När Madde, Rogers syster, var här så ville hon besöka en vingård. Jag bokade en tur och vinprovning hos Herdade do Cebolal på rekommendation och det var verkligen ett unikt och mycket trevligt besök!
Jag klantade mig med bildimporten efter besöket, därför finns det inte många bilder på allt vi upplevde, men eftersom det här var ett riktigt magiskt besök så vill jag ändå skriva om det!
Luis, som driver gården tillsammans med sin mamma, är vinmakaren och den som tog så väl hand om oss under de drygt 2,5 timmar vi var där. Luis är en härligt passionerad entreprenör ut i fingerspetsarna med olika projekt på gång.
Kunskap, förmedlad över generationer, stärkt av värderingar, etik, ansvar och respekt för människan och naturen ger upphov till detta arv som identifierar oss som en familj.
Direktöversatt från https://herdadedocebolal.pt/
Gården startade 1890 och har fokus på hållbar och miljövänlig produktion. Detta står inte bara på deras hemsida, det märktes tydligt när Luis berättade och visade oss runt.
Vi började utomhus
Efter att ha kört på ganska dåliga grusvägar (glada att vi har en SUV nu) så kom vi fram på exakt det klockslag vi bokat. Vi kände oss innerligt välkomna och Luis berättade hur han tänkte sig upplägget för eftermiddagen. Och vi började utomhus.
De praktiserar ”Syntropic farming”, så de planterar många olika träd tillsammans, ingen monokultur, med knapp bevattning och ingen öppen jord. De slår gräs, ogräs och säd och låter det ligga på jorden som skydd som täckmaterial som du kan se på bilden ovan.
Det var väldigt intressant att lyssna på Luis när han berättar om hur viktigt det är för dem (och oss alla) att samspela med naturen. Eftersom jag är nyförälskad i just träd så sög jag åt mig så mycket jag kunde.
Vi pratade om deras korkekar, som precis hade skördats.
Inlägg om Europas största korkek
Inlägget ”Jag älskar korkekar” med bilder och information
Självfallet kollade vi även in druvorna, de har många olika sorter och flera av vinstockarna är riktigt gamla!
Vinproduktionen
När vi gick in i ”källaren” så fick vi förklarat hur de arbetar med vinerna. Hur lagringen går till och att arbetet görs manuellt. De gillar människor bättre än maskiner. Alla druvor plockas för hand, hans team har jobbat där i många år och han litar på deras omdöme. Dåliga druvor slängs på marken till fåglar och näring till jorden.
De godkända druvorna trampas sedan av alla, även hans 3-åriga dotter är med och trampar, men hon har ett eget lila plastkar där hon hjälper till.
Att sätta i korkarna i flaskorna görs också manuellt i ett mekaniskt verktyg som tar 6 flaskor åt gången. Här hade jag gärna visat en bild på den. Korkarna är från deras egna korkekar och många (målet är att det ska räcka till alla på sikt) av flaskornas korkar täcks sedan med ett sigill av bivax från gårdens & grannars bin.
I ett spännande projekt som heter Cebolal Emerso så studerar de utvecklingen av vin som lagras på havets botten, i Sines hamn. De flaskorna är täckta med havstulpaner! Väldigt vackra, vilket jag tyvärr då inte kan visa.
I ett annat projekt håller de just nu på att ta fram en cider, Roger erbjöd sig att bli en provsmakare! Vore kul om de hör av sig när det är dags för det.
Provsmakning
Redan i ”källaren” fick vi smaka på flera viner. Direkt från lagringstunnorna i ek och de rostfria tankarna. Samma vin, fast nu färdiglagrat, serverades sedan på provsmakningen.
En trappa upp i en fantastisk lokal med antika möbler och vy ut över vinrankorna (som jag så klart fotade men som alltså försvann i importen av oförklarlig anledning) blev vi serverade en magisk tapas med lokala ostar och charkuterier av bland annat vildsvin. Roger och Madde njöt av allt, jag höll mig till osten och marmelosirapen! En för mig helt ny produkt, en magisk god sådan dessutom.
Marmelomarmelad är ju väldigt vanligt både här och i Spanien, men den tycker jag inte är något speciellt. Marmelosirapen görs utan några tillsatser, inte ens socker. Frukterna kokas i många timmar och slutresultatet blir en seg söt massa som är utmärkt till en god ost. Marmelo är ett fruktträd som inte kräver bevattning, så det passar utmärkt in i Herdade do Cebolals filosofi och flora.
Vi köpte ett par flaskor med ett riktigt gott rödvin som lagrats i 12 år som heter Lufinha, en burk honung från gården och en burk med marmelosirap, en produkt han inte fått etiketter till än, men det var ju innehållet jag ville ha så det gjorde mig inget alls.
Vad som är ett gott vin är väldigt individuellt. När det gäller Herdade do Cebolal är det definitivt helheten som gör att jag väljer att betala €31,- för en flaska och njuter av när vi ska fira lite extra.
Att besöka den här vingården var så mycket mer än vin och Luis passion smittade av sig. €29,- per person kostade rundturen inkl. vinprovning och tapas. Väl värt varje cent! Kontakta Luis (han svarar snabbt på mejl) om du vill besöka en vingård i närheten av Sines, på Portugals västkust i Alentejo.
26 svar till ”Inte bara vin på Herdade do Cebolal!”
Oj, vilken härlig och prisvärd guidad tur! Det är så himla roligt när man blir guidad av någon som verkligen kan vad de pratar om och visar och som kan dela med sig av sin entusiasm och kunskap!
Jag håller verkligen med dig om att man gärna betalar lite mer för helheten – och när det gäller vin så kan man njuta lite extra av ett vin som dessutom triggar minnena av en fantastisk upplevelse. Vi var på några vingårdar och tittade och provsmakade viner (och fick guidad tur – om än inte lika lång och omfattande som eran) när vi var på Nya Zeeland för ett antal år sedan. Lärde oss bland annat om utmaningarna med att odla Pinot Noir. Efter det ligger viner från Nya Zeeland oss extra varmt om hjärtat! Det blir ju lite nostalgi också: ”kommer du ihåg när…” 😀
Jag kollade genast på bolaget för att se om jag kunde hitta viner från Herdade do Cebolal där, men tyvärr inte. Det hade varit roligt att testa ett av deras viner nu när jag upplevt vingården lite via din berättelse och dina bilder. Lite remote sightseeing vid frukostbordet! 😉 Tack för det och ha en härlig midsommarhelg!
Det var det verkligen, gör gärna om den igen faktiskt, finns mycket information som inte fastnade. Du har så rätt, att uppleva en bra sak flera gånger gillar jag, precis som jag gjorde när jag redigerade bilderna. Igen när jag skrev inlägget. Och nu när det är publicerat och jag upplever det via era kommentarer. Och sen kan jag njuta av vinet två gånger till och uppleva det igen. Förstår viner från NZ ligger extra varmt om ert hjärta. Kul du hängde med till Herdade do Cebolal och detsamma!
Toppeninlägg Anna!
Bilderna och informationen om korkekarna var väldigt upplysande.
Tack
Tack!
Så häftigt att se nyskördad korkek, jag hade ingen bild i mitt huvud av hur det skulle se ut, men självklart skalar man av det i hela stora stycken.
Jag är ingen vinälskare, men till viss god mat, som en saftig biff eller en lyxig fiskrätt så väljer jag gärna vin. Mina smaklökar är inte särskilt utvecklade och därför känns ett dyrt vin rätt bortkastat. Däremot är det alltid intressant att lära sig mer om det mesta, gäller även vinodling!
vi köper sällan dyra viner, lite bortkastat på oss också, även om vi älskar vin så behöver det inte vara något exklusivt, men den här vingården vill jag väldigt gärna gynna. Kul att du nu vet mer om hur korken skördas 🙂
Låter helt klart värt ett besök.
Det var det verkligen!
Att samspela med naturen är väl nog så viktigt nu. Intressant att läsa om och häftig bild på den skördade korkeken! Vad synd att du klantade dig med bildimporten men det är ju sånt som händer ibland. Fina bilder här i inlägget som du fick i alla fall.
Om ni firar midsommar hos er, så önskar jag dig en glad midsommarhelg annars får du ha en fin helg ändå. 😀
Ja det var synd jag klantade mig, men någon gång ska väl vara den första. Får hoppas det var den sista också:) Nej vi firar inte midsommar, detsamma!
Vilken dag ni fick och tack för att man fick följa med på er rundvandring.
Ha en bra torsdag.
Kram Carin
Roligt du följde med Carin! Detsamma!
Vilket härligt inlägg, låter verkligen som en riktigt fin upplevelse. Vi får en Flashback till vår övernattning på den lilla familjeägda vingården i Valpolicella i höstas. Vi fick så bra information av dottern om det enorma jobbet de just höll på med; att skörda druvklasarna till Amaronevinet. Vi provade deras viner med lokala delikatesser och naturligtvis fick ett par flaskor följa med hem. En har vi avnjutit med goda vänner och en hjortgryta och nästa sparar vi till något riktigt lämpligt tillfälle. Så skoj med någon som brinner för sitt arbete och med stolthet pratar om deras företag.
Det är något väldigt speciellt med de små familjeägda verksamheterna, oavsett om det är ett kafé, loppis eller vingård. Kul ni har en flaska kvar att ta fram när andan faller på!
Wow! Vilken upplevelse och så trevligt att de tar emot små sällskap =)
Ha en bra eftermiddag!
Väldigt fin upplevelse! Varit en bra dag här, nu i soffan nyduschad och ganska öm i kroppen efter en dag i trädgården.
Aldrig fel med en ordentlig bil när man ska ut på småvägar av det slaget.
Har ju en vision om att vin inte trampas ”fotuellt” numera men tji va jag bedrog mig, gott blir det ju i slutändan ändå.
Tack för rundvandringen och ha det så underbart det bara går över midsommar.
Det trampas inte fotouellt överallt. Men en många små gårdar gör det fortfarande, i alla fall för vissa viner. Önskar dig en superhärlig midsommar också!
WOW, korkekarna alltså … INTE visste jag att det såg ut som på din bild efter skörden. Tack för denna upplysning.
Jag vet nog inte vad jag trodde, men inte att det skulle vara så. Läckert där de ligger och torkar.
Yes, bra med ny SUV på skumpiga småvägar.
Älskar vingårdar, det är extremt mysigt att besöka dem. Marmelomarmelad skulle jag gärna, gärna smaka på. Förstår att det passar superbra till vin och ost.
Tusen tack för att du tog oss med till denna vingård!
Kramar!
Så bra du fick lära dig något nytt hos mig idag 🙂 SUV:en är väldigt bra, så nöjda. Vi besöker gärna vingårdar, det finns väldigt mycket gott vin här i Portugal. Vi besöker ett gäng när ni kommer och hälsar på vettja! Tack för att du följde med, kramar!
Vad roligt och en stor bonus att natur och miljö var en så viktig del i produktionen. Synd att bilderna inte kom fram som de skulle. Jag har råkat ut för något liknande men hade då turen att min son kunde ge mig sina foton. Jag tror att jag helt enkelt avbröt för tidigt när jag trodde att överföringen var klar. Det hade varit jättekul att få se de egna vinkorkarna, de havstulpantäckta flaskorna och allt annat men det var en väldigt målande text så det blev ett fint inlägg i alla fall. Nu har ni en hel del gott att njuta av någon dag när ni tycker att det känns som om ni vill fira lite 😀
Kram
Ja, det kändes så fint att höra hans engagemang för naturen. Ja det var trist med bilderna, men sånt händer och förhoppningsvis har jag lärt mig en läxa. Precis så, vi tar fram de här vinerna när det är något lite extra. Kram
Hej Anna! Kul att det blev så lyckat med besöket till vingården. Det är spännande att lyssna på personer som brinner för sina produkter. Häftigt med korkeken. Tänker direkt på tjuren Ferdinand när han sitter under korkeken och luktar på blommorna. Då hänger det korkar som äpplen i trädet, lite kul.
KRAM och Glad midsommar! Anna
Exakt, passionen hos Luis gick det inte att missa, underbart! Ja så där växer ju inte korken, men det är kanske någon som tror, för om en inte har sett en korkek så vet en ju inte. Vilseledande film med andra ord 🙂 Kram!
Vilken spännande vingård! Fantastiskt med korkekarna, och att de handplockar och trampar vinet själva! Jag har inte varit på en riktig vingård, konstigt nog då jag älskar vin, främst rödvin!
I Skottland var vi på ett whisky-destilleri..Talisker, men det är ju något helt annat!
Ha det gott!
Det var verkligen en fantastisk gård på så många sätt. Vi gillar också rödvin och tycker det är kul att lära oss mer om processen. Och se hantverket är alltid spännande. Whhisky är säkert jättespännande att se tillverkningen av också!