När jag konserverar tomater vill jag det ska vara enkelt. Hittat ett sätt som jag tycker funkar väldigt bra.
Det var en person som skrev i ”Hortas de Portugal”, en Facebook grupp om köksträdgårdar i Portugal som jag är med i, hur hen gjorde med sina tomater. Förra året gjorde jag smaksatt tomatsås direkt av de få tomaterna som blev konserverade. Men i år vill jag hellre vill ha naturella tomater konserverade så jag kan använda de konserverade tomaterna till vad som helst.
Det är så klart kladdigt och varmt att konservera, men detta är ändå enklare än att göra hela sås-proceduren.
Vad behövs?
När jag konserverar mina tomater använder jag ingen tryckkokare, funkar utmärkt med en kastrull. Det här använder jag:
- mogna tomater
- en stor kastrull
- spisplatta (jag använder plattan på grillen)
- ett antal rena glasburkar med lock
- en tång till glasburkarna
- skärbräda
- skalkniv
- pastaslev
- två rena kökshanddukar
- stor skål
- is
- vatten
Sen behöver du något att ta tid med, jag använder telefonen.
Hur konservera tomater?
Jag använder samma vatten genom hela processen. Börjar med att fylla 2/3 av kastrullen (den största jag har) med vatten och sätta på plattan. Under tiden vattnet kokas upp så förbereder jag genom att ta fram allt jag behöver.
När vattnet kokar så steriliserar jag burkarna genom att lägga i burkar och lock i det kokande vattnet ett par minuter. Lyfter upp dem sedan med tång och ställer på en ren handduk.
Därefter lägger jag tomaterna i det kokande vattnet. Låter det koka i ca 5 minuter. Under tiden fyller jag en stor skål (eller flera om jag gör mycket på en gång) med is och kallt vatten.
Lyfter sedan över tomaterna, en och en, med pastasleven och lägger i skålen med is och vatten. Stänger av spisplattan, lägger locket på kastrullen och flyttar mig till en plats där det inte gör något om tomatsaft rinner och skvätter lite omkring mig 🙂 För mig är det matbordet på altanen.
Skållar tomterna med skalkniven, på mogna tomater lossnar skalet lättast. Skär bort det hårda på tomaten, där den suttit fast i grenen. Trycker ner allt som är kvar i en glasburk, saft och kärnor följer med också. Fyller burkarna nästan hela vägen upp.
När alla burkar är fyllda så tar jag vatten på fingrarna och gör rent kanten där locket ska sitta. Använder inte handduk eller papper, då det kan lämna spår som sedan förstör konserveringen.
Skruvar på locken och ställer burkarna på en handduk i kastrullen. Vattnet ska täcka hela burken! Kokar i 10 minuter och lyfter sedan ur burkarna. Låter dem gärna svalna upp och ner.
Edit: Numera ställer jag in burkarna i ugnen i 110 grader i 30 minuter ungefär, med locket inte ordentligt fastsatt. När jag tar ut dem skruvar jag åt locken och vänder burken upp och ner. Har bytt till ugnsvarianten då flera burkar gått sönder för mig när jag använt kastrullen.
14 svar till ”Konservera tomater enkelt”
Det här inlägget för mig verkligen tillbaka till barndomen! Vi hade ingen frys förrän jag var 12 år, så i många år konserverade mamma det mesta, speciellt kantareller och underbara gråpäron och körsbär, som sedan stod i vår matkällare. Vilken bra metod att ta tillvara din tomatsallad!
Vi har begränsat med frysutrymme, så konserveringar är bäst för mig. Tomater är ju väldigt skrymmande också så tror jag nog gjort så här även om vi haft större frys. Kul att du fick komma tillbaka till barndomen en sväng 🙂
Så där tänkte jag mig att jag skulle göra jag också när vi flyttade hit. Sen visade det sig att det inte blir någon större tomatodlare av mig här på grund av olika orsaker, men jag har möjlighet att köpa bra och billiga tomater i vårt hål i väggen så mitt i allt så blir mina tomma glasburkar använda i alla fall. Du är verkligen på G med det mesta! 🙂
Toppen ju att kunna köpa goda och gynna lokala odlare istället för att odla själv när det inte funkar som tänkt.
Så smart att konservera tomater, de ser goda ut, och inte så svårt heller.
Ha en fin dag!
Har inte smakat dem än, inte konserverad form, men som färska är de riktigt goda så hoppas även de konserverade ger mycket god smak i rätter framöver. Detsamma!
Minns ju när jag var liten hur morfar höll på med sådant, han var riktigt duktig.
Ser ju gott ut det där, toppen.
Ha en fin eftermiddag.
Min mormor höll också på med sånt, men främst med bär. Vill ju gärna ta tillvara på det jag odlar, så vi kan njuta av smakerna även utanför säsong. Detsamma!
Minns att min mamma konserverade precis allt, tomater, äpplen, päron med mera. Ja hon hade en tryckkokare på den tiden.
Duktigt att du orkade med tomaterna. Det skulle inte jag ha gjort. Är alldeles för lat för sådana ”övningar”;-)
Jag har medvetet odlat så mycket att jag kan konservera, så allt enligt plan. Tycker det är kul!
Prefekt! Hade jag haft gott om tomater så hade jag helt klart satsat på detta men med det kg pris som råder här så känns det inte direkt som prio ett. Då väljer jag att satsa på bra kvalité och äta dem färska-
Men har sparat tipset. Vem vet var framtiden för med sig-
Nyfiken som jag är så undrar jag vad kilopriset är i Sverige? Färska tomater är alltid bäst tycker jag, men samtidigt häftigt att odla så mycket att jag kan njuta av dem längre tid.
Supertips för oss som planerar för offgrid vilket gör frys under vintern till en lyxyta.
Tack!
Vad bra att du kan få tips av mig i köket 🙂