Inspirerad av min vän Myles blogginlägg om 6 steg till ekonomisk frihet så googlade jag vidare om vad judarnas fem burkar är för något. Vilket är deras princip hur de hanterar sina intäkter.
Jag gillar verkligen den här principen, i teorin verkar den både hållbar och långsiktig. I praktiken är jag övertygad om att den är fullt genomförbar för många. Jag gillar verkligen att det inte enbart handlar om de där kronorna, utan framför allt vad varje burk står för.
Principen med judarnas fem burkar är att dela upp varje inkomst i fem burkar. Det ska vara i rätt ordning och fördelningen är förutbestämd.
Den här principen används vid den allra första inkomsten, vilket kan vara pengen som barnet hittade på gatan. Judarnas fem burkar är verkligen en otroligt intressant princip!
Första burken – 10% till Gud
10% av inkomsten ska allra först läggas i burken som sedan ska lämnas till Gud (eller kyrkan tänker jag) en gång per månad.
Tanken är att lära barnen att inte vara själviska, att sätta Gud först. Det här lär även barnen att genom att ge Gud av sin inkomst kommer att öppna möjligheter i framtiden eftersom Gud kommer välsigna dem.
Andra burken – 10% till gemenskap
Nästa 10% av lönen ska ges till välgörenhet, som gåvor, till samhället & gemenskaper och till behövande. För att bli en del av gemenskaper och bygga framtida nätverk. Att ska möjligheten att hjälpa andra som hamnat i nöd.
Tanken är att lära barnen att tänka på andra och att älska andra människor.
Tredje burken – 20% till investering
När de första två burkarna fått sitt, så kan en börja tänka på sig själv och sina egna behov. Men ännu inte att spenderas hej vilt.
För först ska 20% investeras med målet att skapa en framtida inkomst och tillväxt av en förmögenhet. Den här burken ska inspirera barnen att drömma och planera. Och det ska uppmuntra barnen att göra sina egna val. Med den här burken så uppmuntras barnen att bli entreprenörer och att fundera kring hur de kan öka summan i investeringsburken.
Vad pengarna används till är upp till varje barn, kanske köpa frön för att sedan kunna sälja skörden. Huvudsaken med burken är att dessa 20% ska investeras i något som ökar värdet på den investerade summan på något sätt. Det blir misslyckanden och succéer, en väldigt lärorik process där problemlösning kan få ett stort fokus.
Fjärde burken – 10% till sparande
Eftersom pengarna i de tre första burkarna inte får röras till annat än vad det är avsatt till så behövs den här burken för att finnas till hands när det uppkommer ett oväntat behov.
Så 10% sätts undan i ett sparande, tillgängliga för möjligheter eller akuta situationer.
Tanken med denna burken är att lära barnen att skapa en ekonomisk trygghet på kort sikt. Att inte behöva låna för oväntade utgifter. Att ha omgående tillgång till ett kapital ger barnet möjligheter som det annars inte skulle ha.
Femte burken – 50% att spendera
Nu när de andra burkarna fått sin beskärda del så kan resterande spenderas. På exakt vilket sätt en vill. Eftersom Gud, andra människor, framtiden och oförutsedda händelser är tryggat, så kan det egna spenderandet göras med glädje!
Livet är en gåva. Gör det bästa av det. Vi behöver leva med syfte och passion.
Som vuxen är det utgifter som mat, kläder och bostad till exempel som först betalas av den här summan som kan spenderas, för att leva över sina tillgångar är såklart inte vad som uppmuntras.
Jag då?
Jag är inte troende så ger inte några pengar i någon kollekt eller dylikt, däremot har jag betalat kyrkoskatt i många år.
Att dela med mig av pengar till organisationer av olika slag har jag inte varit överdrivet bra på, men visst har jag varit månadsgivare vid ett antal tillfällen under flera år. Främst till olika djur- & naturverksamheter men också utsatta människor. Fast aldrig så mycket som 10% av min inkomst.
Jag har investerat till barnen, oavsett vad jag tjänat och i fonder av olika slag. Till exempel pensionsfonder som gjort att jag kunnat gå i förtidspension. Men inte så mycket som 20% av min inkomst.
Att renovera våra hus som vi bott i har och är en typ av investering och där lägger vi mer ån 20%.
Vad gäller sparande och spenderande så har jag levt tvärtom. Jag har varit aktsam med vad jag spenderat, aldrig spenderat över mina tillgångar. Men det har inte alltid funnits möjlighet att spara, särskilt inte när jag var en ensamstående 2-barns mamma. För spara gjorde jag bara om det fanns pengar kvar.
Att visualisera pengar för barn tror jag är viktigt. Att visa på att pengarna inte bara finns där när de behövs. En gång la vi vår gemensamma nettoinkomst i tusenlappar på köksbordet. Tog undan pengar för huslån, mat, kläder etc. för att tydligt visa för barnen hur mycket (lite) det fanns kvar av lönen att göra vad vi ville av. Jag vet att jag då reagerade över hur det syntes hur polletten trillade ner hos dem.
Att ha en metodik och system för hur en ska hantera sina pengar tror jag på. Vi har inte haft tur som gått i pension tidigt eller bor i Portugal. Vi har hanterat våra pengar och gjort val i livet som skapat möjligheten. Hade vi levt efter judarnas princip med fem burkar hade vi kanske kunnat göra helt andra val i livet. Jag tror absolut att den här principen skulle vara utmärkt att följa för att kunna genomföra sina drömmar. Troligen med lite personliga modifieringar utifrån sina egna förutsättningar.
När jag var på en föreläsning som hölls av AktieInvest en gång för många år sedan, när jag försökte lära mig om aktier, så sa föreläsaren att han investerade halva sin inkomst och hade så gjort sedan han började tjäna egna pengar. Det är ju också en variant så klart, men jag gillar judarnas fem burkar mer eftersom det handlar om så mycket annat än bara pengarna.
Vad tänker du kring judarnas fem burkar? Är de fantastiska eller helt uppåt väggarna?
28 svar till ”Judarnas fem burkar”
De burkarna har jag aldrig hört talas om, men jag tror inte det är något för mig. Religion, oavsett vilken, avstår jag helt från. Välgörenhet – inte längre när det kommit fram uppgifter att många stoppar pengar i egna fickor. Investera och spendera – helt OK. Spara – som pensionär sparar man inte längre, man använder det man sparat.
Alla gör vad de vill och kan.
Då har jag lärt mig något nytt idag också =) Aldrig hört talas om burkarna.
Trevlig helg!
Det var nytt för mig också, kul att du fick lära dig något idag med, detsamma!
Mycket intressant och absolut genomförbart för att lära ett barn att inte tänka enbart på sig själv.
Den där 10 % till Gud kan man omskriva till något helt annat behjärtansvärt om man inte är troende. Givetvis så tänker judarna i de banor/rubriker här ovan, men som sagt om man inte är religiös så kan man ändå få till tanken ett bra uppbyggande sätt. Det är först och främst det jag tänker på , att få en inriktning i livet redan från början.. Bra tanke…
Ha en fin dag!
Kram
Jag tyckte också det var mycket intressant! Tänker det är en bra grundtanke, sen anpassar en självfallet efter eget huvud och förutsättningar. Detsamma, kram!
Den svenska kyrkan har bra verksamhet; med ungdomar, musik. äldre och annat, så liten slant ger jag när vi är där, oftast när vi lyssnar på någon konsert. Jag är inte ens med i kyrkan, skilde mig när Göteborg inte ville ha kvinnlig präst – men Göteborgs första kvinnliga präst döpte våra fyra barn 🙂
Visst finns det massor av bra verksamhet i kyrkan!
Har inte hört talas om dessa fem burkar innan, så tack för intressant läsning! Håller väl kanske inte riktigt med om ”innehållet” i alla burkar och inte heller fördelningen, men gillar själva tanken att ha så tydliga ändamål med sin ekonomi 🙂
Kul att du fick läsa om något intressant hos mig idag 🙂 Grundtanken gillar jag också, men vissa personliga anpassningar finns det utrymme för.
Har aldrig hört talats om dessa burkar. Så tack för den infon.
Kram Carin
Känns som vi är många som inte kände till detta, kul att kunna sprida lite kunskap. Kram!
De burkarna är nytt för mej också.
Jag tänker att var och en gör som det passar dem, men viktigt att spara en del för framtiden samt en del för oförutsedda utgifter. Det finns ju de som ger en del av lönen till sekter eller kyrkan. Jag ger hellre till hemlösa människor och djur, sparar en del och lever upp en del.
Kram
Exakt så, var och en gör som en vill. Jag gillar dock att det finns eftertanke i den här principen, där allt inte handlar om pengar och ören. Kram
Fin ide med burkarna och att förklara för barn tidigt om ekonomi. Jag mår bara illa och förstår ingenting. Kommer att få leva på fattigpension och det är ju mitt eget fel för att jag aldrig satte mig in i det och för att jag litade på den jag levde med. Suck!
Jag tycker också det är en bra idé att börja tidigt. Att lita på den som en lever med känns som väldigt naturligt, men hemskt när det uppdagas att det var fel. Förstår du suckar!
Intressant läsning men inte alltid så lätt att få till i olika skeden av livet. Ibland gick livet ut på att få ihop hyfsat bra mat och behov av nya barnskor sista veckan innan lön men tanken är intressant.
Så är det ju och det är ju olika förutsättningar både genom livet och för oss alla olika personer. Men intressant och något jag tycker vore en bra bas att forma sin egen ekonomi efter.
Har aldrig hört om detta men det är nog inte fel att tänka lite i dom banorna. Vi har nog levt mer efter, att det är inte de stora inkomsterna en blir rik på, utan de små utgifterna.
Att lära barnen pengars värde är inte helt lätt idag när när det nästan uteslutande används kort eller telefonen vid betalning. Tänk när jag fick 2kr i veckopeng och fick gå till kiosken i byn för att köpa en serietidning och smågodis för resten 😄 ( jösses-det låter som om jag är 96 år. Minst…😂)
Ja och principen med de små utgifterna passar ju faktiskt in i det här burkkonceptet egentligen. Ja tänk.. och när en stod vid en glasmonter och pekade… en sån, och en sån..för smågodiset! Kram!
Det är varken fantastiskt eller helt uppåt väggarna. Allt beror på omständigheter, tro och en eventuell vilja att leva efter de reglerna. Jag tror att många kan ha hjälp av dem men för mig är det inte ett alternativ. Jag har gått ur kyrkan, till viss del för att jag inte gillar satsningar på enormt kostsamma kyrkoinredningar men mest för att jag inte är troende. Jag är månadsgivare till rädda barnen, naturskyddsföreningen och det lokala djurskyddet och jag har en del investeringar. Sparar gör jag när det blir något över. Några procentsatser till de olika delarna vill jag inte leva efter så i det här fallet är jag lite obstinat. Men som jag skrev, många är säkert hjälpta av det.
Kram
Kul att läsa dina reflektioner. Jag tror också det krävs anpassningar till var och en, men jag gillar grundidén. Kram
När mina nu snart fyraåriga småtjejer (barnbarnsbarn) kom till världen hade kontanter redan nästan försvunnit! Det innebar ett dilemma hur man ska lära små barn pengars betydelse, och betydelsen av att spara något man inte kan se med ögat! Ingen spargris, inga slantar! Föräldrar sätter numera in pengar på barnens mobiler via swish, men småbarn har inte mobiler….
Judar är sedan urminnes tider kända för ditt goda affärssinne. Kanske med hjälp av dessa burkar? I allafall delvis.
Jag gjorde som du, satsade på privata pensionsfonder, mina arbetsgivare gjorde likadant, och när jag sedan tio år senare gick i konkurs med mitt aktiebolag hjälpte inget, alla pensionspengar togs in i konkursboet, inget var fredat. Där rök det jag hade försökt bygga upp vid sidan av det offentliga. Nåväl, jag har sedan länge slutat gräma mig, livet ger och tar, men visst hade min tillvaro kunnat se annorlunda ut om jag inte blivit sjuk och varit tvungen att avveckla mitt företag. Skulderna jag inte kunde betala låg och lurpassade tills jag gick i förtidspension, då tyckte fogden att det var läge att börja betala tillbaka det som återstod, det mesta var 20 års räntor på skulderna, alltså blev det fem års skuldsanering på existensminimum. Nu berättar jag inte detta för att förminska den goda tanken bakom idén du skriver om, utan vill bara nämna att livet inte alltid blir som man planerat…
Jag förstår och håller med. Det krävs anpassningar efter sina egna förutsättningar. Jag tänker det kan räcka med att använda en hundralapp och dela upp den i de fem (el fyra om en så vill) burkarna. Det är tanken som är det viktiga.
Tack för intressant läsning. Jag hade inte hört talas om dem innan – men gillar upplägget!
Kul du gillar!
Jag har aldrig hört talas om burkarna. Reagerar direkt på tio procent till Gud. Har själv gått ur kyrkan och har åsikten att de flesta religioner finns för att förtrycka kvinnor. Men den som vill tro, får såklart göra det. Jag dömer ingen (om de inte skadar någon annan!!!).
50% till toapapper tycker jag var en rätt knasig illustration. De flesta klarar inte sina omkostnader ens på 100%. Själv har jag ingen ”inkomst” som egenföretagare. Allt måste ju anpassas efter vilken livssituation man befinner sig i.
Jag tänker att principen behöver justeras efter egna förutsättningar och livssituation, precis som du säger. Jag ger inget till kyrkan heller. Toapapper ikonen var den enda jag hittade som på något sätt illustrerade något som förbrukas i hemmet, men om en lägger 50% på toapapper så behöver en nog uppsöka läkare 🙂