I somras så kom jag på att jag skulle vilja göra en förteckning på allt som växer i vår trädgård. Inte sommarblommor, ogräs och matplantor i odlingslådorna, men allt annat, det som är permanent och återkommande. Träd, buskar, perenner och även lökväxter.
Så det är vad jag håller på med just nu, för det är en perfekt sysselsättning när kvällarna inomhus är längre och mornarna lite kyligare.
Jag hittade tjänsten Airtable i somras när jag funderade på hur jag bäst kunde skapa förteckningen. Excel/Numbers är ju bra för struktur, men Airtable passar mig bättre för just det här.
Så vad är mitt behov?
Ju mer jag använder Airtable desto mer växer mitt behov faktiskt. Jag blir väldigt taggad när jag jobbar med något där jag kan strukturera samtidigt som jag har möjlighet att göra mycket utan att min kreativitet begränsas.
Struktur på mångfalden
Inte helt oväntat så behöver jag ha struktur på all data kring växterna. Jag planterar ju inte bara en växt och sen glömmer av den. Den planteras av en anledning, ibland för att det är en vacker blomma, men ofta för att det finns något ätbart på den eller för att den gör skillnad för miljön på olika sätt. Alla växter är olika, när de ska vattnas, beskäras och gödslas. Och hur mycket, hur ofta etc. Här nere är det annorlunda att sköta om trädgården än vad det är i Sverige.
Eftersom vi vill ha en stor mångfald på växterna så finns det inte en chans att jag kan minnas allt. Jag behöver den här strukturen, jag behöver någonstans att lägga in allt jag lär mig om plantorna.
Lättillgänglig data
Och när datan finns på plats så behöver den vara lättillgänglig. Genom Airtables app har jag en mobilanpassad version av min databas. Jag kan med telefonen ta en bild på växten och direkt lägga in den i databasen utan att behöva gå via datorn. Bilder för dokumentation behöver ju inte tas med systemkameran.
Jag kan också ta med mig telefonen ut på mina trädgårdsrundor och då lätt få hjälp med att veta vad en växt heter och när jag kan förvänta mig att den ska blomma eller hur jag kan föröka växten. Som en liten lektion när jag ändå är där och kollar till växterna.
Bli påmind
Med funktionen att automatisera händelser så har jag ställt in så att jag varje månad får ett mejl med information om vad ska gödslas respektive beskäras, en lista med aktuella växter för respektive månad. Jag har anpassat innehållet i mejlet inne i Airtable så även innehållet i kolumnen med instruktioner följer med.
Jag har hittills använt Apples app ”Påminnelser” för den här typen av påminnelser. Men när en växt ska beskäras behöver det inte ske på ett exakt datum. Så de där påminnelserna tenderar att ligga där som röda elaka ”overdue” och störa mitt öga.
Genom att istället få ett mejl per månad så kan det mejlet mejlet ligga i mejlkorgen tills jag gjort det som ska göras. Och eftersom jag vill ha en tom inkorg så kommer det bli utfört i tid utan att irritera. Skönt att inte behöva registrera några påminnelser heller, i Airtable sköts det automatiskt nu när jag skapat automatiseringen.
Så när en ny växt läggs in, och jag fyller i månad i kolumnerna som har den här automationen så vet jag att jag kommer bli påmind.
Länka in aktuell lista på bloggen
Jag tycker också det är roligt att kunna dela förteckningen på alla våra växter med er. Vet att det är många som är intresserade av vad som växer hos oss. Med Airtable kan jag lägga in en iframe – alltså ett fönster som läser av innehållet hos Airtable. Jag behöver aldrig uppdatera listan här på bloggen, utan det är den aktuella versionen från Airtable som kommer att visas här.
Det blir en ny sida med förteckningen av våra växter när jag är tillräckligt klar, för helt klar blir jag nog aldrig. Men det gör inget, det är dynamiskt med en trädgård.
Skapa översikter
När all data är samlad kan jag skapa olika listor och översikter. Kanske som jag gjort manuellt på sidan Odlings- & trädgårdskalender, men med Airtable borde det kunna ske automatiskt. Håller på att lära mig mer om programvaran och hoppas jag finner många bra lösningar på olika översikter, även inom mitt kostnadsfria abonnemang
Vad är Airtable?
Många företag använder den här programvaran och jobbar i team, men den fyller definitivt ett behov för mig som privatperson också.
Airtable is a low‒code platform to build next‒gen apps. Move beyond rigid tools, operationalize your critical data, and reimagine workflows with AI.
Så skriver de på sin webbplats.
Det går att hålla ordning på vad som helst i Airtable, perfekt för sånt som innehåller mycket data: budget, recept, bucketlists, to-do, planering, kontakter, samla objekt vid husletning, planera fest.. ja som sagt, vad som helst egentligen. För en företagare så finns det ännu fler användningsområden!
För mig som har testat projektverktyg i många år så var det inte en hög tröskel att börja använda Airtable, så jag kan inte bedöma om det är svårt eller inte. Men det finns massor av videos både på airtables egna hjälpsida och på YouTube.
Gratisversionen är begränsad till antal dataregistreringar och mängd data (1gb), men för mig räcker det gott i alla fall.
Lämna ett svar