amarettokakor med saffran

En ny favorit – amarettokakor med saffran

Publicerat den

Jag älskar ju mandel och mandelmassa, konstigt nog har jag aldrig tidigare bakat mandelkakor av något slag. Men nu har jag bakat amarettokakor, småkakor med smak av mandel och saffran som är riktigt goda!

Det ska vara florsocker i och här finns det inte att köpa i alla mataffärer. Jag hittade i en av våra små matbutiker inne i Ourique, men det var blått, troligen för att kunna göra lite roligare cupcakes. Strunt samma tänkte jag och köpte det inför förra julen när jag skulle göra mandelmassa.

När det var dags att göra de här amarettokakorna så använde jag upp det som fanns kvar, så tillsammans med saffranet så blev det gröna kakor! Så klart de är lite finare när de får vara saffransgula, men det här funkar också och särskilt till jul.

Ingredienser

  • 2 äggvitor
  • 125 g florsocker
  • 2 påsar saffran (1 gram totalt)
  • 200 gram mandelmjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Florsocker & strösocker till garnering

Gör så här

Sätt ugnen på 160 grader varmluft. Täck en plåt med bakplåtspapper.

Vispa upp äggvitorna till en maräng.

I en annan skål blanda mandelmjöl med hälften av florsockret och vaniljsocker.

I ytterligare en annan skål blanda resterande hälften av florsockret med saffran.

Sikta ner florsocker med saffran i marängsmeten och till slut även florsockret som är blandat med mandelmjölet.

Rulla små bollar, rulla dem först i strösocker, sedan i florsocker och lägg sedan på plåten.

Grädda i 12-15 minuter.

Förvaras i en plåtburk eller i frysen.

De är lite mjuka invändigt medan det yttersta är hårt och krispigt. Så goda!

17 svar till ”En ny favorit – amarettokakor med saffran”

  1. Profilbild för Stefan Karlsson

    Det både låter och ser gott ut. Innan jag läste receptet trodde jag det skulle innehålla några droppar av den klassiska drycken Amaretto. En dryck som alltid fanns i barskåpet under mina år som ungkarl.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det trodde jag med! Jag har mandellikör hemma till jul, men jag har Disaronno jag. I år behövde jag inte köpa någon ny flaska för jag har kvar från förra året. Ser fram emot att njuta av den om några dagar.

  2. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Wow….låter livsfarligt gott. Tack för ett smidigt recept.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det var enkelt och mycket gott!

  3. Profilbild för Anita

    Det lät som goda kakor. Tycker de blev fina med sin gröna färg.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Passar fint med den gröna färgen nu till jul. Kram

  4. Profilbild för Karin Eklund, Äventyret framtiden

    Tack för receptet, kul med gröna färgen, här hittar jag knappast det, men vanligt är inget problem. Ha en fin dag!
    Kram

  5. Profilbild för Monnah

    Det där låter ju jättegott! Jag gillar verkligen färgen och tycker den också är jättejulig. Har du en mixer är det annars lätt att göra eget florsocker. Googla så hittar du! Vanligt socker och stärkelse. Bra kunskap då jag flera gånger stått utan florsocker hemma då jag behövt. (Är tydligt mer impulsiv än jag vill tro, märker det mycket i ”jämförelse” med dig som är så organiserad, hehe.) Tack för igår! Nu fortsätter vardag och julande hand i hand här hemma. Kram!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är det! Grönt är definitivt en julfärg, så det funkade ju bra nu. Jag har en snabbspeedblender, provade att göra eget florsocker men gick inget bra alls. Följde ett recept men det blev så varmt så det blev bara klumpar… nu vet jag var jag kan köpa florsocker här så jag planerar det bättre, använder det ju inte så ofta. Tack själv! Kram

  6. Profilbild för Znogge

    Jag är väldigt förtjust i marsipan och mandelmassa så det låter som kakor helt i min smak. Måste säga att den gröna färgen är fin och passar väldigt bra till jul.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Då skulle du nog gilla de här. Kram

  7. Profilbild för Channal

    Hej Anna! Vilka små läckerbitar! Gillar färgen. Minns att mamma bakade kakor till jul med rosa mandelmassa likt din deg i kakan. Jag är väldigt svag för mazariner! GOTT!

    KRAM Anna

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Mazariner är väldigt gott tycker jag också! Kram

  8. Profilbild för Mamma C

    Åhhh, vilka goda kakor du gjort. Först när jag såg dem på bilden, tänkte jag pistagekakor av något slag.
    Tack för receptet.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      De är jättegoda! Pistage skulle säkert vara en god smaksättning också 🙂 Kram

  9. Profilbild för Marika

    Jag har ett recept där man häller i mandelarom också fast det kanske man inte alls behöver. Ska nog testa ditt recept.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det behövdes inte i det här receptet iaf. Kanske där det används vetemjöl istället (som ju är mkt billigare) kanske det är en variant för aromen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
12°
Fair
07:4017:17 WET
TisOnsTorFreLör
19°C / 11°C
20°C / 14°C
18°C / 8°C
15°C / 5°C
14°C / 4°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.