För ett par år sedan fick vi smaka en väldigt god halloumigryta och sedan dess så gör vi vår egen variant av den, och vi anpassar den alltid efter vad vi har för grönsaker att hämta i odlingslådorna eller frysen.
Det har blivit ett av våra favoritrecept, att ta till när inspirationen tryter. För det blir alltid gott. Det är ett säkert kort för oss.
Ingredienser
Eftersom vi anpassar både mängder och vilka grönsaker vi använder så är den här listan inte helt överensstämmande med hur det ser ut varje gång. Svamp är t.ex. gott i också. Broccoli och sparris kan också hamna i grytan.
Det finns konserverade körsbärstomater att köpa, vi använder våra egna. Och ibland har vi använt Mercadonas tomatofrito som komplement för att få lite mer umami. Tomatpuré funkar bra också. Vi har även använt färska tomater några gånger.
- 1 paket halloumi
- 1 zucchini
- 1 paprika
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burk konserverade körsbärstomater
- 2 msk kapris
- 1 svampbuljongtärning
- 1 msk oregano
- 1 tsk sambal ölek
- 1/2 burk tomato frito
- salt & peppar
- ev. vatten
- färsk persilja
Gör så här
Börja med att grilla halloumin. Vi delar ett paket på längden i två delar delar och så grillar vi ca 15-20 minuter. Frasig yta och seg i mitten blir resultatet. Sen skär vi den i kuber. Det går självfallet lika bra att istället dela halloumin i bitar och steka kuber om en inte vill grilla.


Skär alla grönsaker i bitar om ca 1,5-2cm och stek i olivolja tillsammans med oreganon. Efter 10-15 minuter häll på tomaterna, buljongen och kaprisen, om du använder färska tomater eller konserveringar utan mycket vätska så tillsätt vatten så det inte blir torrt för fort. Låt allt puttra i 15-30 minuter tills det mesta av vätskan är borta. Krydda med salt och peppar och mer sambal om du vill ha mer hetta.
Lägg i osten och låt den bli varm, men du kan stänga av plattan. Släng på en näve med hackad persilja innan servering om du har det hemma, men det går lika bra utan.

36 svar till ”Halloumigryta”
God morgon Anna! Tack för receptet! Känner doften från grönsaksgryta! Men jag hoppar halloumin. Min mage fixar inte den tyvärr (laktosen). Kan ju lägga i något annat.
Här skiner solen! Du ska ha en skön helg! KRAM Anna
Ja det går ju att lägga i precis vad som helst, jag äter ganska mycket halloumi tack och lov är min laktoskänslighet som bortblåst. Kram
långlivat god maträtt, smaklig måltid!
Kram
Mycket god! Kram
Så gott det låter! Halloumi stroganoff är en av favoriterna här hemma. Att grilla/steka halloumi innan grytan gör det extra gott. Kram!
Halloumi i alla format är gott tycker jag 🙂 Kram
Det är andra gången den är veckan som jag blir tipsad om halloumi och ratatouille -”kylskåpsrens” av grönsaker som sedan blir till en god middag.
Minusgrader idag också, men solen skiner! Nu jobba en stund. Kram
Se där, det är gott. Fy för minusgrader, kall morgon här också men solven värmer gott. Kram
En gryta helt i min smak kan jag säga och jag gillar halloumi. Men, för det finns ett men, jag har svårt för att osten gnisslar när man äter den 😀
Önskar en fin lördag!
Kram
Om en grillar sin halloumi länge och i bit så blir det inget gnissel. De tunnskurna som bara vänds på grill/i stekpanna är inte de godaste. Tack detsamma, kram
Hittar tyvärr ingen halloumi i detta knäppa land. Förut hade de på lidl men nu ser jag att de har grekisk vecka med allt möjligt utom halloumi nästa vecka. Suck! Smugglar med mig från Sverige men den är redan uppäten. Verkar vara ett gott recept.
Vi fick leta när flyttade hit, nu har dock fler butiker tagit in det. Kommer kanske till er också, håller tummarna.
Tack för receptet, grytor är toppen att variera som det passar med det som finns i skåpen. Jag tar till mej en del här, som exempel har jag aldrig lagt kapris i grytor, men det kommer jag att testa.
Ha en skön Lördag,
kram
Det ger en god och annorlunda sälta och även smak tycker jag. Hoppas du gillar! Kram
Halloumi får jag ibland hos yngsta vegetariansonen. Hemma smörsteker jag skivor i stekpannan, mellansonen hade glömt ett par paket i kylskåpet.
Smörstekt är gott, om det ligger länge i 🙂
Tack för receptet! Vi äter halloumi rätt ofta, men har nog inte gjort någon gryta som riktigt liknar er variant. Kul med ett nytt recept att prova! Jag skulle tro att kikärtor passar väldigt bra i den här grytan också – däremot kändes kapris lite udda i sammanhanget. Men man vet ju aldrig! Ibland kan något man tycker verkar som att det skulle bli spretigt gifta sig i en rätt och bli en perfekt kombination! 😄 Vi brukar oftast skiva och smörsteka halloumin – och sedan tärna upp den om den skall läggas i en gryta. Men häromdagen åt vi halloumi som skivats och vänts i olivolja med citronskal, torkad oregano, och salt och peppar. Lite hackad rosmarin och chili på den och så lindad i bacon och stekt i ugnen. Serverad med rödbetsklyftor rostade i airfryern och en yoghurtsås med bl.a. lime i. Supergott! Tänk så roligt det är att det finns så mycket god mat och roliga recept!
Skall definitivt testa ert recept – det låter riktigt gott!
Kul ni vill prova! Jag gillar kaprisen i den här grytan, hoppas ni gör det också. Den marineringen av halloumi är samma som vi använder för marinering av oliver 🙂 Rötbetorna är slut här nu, snart kålen med. Men blir nog att köpa grönsaker någon månad igen, då kan jag prova rödbetsklyftor i airfriyern, det har jag aldrig gjort.. Det är jättekul att prova olika.
Tack gör recept som låter riktigt gott! Vi äter halloumi i perioder men har aldrig använt den i gryta mer än i någon liknande Palak paneer. Detta ska vi testa framöver.
Kul ni vill prova, hoppas ni gillar!
Tack för det receptet men halloumi har jag inte lärt mig att äta ännu. Tycker det har en sådan konstig konsistens.
Kram Carin
Vi kan ju inte gilla allt 🙂 Kram
Det både ser gott ut och låter gott 😀
Kram
Det är gott 🙂 Kram
Vi får det i matsalen på skolan ibland, första gången var det ju lite knepigt men andra gången, med lite kryddor, de är så fega med det på skolan, så var det verkligen fullt godkänt.
Skulle nog aldrig laga det hemma men på skolan så kan det ju vara helt ok, man lär sig ju lite till och med.
Ha det bäst nu Anna.
Vad bra de kryddade på det mera. Tack detsamma!
Så är det väl med all mat kanske, utan kryddor så blir det aningen tamt.
Men man får ju inte överdriva heller.
Ha de gott.
Det är sant 🙂
Bra tips! Halloumi är en av mina a b s o l u t a favoriter. Jag lagar sällan mat (till skillnad från Peter) men om jag är ensam hemma föredrar jag halloumi i kylskåpet – grymt gott och lättlagat! 🙂
Min favorit också! Roligt du gillar tipset.
Mmmm … säger jag bara! Ser ljuvligt gott ut. Jag brukar då och då göra typ gryta med halloumi med vad jag råkar ha hemma. Men här fick jag tips om många goda ingredienser att ha i. Tack Anna!
Kram
Kul att kunna inspirera! Kram
Recept på goda halloumigrytor kan jag inte få nog av. Låter smaskigt med lite hetta från samtal oeleken.
Kul du gillar!
Mmmm ser så gott ut. Kanske ska testa!
Gör det 🙂