Konserveringen misslyckades

Konserveringen gick åt h-vete i år!

Publicerat den

Jag har konserverat tomater i tre år och de första åren har det gått alldeles utmärkt. Någon enstaka burk som jag fått slänga. Men i år har det verkligen gått åt h-vete!

När jag gjort 35 burkar (ungefär 7 halvdagars arbete) så började de pysa, en efter en. Eftersom jag inte gjort på något annat sätt än tidigare så vet jag inte varför det blivit så här. Men jag blev väldigt ledsen, för jag tycker det är underbart att kunna äta våra egna tomater hela året.

Så här har jag konserverat, men nu vågar jag inte göra så längre.

Jag är väldigt noga med att använda rena handdukar, rena verktyg och bara steriliserade burkar. Tvättar händerna flera gånger i processen. Så det måste bero på något annat.

Locken sluter kanske inte tätt

Jag återanvänder burkar, men kanske det är så att de inte kan användas år efter år. Locken kanske inte håller tätt och lite luft in i burken förstör ju innehållet. För flera burkar har ”ploppat” och sedan ”ploppat” igen, vilket tyder på att locket inte sluter tätt.

Sporer

Trots noga sterilisering av burkarna så kan det finnas sporer kvar i burkarna. Clostridium botulinum är en sporbildande bakterie, och de sporerna är svåra att bli av med.

Bakterien i sig är ofarlig att förtära, så just den är egentligen inget problem. Problemet är att en biprodukt som bildas när bakterierna förökar sig är ett gift som bokstavligen är det mest potenta giftet vi känner till. Det är alltså totalt livsfarligt. I bästa fall får du en längre visit på intensivvårdsavdelningen. Toxinet heter botulinumtoxin och orsakar sjukdomen botulism.

konservgeek.se

Så när det bubblade och jäste i burkarna så slängde jag ut innehållet!

För kort tid i ugnen

När konserveringen görs i ugnen så ska innehållet koka innan de tas ut, och det är svårt att avgöra när det sker. Jag har bevisligen lyckats tidigare år, men i år kanske jag tog ut burkarna för tidigt.

35 burkar -> 15 burkar

Eftersom det kan ta några dagar innan det börjar pysa så valde jag att tömma ut alla burkar jag gjort. De som inte börjat pysa kokade jag tomatsås av tillsammans med chili & salt, lät det koka väldigt länge, och de som börjat pysa kasserade jag, grävde ner det i en sålåda.

Så istället för 35 burkar med konserverade tomater har jag nu 15 burkar med tomatsås.

Nu då?

Jag har massor av tomater kvar att skörda, så jag kan göra många fler burkar, men så roligt jobb är det inte. Nåja, bara bita ihop och låta besvikelsen lägga sig.

Men jag skippar att konservera råa igen, i alla fall i år, utan gör tomatsås med chili samt ugnsrostade som jag lägger in i olja med vitlök och torkade örter. Har också hittat ett recept där jag ska rosta zucchini, tomater och lök och sedan mixa ihop det till en grytbas som kan användas i vinter. Det ska jag göra idag, samtidigt som jag kollar på OS på laptopen (har köpt en månad med MAX för €8,-) i uteköket.

Allt annat som jag har gjort av kokande råvaror, som ex. sambal ölek, sylt och marmelader, har alltid funkat bra, Sådana burkar har jag aldrig fått in mögel eller problem med. De burkar med tomatsås som jag gjorde i torsdags verkar må bra nu i alla fall!

Och körsbärstomaterna torkar jag, för vi älskar att ha det på salladerna i vinter, så många burkar behövs. Men vi äter såklart massor av färska tomater så länge vi låter plantorna stå kvar. Men det går inte att äta i samma takt som jag skördar.

Roger sa något viktigt när jag var ledsen över att det var så många burkar som gick åt h-vete ”en får räkna med att det inte alltid funkar när en är en amatör”. Och så är det ju! Så tänker jag ju med odlingen överlag, att jag delar med naturen och är glad för allt jag kan skörda. Det är ingen katastrof det här, inte på något sätt, men det var väldigt tråkigt och jag blev ledsen.

Det går att investera i en tryckkokare, speciella burkar och göra enligt konstens alla regler. Men det vill jag inte göra. Faktum är att det här bubblandet hänt även i flera av burkarna med inlagda gurkor som inte konserverats med värme. Det stärker tron i att det är sporerna som vi drabbats av eller att locken släppt in syre.

Men jag är ju en amatör, så jag vet inte. Har du någon idé får du gärna dela med dig. Jag tar nya tag!

40 svar till ”Konserveringen gick åt h-vete i år!”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Lider verkligen med dig, så himla trist på allt arbete du lagt ner från planta till färdig produkt.
    Jag tror på ”trasiga” slitna burklock. Dagens burkar är inte lika bra som de då vi växte upp. Har flera gånger råkat ut för att lockets gängor är utslitna och inte nyper åt om burken som den ska. Så numera när jag kokar något så låter jag det svalna för att sedan hamna i frysen.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja jättetråkigt, du har nog rätt i att locket pyst in luft efter att det ploppat. Vi har en väldigt liten frys, ska köpa en större men behöver fixa till förrådet först, så nu får jag förlita mig på glasburkar.

  2. Profilbild för Anni

    Jag tror också på att burkarna inte sluter tätt. Usch så tråkigt! Annars så skulle jag sterilisera burkarna i ugnen samtidigt som tomaterna skållas/skalas, men det hjälper ju inte om burkarna inte är täta. Jag gör som du vad gäller att ställa dem upp och ner för att svalna, när jag någon dag senare vänder rätt dem kollar jag att locken inte klickar utan är fortsatt täta. Undrar vad som skulle hända om du lät burkarna stå upp och ned även under lagringen?

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja ploppandet är ju viktigt, det värsta har varit att det kommit pysande efteråt. Men kanske det skulle gå att förvara dem upp och ner på, har inte ens tänkt på den möjligheten faktiskt. Tack för tips!

  3. Profilbild för Barbro

    Kan bara säga att jag hade reagerat likadant Anna.
    Det tar en stund/ett tag innan besvikelsen har lagt sig.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är väldig tråkigt. Men får se det positivt, att jag hittar nya recept att prova. Och jag har ju tomater.. så det är ju faktiskt bra att jag kan göra om, men göra annat.

  4. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Att lägga ner många timmar på att få till det och att sedan se det misslyckas är jobbigt. På något sätt verkar det som att du har fått in luft i konserveringsburkarna. Jag läser här ovan vad LillaSyster skriver. Jag gör som hon gör, låter det svalna, lägger burken upp och ner och sen in i kyl och frys. Svårt är det att veta vad som gick fel..

    Tur att du kan använda det i komposterande mening istället. Helt förgäves är det inte.
    Tröstekram!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack! Jag har för lite plats i kyl och frys. Mina burkar ställer jag också alltid upp och ner, och de poppade allihop så fint. Men det där att ha dem upp och ner på även i lagringen kan ju vara något att prova! Nä det är inte helt förgäves, men det är tråkigt. Tack för omtanken!

  5. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

    Det låter som om det kommer in lite luft nånstans i locken. Så synd, när du lagt ner så mycket jobb. Förstår verkligen besvikelsen – jag skulle blivit tokig!
    Tomatsåsen blev säkert bra och det är ju också jättefint att ha.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja, det är nog så det blivit. Förbannat irriterande, men nu är jag på det igen, skit happens 🙂 Kram!

  6. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Så tråkigt! Det mycket med hygienen och viktigt med vakuum, min mor kunde det där, har fortfarande en burk av hennes konserverade körsbär i kylen.
    Du kan väl torka resten av tomaterna. En gammal man här gav tips att hänga tomatplantorna upp och ner, de håller sig färska länge. Sonen gjorde så i lägenheten, och hade färska tomater till december!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är väldigt viktigt med hygienen och vakuum. Men om locken inte sluter helt tätt så pyser det in luft efter att locket poppat ner (som visar att det är vakuum i burken). Vi torkar körsbärstomaterna, de stora gör jag annat med.

  7. Profilbild för znogge

    Så ledsamt att det blev så här när du hade lagt ner tid och möda på det. Jag är väldigt okunnig i ämnet men min pappa lade in en del och jag minns att det var viktigt med bra burkar och lock som slöt tätt. Nu är du en erfarenhet rikare men nog hade du gärna varit utan den.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det var ledsamt, men också lärorikt och det är alltid positivt. Jag kan nog inte återanvända burkarna från affären, nu vet jag det.

  8. Profilbild för Mamma C

    Men så himla tråkigt att så mycket gått till spillo. Förstår att du blev ledsen, det skulle jag med ha blivit när man lagt ner så mycket jobb.
    Men man ska alltid se det positivt. Nu har ni tomatsås istället och det är smarrigt det med 😉
    Ha en fin söndag i uteköket.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja jättetråkig! Exakt och idag har jag gjort andra varianter, så det går ingen nöd på oss, tomater har jag ju massor. Helt rätt att se det positivt! Kram

  9. Profilbild för Kraka

    Jag har inte så mycket egen erfarenhet av att konservera, men mamma gjorde ju det förstås. Men du gjorde klokt i att inte chansa med botulinibakterien. Den är livsfarlig! Eller giftet förstås, men du förstår hur jag menar. Numera konserveras det väl inte så mycket ”i stugorna” som förr. I alla fall inte i stan. Jag har, trots 49½ år i vården och drygt 35 år på IVA, aldrig träffat någon med botulism. ”Farbror google” kan berätta att det är färre än 1 fall om året i Sverige, alltså mycket ovanligt här. Däremot med stelkramp som ju också är en sporbildande jordbakterie. Förr var det äldre kvinnor (männen fick vaccination i lumpen), sedan kom barnvaccineringsprogram. Numera är det invandrare som inte är vaccinerade och vaccinationsmotståndare. Senast jag träffade på det var det en kvinna från närliggande land som råkat skada sig lite i ett finger med sekatören.

    Jag gissar att dina burkar inte slutit tätt. Jag vet ju inte vilken sorts brukar du använt, men är det vanliga som man köper inläggningar i affären i så är de inte avsedda för återbruk. Tyvärr. De där locken som är så svåra att få upp när man kommit från affären sluter aldrig tätt ordentligt igen. Ibland tillräckligt, men inte gång på gång.
    Det du kan göra är att smälta paraffin och doppa burkarna i. Då blir det tätt. Mamma hällde alltid ett lager paraffin överst i burkarna. Man behöver hälla försiktigt och innehållet får inte vara alltför tunnflytande för då är det risk att paraffinet sjunker ner i det konserverade. Man behöver också lägga en slynga av snöre i paraffinet så man kan lyfta bort det sedan när man ska ha innehållet. Jag tror att det är bättre att doppa ner burken upp och ner så det täcker locket och alltså bara är på utsidan. Mer jobb ja, men man vinner nog på det i längden. Kanske.

    Om man ska ha tomaterna i grytor och liknande så går det bra att frysa in hela tomater. Men det tar plats. Man behöver alltså bara se till att de är sköljda och rena. Inge förvällning eller sånt. Lägga i plastpåsar eller frysburkar. Funkar finemang.

    Sporbildare behöver autoklaveras, det vill säga värmas till minst 120 grader i minst 20 minuter. Det kan man ju göra i ugnen. Men det konserverade är ju svårare om man inte har en tryckkokare. Då får man upp 120 grader om det är en ordentlig tryckkokare som fungerar som den ska.

    Burkarna ska helst ha ordentliga skruvlock, men man kan ändå behöva säkra dem med paraffin. Man kan även använda konserveringsburkar. Sådana med en bygel man spänner fast locket med och som har en gummilist man lägger in. Mamma hällde paraffin även i dem. IKEA har sådana burkar med namnet Korken. Har man din produktion av grönsaker så är det nog väl värt att investera i en uppsättning burkar.

    Lycka till!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack! Ja även om risken var liten så ville jag inte chansa. Glad det inte är så vanligt förekommande. Det är nog dåliga lock, det tror jag med, har funkat med återbruk ett par år, men nu är det slut med det. Bra tips med paraffin! Har hört att det ska gå bra att frysa tomater, men tyvärr har jag inte frysutrymme nog. Jag har flera av IKEAs gummilist burkar, de är bra och läcker inte. Ja det är läge att investera i lite bättre burkar, köpte ett gäng häromdagen. Men behöver fler till nästa år.

  10. Profilbild för Tanten I stan

    Oj vad tråkigt och frustrerande med så mycket gott dom inte blir. Tur du kunde göra något av det i alla fall. Själv hoppas jag våra tomater ska mogna så jag får kokat någon tomatsås i år
    Kram Kajsa

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Otroligt frustrerande, men det blir annat och idag har jag gjort några andra varianter. Kram

  11. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Så himla tråkigt att lägga ner massor med jobb och sedan inte få lön för mödan. Det är väl precis som de flesta tror att gängorna i locken blivit dåliga och du fått in luft i burkarna. Hoppas tomatsåsen och grytbasen blir bra. Det låter riktigt gott!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja, väldigt tråkigt. Ska inte återanvända köpeburkar igen, lärde mig det nu. Tack!

  12. Profilbild för Micke

    Kan tyvärr inget om sådant här så något tips kan jag inte bidra med, beklagar verkligen detta men det är väl sådant som kan hända, förstår dock din besvikelse efter allt det arbetet.
    Ser att kraka har en massa kloka ord, toppen där.

    Ha nu en fin kväll och lycka till med allt.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är sånt som kan hända och det är ju lärorikt. Besvikelsen har jag lagt bakom mig nu. Tack detsamma!

  13. Profilbild för Paula Merio

    Vilken tråkig missräkning, du som jobbat hårt och sett fram emot att kunna äta dessa hela vintersäsongen! Tur dock att du har en del kvar, tycker det låter som en bra idé att koka dem, då vet du att resultatet blir bra. Nya tag nästa säsong, men förstår din frustration.
    Minns då jag satt i flera dagar och nypte maskrosor, alltså de små blompistillerna en och en. Tror det tog tre dagar att få ihop en damejean som jag skulle använda för att göra maskrosvin. Ett år väntade vi på det fantastiska resultatet, nåt värre här jag aldrig smakat…
    Man kan inte lyckas jämnt.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Exakt det är bra vi kan skörda ett tag till. Hahaha, oj, vad tråkigt med ditt maskrosvin! Men ja, du förstår ju precis hur det känns då!

  14. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Så trist att behöva slänga nåt man lagt mycket jobb på – och som man tänkt att man skall ha glädje av länge. 🙁 Förstår att du blev less och håller med om att det inte alltid är SÅ himla kul att ta hand om skörden. Däremot att odla (även om det kan leda till viss frustration ibland också!) och att äta & njuta av det odlade. Hoppas du slipper fler besvikelser av det här slaget, men ibland blir det fel när man är amatör. Han har rätt i det, Roger.

    Själv kan jag det där med konservering alldeles för dåligt och orkar inte försöka lära mig, så jag (som har både frysskåp och frysbox) grovhackar överskottstomater och lägger i påsar om 2hg vardera och stoppar i frysen. Perfekt att ta fram vid behov under vintern. Men det är det där med både utrymme i frys och utrymme för frysen! :-/ Och så brukar vi göra semitorkade tomater med lite olivolja, örter och ibland vitlök i ugnen och frysa in i småförpackningar. Mums som tillbehör till mycket!

    Det där med paraffin hade jag i stort sett glömt bort tills jag läste Krakas kommentar. 🙂 Det brukade min mamma täcka sylt- och geléytan i burkarna med innan locken skruvades på. Själv brukar jag bara göra enstaka burkar sylt och eftersom jag gör den väldigt lättsockrad (tycker det är godare) så hamnar burkarna i frysen de också. Om vi hade er odlingssäsong skulle vi nog behöva mer än 2 frysar. 😀

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Nu är jag på nya utmaningar och har lagt det där bakom mig. Är bra på att släppa taget 🙂 Ett par frysar till är verkligen på önskelistan, hoppas förutsättningarna är klara till nästa sommar. Det är ju ett toppenbra tips att doppa burken i paraffin! Det tar jag med mig.

  15. Profilbild för ibod11 - Ingrid

    Nej, vad tråkigt och synd att det blev så. Det är klart att du blir ledsen och besviken men du verkar redan ha nya planer och tankar på hur du ska komma vidare och göra med resten av alla tomater. Det låter jättegott med allt du tänker göra och jag håller tummarna hårt för att det ska lyckas bättre. Roger har helt rätt i det han sa men det finns ingen som inte skulle bli besviken av att behöva kasta så mycket efter massor med jobb. Jag kan inget om konservering men det finns säkert andra som kan ge goda råd.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja nu ligger det bakom mig. Ja vi hoppas det jag gjort idag blir bra. Kram!

  16. Profilbild för JoY

    Nej så tråkigt att läsa vad som hänt med dina burkar. All tid som man lägger ner och alla fina råvaror, det blir så, tråkigt. Men nu får du skaffa nya burkar och göra nytt försök, kanske med en mindre sats för att se hur det blir. Händer samma sak, får du ta dig en funderare.
    Jag har bara testat att göra så kallad Bostongurka, som åts upp ganska fort. Annars gör jag bara sylt på våra bär.
    Tänk det där med paraffin, har jag totalt glömt bort. Det använde alltid mormor på sina geléburkar.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Så himla tråkigt, men nu har jag gjort nya burkar med varierat innehåll, så det finns ju alltid något positivt också, jag kanske hittar en ny favorit 🙂 Bostongurka har jag aldrig gjort, tack för tipset, det ska jag notera ner direkt!

  17. Profilbild för Anita

    Nej men så tråkigt att inläggningarna blev förstörda. Det beror med all säkerhet (som redan du och andra gissat) på att locken inte längre sluter tätt. Jag brukar köpa konservburkar som det går att köpa separata lock till år efter år. När man läser på beskrivningen till burken så står det specifikt att ”locket bara ska användas en gång”. Men burken är ju fortfarande ok så då är det bra att bara kunna köpa nya lock. Du kan väl kolla om det finns hos dig.
    För övrigt så fryser jag det jag gör av mina tomater men jag vet ju att du har dåligt med plats i frysen så då är ju inte det något alternativ. Lägger in gurka gör jag varje år och burkarna förvarar jag i kylen, gissa om de tar plats 🙂 Men de håller i ett års tid tills det är dags för ny gurka. Jag gör också Bostongurka men det gör jag hela året då det fungerar även med köpegurka (vi har närodlad gurka att köpa under stor del av året). Även den förvarar jag i kylen men den går åt direkt. Brukar bl.a. använda den till gurkmajonäs och när vi äter en gammal hederlig tunnbrödsrulle.

    Hoppas du hittar en lösning på problemet. Jag vet ju att du inte är den som ger upp.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag får nog sluta försöka återanvända 🙂 Har nya burkar också och de verkar hålla bra. Bra tips att köpa såna som jag kan köpa separata lock till, tack! Det blir mer frysutrymme så småningom, förhoppningsvis redan nästa sommar. Åh vad bra det går att göra bostongurka av vanlig gurka med, då ska jag ta och prova att göra det, för lite för många gurkor fortfarande. Tack igen 🙂

  18. Profilbild för Marianne

    Jag läser här över att du lagt det tråkiga bakom dej och räddat det du kunde, fint.
    Jag har aldrig konserverat tomater, men sylt och gelé har jag gjort och då använde jag paraffin som flera tipsat om.
    Mina (Stefans) tomater blir krossade eller sås som jag fryser, jag har också dåligt med plats i frysen men S har stor, dessutom kan vi använda restaurangfrysarna om det blir för trångt.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja nu fokuserar vi framåt. Jag har aldrig haft problem när innehållet varit varmt, så nu fokuserar jag på det istället. Bra med mycket frysutrymme! Kram

  19. Profilbild för Matilda

    Nej så trist! Fick mig lite en tankeställare eftersom jag återanvänder burkar till sylt…
    Hoppas det känns lite bättre idag med makens kloka ord.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja nu känns det bra, lagt det bakom mig.

  20. Profilbild för Åke

    Men så tråkigt 🙁 Nu är detta ingen ämne för mig men lider med dig. Allt slit kan jag förstå…

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det ligger bakom mig nu, har gjort andra grejer 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Soligt
07:4217:19 WET
SönMånTisOnsTor
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 4°C
18°C / 5°C
18°C / 5°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.