Jag älskar ju mandel och mandelmassa, konstigt nog har jag aldrig tidigare bakat mandelkakor av något slag. Men nu har jag bakat amarettokakor, småkakor med smak av mandel och saffran som är riktigt goda!
Det ska vara florsocker i och här finns det inte att köpa i alla mataffärer. Jag hittade i en av våra små matbutiker inne i Ourique, men det var blått, troligen för att kunna göra lite roligare cupcakes. Strunt samma tänkte jag och köpte det inför förra julen när jag skulle göra mandelmassa.
När det var dags att göra de här amarettokakorna så använde jag upp det som fanns kvar, så tillsammans med saffranet så blev det gröna kakor! Så klart de är lite finare när de får vara saffransgula, men det här funkar också och särskilt till jul.
Ingredienser
- 2 äggvitor
- 125 g florsocker
- 2 påsar saffran (1 gram totalt)
- 200 gram mandelmjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- Florsocker & strösocker till garnering
Gör så här
Sätt ugnen på 160 grader varmluft. Täck en plåt med bakplåtspapper.
Vispa upp äggvitorna till en maräng.
I en annan skål blanda mandelmjöl med hälften av florsockret och vaniljsocker.
I ytterligare en annan skål blanda resterande hälften av florsockret med saffran.
Sikta ner florsocker med saffran i marängsmeten och till slut även florsockret som är blandat med mandelmjölet.
Rulla små bollar, rulla dem först i strösocker, sedan i florsocker och lägg sedan på plåten.
Grädda i 12-15 minuter.
Förvaras i en plåtburk eller i frysen.
De är lite mjuka invändigt medan det yttersta är hårt och krispigt. Så goda!
Lämna ett svar