Eftersom jag äter förrätt till varje måltid så vill jag skriva ner de förslag på förrätter jag har, dels för att tipsa dig, men främst för att jag själv ska kunna gå tillbaka och bli påmind när inspirationen tryter.
Förrätt låter ju lyxigt och festligt, men det är ju inte det som det handlar om för mig. Utan jag äter grönsaker till förrätt med målsättningen att hålla blodsockernivån så jämn som möjligt under och efter måltiden, speciellt när jag äter något med stärkelse eller socker, som en efterrätt till exempel. Igen, inte för att jag är diabetiker, utan för att kroppen gillar det.
Här kan du läsa lite om hur jag väljer att äta.
Vad jag äter styrs som vanligt av vad jag kan skörda och av vad känner för. Det ska vara lätt att fixa, avancerad förrätt äter vi bara på nyårsafton.
Detta är alltså utöver måltiden, därför jag kallar det förrätt. Jag äter t.ex gärna coleslaw till en måltid med grillad halloumi, ja då väljer jag en annan förrätt. Och som du kan se nedan är det enkla förrätter som inte kräver förberedelser. Oftast så är det rester som blir förrätt om det är något tillagat som t.ex hummus.
- coleslaw
- pizzasallad
- stekt svartkål med vitlök
- grillad el stekt sparris med parmesan
- fyllda padrons
- grillade padrons
- grillade aubergineskivor med ringlad olivolja
- grillade aubergineskivor med tzatziki
- auberginekuber i airfryern
- en färsk tomat
- ugnsrostade tomater med lök och vitlök
- en liten grönsallad
- en morot
- tomat & löksallad
- grönsaksstavar med hummus
- grönsaksstavar med tzatziki
- grönsaksstavar med cashewdipp
- paprika med färskost
- gurkskivor
När jag kommer på fler saker jag äter till förrätt så kommer jag lägga till det på den här listan.
Jag använder gärna vinäger till dressingar på förrätter, dock inte balsamvinäger som syns på översta bilden som är från en nyårsafton. Balsamvinäger använder jag ibland i huvudrätten, men inte till förrätten eftersom den är söt.
28 svar till ”Förslag på förrätter”
Det var en bra inspirationslista! Tack =)
Varsegod 🙂
En lättare och grön förrätt är absolut inte fel. Här blir det en del grillad sparris men också spetskål. Alltid med parmesan på så klart. Oftast har vi det dock som tillbehör till huvudrätten men är det en vanlig sallad eller grönsaker bara så äter jag dem alltid först.
Jag äter också mycket grönsaker till huvudrätten (som ju också ofta består av grönsaker i det här hemmet), men jag lägger alltid till grönsaker som förrätt ändå. En bra vana känner jag.
Så gott det låter med en enkel grönsaksförrätt, kanske något att införa även hos oss även om vi inte kan skörda vår ”förrätt” själva. Sparris med parmesan och lite balsamicosås är en favorit som lätt kvällsrätt, kanske tillsammans med ett par skivor torkad skinka eller rökt lax
Det är aldrig fel med grönsaker känner jag. Och Sparris är så gott!
Sparris till förrätt, varmrätt och nästan efterrätt skulle fungera bra för min del. Jag älskar sparris med parmesanost.
Jag äter alltid det gröna först innan jag dyker in på det andra, så gör jag när vi äter frukost också…jag har inte tänkt i de banor du gör men det har blivit ”rätt” ändå. För min del har tankarna varit mera praktiska, orkar jag inte äta allt jag har så äter jag det mest förskämbara först och sen kan jag äta det andra en annan gång som tillbehör på något sätt. Blir nyfiken på pardon…
Kram
Hihi, ja sparris är gott. Har fått egen skörd i år för första gången här i PT men inte så mycket. Kan absolut äta mer! Smart tänkt av dig! Padrons är som en liten paprika, jättegott!
Tack för de små förrättstipsen.
Kram Carin
Vassego 🙂 Kram
Här hittade jag minsann ett tips jag ska testa! Jag har svårt att komma på något att laga av aubergine, den är främmande för mig och blir gärna sladdrig o det är inte kul. Att bita o lägga i airfryern måste jag testa, hur kryddar du den? Pizzasallad äter jag ofta som mellis o det är ju lite samma sak, bara att jag intar den ett par timmar innan huvudmåltiden. I sommar har jag knappt lagat mat, det har mest blivit sallader o omeletter. Priset på grönsaker här hemma är ju mycket skiftande, jag har inte handlat färsk sparris en enda gång, fick hicka när jag såg priset. Tomater frossar jag i nu då det är bra priser, i sallader och på mackor. Tack för inspiration
Vad bra att kunna inspirera! Bra att äta pizzasallad på fastande mage, då skjuter inte blodsockret iväg, som det annars är lätt att göra på andra typer av mellanmål. Bra du kan få frossa i tomater nu, du också 🙂
Jag följer ett intressant Instakonto med en person som heter Andreas Cullberg.
Han är inte heller diabetiker men väldigt påläst och nyfiken på hur blodsockret reagerar på olika råvaror, sätt att äta, motion m.m.
Tror det var igår som han pratade om det här (som du skriver om idag).
Själva är vi inte alls så ”bra” på grönsaker. Inte på så mycket annat heller. . . 😉
Älskade att äta gott när jag var yngre men numera är mat och matlagande otroligt tråkigt. Mitt smaksinne är inte som förr och måltiderna är mest ett tillfälle för energipåfyllning.
Tillagad färsk sparris tror jag aldrig att jag har ätit, men minns ju den där burksparrisen som fanns på 70-80-talen – ja den kanske finns än förresten.
Om någon sparrisälskare bjöd mig på sparris (såsom den skall tillagas) med rätt tillbehör så kanske jag skulle bli omvänd. 😉
Att äta lite fiberrika grönsaker före huvudrätten låter i alla fall i mina öron som ett smart sätt att få ned blodsockret i hela måltiden. Andreas brukar också propagera för att ta en promenad direkt efter måltid, hans blodsockermätningar visar att det också är effektivt.
Jag är öppen att testa det mesta när det kommer till min egen hälsa och har ju också gjort det genom åren.
Ha det!
Jag har inte Insta och vet inte vem det är. Men han kanske gör som jag, följer hacksen i boken Glukosrevolutionen. Har bloggat om den – här är länken.
Så som du känner med matlagning nu så kände jag förr. Jag är tvärtom mot dig 🙂 Detsamma!
Vilket hoppfullt svar.
”. . . så kände jag förr”.
En kan ändra sig. 🙂
Igår sms:ade sonen och frågade om vi ville ha ett par matlådor som ”blivit över”. Gissa vad vi svarade.
Jag tänker att en alltid kan förändras. Livet gör ju det så varför inte vi också. Klart ni ville ha dem!
Var ju inte igår vi åt en förrätt här, vi blandar allt på tallriken men jag förstår tanken, äter tex oftast pizzasalladen innan själva pizzan.
Det är bra att tänka på sin kropp och hälsa, diabetes är inte kul alls, har ju det själv, åldersdiabetes men ändå, kunde kanske hejdat det om jag skött mig bättre förr, vet inte hur det fungerar riktigt.
Tillönskar dig en fin kväll nu Anna.
Förstår att det inte är kul med diabetes! Detsamma!
Mycket av det här låter väldigt gott och jag blev särskilt sugen på sparrisen i headern 😀 Måste göra något liknande snart. Jag äter i stället nästan aldrig förrätt. Bara om jag vid något enstaka tillfälle bjuder på trerätters. Men det är väldigt sällan. Grönsakerna äter jag till måltiderna och det får räcka så. Jag inbillar mig att det är det vanliga här på mina breddgrader men jag kan ha fel.
Kram
Vad roligt att du blev lite sugen 🙂 Jag äter grönsaker till måltiden också, men har alltså lagt till extra grönsaker som en förrätt för att få fibrerna först. Kram
Trevliga tips i din lista – cashwdippen måste jag nog testa.
Sen blir jag himla nyfiken på när det är sparrissäsong hos er! Vi skördar sparris i maj/juni. Inte senare än midsommar – sen behöver plantorna få samla kraft inför nästa år.
Visst är det fantastiskt gott med hemodlad, nyskördad sparris. Mmmmmm…. I år fick vi lite mindre skörd än tidigare. Osäker på om det beror på att vintern var rätt hemsk – det var en hel del som tog stryk i vintras. Vissa år har vi frenetiskt letat sparrisrecept: sparrispaj, pasta med sparris, grillad sparris, plättar med sparris, quiche med sallad på sparris och puylinser, … Snacka om lyxproblem. 😀
Cashewdippen är verkligen en storfavorit här hos oss! Ja vi skördar sparris från mars-juni, slutar i början av juni. Så mycket sparris har vi dock inte så vi kan njuta av ett överflöd, inte än, det var första året som vi skördade i år.
Hej Anna! Förrätt är så gott! Väljer hellre det än efterrätt… eller båda! Grillad grön sparris med parmesan är top notch!
KRAM till dig! Anna
Jag älskar efterrätt 🙂 Kram
Älskar förrätter! Och efterrätter… 😀
Sparar ner inspirationen. Tack!
Jag gillar också både förrätter och efterrätter, kanske mer det söta efteråt 🙂 Vassego!
Vilket jättesmart koncept, den här sortens förrätt låter ju liksom… genomförbar. Utan att tumma på ens tid och ork! Och goda grejer, såklart! Jag undrar om mitt blodsocker hatar mig… vi får se.
Jag vill säga tack för att du fortsatt skriva kommentarer till mig i min nätskugga! Nu är jag snart ikapp ditt skrivande också och jag är så glad att jag funnit din blogg.
Ja det ska vara enkelt och gott, det blir en bra grund. Jag är glad jag hittat din blogg också!