Jag har flera gånger berättat att jag inte håller på med fröodling här i Portugal på grund av olika svårigheter. Men eftersom jag inte kan slänga de fröer jag har så har jag ändå testat att så dem. Det är ju bättre att ”slänga” dem i jorden och se om det blir något än att kasta dem i soporna.
Så jag tog min stora papplåda där jag har fröer av alla de slag i skåpet i hallen, valde ut de som jag tänkte kan funka på hösten. En del är köpta här i Portugal och då framgår det ju tydligt på påsen när en ska så. Men en del är från Sverige och där har jag chansat eftersom den påsens rekommendation gäller Sverige.
Den 11 september valde jag ut en tom odlingslåda, en där jag inte tillsatt något gödsel på länge. Det hade vuxit sötpotatis i lådan senast så den har varit täckt av blast hela sommaren och jorden såg fin & passande ut. Tillsatte inget till jorden men däremot så genomvattnade jag den. Det går åt ganska mycket vatten i början när jorden ska lära sig att dra åt sig vätskan. Så jag vattnade. Krattade. Vattnade och krattade igen tills jag såg att vattnet blött ner åtminstone 10 cm av jorden. Denna process gör att när jag vattnar sådden sen så rinner det inte bara av utan sjunker in i jorden så när fröna gror hittar de vatten neråt, vilket är en förutsättning om de ska ha en chans att överleva under våra varma dagar då de översta centimetrarna snabbt torkar ut.
Den här odlingsådan fick alltså börja som en sålåda den här hösten, men några av plantorna ska få växa kvar i lådan. Resten flyttar jag efterhand som de växer till sig. Jag gjorde täta rader, endast 10 cm emellan där jag tömde fröpåsarna så alla frösorter skulle få plats.
Satte ner ett vp-rör längs med lådan där jag satte träklädnypor vid varje rad som berättar vad det är jag sått. Nästa gång behöver jag använda en bättre penna..
Efter sådd täckte jag med tre lager av fiberduk och så har jag vattnat varje eller varannan dag, beroende på hur varmt och soligt det varit.
Följande fröer sådde jag
jordmandel – grodde fint och växte sig stor direkt, sådde i ena änden av lådan, den ska få stå kvar på sin plats tills det är skörd i januari/februari. Jag har aldrig provat varken att odla eller äta jordmandel tidigare så det ska bli spännande att skörda! Det är ett väldigt vackert gräs i alla fall.
kaprifol honey suckle – har inte visat sig än, så det blir nog inget
palsternacka – lättsått, fick massor av småplantor i raden med fröerna. Vilka jag planterat ut i några olika odlingslådor. Rotgrönsaker brukar inte gå så bra i min jord, men provar för första gången med palsternacka i år och med olika förutsättningar
rädisa – gror bra och växer ju fort, kommer få bo kvar där de är sådda tills vi skördat dem
lupin – gick ju inte så bra när jag försökte få dem att överleva i sommarens test av frösådd. De grodde fint då också, men dog ju innan de växt sig stora. Den här gången har jag flyttat några till en annan odlingslåda och så låter jag några sitta kvar där de är sådda. Om de överlever kanske jag kan flytta dem till någon plantering. Men den här hösten/vintern får de stå i odlingslådorna och dra till sig pollinerare.
tatsoikål – grodde bra, men någon åt upp alla plantor ganska direkt när de blivit en cm. Så det får jag inte smaka på, för det är en ny kålsort för mig.
rabarber – en enda liten planta ser jag, får se om det blir något. Provat förut men det har inte gått. Detta är mitt sista försök.
koriander – egna frön som jag sådde i två rader i andra änden av sålådan, de ska få stanna kvar där hela vintern.
duvärt – fått frön från en engelsk kompis (numera granne), borde nog väntat till våren, för jag läste efter att jag sått att det är lång utvecklingstid på dessa. Men jag provar, kanske vi i alla fall kan få njuta av vacker blomning.
luktärtor – hade några fröer kvar från påsen jag öppnade i våras. Då kom värmen och stoppade blomningen som precis börjat. Vi får se om de gillar hösten bättre!
oregano – ska ju vara som ogräs, men endast ett par plantor ser det ut att bli. Hoppas de växer till sig.
röd pipört – inget som har grott än, men det kanske kommer
cikoria – några få plantor ser det ut att bli, dessa ska få bo i planteringen framför huset
dill – gror fint och det blir nog lite till frysen, kommer inte flytta dem utan de får stå där de grott.
salvia – många salviaplantor blev det, de flesta står kvar i sålådan så länge, vet inte vart jag ska flytta dem
kattmynta – har inte grott alls
blåklint – har grott jättefint. De tål lite frost, så de ska få bo i planteringen framför huset. Men inväntar regnen innan jag flyttar dem.
kålrabbi – grodde superbra, alla är flyttade till en egen odlingslåda.
lila broccoli – fick ihop ett 10-tal plantor som alla är omplanterade till en egen odlingslåda.
gul/vit kranskrage – små söta plantor har kommit upp, jag ska plantera även dessa i planteringen framför huset när regnen kommit.
Jag har en hel del fröer kvar som ska sås på våren, så jag gör nog samma sak med alla dem också i februari/mars. Sen får jag utvärdera och se om det finns några frön som jag faktiskt kan tänka mig att sätta framöver ändå.
Koriander och svartkål är det som funkat bäst tidigare, så det kommer jag fortsätta ta egna frön av. Men kanske jag vill utöka min fröreportoar. För jag tycker ju det är väldigt roligt att kunna odla från frö. Trial and error utvecklar mig alltid men det handlar också om i fall vi är hemma eller inte när det är såtider.
30 svar till ”Kan inte slänga fröer”
Låter så härligt att kunna så den här årstiden. Och det känns ju som det gått bra med det mesta ändå. Roligt också med en mix mellan grönsaker, kryddväxter och blommor. Hos mig är snart odlingssäsongen över. Idag ska tomatlådorna tömmas som jag haft stått utomhus. En riklig skörd har det blivit. Äppelår är det i år också.
Ha en fin söndag!
Kram
Det är verkligen härligt att ha två odlingssäsonger. Grobarheten har varit bra, vi får se hur plantorna klarar det kallare vädret framöver. Underbart med både mycket tomater och äpplen! Detsamma,kram
Då härligt att kunna då och förbereda för en ny odlingssäsong när vi har börjat få frost och all odling avslutas. Tänk att kunna skörda kålrabbi och lila broccoli, sådant som jag ser dom ren lyx….
Det är underbart att kunna gå in i en ny odlingssäsong igen, en säsong som är helt annorlunda än den på sommaren.
Goodness you planted a lot of seeds. I bought loads of seeds during COVID and they are still waiting to be planted.
Yours are doing really well! Pepers might not survive the winter to produce peppers but other things look promising especially the dill.
You have inspired me to plant some seeds. I will add it to my job list. BTW if you like courgettes there is a variety that you can plant now for the winter.
The peppers I will dig up before the winter and keep in a pot in a protected space. Want to try do get peppers earlier next year, I recently learned that it is a perennial plant. I hope you will put down som seeds. Oh I did not know about a winter hardy courguette. Tell me more!
Jag förstår att det bär emot att slänga fröer eller plantor.
Att kunna testa vad som vill sig och vad man faktiskt vill ha är ju perfekt.
Här är det nu höst på riktigt, jag tror att jag igår tog in de sista tomaterna. Det har varit ett rikligt frukt- och bärår.
Blir så glad av att ni fått massor av frukt och bär i år. Hoppas frysarna är fyllda till bredden med de godsakerna 🙂
Förstår att du inte ville slänga fröerna och det som tar sig det tar sig. Lite lyxigt att kunna fröså på hösten tänker jag.
Önskar en fin söndag!
Ja det är lyxigt, särskilt om plantorna vill överleva även efter att de grott 🙂 Tack detsamma!
Intressant och inspirerande.
Själv har jag en enorm salviabuske. Fast den är satt som färdig planta.
Frön går aldrig så bra här. Ska kanske försöka nu.
Vi får se.
Här tycker jag inte heller frön funkar, det blir liksom fel tid hur jag än gör. Nu gror de, men frågan är om de hinner bli klara innan kylan kommer. Men nu testar jag!
Nej slänga något vill man ju inte, det kan ju bli något av det.
Det var inte lite frön som du stoppade ner i jorden.
Kul när man kan göra en höstsådd med.
Ha en fin söndag.
Kram Carin
Vi får se om det blir något av det, gror gör de ju, men kanske det inte hinner bli något ätbart eller blommor. Kram
Jätteroligt att följa med dina sådder. Jag är likadan, kan inte kasta frön annat än i jorden. Kommer de upp så kommer de och sen blir det vad det blir , placering etc. Jag har ju smått nu för tiden men på den tiden det begav sig hade jag stora land att odla i samt växthus.
Känner att det är skillnad i Portugal också när du skriver om frostnätter…här har vi ju inte frost annat än högre upp bland bergstopparna då det är vinter.
Ha en skön söndag!
Kram
Ja vi får se vad det blir. Frostnätter är att ta i, vi kan få frost på morgonen i typ 30min i jan/febr. Men visst är det skillnad mot Madeira och även Algarve, en timme bort. Kram
Ja, det är ju mycket bättre att testa än att bara slänga alla fröer. Det verkar bli ett blandat resultat men många sorter gror och förhoppningsvis blir de så stora och fina som önskat. Jag skulle ha tyckt att det var extra roligt att skörda sådant jag själv hade sått och kanske t o m utvunnit fröer själv från tidigare plantor. Jag tror att du också känner så och kanske även en del stolthet 😀 Lycka till med all odling och jag ser fram emot rapporter om hur det går.
Kram
Exakt så tycker jag. Vi får se hur det går, lovar att berätta. Det är både stolthet och tacksamhet när vi äter vår egenodlade mat. Kram
Helt rätt tänkt!
Ha en skön eftermiddag.
Tack! Nu är det kväll 🙂
Ja man måste ju testa! Härligt om det gror också 🙂
Ha en mysig söndag nu…
Kram från Titti
Ja det är fint när det gror, nu ska vi bara hoppas det blir något av det också. Kram
Fröer är väl synd att göra sig av med, man kan ju alltid prova sig fram.
Helt klart ett bra val tycker jag.
Ha en underbar söndagskväll. 🙂
Ja prova vill jag ju när jag ändå hade fröerna. Tack detsamma!
Så spännande med olika fröer och hur de gror!
Lycka till med dem!
Å mums med färsk koriander!
Ha en fin söndag 😉
Tack, färsk koriander är favorit här.
Hej Anna! Oj så mycket du har sått! Visst är det kul när det kommer upp. Inte ska du slänga fröer, kommer det så kommer det. Jag sådde massor av fröpåsar i våras. Blev inte mycket av det. Tror att fåglarna åt upp fröerna… eller sniglarna. Vet inte! Men en hel del kom upp i alla fall. Lyx att ha sitte eget kryddörtland!
Skön söndag och Kram! Anna
Ja det känns dumt att slänga, nu provar vi. Vi får se om det blir något vettigt av det. Kram
Så mycket du sår, både ätbart och blomster, så fint att ha plats för det. Äter du frö från Lupinerna? Eller är det bara för insekter och ögat?
Kram
Det är inte de gula ätbara lupinerna utan de lila/rosa, jag tror inte de här är ätbara.. oavsett jag gillar inte ens de gula som äts som godis här. Så bara för insekter och ögat! Kram