Halloumigryta

Publicerat den

För ett par år sedan fick vi smaka en väldigt god halloumigryta och sedan dess så gör vi vår egen variant av den, och vi anpassar den alltid efter vad vi har för grönsaker att hämta i odlingslådorna eller frysen.

Det har blivit ett av våra favoritrecept, att ta till när inspirationen tryter. För det blir alltid gott. Det är ett säkert kort för oss.

Ingredienser

Eftersom vi anpassar både mängder och vilka grönsaker vi använder så är den här listan inte helt överensstämmande med hur det ser ut varje gång. Svamp är t.ex. gott i också. Broccoli och sparris kan också hamna i grytan.

Det finns konserverade körsbärstomater att köpa, vi använder våra egna. Och ibland har vi använt Mercadonas tomatofrito som komplement för att få lite mer umami. Tomatpuré funkar bra också. Vi har även använt färska tomater några gånger.

  • 1 paket halloumi
  • 1 zucchini
  • 1 paprika
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk konserverade körsbärstomater
  • 2 msk kapris
  • 1 svampbuljongtärning
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk sambal ölek
  • 1/2 burk tomato frito
  • salt & peppar
  • ev. vatten
  • färsk persilja

Gör så här

Börja med att grilla halloumin. Vi delar ett paket på längden i två delar delar och så grillar vi ca 15-20 minuter. Frasig yta och seg i mitten blir resultatet. Sen skär vi den i kuber. Det går självfallet lika bra att istället dela halloumin i bitar och steka kuber om en inte vill grilla.

Skär alla grönsaker i bitar om ca 1,5-2cm och stek i olivolja tillsammans med oreganon. Efter 10-15 minuter häll på tomaterna, buljongen och kaprisen, om du använder färska tomater eller konserveringar utan mycket vätska så tillsätt vatten så det inte blir torrt för fort. Låt allt puttra i 15-30 minuter tills det mesta av vätskan är borta. Krydda med salt och peppar och mer sambal om du vill ha mer hetta.

Lägg i osten och låt den bli varm, men du kan stänga av plattan. Släng på en näve med hackad persilja innan servering om du har det hemma, men det går lika bra utan.

5 svar till ”Halloumigryta”

  1. Profilbild för Channal

    God morgon Anna! Tack för receptet! Känner doften från grönsaksgryta! Men jag hoppar halloumin. Min mage fixar inte den tyvärr (laktosen). Kan ju lägga i något annat.

    Här skiner solen! Du ska ha en skön helg! KRAM Anna

  2. Profilbild för Tove

    långlivat god maträtt, smaklig måltid!
    Kram

  3. Profilbild för Monnah

    Så gott det låter! Halloumi stroganoff är en av favoriterna här hemma. Att grilla/steka halloumi innan grytan gör det extra gott. Kram!

  4. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Det är andra gången den är veckan som jag blir tipsad om halloumi och ratatouille -”kylskåpsrens” av grönsaker som sedan blir till en god middag.
    Minusgrader idag också, men solen skiner! Nu jobba en stund. Kram

  5. Profilbild för Znogge

    En gryta helt i min smak kan jag säga och jag gillar halloumi. Men, för det finns ett men, jag har svårt för att osten gnisslar när man äter den 😀

    Önskar en fin lördag!

    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
07:2018:13 WET
SönMånTisOnsTor
18°C / 7°C
18°C / 10°C
16°C / 11°C
18°C / 10°C
20°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.