Glutenfri ugnspannkaka – är det verkligen gott?
Innan jag slutade med gluten åt jag gärna ugnspannkaka. Det är väldigt gott och dessutom lagar man ju mat för ett par tillfällen till när man bara är två personer. I alla fall om man gör en hel ugnsplåt.
En av de stora fördelarna med ugnspannkaka är att den som regel faktiskt är godare dagen efter. Då steker man sin portionsbit (som legat till sig i kylskåpet) i mycket smör.. Åh denna smörsmak är ljuvlig!
Glutenfri ugnspannkaka funkar fint
Jag har saknat ugnspannkaka och inte riktigt tänkt på att det går att göra glutenfri förrän nyligen när vi båda var sjuka och ingen orkade göra mat. Som med det mesta är det aldrig detsamma som när man använder vetemjöl. Men den här duger väldigt bra som ersättning! Den blir inte så tjock men dessa mängder gäller för en hel ugnsplåt.
Ingredienser
- 2 dl havremjöl
- 1/2 dl kokosmjöl
- 6 ägg
- 5 dl mjölk (jag använder röd laktosfri mjölk)
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk vaniljpulver
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Om du inte har kokosmjöl kan du istället ta 3 dl havremjöl. Jag mixar havregryn i min blender till mjöl, för havregryn har jag alltid hemma.
Blanda ihop allt med vispen. Smörj in en plåt med smör. Häll på smeten och ställ in plåten i mitten av ugnen. Det går fort att tillaga ugnspannkakan, 15-20 minuter tar det.
Servering
Låt ugnspannkakan svalna något i 5 minuter. Sedan servera till grädde, färska bär, äpplemos, skivad banan eller annat som du gillar att äta till ugnspannkaka.
3 svar till ”Glutenfri ugnspannkaka”
Smart att mina glutenfria havregrynen till mjöl! Jag brukar alltid använda fiberhusk, men det kan ju lätt bli tjockt. Ska testa ditt recept snart! Tack för tips!
Vassego 🙂 Hoppas du gillar dem! Snart dags för lunch här med just denna pannkaka (rest från helgen).
Ska tipsa en väninna om detta!