Att äta är en stor del av livet, det är njutning och det är kroppens bränsle. Jag har förändrat mitt sätt att äta ganska drastiskt de senaste två åren för att förhindra att få diabetes och andra sjukdomar samt minska min allergi. Idag får du följa med på vad jag stoppar i mig under en vanlig dag.
Jag väljer att inte äta kött, fågel eller gluten och jag använder endast olivolja i min matlagning, inga andra oljor. Jag dricker inte starksprit eller sockrad läsk/juice. Jag undviker ultraprocessad mat och ”man-made-food”. Det finns inget som heter fuska eller unna mig (jag använder ordet njuter istället) och när jag äter någon annanstans än hemma så är det bara glutenfritt och inget kött/fågel som styr vad jag äter.
Jag vill äta det jag älskar och älska det jag äter.
Nedan beskriver jag en vanlig dag, så som det brukar det se ut just nu (alltid mottaglig för ny forskning). Jag blandar vanliga dagar med dagar där jag inte äter något alls, dagar där jag äter hela tiden och dagar där jag struntar i glukosspikes.
Jag brukar bestämma mig på morgonen om hur dagen ska se ut. Ibland planerar jag i förväg. Oftast så ser mina dagar i alla fall ut så som jag beskriver nedan, med ungefärliga tider.
8.30
När Roger vaknat och kommit upp så ger han mig en espresso. Jag äter ingen frukost.
12.30
Dricker ett glas med vatten, med sugrör, som jag smaksatt med ca 2 tsk äppelcidervinäger. Under tiden som jag lagar maten så dricker jag ca 1/2-1 dl kefir och njuter av 1-2 msk jordnötssmör. För att ge de goda bakterierna i tarmarna vad de vill ha och också för jag älskar jordnötssmör, det får mig även att vilja äta även om jag inte är hungrig.
13.00
Äter lunch tillsammans med Roger. Jag lagar mat av säsongens skörd eller så plockar jag ut något ur frysen från tidigare skördar.
Börjar oftast med en förrätt av grönsaker, t.ex. coleslaw, en morot, fyllda padrons.. fler exempel hittar du i det här inlägget. Särskilt om det är en måltid som höjer blodsockret. Då förebygger jag en spike med förrätten.
Huvudrätten blir en bit paj, en matig sallad, grönsaksbiffar, linspasta, rostade grönsaker, grillning eller grytor. Vi försöker variera oss, även om det kan bli samma maträtt flera dagar på raken om jag gjort en paj t.ex. Exempel på maträtter kan du se i varje månadssammanställning.
Det blir inte alltid en efterrätt, men ganska ofta. Det kan vara en bit mörk choklad, en kaka eller en frukt.
18.00
Vi varierar middagen väldigt mycket. Ibland blir det bara en tallrik med yoghurt, frukt och nötter. Det är inte ovanligt att det blir nötbröd med ost och paprika eller en liten sallad eller grönsaksdipp.
Jag äter ytterst sällan två lagade måltider på en dag numera. Det blir en stor måltid och en mindre. Äter som regel inga mellanmål, det händer ibland, då kan det bli en skål jordnötter om jag är sugen.
Jag dricker vatten, ibland smaksatt med pressad citron eller äpplecidervinäger, under dagen. Jag brygger ofta en kanna med grönt te som jag dricker kallt, ofta med pressad citron i det också.
Det här sättet att äta har varit en stor vändpunkt för mig, jag kommer berätta om skillnaderna i mitt mående både fysiskt och mentalt i ett separat inlägg så småningom.
Lämna ett svar