Bakom flygplatsen i Faro så kör vi över bron till halvön Praia do Faro, vilket är fortsättningen på Praia do Anção som vi besökte för en månad sedan. Den här delen av halvön har två kustlinjer, en smal remsa med strand som vetter mot fastlandet och nationalparken Ria Formosa samt den andra som är en bred och vacker strand som vetter ut mot havet.
Det här är alltså fortsättningen på dagen som vi spenderade med kompisar och som började med att vi ville fota fåglar i allmänhet, men flamingos i synnerhet. Följ länkarna om du vill se fågelbilderna för idag blir det helt andra bilder. Och ganska många dessutom.
Första prio när vi parkerat bilarna var att hitta en toalett och en restaurang. Varken det ena eller andra var något särskilt att berätta om, men behoven togs om hand och vi kunde fortsätta vår dag i solen. Hela tiden var doft, vyn och ljudet av havet närvarande, så underbart.
Halvön är en smal remsa, det finns en huvudgata, men som fotgängare kan en också hitta mindre ”gator” samt träspångar. Vi sökte oss så långt västerut som det gick att gå på spångarna och gick då igenom ett område som inte liknade något annat jag tidigare sett.
En fristad?
De starkaste känslorna jag hade när jag gick där i det annorlunda bostadsområdet var frihet och gemenskap. En fristad. Dock i ett mycket utsatt läge, för både vindar, tidvatten och vågor tänker jag.
Det kanske finns folk som inte har råd att bo någon annanstans och som lever i misär där innanför väggarna, det vet jag inte. Utifrån ser det stökigt och väldigt enkelt ut på flera ställen, men på andra ställen är det ombonat, välordnat och rent.
Det finns helt klart mycket som kan förbättras med de flesta husen, det är ett hopplock av olika material, ofta återvunnet ser det ut som. Fast det är ju inte viktigt för alla att bo dragfritt och snyggt. Tänker att det också är en frihet, att göra som en vill. Att inte färgas av andras perspektiv.
Om vattenlösningarna är egna eller om det finns kommunal VA vet jag inte, el finns det i alla fall, ledningarna går över träspången som är ”gatan” till de här husen.
Med ett stenkast från pulsande Faro och bara några hundra meter från turistrestaurangerna på halvön ligger de fyrkantiga husen, ofta dekorerade med sånt som havet och stränderna ger.
Oavsett vilken sida på spången en har sitt hus så är det en strandtomt. Ena halvan av gatan har havsutsikt den andra utsikt över naturreservatet Ria Formosa. En del av de boende är definitivt fiskare, särskilt de som bor åt naturreservatet till. Där fanns mycket fiskeutrustning och båtar intill husen.
Frihet & gemenskap
Jag kände alltså frihet när jag gick där, kanske för att jag tänker att de som bor där gör det för att de vill. Inte för att de måste. Men det vet jag ju inte. Jag har sett så många halvtomma byar i Portugal där standarden varit väldigt mycket bättre (som det sett ut i alla fall) än det vi såg här. Så om det är standarden på bostaden som avgör så hade de här husen på Praia de Faro stått tomma, tänker jag.
Läget är som sagt utsatt, men ändå helt fantastiskt. Att kunna bo enkelt på en strandtomt med närheten till storstaden låter faktiskt som en dröm, inte för mig, men för många andra tror jag. Att kunna ta surfingbrädan och gå 15 steg till vattenkanten. Att kunna parkera sitt arbetsfordon (båten) på en ”egen” strandremsa låter optimalt för en fiskare. Att kunna jobba mindre, fly ekorrhjulet, hitta enkelthet, sammanhang och gemenskap samt känna havet 24/7. Det är frihet. Och det kändes i atmosfären.
Träspången (gatan) genom området inbjuder till att även turisterna (och vi) tar sig en promenad där, något som de som bor där inte verkar bry sig om, de hälsade och fortsatte pyssla med sitt när vi gick förbi. Det var verkligen inte en pittoreskt eller ansad plats på något sätt. Vilket jag tror också bidrog till känslan av frihet.
Inga bilar når husen, det är cyklar och mopeder och självfallet båtar av olika slag som verkar användas som transportmedel. Och benen då såklart!
Lite research
Jag har hittat en 14 år gammal artikel där de boende gått till domstol för att inte få sina hus rivna, utan istället bett om åtgärder som rev och pir för att minska de negativa effekterna av havet. Jag vet inte om det gjordes några åtgärder då och om alla hus fick vara kvar. Men många finns där än i alla fall.
Hittade också en artikel från 2017
Befolkningen på Faro-stranden i Algarve vet att de frivilligt utsätter sig själva för påverkan av stormar i vad som är ett av de områden i landet som är mest sårbara för kusterosion, men deras uppfattning om denna risk är låg. Denna uppenbara motsägelse kan förklaras av en hög grad av anknytning till stranden, i kombination med en djup känsla av gemenskap och rotfasthet, visar en studie utförd av forskare från University of Algarve (UAlg). Känslan åsidosätter förnuftet och är ankaret som håller dem på det landet.
Direktöversatt från publico.pt
Men så hittar jag i en ett år gammal artikel att det byggs hus med lägenheter i området Montenegro i Faro för 49 familjer som idag bor på Praia de Faro, om det syftas på personer i de här husen eller andra delar av halvön framgår inte. Men jag misstänker det handlar om dessa.
Jag som kände och hoppades det var en fristad, för enkel frihet var i alla fall det jag kände. Kanske det är en misär i alla fall. Kanske det är för farligt att bo där. Kanske Faro kommun tvingar folk därifrån. Jag vet inte anledningen och hittar inte fler artiklar.
Kanske det var tur vi var där nu och fotade, kanske hela området är borta om ett par år.
Andra änden av halvön
Vi gick, fulla av intryck, tillbaka till våra bilar och skildes åt, men innan jag och Roger lämnade halvön så drog vi så långt öster ut det gick att göra, bara för att kolla. Och då passerade vi bland annat en camping som hade ett konstverk av min favorit gatukonstnär Bordaloii och så såg vi båten som en kan ta från Faro centrum ut till halvön.
En heldag med unika och fantastiska upplevelser tillsammans med vänner där samtalen flyter så härligt, som ger nya vinklar och tankar. Utmanande och utvecklande, det gillar vi!
34 svar till ”Kontraster på Praia de Faro”
Ett intressant område och jag kan förstå den känslan som infann sig hos dig. Det är så olika hur man vill bo och vad man prioriterar så det finns inget rätt eller fel. Väldigt svårt att avgöra om det är en misär och för att få veta det måste man nästan prata med någon som bor där. Det är alltid skillnad om det är självvalt eller om det beror på att man inte har andra ekonomiska alternativ. Jag tänker att sommartid fungerar det säkert men frågan är hur det är under vinterhalvåret. Hur som helst så måste det ha varit intressant att besöka området.
Kram och god torsdag!
Om det finns kvar nästa gång jag åker dit så kommer jag absolut försöka prata med någon som bor där, då kan jag förhoppningsvis mer portugisiska också. Det är nog riktigt kyligt på vintern i flera av husen. Riktigt intressant var det! Kram
Det var verkligen kontraster, jag skulle nog också slåss för mitt boende om jag bodde där. vilket läge, jag förstår precis din känsla av frihet när du går där.
Jag bakade brödet, men när jag var i butiken hade jag glömt vad det stod i receptet och köpte aprikoser istället för fikon, jag tyckte det var för sött, men oavsett mina smaknerver, så blev det för stabbigt för mej, jag äter bara bröd till frukost, men tack vare dej har jag provat och jag kommer nog att baka det till någon påsk eller midsommarbuffé.
Ha en fin dag,
kram
En annorlunda och intressant plats var det.
Okej, jag gillar de små söta bitarna som dyker upp ibland i tuggan. Kul du provade! Kram
Vet inte hur det är i Portugal men här i Italien har man byggt hus längs stränderna olagligt i många år. Sen kanske de blir godkända när någon som Berlusconi bestämmer det. Det görs retroaktiva tilllåtelser. Man har förstört mycket stränder här på det viset.
Vet inte om de här är olagliga, men eftersom det är el framdraget så känns det inte så.
Så fin utflykt Anna! Förstår din fascination för platsen… jag vet inte hur utbrett ockupation är i Portugal men här är det väldigt vanligt, och husen ifråga ser oftast ganska risiga ut men kan ligga på platser med väldigt bra läge, i princip ett drömläge för många. Många väljer ju detta som ett alternativ och också som en indirekt protest mot bostadsläget här (absurt dyra hyror osv).
På ett sätt är det väl då en fristad, att leva lite undern radarn så att säga 🙂
Tack för många fina foton och roligt att höra dina reflektioner och känslor för platsen ifråga 🙂 Kramar!
Det pratades om ockupation mycket i Spanien när vi var där. Tror det finns här också, men inte lika utbrett. Fast jag gissar bara, har ingen fakta. Kramar!
Folk prioriterar ju olika, en del kanske måste satsa på det billigaste, man vet ju aldrig som du skrev.
Men oerhört fina bilder och intressant artikel där, man får ju lite perspektiv där verkligen.
V lever ju alla i vår bubbla, det utanför har vi ingen aning om, vi kan bara ana hur det ligger till.
Ha nu en fin eftermiddag.
Tack Micke! Lätt att hamna i sin egen slutna bubbla. Tack detsamma!
Vilket ställe=)
Ser väldigt primitivt ut på vissa ställen. Men som sagt vi lever olika liv.
Ha en bra torsdag, här är det just nu fint fint duggregn – så de där lövhögarna jag skulle ta upp får allt ligga kvar. Kram
Det var en unik upplevelse. De ligger nog bra där lövhögarna. Kram
Ja, om jag bodde där skulle jag slåss för mitt hus. Verkligen. Och som du skriver, kontraster.
Jo, för mig skulle det nog vara en ren dröm att bo vid havet, nära natur OCH STAD. Skulle gilla det väldeliga.
Det är mer rustikt där än tillrättalagt och vackert. Ibland tilltalar det även mig, jag kan föredra det mer rustika framför tjusighet. Sen får det ju inte vara för slitet, eller för skräpigt heller. Tror jag skulle känna som du där, en enorm känsla av frihet. Det påminner mig om ett mindre tjusigt Venice Beach. Kramar!!!
Exakt, ett mindre tjusigt Venice Beach! Och inte lika hippt kanske 🙂 Men en upplevelse att besöka, både här i Faro och VB i LA. Kramar
Så spännande läsning, en riktigt mysterium där på den vackra men farliga kusten. Det första som slog mig när jag såg fotona var just surfare. Jag har sett tv-program om surfare som tar sig dit där de bästa förutsättningarna finns, sedan bor de i campingvagnar eller gamla hus. Ett bohemiskt liv men knappast något som passar familjer. Du får gärna hålla ett öga på om det skrivs mer om planerna där. Själv kände jag en ilning av frihetskänsla när jag såg dina fina bilder!
Vågen är fokuset för surfare har jag förstått, att bo nära havet blir ett krav i jakten. Helt förståeligt tänker jag. Jag lovar berätta mer om jag hör/läser något. Tack!
VIlka mängder av intryck ni fick den här dagen. Först alla flamingor och andra fåglar och sedan en härlig strandvandring och ett besök i den här annorlunda byn. Jag tänker direkt på den katastrof som nu har drabbat Spanien och blir lite bekymrad för hur de här människorna skulle kunna klara något liknande. Kanske är det bra och väldigt förutseende att bygga lägenheter som familjerna kan flytta till. Men det är nog svårt att byta närheten till vattnet mot en lägenhet där gemenskapen kanske inte blir lika självklar. Kul att få hänga med och ta del av så många intryck och dina funderingar.
Kram
Ja det var en härlig dag med många intryck, och bilder 🙂 Jag tycker ju alltid att en ska kunna få välja själv, men jag förstår problematiken i det också. Kram!
Bra research där. Vet inte vad jag skulle känna att behöva lämna denna plats för en lägenhet i Faro. Förhoppningsvis är flytten frivillig…
Visst är det lite på gränsen till misär här och där men samtidigt, att få bo i denna miljö!
Kul att ni åkte åt andra hållet också, har missat streetarten! Får bli ett stopp nästa gång jag är på flygplatsen.
Tack! Jag hoppas också flytten är frivillig. En magisk miljö. Tyvärr så är ju streetarten innanför grindarna. Men du kanske kan be snällt och få gå in och fota 🙂
Hej Anna! Ett spännande område och läget är det bästa! Att bo nära havet kostar oftast multum! Så att de slåss för sina ”billiga boenden” är förståeligt! Om det rivs kan jag garantera att det kommer en stor byggpamp som slår upp flotta hus till bara de som har råd. Känns inte ok! Det enkla är oftast det bästa! De som bor där är säkert nöjda med standarden, eller vet inte om något annat. Vi är vanemänniskor. Tror vi var lyckligare på 70- och 80-talet.
KRAM till dig! Anna
Spännande är ett väl valt ord för det området! OM de som bor där nu inte får lov att stanna hoppas jag verkligen inte det är för att någon annan ska få bo där. Kram
I love the islands. It’s one of the reasons I’m living in Tavira. I usually have to take a ferry to the beach. Have you been to Culatra and Armona? They have a very similar feel to Praia de Faro, but they have more holiday homes. The council seem to want rid of the islanders and gentrify Praia. There’s a lot of building going on, as well as the new bridge, which will bring far too many people over. In my opinion, it will ruin the character of the place. Isn’t it always about the money?
Have not been to the other islands yet, but they are on my list! It would be sad to see this special area disappear. You are right, it is always about money. But I also think Portugal has made some good decisions about not being a new Spain coast.
Ser ut att ligga väldigt utsatt för havet när det stormar. Men en idealisk plats för surfare.
En intressant läsning var det och kul att höra hur det ser ut om du kommer dit igen.
Kram Carin
Ja det är ett utsatt läge, men idealiskt för många samtidigt. Jag lär återvända nån gång. Kram
Vilket spännande område och vilken skillnad mellan de olika bostäderna. Är det ett frivilligt boende de har för förstår jag om de definitivt inte vill flytta från din frihet men är det ett tvång p g a ekonomiska skäl kanske lägenheter blir ett gott alternativ. Det blir spännande att se om du får reda på mer om området framöver…
Det var spännande och stora kontraster. Jag ska hålla ögon och öron öppna!
Liknande lite ”ruffiga” bostadsområden stöter man ofta på vid utlandsresor söderöver. Nu är man van vid nordiska förhållanden och är kanske inte riktigt beredd på att det ser annorlunda ut på andra håll. Det som vi nordbor tycker är ”ruffigt” är kanske helt normalt för andra.
Jag såg på nyheterna igår att också Portugal kan drabbas av samma regnkaos som på den spanska solkusten. Ovädret skulle dra in i södra delen av landet, så ni kanske klarar er?
Faro har en orange varning, och Beja som vi tillhör har gul varning. Det har kommit knappt 4mm i natt.
Anna I love that you went here and felt as I did. I wrote a piece on FB (and I must copy and save it for a new blog) about how being on the others ideas of the estuary felt, with the glitzy city one side and the primitive fishermen’s houses the other. It hit me right in my heart. I did know about the petition though. Very interesting. x
I really appreciated that visit, very interesting and it doesn´t surprice we that we felt the same!
Alltid en upplevelse att besöka något annat än det vanliga. Jag skulle gissa att att de som bor där kan vara dels unga surfare m.fl. liknande, dels såna som inte har ekonomiska möjligheter att bo någon annanstans. Vissa av bostäderna som du har fotat är ju ett hopplock av material och ser ut som skjul medan några är mer som vanliga små hus. Men jag tror inte att någon gillar att bo dragigt och ruckligt, särskilt inte om man har barn. Gemenskapen är nog något som ändå skapas i såna områden. även i getton i storstäder.
Exakt det var en väldigt intressant dag. Svårt att veta läget för de boende där, hoppas de själva kan bestämma över sina bostäder oavsett.