Jag fick nys om att det finns en vindruvegård där det produceras söta bordsdruvor utan kärnor i Alentejo, så jag kollade med grannarna om de ville följa med. Och jag fick bara jakande svar, så jag bokade en tour för 8 personer.
Vi kom i god tid, fick äta gröna och blåa druvor samt russin i väntan på att visningen skulle börja. Och oj, så goda druvor och jag kan aldrig mer köpa vanliga russin, de här var verkligen helt magnifika!
Sedan berättades det lite om gården för oss, på engelska, som vi bokat. Innan vi vandrade ner till den rosa traktorn och vagnen för att åka ut på fälten så samlades vi tillsammans med vår guide som fortsatte berätta lite till.
Fakta om gården
De startade produktionen av söta druvor för över 40 år sedan och avser att fortsätta i flera generationer framöver. De har ca 300 hektar i Ferreira do Alentejo där de odlar bordsdruvorna, och det är just nu 28 olika sorter. Alla sorter säljs inte, utan en del är under experiment först.
Plantorna står under stora pergolas med plast som tak och de skördar druvorna under juli-november med ett team som återkommer varje år då de ger dem en hel del förmåner. De vill självklart slippa lära upp nya personer varje år.
På Herdade Vale da Rosa tror vi på Portugal och vi tror att det är möjligt att bidra till landets framgång. Vi främjar sysselsättningen i regionen och varumärket Portugal utomlands, och hjälper till att bygga upp en bild av ett produktivt, effektivt land som kan utveckla företag av internationell storlek och kvalitet.
Högsta kvalitet är vad de vill åstadkomma. En stor apparat av kvalitetssäkring och varje druvklase gås igenom för hand ute på fälten, där fula druvor klipps bort med en sekatör så de kvarvarande kan utvecklas optimalt. Föreställ dig 300 hk… det är många druvklasar som ska gås igenom, en efter en, av personer. Inga maskiner arbetar med druvorna, men traktorer fraktar druvorna till magasinen från fältet.
De erhåller sitt bevattningsvatten främst från Alqueva, den konstgjorda sjön som kommer försörja vår kommun med vatten också framöver som jag berättat om tidigare. Bevattningen av dessa söta druvor är helt annan än vinodlingarnas bevattning, där det ofta inte vattnas alls när plantorna är etablerade. Det funkar inte med dessa.
Varumärket är rosa och allt på gården har den rosa färgen. Arbetskläder, hus, traktorer etc. Det är läckert och unikt tycker jag. Familjen producerar även mandel, balsamvinäger, vin och olivolja, men under andra varumärken.
Här hittar du deras webbplats ifall du vill fördjupa dig ytterligare!
Balsamvinäger
Första stoppet vi gjorde var i deras lagring av balsamvinäger, en så vacker liten lokal. Golvet under tunnorna fängslade mig! Vi fick smaka på en helt ny produkt som de håller på att ta fram. Det speciella med den vinägern är att den lagras i gamla portvinsfat! Alltså så ljuvligt gott. De hoppas och tror att de kan börja sälja den nya vinägern 2026. Då åker jag tillbaka och köper!
Den balsamvinäger de säljer nu har vi ännu inte smakat, den är producerad på samma sätt, men lagringen sker inte i portvinstunnor, vi köpte en liten flaska men har inte smakat på den än.
Fälten & druvorna
Därefter så körde traktorn ut på vägarna ute på fälten. Det var plantor, druvor och pergolas precis överallt. De gula remsorna är för att fånga insekter, för att se vilka som finns där så de kan sätta in rätt behandling om det behövs.
Hållbarhet är i fokus, men inte för hela produktionen.
We work every day with a deep respect for nature. Vale da Rosa “Selection” is proof of that. An innovative packaging that is produced based on sugar cane fiber, reducing the plastic content. Inside, the selection of the best among the best grape varieties without seeds – sweet, crunchy and juicy.
Och vi skulle åka till andra änden för det var där det var aktion den här lördagen. Och faktum är att de även har ett par fält med druvor som inte är kärnfria, det är en kund som har specifika önskemål och de vill ha de här kärndruvorna, så då tillhandahåller de det också. Det var på ett sådant fält vi fick se hur de arbetade med druvklasarna, vilket den uppmärksammade såg på kartongerna ovan (com grainha betyder med kärna).
Jag fick inte nog av druvorna, har aldrig sett så mycket på en och samma gång. Var spännande med ljuset som kom in genom hål i plasten och olika former av klasarna. Så det blir en del bilder till..
Vinstockar med kärnfria druvor lever inte i all evighet som vindruvor för vin. För efter ca 15-25 år så återkommer kärnorna till druvorna och plantorna behöver förnyas. De köper plantor, driver inte upp några själva.
Deras kunder är matbutiker, t.ex. Mark & Spencer som även har en egen kvalitetsmärkning som Vale da Rosa har.
Vinproduktion
Nästa stopp var ett besök i vinaffären. Där berättade ägaren, som är brorsdotter till ägaren av Vale da Rosa, kort om deras fyra olika viner, två vita och två röda, på portugisiska. Men vår guide översatte och det var bara en kort stund vi stannade där.
Vi köpte ett par flaskor av det ena av de röda. Har inte smakat än.
Druvshopen
Vi avslutade turen med att återvända till deras druvshop, där vi köpte en box med alla deras produkter. Den kostade €20,- och vi tycker det är roligt att stödja de lokala företagen. Färska druvor fanns inte i butiken, så jag tror inte vi kunde köpa det, vilket kändes lite konstigt. Roger såg några backar bakom kassadisken, men de skyltade inte alls med det så jag tror inte det var till salu.
Sen köpte vi också en druvglass som vi delade på, söt och mer som en sorbet men ändå inte eftersom den innehöll ägg. Helt okej, men inget jag köper igen. Det fanns en fin veranda utanför shoppen där vi kunde sitta i skuggan med utsikt över fälten och intill låg en söt liten lekplats med färgglada hus som jag tror uppskattas av barn som åkt med på en tour i 90 minuter.
När alla hade shoppat och betalat för turen (€7,50 per person) hoppade vi in i bilarna och körde hem. Nöjda med att ha utforskat ytterligare en fin och intressant plats i vårt älskade Alentejo.
26 svar till ”Ett besök på Vale da Rosa”
Vill bara kommentera att jag läst (skummat) och kollat alla fina bilder. 🙂
Tack Tony!
Vilken trevlig utflykt och så intressant att få veta mer om odling av vindruvor. Lite synd bara att de inte fanns att köpa med.
Det var ett väldigt trevligt besök där och kul att lära sig lite mer. Ja det var lite synd, men vi hade ju frossat i butiken så ingen fara egentligen.
Hej Anna! Förstår att vindruvorna smakade magnifikt! Att få mogna i solen är det bästa. Jag älskar de där små gröna vindruvorna utan kärnor. De brukar komma nu inpå höstkanten. Det är roligt att få komma till sådana här ställen. Matnyttigt, trevligt och GOTT! Kan bli dyrt också på slutet när man kommer till shopen. Ha en fin dag! KRAM till dig! Anna
Riktigt goda var de! Det mognar inte i solen eftersom de hänger i skugga, här är solen för stark. Men de mognar i solvärme i alla fall 🙂 Ja det kan bli dyrt, men €20,- tycker jag var helt okej för de produkterna vi köpte. Kram
Vilken trevlig utflykt och mycket intressant med.
Allt odlat smakar bättre.
Ha en bra lördag.
Kram Carin
Väldigt trevligt och intressant! Så är det. Kram
Men vad intressant! Jag köper deras druvor på Continente hela säsongen de finns, från nu och in i oktober, och har sett några av deras odlingar från vägen, men visste inte att det går att besöka.
Vad kul att höra att du köper deras druvor. Jag ska hålla utkik i våra butiker med, men är så sällan och handlar 🙂 Då kanske du åker och besöker också?
Kan tänka mig att de solmogna druvorna smakade underbart och vilket trevligt besök. Bara synd att det inte gick att köpa med färska druvor.
Fina bilder också, druvklasar lockar verkligen till fotografering!
De var underbart goda (men mognar inte i solen, utan i skuggan, dock av solvärme). Ja det var synd att vi inte kunde köpa där, men samtidigt hade vi ätit massor i butiken redan. Visst gör de!
Vilket roligt och intressant utflyktsmål! Att de har remsor för att hålla koll på insekter och bara sätta in behandling vid behov låter ju toppenbra också. Jag har i stort sett slutat köpa kärnfria druvor (som ju är så himla gott och trevligt att äta) efter att ha läst om hur extremt mycket giftrester det ofta finns i de druvor som inte är ekologiskt odlade. Och jag hittar nästan aldrig ekologiska i butikerna. 🙁 Tyvärr gissar jag att chansen att druvor från Vale da Rosa skall dyka upp i butikerna här är rätt minimal.
Det är så kul att få testa något med riktigt bra kvalitet och upptäcka skillnaden! Men sen är det ju svårt att återgå till ”det vanliga” när man vet hur gott det KAN vara… 😉
Jätteskoj att läsa om er utflykt!
Det var verkligen roligt och intressant! Jag har inte heller köpt druvor på väldigt länge. Vale da Rosa har ekologiska druvor också, men alla är inte det. Skulle frågat om det men blev aldrig av. De exporterar till Norden, men hon visste inte om det var Sverige eller Finland. Det har du helt rätt i, jag gillar hög kvalitet 🙂
Wow vilken utflykt och vilken fin reklam du gett dem. Så himla trevligt inlägg =) ja, nu brukar ju inläggen vara trevliga, men det här var lite extra!
Det var en riktigt trevlig utflykt! Kul du gillar inlägget lite extra 🙂
Vilken spännande och intressant plats att besöka och där skulle nog alla bli fotoinspirerade. Alla dessa vackra klasar med druvor i olika färger och ljuset som letar sig in och gör det hela ännu finare. Jag skulle också bli smått lyrisk av att få se allt och av att få smaka de söta och kärnfria druvorna. Kanske är det tur att jag inte vet hur russinen smakade för då skulle nog de jag köper för att komplettera müslin kännas lite futtiga.
Kram
Vad roligt att höra att du skulle känna likadant med kameran i högsta hugg. Tyvärr är det stor skillnad, de här russinen är verkligen magiskt goda! Kram
Vilken spännande fotomiljö – förstår precis att du ville fortsätta fotografera.
Mycket trevligt inlägg, fina bilder och informativ text. Tycker (också) att det där rosa genomgående temat var coolt.
Tack Anna!
Hade kunnat gå omkring där i många timmar och fota, både druvor och allt rosa 🙂 Tack!
Vilken trevlig utflykt, jag skulle gärna hängt med där, men jag är glad att du lät mej följa med genom inlägget.
Konstigt att de inte sålde färska druvor i butiken.
Ha en fin dag,
Kram
Det var det verkligen, lite dumt att vi inte kunde köpa druvor, men vi hade ätit oss nöjda på de som bjöds så det var ingen fara egentligen. Kram
Mycket trevlig utflykt…jag hängde med i kölvattnet lite sent här.
Druvor utan kärnor vore melodin. Här skördar man söta vindruvor och säljer över disk just nu. Americano heter sorten, är söt, god och har lite kärnor.
Tack säger jag, det var kul att hänga på och få information om så mycket jag inte kände till alls.
Mums med druvor! Roligt du följde med!
Kan tro att det var ett trevligt besök. Många fina druvbilder fick du med dig hem. I min pergola är taket druvor, både gröna och lila. Där sitter jag alltid på somrarna och ser ljuset sila in genom bladverket och lysa upp druvorna.
Det var det! Fint med druvor som tak i pergolan, många som har det här också!