För ett par år sedan fick vi smaka en väldigt god halloumigryta och sedan dess så gör vi vår egen variant av den, och vi anpassar den alltid efter vad vi har för grönsaker att hämta i odlingslådorna eller frysen.
Det har blivit ett av våra favoritrecept, att ta till när inspirationen tryter. För det blir alltid gott. Det är ett säkert kort för oss.
Ingredienser
Eftersom vi anpassar både mängder och vilka grönsaker vi använder så är den här listan inte helt överensstämmande med hur det ser ut varje gång. Svamp är t.ex. gott i också. Broccoli och sparris kan också hamna i grytan.
Det finns konserverade körsbärstomater att köpa, vi använder våra egna. Och ibland har vi använt Mercadonas tomatofrito som komplement för att få lite mer umami. Tomatpuré funkar bra också. Vi har även använt färska tomater några gånger.
- 1 paket halloumi
- 1 zucchini
- 1 paprika
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burk konserverade körsbärstomater
- 2 msk kapris
- 1 svampbuljongtärning
- 1 msk oregano
- 1 tsk sambal ölek
- 1/2 burk tomato frito
- salt & peppar
- ev. vatten
- färsk persilja
Gör så här
Börja med att grilla halloumin. Vi delar ett paket på längden i två delar delar och så grillar vi ca 15-20 minuter. Frasig yta och seg i mitten blir resultatet. Sen skär vi den i kuber. Det går självfallet lika bra att istället dela halloumin i bitar och steka kuber om en inte vill grilla.


Skär alla grönsaker i bitar om ca 1,5-2cm och stek i olivolja tillsammans med oreganon. Efter 10-15 minuter häll på tomaterna, buljongen och kaprisen, om du använder färska tomater eller konserveringar utan mycket vätska så tillsätt vatten så det inte blir torrt för fort. Låt allt puttra i 15-30 minuter tills det mesta av vätskan är borta. Krydda med salt och peppar och mer sambal om du vill ha mer hetta.
Lägg i osten och låt den bli varm, men du kan stänga av plattan. Släng på en näve med hackad persilja innan servering om du har det hemma, men det går lika bra utan.

Lämna ett svar