.
Jag håller med om att det är något speciellt med rovfågar.. och att Persson var en surmopp.