En vanlig matdag för mig

Publicerat den

Att äta är en stor del av livet, det är njutning och det är kroppens bränsle. Jag har förändrat mitt sätt att äta ganska drastiskt de senaste två åren för att förhindra att få diabetes och andra sjukdomar samt minska min allergi. Idag får du följa med på vad jag stoppar i mig under en vanlig dag.

Jag väljer att inte äta kött, fågel eller gluten och jag använder endast olivolja i min matlagning, inga andra oljor. Jag dricker inte starksprit eller sockrad läsk/juice. Jag undviker ultraprocessad mat och ”man-made-food”. Det finns inget som heter fuska eller unna mig (jag använder ordet njuter istället) och när jag äter någon annanstans än hemma så är det bara glutenfritt och inget kött/fågel som styr vad jag äter.

Jag vill äta det jag älskar och älska det jag äter.

Här kan du läsa om vilka ändringar jag gjort i mitt ätande, förändringarna handlar mestadels om HUR & NÄR jag äter, men också lite om VAD jag äter.

Nedan beskriver jag en vanlig dag, så som det brukar det se ut just nu (alltid mottaglig för ny forskning). Jag blandar vanliga dagar med dagar där jag inte äter något alls, dagar där jag äter hela tiden och dagar där jag struntar i glukosspikes.

Jag brukar bestämma mig på morgonen om hur dagen ska se ut. Ibland planerar jag i förväg. Oftast så ser mina dagar i alla fall ut så som jag beskriver nedan, med ungefärliga tider.

8.30

När Roger vaknat och kommit upp så ger han mig en espresso. Jag äter ingen frukost.

12.30

Dricker ett glas med vatten, med sugrör, som jag smaksatt med ca 2 tsk äppelcidervinäger. Under tiden som jag lagar maten så dricker jag ca 1/2-1 dl kefir och njuter av 1-2 msk jordnötssmör. För att ge de goda bakterierna i tarmarna vad de vill ha och också för jag älskar jordnötssmör, det får mig även att vilja äta även om jag inte är hungrig.

13.00

Äter lunch tillsammans med Roger. Jag lagar mat av säsongens skörd eller så plockar jag ut något ur frysen från tidigare skördar.

Börjar oftast med en förrätt av grönsaker, t.ex. coleslaw, en morot, fyllda padrons.. fler exempel hittar du i det här inlägget. Särskilt om det är en måltid som höjer blodsockret. Då förebygger jag en spike med förrätten.

Stekt svartkål är en god förrätt!

Huvudrätten blir en bit paj, en matig sallad, grönsaksbiffar, linspasta, rostade grönsaker, grillning eller grytor. Vi försöker variera oss, även om det kan bli samma maträtt flera dagar på raken om jag gjort en paj t.ex. Exempel på maträtter kan du se i varje månadssammanställning.

Det blir inte alltid en efterrätt, men ganska ofta. Det kan vara en bit mörk choklad, en kaka eller en frukt.

18.00

Vi varierar middagen väldigt mycket. Ibland blir det bara en tallrik med yoghurt, frukt och nötter. Det är inte ovanligt att det blir nötbröd med ost och paprika eller en liten sallad eller grönsaksdipp.

Jag äter ytterst sällan två lagade måltider på en dag numera. Det blir en stor måltid och en mindre. Äter som regel inga mellanmål, det händer ibland, då kan det bli en skål jordnötter om jag är sugen.


Jag dricker vatten, ibland smaksatt med pressad citron eller äpplecidervinäger, under dagen. Jag brygger ofta en kanna med grönt te som jag dricker kallt, ofta med pressad citron i det också.

Det här sättet att äta har varit en stor vändpunkt för mig, jag kommer berätta om skillnaderna i mitt mående både fysiskt och mentalt i ett separat inlägg så småningom.

40 svar till ”En vanlig matdag för mig”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Det händer att jag hoppar över frukost och bara tar kaffe- men jag mår helt klart bäst av att äta något. Ett ägg eller en liten skål naturell kvarg men några sötmandlar. Äter både lagad lunch och kvällsmat. Just nu är det mycket morötter till maten. Ha en bra lördag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det gäller att lyssna på kroppen och det är väl jättebra att du gör det och äter frukost. Morötter är gott! Detsamma.

  2. Profilbild för Monnah

    Bra jobbat! Det är inte vanligt med självdisciplin nog att inte äta annorlunda vid speciella tillfällen om det inte finns en uttalad allergi. Vår mathållning bygger numera mycket på att vi odlar själva, att jag inte äter vetemjöl och att det bara är vi två här hemma. Kram!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är underbart att styras av vad som finns att skörda eller är skördat, det tror jag gör en stor skillnad i måendet. Kram

  3. Profilbild för Barbro

    Vilken ynnest att få känna så inför mat och matlagning.
    Härliga bilder Anna.

    Vi har tappat lusten för mat men ibland glimrar det till.
    För oss är det mer av; ”Äta för att leva” nuförtiden – i kontrast till; ”Leva för att äta”.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Att äta för att leva var så jag kände förr. Ingen matglädje alls, bara nödvändigt ont. Så glad det ser annorlunda ut idag. Tack!

  4. Profilbild för Mamma C

    Låter toppen att du hittat ditt sätt att äta och få din kropp att må bra av det.
    Jag själv skulle inte fixa att inte få något i magen på morgonen. Så här är det frukost som gäller.
    Ha en fin och bra lördag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tänker vi alla funkar olika och om jag är hungrig så äter jag. Finns som sagt inga måsten eller förbud. Detsamma önskar jag dig. Kram

  5. Profilbild för Znogge

    Det lär finnas många fördelar med periodisk fasta och bland annat minskar risken för diabetes 2. Själv har jag dock svårt för att inte äta frukost men det är naturligtvis en vanesak. Vi äter också bara en lagad måltid per dag och det blir kvällsmaten. Det gäller att hitta det som fungerar bra och som man mår bra av. Husse och jag äter så klart samma middag men i övrigt så väljer vi ganska olika. Funkar det med.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Visst är det så att det gäller att hitta det som funkar och som en mår bra av. Att välja olika funkar utmärkt, det gör vi också titt som tätt. Kram

  6. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Vad härligt att du hittat ett sätt att äta som passar dig och får dig att må så bra. Här har vi alltid tyckt att mat och matlagning är skoj och viktigt så mestadels skulle jag nog kalla oss flexitarianer, lite kött och mycket grönt. Självklart lagas i princip all mat från grunden men visst kan vi ta hjälp av en del halvfabrikat som vi tycker fungerar. Frukost äter vi gärna och länge men ibland senareläggs den och blir något brunchliknande. Ibland har jag funderat på det här med att utesluta gluten, men så älskar jag att baka bröd och tycker en måltid med hembakat bröd och goda nyttiga pålägg är något av det bästa man kan äta. Jag har försökt ett flertal gånger att baka glutenfritt bröd till svärsonen men aldrig att jag tyckt det blivit riktigt gott.
    En fin lördag önskar vi er!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Allt eller inget brukar inte funka när det gäller mat, så visst äter vi också halvfabrikat ibland (t.ex. glutenfri pizza). Det är nog det svåraste jag gjort att utesluta gluten, men nu är det inga problem alls längre. En vänjer sig 🙂 Kram

  7. Profilbild för Sara i Barcelona

    Gomorron!

    Det gläder mig att du har hittat din idealkost som passar och främjar din hälsa och allt låter mycket gott och fräscht. Och kudo till din beslutsamhet och konsekvens i alla lägen (men det känns inte helt oväntat av den bild jag har fått av dig 😉

    För mig är dock frukost det viktigaste på hela dagen, och en stooor kopp svart, hett kaffe. Jag gör en smoothie med bär, banan, spenat eller grönkål, mandelmjölk och protein/kvarg, ingefära och spirulina tex, varje morron. Till det fullkornsbröd med något pålägg och grönsaker.

    Jag älskar kyckling och äter det väldigt mycket, och också ägg.
    Grönsaker älskar jag i de flesta former och jag dricker i princip bara vatten, kolsyrat (Vichy Catalan) eller vanligt (på flaska).

    Det jag försöker undvika är socker, snabba kolhydrater och alkohol i alla former, MEN, jag unnar mig definitivt om tillfället känns rätt 🙂

    Ha en fin helg och stor kram till dig! 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Nej, jag är konsekvent i alla lägen! Kanske jag uttryckte mig otydligt. Jag äter så här som default, men ibland äter jag hela dagen, ibland inte alls. Men visst, vissa saker är jag konsekvent med, t.ex. gluten och kött. Njuter av en stor frukost ibland också. Hahaha, skrattade åt ditt ”men” efter att ha läst och kommenterat hos Monnah idag 🙂 Jag gillar inte ordet unna, därför jag säger att jag inte gör det. Men jag njuter av godsaker titt som tätt. Kram

  8. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Det är bra när var och en kan göra som den själv vill och som man mår bäst av.
    Jag skulle inte klara mig utan den frukost som vi båda äter tillsammans. En skiva surbröd på råg var med något på, beroende på vad som är aktuellt i kylskåpet just då. Sällan, mycket sällan ägg..
    Ibland enbart vegetariskt, ibland blandat etc Mycket frukt och grönsaker på frukosttallriken.
    Vi är ju allätare i vårt hushåll men jag är noga med att produkterna är så närbeläget ”odlat” som bara är möjligt. Så har det alltid varit för min del sedan jag blev vuxen. Vi äter ingen lunch däremot, utan dricker något, ofta vatten och kaffe, äter frukt, innan middagen som inte blir särskilt sen. U. är ju diabetiker och det är viktigt med jämna tider mellan måltiderna.

    Trevlig lördag!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Exakt så, vi gör som vi vill allihop. Tänk vad livet är härligt när en kan få bestämma själv 🙂 Kram

  9. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Det är perfekt att hitta det som passar en själv och kunna hålla sig till det. Och periodisk fasta och/eller ätfönster skall ju vara väldigt nyttigt för kroppen. Vi har testat det och för mig funkar det väldigt dåligt! Jag blir så hungrig att jag inte kan fokusera på något annat alls! 😂 Jag behöver verkligen mat regelbundet för att må bra och fungera – så då får jag anpassa mig efter det. Och för oss båda är matlagning och att äta god mat ett av våra största nöjen! Egentligen är det ganska perfekt för då har man ju en källa till glädje varje dag. Det är ju ännu roligare (och godare!) om man dessutom kan laga & äta egenodlat – och helst nyskördat. Lite svårt här den här tiden på året (vi har varit ute och kämpat med en dryg dm ny blötsnö istället nu på fm). 🙄 Men till middagen skall vi testa att göra pizza med karamelliserad rödlök och tunna skivor hemodlad pumpa. Kul! Pumporna funkar så väldigt bra att lagra i rumstemperatur och är riktigt goda!

    På tal om kallt te – har du testat att kallbrygga te i kylskåpet? Det är en stor favorit för mig och Lars (som inte är någon stor tedrickare) tycker också att det blir oväntat bra. Bara lägg teblad och vatten i en kanna eller flaska och ställ i kylen i några timmar och sila av när du skall dricka det. Kallbryggningen funkar lite annorlunda så teet blir mindre beskt och många smaker kommer fram bättre. Jag tror i stort sett alla te-sorter som jag testat har blivit väldigt goda. Och jag har några stycken… 😇 Jag har numera alltid en flaska kallt te i kylen – det är en fantastiskt god måltidsdryck!

    1. Profilbild för Lars
      Lars

      Eftersom Åsa skriver om kallbryggt te så måste jag ju komplettera med att kallbryggt kaffe (Cold Brew Coffee) inte heller är dumt. Kanske inte som måltidsdryck, men det är svalkande och gott att dricka när vädret är varmt och soligt.

      När kaffe bryggs med kallvatten så extraheras inte lika stor mängd syror vilket ger en mjukare och mindre syrlig smakprofil. Den lägre syrahalten gör dessutom att kaffet blir mer skonsamt för magen. Kaffebönornas ursprungliga smak blir också bättre bevarad än vid bryggning med hett vatten.

      Jag skulle dock säga att det är viktigt att använda kaffebönor av hög kvalitet och mala kaffet till rätt malningsgrad för att det ska bli bra. Eftersom man känner mer av kaffets ursprungliga smak så blir det helt enkelt inte lika gott med ”billigt kaffe”. Min erfarenhet är dock att det inte brukar vara svårt att hitta bra kaffebönor i Portugal. Min favorit för tillfället är Lavazza Top Class som är en blandning av 50% Arabica och 50% Robusta. (Det ska inte vara den Lavazza Top Class som kallas ”Filtro”, det är en annan blandning…)

      Sedan kan kallbryggt kaffe förvaras längre i kylskåpet jämfört med iskaffe.

      1. Profilbild för Anna Forsberg

        Tack Lars! Det blir nog hellre te jag testar om jag ska vara ärlig.

    2. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag har insett att jag är precis tvärtom, utan frukosten har jag så otroligt mycket energi. Kan lyfta tungt och köra på i trädgården utan problem. Efter lunchen blir det däremot lättare arbetsuppgifter 🙂 Nej, inte provat kallbrygga. Ska genast testa, tack!

  10. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Så konstigt! Nu ar jag försökt kommentera ett par gånger men min kommentar syns inte?

    1. Profilbild för Åsa
      Åsa

      Och eftersom den kommentaren syns så försökte jag klistra in min längre kommentar som svar där – och den syns inte. Har du slagit på en längdbegränsning Anna? 😂

      1. Profilbild för Lars
        Lars

        Med tanke på hur långt jag brukar skriva så är det antagligen inte längden som ställer till det. 😉

        Undrar om det kanske kan vara ett filter som misstolkar någonting i texten som ett ”olämpligt” ord? Ibland så har ju ord väldigt olika betydelser på olika språk… Jag har dock läst kommentaren och kan inte på rak arm komma på vad det i så fall skulle kunna vara för ord som ställer till det.

        1. Profilbild för Anna Forsberg

          Jag vet faktiskt inte, men längden på kommentaren kan det inte vara, har fått mycket längre kommentarer än så. Och olämpligt ord hittar jag inte heller.

      2. Profilbild för Anna Forsberg

        Ahhah, nej ingen längdbegränsning. Ha ringen aning om varför de hamnade i papperskorgen.

    2. Profilbild för Anna Forsberg

      Alla låg i papperskorgen, vet inte varför. Bra du sa till, även om jag brukar kolla där en gång om dagen också.

  11. Profilbild för Anita

    Det är så roligt att läsa om vad du lagar och äter. Och det känns riktigt i ditt inlägg hur bra du mår och det är så härligt. Du har verkligen hittat det du mår bra av. Förr åt inte jag heller frukost. Hade väldigt svårt att äta på morgnarna. Men nu är jag tvärtom, nu känner jag verkligen att jag mår bra av frukost. Sedan skulle jag säkert kunna äta lite mer nyttigt men vi försöker i varje fall dra ner på kött och få in mer fisk och kyckling. Fisk har vi ätit två dagar i rad nu. Vi äter också bara ett lagat mål mat om dagen och det är lunchen. Sedan blir det lättare på kvällen. Undantag på fredagen och lördagen då vi äter något lätt mitt på dagen och sedan en god middag framåt sena eftermiddagen/kvällen. Vi tycker båda att det är roligt att laga mat. Och det bästa är ju när odlingssäsongen är igång igen och det går att skörda sina egna grönsaker. I helgen ska jag starta mina sådder med chili och paprika.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad fint ni hittat ert sätt att äta och laga mat. Idag blir det lagat två gånger, pasta till lunch och ikväll tacos 🙂 Det är så skönt att kunna göra precis som jag vill utan att känna att det blir tokigt i skallen.. men återkommer om det. Kram!

  12. Profilbild för Micke

    Man får ju anstränga sig lite för att undvika besvär av olika slag, valet av mat är ju en viktig faktor, har hört att man kan äta sig bort ifrån diabetes ”typ två”, finns forskning som visar det och jag har vänner som med ren och skär disciplin har kunnat minska sin medicinering bara för att de äter sunt.
    Toppen ju verkligen.

    Ha en underbar kväll.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Visst är maten viktig, både att njuta av och se till att en mår bra fysiskt. Detsamma!

      1. Profilbild för Micke

        Försöker ju äta sunt här, men så kommer det en högtid/helg eller kanske en Måndag, tisdag, onsdag, torsdag eller fredag. 😉

        Ha det bäst.

        1. Profilbild för Anna Forsberg

          Jag tycker om att njuta alla dagar i veckan, så förstår vad du menar. Detsamma

  13. Profilbild för Marianne

    Utan frukost skulle jag inte klara mej, det händer ibland att jag vaknar och är hungrig. För mej är det målet jag är mest noga med, lunch och middag kan bli lite si och så, beroende på tid och humör, jag är ganska kass på att hålla regelbundna tider, trots att jag försöker.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är intressant hur lätt det var för mig att sluta äta frukost. Kram

  14. Profilbild för Anneli

    Hej Anna,
    Du har en fantastiskt fin inställning till mat tycker jag samtidigt som du verkar väldigt disciplinerad. Har du alltid varit så eller har det börjat på senare tid när du flyttat till Portugal? Jag själv tycker att det är svårt att få i mig mat på det optimala sättet (läs nyttigt och icke processad). Men när jag slutar jobba skall jag verkligen ta tag i det och se till att laga av nyttiga råvaror som du gör. Jag dricker inte heller starksprit och inte läsk eller annan sockrad dryck.
    Så intressant att läsa och så fina bilder. Den översta speciellt.
    Varm kram och ha det gott!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag är inte direkt disciplinerad, utan mitt val att inte tillåta glukosspikes hela tiden gör att det är väldigt lätt att välja rätt mat. Det är ju maten i sig som påverkar vad jag äter nästa gång. Det har inte med landet att göra, utan ny kunskap hos mig. Du kan läsa tillbaka i den här kategorin, jag har beskrivit resan. Tack, detsamma!

  15. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Härligt att du har hittat dina matrutiner som får dig att må bra. De skulle inte passa mig men det är ju inte meningen heller 😀 Men några saker har vi gemensamt. Jag äter inte heller mer än ett lagat mål mat om dagen och inte heller kött eller fågel men jag måste få min goda frukost, vanlijsoygurt med müsli, och jag älskar mackor så det blir ofta sådana till lunch eller middag. Ja, du har nog förstått att jag inte alls äter lika nyttigt som du men jag har ju i stället förmånen att få göra omfattande provtagningar och då får jag kvitto på att jag inte har brist på något. Vad vi än äter så är huvudsaken att vi mår bra och trivs med våra kostval. Det gör vi båda så där har vi också något gemensamt 😀
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag håller med dig, vi gör alla våra egna val och det är huvudsaken. Tack för att du delar med dig, kram!

  16. Profilbild för Helena FREEDOMtravel

    Så fint att du hittat ett sätt att äta som du mår bra av! Jag kan nog förbättra mitt ätande, det kanske kommer med tiden … 😉 Är mest hungrig på morgonen och förmiddagen, kan äta lite mindre på kvällen … Gärna mycket grönsaker, men också kött, fisk och bröd, svag för vin dessvärre … 😉

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vin är gott, det gillar jag också. För mig har det här varit helt fantastiskt att jag lärt mig vad kroppen vill ha och behöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
16°
Molnigt
07:3817:52 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 7°C
14°C / 8°C
14°C / 4°C
14°C / 3°C
15°C / 6°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.