Jordgubbar, hallon, blåbär och björnbär

Publicerat den

Egna bär, alltså så gott det är! Så här är läget med våra bär. Jordgubbar, hallon, blåbär och björnbär. Röda, blåa och svarta små juveler i trädgården.

Jag provade både röda och svarta vinbär första året, men de ville inte alls vara med. Här är för torrt och varmt för de bären misstänker jag. Men det finns ju andra bär att njuta av!

Jordgubbar

Jag har provat att odla jordgubbar här nere vid flera tillfällen, och har gett upp, du kan läsa om alla försök i det här inlägget.

Men så skaffade vi polytunneln och jag kände jag ville försöka igen, eftersom vi nu har en annan förutsättning för dem.

Så jag köpte plantor på marknaden i vintras och planterade i åtta balkonglådor och ställde in i polytunneln. De tog sig fint, blommor kom och nu skördar vi, ingen annan äter dem då de är skyddade i polytunneln, idag ska jag hämta in en näve knallröda igen. Det är underbart med egna jordgubbar!

Men.. jo det finns ett men. De är inte så där jättesöta och goda som jag vill de ska vara. Jag bad ändå om de sötaste de hade när jag köpte plantorna. De duger i smaken, men de är inte så där enastående.

Därför tänkte jag att det i alla fall kunde vara värt ett försök med svenska jordgubbssorter. Det kanske inte alls funkar, de kanske inte alls blir söta här, men om jag inte försökt så vet jag ju inte.

Så jag har en önskan, du som har svenska söta jordgubbar, skulle du kunna tänka dig att skicka ett par revor till mig i höst? Det skulle jag bli så glad för!

Hallon

Vi köpte en planta i höstas, den såg ganska ledsen ut men vi provade. Den fick vatten och kärlek sen försvann den när det blev vinterväder här. Nu har den börjat spira, vi ser lite grönt som kommer längst där nere vid marken. Det är hösthallon så de kommer ge frukt på årets grenar. Nu hoppas vi det kommer många grenar och vi får många fina gula och söta hallon.

Kommer vattna lite här och där med en kanna vatten, för att ge den en chans i vårt varma klimat. Vi får se hur det går, om det blir några hallon eller inte. Alltid värt ett försök i alla fall.

Blåbär

Mitt favoritbär, efter svenska jordgubbar. Har 7 buskar i skogsgläntan. Två har vi nyligen flyttat dit från köksträdgården där de inte trivdes. De andra fem växer så det knakar och gav en helt okej skörd förra året, som var första året för skörd efter plantering.

I år ser det ut att vara så många fler bär att njuta av. Vet inte hur lång tid det tar för dem att mogna, men det är många bär på buskarna. Tur jag köpte frysboxen!

Björnbär

Här nere är björnbär ett ogräs. Det växer i stora buskar hej vilt. Vi har en liten buske som ger oss kanske 10 bär varje år. Nu har jag tagit sticklingar på den plantan och tänker plantera nere i skogsgläntan. Och så har jag bundit upp moderplantan bättre så jag kan se om det är något bär på gång. Just nu finns en blomma på den lilla busken.

Vad är ditt favoritbär? Och har du goda jordgubbar så du kan och vill dela med dig av en reva?

42 svar till ”Jordgubbar, hallon, blåbär och björnbär”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Det funkar säkert med svenska jordgubbar- finns ju många sorter, du som har lång säsong kan säkert få jordgubbar nästan året om. Njut av dagens skörd!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Som jag njöt! Vi får se om det funkar med svenska, misstänker det är svårt att hålla dem fina på sommaren.

  2. Profilbild för Jessica
    Jessica

    Blåbärstry har blivit en favorit. Ger bär tidigt på säsongen. Har också smultron som växer överallt i min trädgård och sprider sig tacksamt.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det har jag aldrig smakat faktiskt. Smultron vill väl ha det fuktigt.. undrar om den överlever vår sommar. Men kanske något för skogsgläntan i framtiden!

  3. Profilbild för Znogge

    Vilken härlig känsla att skörda egenodlade bär. När det gäller jordgubbar så tycker jag att svenska är absolut bäst för de är så härligt söta som de ska vara. Här är det vanligt med spanska under vinterhalvåret men det är inte alls samma sak. Kanske har det med mognadsprocessen att göra eller så är svenska unika i sin smak.
    Några plantor har jag inte men hoppas att du får napp från någon.

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är underbart med de svenska jordgubbarna! De vi plockade idag var godare än häromdagen, så de har nog fått mer sol nu. Kram

  4. Profilbild för Barbro

    Det är stor skillnad på sötman på olika sorter, har jag märkt. Blir besviken när jag köper vackra jordgubbar som inte smakar nåt.
    Låter ju toppen om du kan få tag i någon söt variant.
    Personligen äter jag hellre bär än frukt, så om jag hade en plätt så skulle jag satsa på bärodling.

    Vilda smultron är den ultimata smaknjutningen för mig, odlade smultron (som vi hade i trädgården) tyckte jag inte var det samma. Fast det kan ju ha hänt mycket med sorterna sedan vi smakade på dem.

    Min personliga lista: 😉

    1 smultron
    2 hallon
    3 blåbär
    4 krusbär
    5 svarta vinbär
    6 röda vinbär
    Björnbär har jag bara ätit ett par gånger i livet, men jag har för mig att de var goda.

    Lycka till Anna!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jag äter också hellre bär än frukt. Även om vissa frukter, såsom granatäpple, är väldigt gott också. Håller med om att vilda smultron är fantastiskt gott! Riktigt mogna björnbär är goda, i Sverige lyckades jag inte få dem så söta som de är här. Tack!

  5. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Härligt med egna solvarma bär, vi har bara till smakprov, typ tio björnbär, några jordgubbar, vita smultron till barnbarn att plocka, lite vilda hallon. Men amerikanska blåbär plockar vi flera veckor till morgonfilen, lite hamnar i frysen.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Gott! Amerikanska blåbär är generösa buskar!

  6. Profilbild för Marianne

    Så gott att plocka bären och äta som godis direkt från buskarna. Jag tänker att hallon inte behöver så mycket för att trivas, de växer ju var som helst, även där det knappt finns jord, Björnbär är ogräs här också, de växer vid vägkanterna och gömmer många vackra stenmurar, när vi var barn plockade vi och åt, men nu är det sån trafik att de nog är fulla med gift. Jag har planterat en taggfri variant men bären är inte så goda som jag tänkt.
    Det är svårt att ranka bären för mej, men krusbär och röda vinbär ligger i botten,
    Vi hade söta och goda jordgubbar på Osdal, men när jag skaffade höns försvann de 🙂
    Hoppas du får tag på jordgubbsplantor,
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jag hoppas de ska trivas här under vår hårda sommar, har inte provat förut så vi får se. Vi hade en taggfri i Sverige också som inte var så god heller. Kan förstå att hönsen åt upp dina jordgubbar! Kram

  7. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Solmogna färska bär av de flesta sorter är så gott men svenska söta jordgubbar och riktiga körsbär är nog favoriterna. Kan sakna trädgård just för att kunna gå ut och hämta in färska bär till frukosten. I Varnhem hade vi taggfria björnbär på en södervägg. Det var inte fel det heller…

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Körsbär är riktigt gott också! Odlar mycket i centrala Portugal, jag planterade ett träd i vintras får se om vi får några bär på det kommande år.

  8. Profilbild för Karin Eklund, Äventyret framtiden

    Vår erfarenhet är att bärsmaken förändras även på nordiska bär . Vi testade och det var inte de söta goda trots allt, men förhoppningsvis så lyckas du! Jag håller tummarna

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Ajdå, då litar jag på dig och skippar att testa. Kram

  9. Profilbild för Monnah

    Vi bytte till två nya sorter förra året och tyvärr valde vi ”fel”. Inte lika goda som de bär jag fick av mammas väninna för några år sedan, men de blev sjuka och vi var tvungna att överge dem. Jag skickar gärna några revor av de vi har ändå, men särskilt söta är de som sagt inte… Vi har satt två amerikanska blåbär som verkar ha tagit sig bra, så i år hoppas vi på första skörden! Svarta vinbär och röda vinbär växer bra. Annars är ju söta körs-BÄR mina absoluta favoriter! Kram, kram.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad roligt ni ska få skörda amerikanska blåbär i år. Tack för erbjudandet om jordgubbsplantor men om de inte är söta så är det ingen idé 🙂 Kram

  10. Profilbild för Anita

    Så bra att det verkar fungera att odla jordgubbar i polytunneln. Men så tråkigt att de inte är så där söta och goda som vi är vana vid. Tyvärr odlar jag inte själv jordgubbar så jag har inga att dela med mig av.

    De bär jag tycker bäst om är nog jordgubbar för de är så förknippade med svensk sommar. Och så är de ju ofta verkligen söta och goda. Därefter kommer nog smultron, hallon och blåbär. Björnbär äter jag inte så ofta men de är väldigt goda i synnerhet tillsammans med lime.

    Kan också tala om att det här inlägget kom inte upp i WP-readern. Jag hoppas det var något tillfälligt och att det kommer att fungera som vanligt igen imorgon. Ville bara tala om så du vet.

    Kram

    1. Profilbild för Anita

      Ett tillägg. Ditt inlägg dök upp i WP readern under eftermiddagen, bara så du vet 🙂

      Kram

      1. Profilbild för Anna i Portugal

        Toppen! Tack 🙂 Kram

    2. Profilbild för Anna i Portugal

      Smultron är definitivt högt på min lista också. Jasså björnbär är gott med lime, tack för tipset! Tack för att du informerar om inläggen! Kram

  11. Profilbild för Mamma C

    Härligt att plocka in sina egenodlade bär till frukosten tex.
    Jag tycker våra spanska gubbar ändrar sig i smaken under året går. Först så är de bara lite söta sedan är de lite mer innan de försvinner till midsommar och ett tag fram till hösten igen. Men inget slår en svensk gubbe.
    Mina favoriter är jordgubbar, hallon och blåbär.
    När vi har varit hemma i Sverige har vi plockat björnbär hos dottern och tagit med oss det hem.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är väldigt härligt att hämta in efterrätten! De svenska gubbarna är absolut godast. Kram

  12. Profilbild för Micke

    Trevligt med egenodlade bär, gott och roligt på samma gång, så fint ni har det där med allt detta.

    Tillönskar dig en fin fortsatt tisdag. 🙂

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är väldigt trevligt och gott! Tack detsamma.

  13. Profilbild för Annika

    Härligt Anna!
    Som jag sagt, ni är ju närapå självförsörjande! Nu även med jordgubbar 🙂 Blåbär, älskar älskar blåbär, speciellt de som kallas amerikanska blåbär. När det är goda, då är de GODA!! Gillar även den nordiska varianten. Björnbär och hallon är ju också SÅÅÅÅ underbara!
    Kramar och ha en fortsatt bra tisdag!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      De amerikanska blåbären är supergoda, så glad för våra generösa buskar. Kramar och detsamma!

  14. Profilbild för Channal

    Hej Anna! Åh så kul med bär! Håller tummarna att de ger den skörd du önskar! Blåbär är även min favorit. Det är bara att gå ut i Kolmårdsskogen och plocka. Är inte förtjust i de stora amerikanska blåbären med vitt kött som finns att köpa i askar i mataffären. Då köper jag hellre djupfrysta.

    Här hemma har vi hallon, krusbär, rabarber, svarta vinbär, jordgubbar, smultron, körsbär och bigarråer. Längtar nu till bärsäsongen!!

    Våra dagar har mer ljus än längre söderut på jordklotet. Jordgubbarna får mer sol och mer socker bildas. Därför är svenska jordgubbar godast.

    KRAMAR till dig! Anna

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Fantastiskt gott med blåbär, jag gillar de amerikanska också. Ni har många buskar, härligt! Vad intressant med gubbarna, tack för ny kunskap. Kram

  15. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Spännande att följa hur det går med ert bärodlande! Men tråkigt att jordgubbarna inte blev så söta som du hoppades. Vi har lite jordgubbar, men jag har nog misshandlat dem en del på senare år och de har växt lite halvdant. Har försökt ersätta med nån ny sort för att förlänga skördetiden, men har inte fått speciellt bra skörd. Tyvärr har jag kanske inte riktigt samma smak vad gäller bär som du har för jag vill gärna ha en balans mellan syra och sötma. Inte FÖR sött. Möjligen kanske du kan vara intresserad av revor av pineberry? Inte typisk jordgubbsmak, men söta och goda. Tyvärr tycker jag att de har en tendens att ge mer revor än bär, men jag kanske gör något fundamentalt fel? 🤔

    Annars tycker jag att du borde prova med smultron! De ger iofs mindre storlek på bären, men har väldigt lång säsong! Och det finns ju sorter som inte revar, så då är de enkla att hålla efter.

    Blåbärstry gillar jag också – satte ytterligare en planta i fjol. Och så brukar jag plocka svenska blåbär från plantor som dykt upp av sig själva runt vår trädgårdsdamm. Inga mängder, men det är onekligen en viss charmfaktor med egna blåbär (och lite lingon) runt dammen i trädgården! 😄 Gillar även våra amerikanska blåbär – som ju också har lite längre säsong. Mullbär har vi fått ett fåtal (och tyvärr ganska små) bär genom åren sedan jag satte en liten planta av sorten ”Mulle”. Jättegoda! Funkar mullbär hos er? Eller blir det för torrt & varmt? Vår planta blir aldrig så stor – både kylan och sorken är utmaningar för den. 😕 Gillar även röda vinbär och krusbär med sin syra. Mums!

    Skulle just trycka iväg det jag skrivit när jag kom på att kolla med perplexity ang. mullbär i Alentejo och det verkar som nåt du kan prova! Bl.a. påstår den ”Mulberries are ideal for Mediterranean agroforestry systems, as demonstrated in Alentejo projects like Quinta das Abelhas, which integrates them with figs, pomegranates, and olives”. Kanske ytterligare en idé för skogsgläntan? 😉

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jag skippar att prova svenska bär efter att ha läst kommentarerna här om att det inte funkar. Smultron är gott, tror du det funkar i vårt torra klimat? Kan vara värt att prova under ett träd kanske. Har aldrig smakat blåbärstry. Självfallet ska vi ha mullbärsträd, de blir stora här. Men det får vänta kanske till nästa vinter, vi tar det i etapper eftersom vi inte har obegränsat med vatten.

      1. Profilbild för Åsa
        Åsa

        Vi har smultron i den torra,soliga rabatten vid uteplatsen. Drog upp plantor från frö och satte så att man skulle nå att plocka nåt bär när man ligger i en däckstol där… 😀 Kan va värt att testa, men du kanske i ska sätta dem i värsta solgasset med tanke på att det blir betydligt varmare hos er! I skuggan av ett träd låter väl väl värt ett försök.

        1. Profilbild för Anna i Portugal

          Jag ska testa under ett träd, men får vänta tills de är lite större och skuggar lite mer 🙂

  16. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Underbart att kunna gå ut och plocka en näve av olika sorters bär. Otroligt lyxigt och en fin lön för mödan. Några odlingar har jag inte men om jag hade så skulle jag gärna skicka några sticklingar. Det ska bli spännande att se hur de svenska jordgubbarbna trivs i en så annorlunda miljö och jag är säker på att du får flera erbjudanden.
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är väldigt härligt att ha egen skörd av även bär. Har fått lära mig i dagens kommentarer att det inte funkar, de blir inte söta här. Kram

  17. Profilbild för Piglet in Portugal

    Hi Anna, I think it could be not enough sunlight, watering and fertilising issues
    check out on youtube
    3 Ways to Sweeten Strawberries Before the Harvest

    the strawberries I am picking now are not as sweet as in the summber.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Looking forward to more sweet strawberries a head!

  18. Profilbild för annannan
    annannan

    Jag undrar i vad mån antalet soltimmar har betydelse? Jag minns inte att det fanns jordgubbar att köpa senare än maj månad i Portugal för 20 år sedan, men nu har de som säljer på bondens marknad lokala jordgubbar långt fram på sommaren. De är små och söta, mycket mer som jag minns hemodlade jordgubbar från min barndom. Dagarna är ju längre då. Nu är klimatet här i nordväst mycket mer som svenska somrar än hos er, så jag vet inte hur de klarar sig i Alentejo, men kanske är det värt att fråga efter sena sorter?

    Vill smultron ha fukt? Min barndoms bästa smultronställe var en gammal banvall, definitivt mer åt det torra hållet. Månadssmultron trivs väldigt bra hos oss i alla fall. De är inte svåra att driva upp själv från frö, om man har vana vid pyttesmå frön och dito plantor, och det har väl du.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det verkar som att antal soltimmar har stor betydelse för den söta smaken. Kanske jag kan bekräfta det om våra plantor fortsätter att ge ett par månader till 🙂 Jag minns bara smultron från skogar och under träd, men när jag tänker efter så finns det ju i dikeskanter också, så det kanske är olika sorter som gillar olika. Ska definitivt prova, tack för ditt ifrågasättande!

  19. Profilbild för Marika

    Jag vet ju inte för jag försöker desperat med jordgubbar i kruka sen några år tillbaka och det går inte alls. Köper på marknaden från Terracina som ju ligger vid havet. Det är de allra godaste jag vet. Tänker alltid att det har med jorden att göra men jag är ju nybörjare i detta. Min mor hade massor av jordgubbar i den steniga jord hon odlade i Skåne….äsch jag bara funderar högt. Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jag har lärt mig att jordgubbar gillar värme, och inte för blött. Nog därför det går bättre i polytunneln än tidigare år för mig. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
07:2018:13 WET
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.