Boplatsernas stolpar ger olika strömstyrka, och vi behöver anpassa vårt nyttjande av el beroende på vad som erbjuds. Så här fungerar det för oss i FrankieBoy.
I vår husbil har vi en ALDE värmepanna med kontrollpanel inne i ett skåp över dörren där vi kan ställa in om vi ska ha igång halvt varmvatten eller fullfart på varmvattnet. Och vilken temperatur vi vill ha samt vilken kw som värmepannan ska gå på.
Det är viktigt att veta vilken strömstyrka som finns på elstolpen för att inte slå ut säkringar eller jordfelsbrytare. Delar vi stolpe med någon annan husbil så kan det även påverka deras elförsörjning om vi råkar överbelasta.
3-4 ampere
Någonstans har vi sett 3 ampere, men 4 är i alla fall vanligt i södra Europa. Om det bara finns 4 ampere på stolpen så kan vi använda strömmen till sånt som vi använder invertern till när vi inte står på ström. Alltså ladda våra enheter, ha lampor tända och köra med handmixern till exempel. Ingen värme med strömmen då det är för dålig fart. Vi tror inte det funkar att värma varmvatten heller, vi gör i alla fall inte det när vi bara har 4 ampere i stolpen.
6 ampere
Finns det 6 ampere i stolpen kan vi värma vatten och köra värme på inställningen 1kW. Det är dock för svagt för att hålla bilen varm om det är kallt ute. Inget vi upplevt mer än någon enstaka gång, i Tyskland i oktober till exempel.
10 ampere
Med den här strömstyrkan kan vi köra värmepumpen på 2kW, det räcker i princip alltid till allt. Vi behöver inte vara oroliga för att frysa på nätterna, vi är inte i så kalla temperaturer att vi behöver ha mer fart i stolpen.
16 ampere
Det finns oftast i Sverige, har bara sett det på några få ställen på Iberiska halvön. Om det finns 16 ampere kan vi köra värmepannan på 3kW, alltså full effekt. Då blir det fort varmt, om det är vad vi vill. Men som sagt, vi behöver egentligen inte mer än 10 ampere.
Undvik överbelastning
Uträkningen för att veta vad en kan belasta stolpen med är 230 gånger x ampere. Så t.ex. 230×10=2300 watt på en 10 ampere stolpe. Det betyder att allt som tillsammans drar under 2300 watt kan en köra om en står på en 10 A stolpe. Har en igång vattenkokare på 500w, kaffebryggare på 1200w och en microvågsugn på 2000w (ingen av de prylarna har vi, men de duger som exempel) samtidigt så kommer säkringen att gå.
Detta är något som hjälpt oss, framför allt mig, Anna, som inte är så haj på det där med elektricitet. Kanske du även har glädje av den här informationen.
Bild av Alexander Droeger från Pixabay
/Anna & Roger
7 svar till ”Elstolparnas effekt och vad det räcker till”
Tack för bra och lättförståelig information. När flera är anslutna till elslingan kan det vara betydligt lägre spänning. Det har ni säkert fått erfara. Då är det bra med egna resurser.
Det är fint att se ”gröna” bilder från er. Här använde vi snöslungan igen. Men solens dagslängd blir längre för vare dag så snart har vi ingen natt.
Alltid bra med egna resurser 😀 Det har hänt nån gång att vi överbelastat, dels för att vi inte riktigt visste vad vi kunde nyttja och dels för att andra kanske överbelastat? 😀
Bra guide, tror jag. ???? Jag stoppar gärna huvudet i sanden och kör så det ryker. DOCK vill jag ursäkta mig med att vi är vana fricampare så vi har inte ens mikro, kaffebryggare eller vattenkokare. MEN jag är en fryslort så den kräm vi har den använder vi till pannan OCH då vi har en trumapanna måste vi, i Sverige vintertid, alltid stötta med gasol.
Vi är i det närmaste självförsörjande vad det gäller el. Vatten däremot….gah!……jag är en storkonsument av vatten. ????
Tack! Vi har inte heller de där prylarna, men tog dem som exempel. Även om vi inte fricampar så ofta väljer vi ändå att inte använda extern el förrän vi måste. Det känns bra att vara självförsörjande på så mycket som möjligt tycker vi.
Tack Anna för en bra info. Jag fricampar oftast – så jag har aldrig räknat ut dessa värden.
Okej, men nån gång behöver väl även du ladda dina bodelsbatterier och då kan informationen kanske vara bra.
Ja, så är det.