Luftbeskärning, eller air prune, som det heter på engelska är ett sätt att ge plantor en bättre rotsystem. Roger har byggt en liten odlingslåda med luftbeskärning åt mig. Eller åt mina sticklingar rättare sagt.
Det här var helt nytt för mig tills för några månader sedan. Att ha botten i en odlingslåda helt öppen gör ju att jorden torkar ut från två håll. Det lät inte smart alls. När jag läste vidare så lärde jag mig att när plantornas rötter når luften så går de av och plantan tvingas att sätta fler rötter högre upp i jorden. Det blir ett starkt rotsystem.
Fördelen med att ha plantorna i en stor odlingslåda istället för i enskilda runda krukor är att rötterna inte snurrar runt, de nyttjar mer av utrymmet i jorden. En annan stor fördel är att det ryms så många fler plantor i en odlingslåda där plantorna kan sättas riktigt tätt.
Att ha alla sticklingar eller trädfrösådder samlade på en plats gör det ju också enklare att hålla efter.
Bygga en odlingslåda med luftbeskärning
Jag bad Roger bygga en odlingslåda med luftbeskärning, han använde spillvirket från komposterna vi tagit bort och så använde han ett stålnät i botten. Dessutom satte han plast vi hade liggande på sidorna på lådan för att träet inte ska suga upp fukten utan den ska stanna kvar i jorden så länge som möjligt. Dessutom håller träet lite längre då också.
När lådan var byggd ställde vi den på ett par betongblock, så funktionen med luftbeskärning får rätt förutsättning.


Vi letade inspiration till bygget på YouTube och om du där söker efter ”air prune bed” så hittar du massor av videos på hur du kan bygga, om du vill prova.
För att behålla fukten så länge som möjligt så har jag fyllt lådan med sågspån, planteringsjord och såjord blandat. Började med att lägga blött sågspån i botten så jorden inte ramlar igenom nätet.



Fördelen med att använda sågspån är att när det är dags att ta ut plantorna så faller plantornas rötter lätt isär, eftersom det är så stort material som rötterna växt i. Det ska med andra ord inte vara svårt att särskilja plantorna i vinter när det är dags att plantera ut dem.
Användning
Den här odlingslådan har vi placerat i norrläge, där får den väldigt lite sol och framförallt ingen varm eftermiddagssol under vår heta sommar.
Den står så jag enkelt kan vattna den och jag går förbi den flera gånger dagligen så jag enkelt kan hålla koll på hur plantorna mår. Egentligen ska jag inte behöva göra något mer än att se till att det är fuktigt i lådan. I andra länder har jag sett att folk bara ställer undan lådan och låter den klara sig själv, det tror jag inte funkar här eftersom vi har så otroligt torr luft och varmt på sommaren. På vintern hade det nog funkat, men då kan jag ju inte ta sticklingar då träden sover.
I lådan har jag satt sticklingar från fikon, granatäpple, marmelo och många av de små kurrajongträden jag dragit upp från frö. Även blåbärssticklingar, sticklingar från persimon och rosépepparträdet har jag stuckit ner.


Hittar jag frön från träd och buskar jag vill prova så är det bara att stoppa ner det. Det är just fröodling som jag ser folk använder sina odlingslådor med luftbeskärning till. Om du testar nötter t.ex. se då till att täcka över lådan med nät också, så inte någon hungrig individ kommer och äter upp dina nötter.
Jag tycker det är spännande att prova och experimentera. Om det inte funkar har jag inte lagt några stora pengar på att försöka. Om det funkar bra är det verkligen ett utmärkt sätt för oss att få fler träd till Skogsgläntan.
Har du hört talas om luftbeskärning (air prune bed) av växter tidigare?

Lämna ett svar