airtable

Gör en databas av våra växter i Airtable

Publicerat den

I somras så kom jag på att jag skulle vilja göra en förteckning på allt som växer i vår trädgård. Inte sommarblommor, ogräs och matplantor i odlingslådorna, men allt annat, det som är permanent och återkommande. Träd, buskar, perenner och även lökväxter.

Så det är vad jag håller på med just nu, för det är en perfekt sysselsättning när kvällarna inomhus är längre och mornarna lite kyligare.

Jag hittade tjänsten Airtable i somras när jag funderade på hur jag bäst kunde skapa förteckningen. Excel/Numbers är ju bra för struktur, men Airtable passar mig bättre för just det här.

Så vad är mitt behov?

Ju mer jag använder Airtable desto mer växer mitt behov faktiskt. Jag blir väldigt taggad när jag jobbar med något där jag kan strukturera samtidigt som jag har möjlighet att göra mycket utan att min kreativitet begränsas.

Struktur på mångfalden

Inte helt oväntat så behöver jag ha struktur på all data kring växterna. Jag planterar ju inte bara en växt och sen glömmer av den. Den planteras av en anledning, ibland för att det är en vacker blomma, men ofta för att det finns något ätbart på den eller för att den gör skillnad för miljön på olika sätt. Alla växter är olika, när de ska vattnas, beskäras och gödslas. Och hur mycket, hur ofta etc. Här nere är det annorlunda att sköta om trädgården än vad det är i Sverige.

Eftersom vi vill ha en stor mångfald på växterna så finns det inte en chans att jag kan minnas allt. Jag behöver den här strukturen, jag behöver någonstans att lägga in allt jag lär mig om plantorna.

litet urklipp från min databas

Lättillgänglig data

Och när datan finns på plats så behöver den vara lättillgänglig. Genom Airtables app har jag en mobilanpassad version av min databas. Jag kan med telefonen ta en bild på växten och direkt lägga in den i databasen utan att behöva gå via datorn. Bilder för dokumentation behöver ju inte tas med systemkameran.

Jag kan också ta med mig telefonen ut på mina trädgårdsrundor och då lätt få hjälp med att veta vad en växt heter och när jag kan förvänta mig att den ska blomma eller hur jag kan föröka växten. Som en liten lektion när jag ändå är där och kollar till växterna.

Bli påmind

Med funktionen att automatisera händelser så har jag ställt in så att jag varje månad får ett mejl med information om vad ska gödslas respektive beskäras, en lista med aktuella växter för respektive månad. Jag har anpassat innehållet i mejlet inne i Airtable så även innehållet i kolumnen med instruktioner följer med.

Jag har hittills använt Apples app ”Påminnelser” för den här typen av påminnelser. Men när en växt ska beskäras behöver det inte ske på ett exakt datum. Så de där påminnelserna tenderar att ligga där som röda elaka ”overdue” och störa mitt öga.

Genom att istället få ett mejl per månad så kan det mejlet mejlet ligga i mejlkorgen tills jag gjort det som ska göras. Och eftersom jag vill ha en tom inkorg så kommer det bli utfört i tid utan att irritera. Skönt att inte behöva registrera några påminnelser heller, i Airtable sköts det automatiskt nu när jag skapat automatiseringen.

Så när en ny växt läggs in, och jag fyller i månad i kolumnerna som har den här automationen så vet jag att jag kommer bli påmind.

Länka in aktuell lista på bloggen

Jag tycker också det är roligt att kunna dela förteckningen på alla våra växter med er. Vet att det är många som är intresserade av vad som växer hos oss. Med Airtable kan jag lägga in en iframe – alltså ett fönster som läser av innehållet hos Airtable. Jag behöver aldrig uppdatera listan här på bloggen, utan det är den aktuella versionen från Airtable som kommer att visas här.

Det blir en ny sida med förteckningen av våra växter när jag är tillräckligt klar, för helt klar blir jag nog aldrig. Men det gör inget, det är dynamiskt med en trädgård.

Skapa översikter

När all data är samlad kan jag skapa olika listor och översikter. Kanske som jag gjort manuellt på sidan Odlings- & trädgårdskalender, men med Airtable borde det kunna ske automatiskt. Håller på att lära mig mer om programvaran och hoppas jag finner många bra lösningar på olika översikter, även inom mitt kostnadsfria abonnemang

Vad är Airtable?

Många företag använder den här programvaran och jobbar i team, men den fyller definitivt ett behov för mig som privatperson också.

Airtable is a low‒code platform to build next‒gen apps. Move beyond rigid tools, operationalize your critical data, and reimagine workflows with AI.

Så skriver de på sin webbplats.

Det går att hålla ordning på vad som helst i Airtable, perfekt för sånt som innehåller mycket data: budget, recept, bucketlists, to-do, planering, kontakter, samla objekt vid husletning, planera fest.. ja som sagt, vad som helst egentligen. För en företagare så finns det ännu fler användningsområden!

För mig som har testat projektverktyg i många år så var det inte en hög tröskel att börja använda Airtable, så jag kan inte bedöma om det är svårt eller inte. Men det finns massor av videos både på airtables egna hjälpsida och på YouTube.

Gratisversionen är begränsad till antal dataregistreringar och mängd data (1gb), men för mig räcker det gott i alla fall.

Missa inga inlägg, följ bloggen!

26 svar till ”Gör en databas av våra växter i Airtable”

  1. Profilbild för Monnah

    Milda makaroner, jag imponeras ständigt av din struktur! Detta är så inspirerande! Just trädgårdsdagbok har jag sedan 2018. Där skriver jag om allt och fotar lite, men har jag glömt namnet på en perenn som jag satte, ja, närvardrtnuigen, måste jag scrolla mig igenom ibland flera års anteckningar. 😅 Detta låter verkligen bra som komplement. Tack, kära Anna! 🙏🏼

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja den där strukturen, den finns inbyggd 🙂 Kul om du inspireras! Kram

  2. Profilbild för Channal

    Hej Anna! Här är det ordning och reda! Detta är ju verkligen ett heltidsjobb! Ett roligt jobb för dig. Som jag när jag har koll på min garderob. Färg, material, årstid, användningsområde mm. Finns bra program för det. Tänk, förr katalogiserade jag mina Lp/CD-skivor och VHS-filmer. Jag gillar också att planera!

    Idag vaknade jag till ett vitt vinterlandskap. KRAM till Dig! Anna

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja ordning och reda är min melodi. Det är mycket arbete att fylla databasen med information, men sen sparar jag mycket tid och kan ge växterna vad de behöver tänker jag. Katalogisera är kul! Kram

  3. Profilbild för Mamma C

    Nu skojar vi inte längre, här är det stenkoll på växterna. Måste vara toppen för dig att ha detta verktyg som hjälper dig med dina växter i din trädgård.
    Jag gillar att ha ordning och reda på mina grejer (pysselgrejer), men det här är verkligen överkurs för mig.
    Ha en fin tisdag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Nä, så sant, nu skojar vi inte längre 🙂 Det känns jättebra, även om det är mycket arbete nu i början så tror jag det blir ett väldigt bra verktyg för mig. Detsamma, kram!

  4. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Du är verkligen flitig! Bra jobbat =)

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack, gillar ordning och reda.

  5. Profilbild för Anita

    Jag är som vanligt full av beundran över din målmedvetenhet, din ordning och din struktur. Och din glädje över allt detta framför allt. Verkar vara ett bra verktyg och det där med att få ett påminnelsemail varje månad var ju fiffigt. Och vilken bra funktion att du kan länka in listan till bloggen.

    Här kom det snö imorse så nu tittar jag ut över ett vintervitt landskap. Inte jättemycket snö men ändå så mycket att det lyser upp.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag gillar verktyget ju mer jag använder det. Visst lyser snön upp, men den är kall.. 😀 Kram

  6. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Intressant. Påbörjat med mina böcker, bara enkel excel, men av försäkringssynpunt höjer det värdet av en ”samling”, annars är böcker inte värda sitt papper ens. (Mitt ex hade katalogiserat sina skivor som blev stulna och fick en rejäl slant på försäkringen)

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kan förstå att en förteckning av din samling av böcker är intressant!

  7. Profilbild för Annika

    Wow Anna!! Du och min käre make kör liknande. Ja inte för att han har koll på täppan, haha. Men lika noggranna vad gäller struktur.. OCH det är bra!
    Nu har du det lätt och överskådligt. Good job, you!!
    Så mycket hjälp detta kommer att ge dig.
    Kramar från mig!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Struktur är härligt 🙂 Tillfredsställande! Ja det blir överskådligt när allt är inlagt, tar nog ett tag till 🙂 Kram

  8. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Förstår att du kommer att ha stor nytta av det här verktyget framöver men det känns som om det behövs bra datakunskaper för att få till det. Hur som helst beundrar jag din målmedvetenhet och sinne för struktur.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det hoppas jag verkligen att vi får, med tanke på tiden jag lägger ner.

  9. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Det är roligt när man hittar sånt som funkar bra för ens behov och underlättar. Själv har jag sällan med mig mobilen ut i trädgården – om jag inte specifikt går ut med den för att se om Merlin kan identifiera nån fågel eller för att fota något lite snabbt. 🙂

    Hmmm, att använda för att hålla reda på recept… Det kanske vore något för oss? I nuläget kör vi med bl.a. anteckningsbok där vi har referenser till favoritrecept, men det kan bli lite svårsökt. Om man kunde sätta taggar för olika huvudingredienser mm och lätt söka på olika urval så kanske det skulle underlätta letandet ibland. Typ vad har vi för recept med taggarna lax, sötpotatis och huvudrätt..? Fast det är ju den där initiala arbetsinsatsen med att katalogisera först innan man har någon nytta av det. Och så känner jag oftast en viss skepsis mot att enbart spara data i nåt moln eftersom man ju knappast har några garantier för att infon finns kvar i längden. Och även om data av typen receptreferenser inte är oumbärlig så skulle ju förlusten innebära att en stor arbetsinsats går till spillo. 🤔 Egentligen vill jag oftast ha lokal data och kunna ha koll på att jag/vi tar backup på den.

    Kul att läsa om hur du använder Airtable och se exempel på hur du sparar din trädgårdsdata. Och fokuset på ordning & struktur gillar jag verkligen. Det är helt i stil med mina preferenser. 😀

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag har inte heller mobilen med mig vanligtvis, men om jag lyssnar på en ljudbok så ligger den i fickan och om jag går ut på en dokumenteringsrunda där jag skaffar mig en överblick över vad jag behöver göra. Förstår vad du menar med att ha en säker kopia. En får väga för- mot nackdelar helt enkelt.

  10. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Vilken tur att jag inte har stor trädgård längre…
    säger jag som inte är ostrukturerad men som aldrig skulle få till en sådan ordning som du har.
    Så pass känner jag mig själv vid det här laget.

    En strukturerad kram kommer det här i alla fall!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är tredje trädgården jag har, och eftersom det är helt annat klimat här så känner jag det kan behövas lite hjälp 🙂 Dessutom eftersom jag har ett mål med trädgården så behöver jag ha lite extra struktur. Kram!

  11. Profilbild för Znogge

    Snygg och bra struktur som vanligt hos dig. Det måste kännas väldigt bra att koll för det är en hel del som ska göras när man har en större trädgård med odlingar.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det känns bra! Mycket arbete kvar, men det kommer bli så bra. Kram

  12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Det verkar som om det är precis perfekt för dig. Mycket lättare att ha koll på allt och den sparar säkert massor av tid för dig.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det tror jag med. När allt är inlagt så kommer det vara ett bra verktyg. Kram

  13. Profilbild för Susjos

    Som klippt och skuret till dig som är duktigt strukturerad! Blir imponerad! Själv är jag långt därifrån 😉
    Ha det gott!

  14. Profilbild för Madde

    Det hade nog funkat för mycket, Är så ostrukturerad och behöver något enkelt som håller ordning på mitt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Molnigt
07:3017:15 WET
TorFreLörSönMån
17°C / 9°C
17°C / 10°C
18°C / 6°C
15°C / 3°C
14°C / 2°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.