Halloumigryta

Publicerat den

För ett par år sedan fick vi smaka en väldigt god halloumigryta och sedan dess så gör vi vår egen variant av den, och vi anpassar den alltid efter vad vi har för grönsaker att hämta i odlingslådorna eller frysen.

Det har blivit ett av våra favoritrecept, att ta till när inspirationen tryter. För det blir alltid gott. Det är ett säkert kort för oss.

Ingredienser

Eftersom vi anpassar både mängder och vilka grönsaker vi använder så är den här listan inte helt överensstämmande med hur det ser ut varje gång. Svamp är t.ex. gott i också. Broccoli och sparris kan också hamna i grytan.

Det finns konserverade körsbärstomater att köpa, vi använder våra egna. Och ibland har vi använt Mercadonas tomatofrito som komplement för att få lite mer umami. Tomatpuré funkar bra också. Vi har även använt färska tomater några gånger.

  • 1 paket halloumi
  • 1 zucchini
  • 1 paprika
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk konserverade körsbärstomater
  • 2 msk kapris
  • 1 svampbuljongtärning
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk sambal ölek
  • 1/2 burk tomato frito
  • salt & peppar
  • ev. vatten
  • färsk persilja

Gör så här

Börja med att grilla halloumin. Vi delar ett paket på längden i två delar delar och så grillar vi ca 15-20 minuter. Frasig yta och seg i mitten blir resultatet. Sen skär vi den i kuber. Det går självfallet lika bra att istället dela halloumin i bitar och steka kuber om en inte vill grilla.

Skär alla grönsaker i bitar om ca 1,5-2cm och stek i olivolja tillsammans med oreganon. Efter 10-15 minuter häll på tomaterna, buljongen och kaprisen, om du använder färska tomater eller konserveringar utan mycket vätska så tillsätt vatten så det inte blir torrt för fort. Låt allt puttra i 15-30 minuter tills det mesta av vätskan är borta. Krydda med salt och peppar och mer sambal om du vill ha mer hetta.

Lägg i osten och låt den bli varm, men du kan stänga av plattan. Släng på en näve med hackad persilja innan servering om du har det hemma, men det går lika bra utan.

36 svar till ”Halloumigryta”

  1. Profilbild för Channal

    God morgon Anna! Tack för receptet! Känner doften från grönsaksgryta! Men jag hoppar halloumin. Min mage fixar inte den tyvärr (laktosen). Kan ju lägga i något annat.

    Här skiner solen! Du ska ha en skön helg! KRAM Anna

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Ja det går ju att lägga i precis vad som helst, jag äter ganska mycket halloumi tack och lov är min laktoskänslighet som bortblåst. Kram

  2. Profilbild för Tove

    långlivat god maträtt, smaklig måltid!
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Mycket god! Kram

  3. Profilbild för Monnah

    Så gott det låter! Halloumi stroganoff är en av favoriterna här hemma. Att grilla/steka halloumi innan grytan gör det extra gott. Kram!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Halloumi i alla format är gott tycker jag 🙂 Kram

  4. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Det är andra gången den är veckan som jag blir tipsad om halloumi och ratatouille -”kylskåpsrens” av grönsaker som sedan blir till en god middag.
    Minusgrader idag också, men solen skiner! Nu jobba en stund. Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Se där, det är gott. Fy för minusgrader, kall morgon här också men solven värmer gott. Kram

  5. Profilbild för Znogge

    En gryta helt i min smak kan jag säga och jag gillar halloumi. Men, för det finns ett men, jag har svårt för att osten gnisslar när man äter den 😀

    Önskar en fin lördag!

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Om en grillar sin halloumi länge och i bit så blir det inget gnissel. De tunnskurna som bara vänds på grill/i stekpanna är inte de godaste. Tack detsamma, kram

  6. Profilbild för Marika

    Hittar tyvärr ingen halloumi i detta knäppa land. Förut hade de på lidl men nu ser jag att de har grekisk vecka med allt möjligt utom halloumi nästa vecka. Suck! Smugglar med mig från Sverige men den är redan uppäten. Verkar vara ett gott recept.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vi fick leta när flyttade hit, nu har dock fler butiker tagit in det. Kommer kanske till er också, håller tummarna.

  7. Profilbild för Marianne

    Tack för receptet, grytor är toppen att variera som det passar med det som finns i skåpen. Jag tar till mej en del här, som exempel har jag aldrig lagt kapris i grytor, men det kommer jag att testa.
    Ha en skön Lördag,
    kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det ger en god och annorlunda sälta och även smak tycker jag. Hoppas du gillar! Kram

  8. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Halloumi får jag ibland hos yngsta vegetariansonen. Hemma smörsteker jag skivor i stekpannan, mellansonen hade glömt ett par paket i kylskåpet.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Smörstekt är gott, om det ligger länge i 🙂

  9. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Tack för receptet! Vi äter halloumi rätt ofta, men har nog inte gjort någon gryta som riktigt liknar er variant. Kul med ett nytt recept att prova! Jag skulle tro att kikärtor passar väldigt bra i den här grytan också – däremot kändes kapris lite udda i sammanhanget. Men man vet ju aldrig! Ibland kan något man tycker verkar som att det skulle bli spretigt gifta sig i en rätt och bli en perfekt kombination! 😄 Vi brukar oftast skiva och smörsteka halloumin – och sedan tärna upp den om den skall läggas i en gryta. Men häromdagen åt vi halloumi som skivats och vänts i olivolja med citronskal, torkad oregano, och salt och peppar. Lite hackad rosmarin och chili på den och så lindad i bacon och stekt i ugnen. Serverad med rödbetsklyftor rostade i airfryern och en yoghurtsås med bl.a. lime i. Supergott! Tänk så roligt det är att det finns så mycket god mat och roliga recept!

    Skall definitivt testa ert recept – det låter riktigt gott!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Kul ni vill prova! Jag gillar kaprisen i den här grytan, hoppas ni gör det också. Den marineringen av halloumi är samma som vi använder för marinering av oliver 🙂 Rötbetorna är slut här nu, snart kålen med. Men blir nog att köpa grönsaker någon månad igen, då kan jag prova rödbetsklyftor i airfriyern, det har jag aldrig gjort.. Det är jättekul att prova olika.

  10. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Tack gör recept som låter riktigt gott! Vi äter halloumi i perioder men har aldrig använt den i gryta mer än i någon liknande Palak paneer. Detta ska vi testa framöver.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Kul ni vill prova, hoppas ni gillar!

  11. Profilbild för Mamma C

    Tack för det receptet men halloumi har jag inte lärt mig att äta ännu. Tycker det har en sådan konstig konsistens.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vi kan ju inte gilla allt 🙂 Kram

  12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Det både ser gott ut och låter gott 😀
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är gott 🙂 Kram

  13. Profilbild för Micke

    Vi får det i matsalen på skolan ibland, första gången var det ju lite knepigt men andra gången, med lite kryddor, de är så fega med det på skolan, så var det verkligen fullt godkänt.
    Skulle nog aldrig laga det hemma men på skolan så kan det ju vara helt ok, man lär sig ju lite till och med.

    Ha det bäst nu Anna.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad bra de kryddade på det mera. Tack detsamma!

      1. Profilbild för Micke

        Så är det väl med all mat kanske, utan kryddor så blir det aningen tamt.
        Men man får ju inte överdriva heller.

        Ha de gott.

        1. Profilbild för Anna i Portugal

          Det är sant 🙂

  14. Profilbild för Helena FREEDOMtravel

    Bra tips! Halloumi är en av mina a b s o l u t a favoriter. Jag lagar sällan mat (till skillnad från Peter) men om jag är ensam hemma föredrar jag halloumi i kylskåpet – grymt gott och lättlagat! 🙂

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Min favorit också! Roligt du gillar tipset.

  15. Profilbild för Anita

    Mmmm … säger jag bara! Ser ljuvligt gott ut. Jag brukar då och då göra typ gryta med halloumi med vad jag råkar ha hemma. Men här fick jag tips om många goda ingredienser att ha i. Tack Anna!

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Kul att kunna inspirera! Kram

  16. Profilbild för Jossu

    Recept på goda halloumigrytor kan jag inte få nog av. Låter smaskigt med lite hetta från samtal oeleken.

  17. Profilbild för Annika på Resfredag

    Mmmm ser så gott ut. Kanske ska testa!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
07:2018:13 WET
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.