Det är mycket att tänka på när en ska köpa husbil, många beslut som ska tas och det är en hel del förberedelser för att göra köpet så rätt som möjligt.
I mer än 10 år hade vi pratat om att husbil nog är vår grej. Därför hyrde vi en husbil ett par veckor för att testa. Liksom att provbo innan köp. Och vi föll som käglor! Klart vi skulle ha en husbil! Kan rekommendera att hyra först, även om det är dyrt så ger det en bra inblick och en liten kostnad i förhållande till köp av fel bil.
Ny eller begagnad husbil?
Att köpa en husbil innebär att spendera mycket pengar. En kan köpa begagnat och därmed hålla nere utgiften om en vill, men det är fortfarande mycket pengar. För oss var inte begagnat ett alternativ. Den största orsaken är att jag är astmatiker och att det är väldigt vanligt att det har varit hund i husbilar.
Den andra stora orsaken är att vi (framför allt jag) sällan kan beställa en pizza direkt från menyn! Vi vill alltid ta bort el. lägga till så det blir exakt som vi vill ha det. Det gäller även andra köp, som .tex. husbilsköp.
Vi har alltid gillat nytt när det gäller bilar, att ingen annan har varit och slitit på stoppningen eller annat i bilen. Med en ny bil har man också alla garantier intakta och dessutom tillgång till senaste modellernas nymodigheter och då framför allt den senaste tekniken. Sånt som vi gillar med andra ord!
Oavsett så är det viktigt att känna efter för var och en vad som är bäst. Att köpa begagnat är ju mest klimatsmart!
Titta på många bilar innan köp
Genom att minst en helg varje år, under en lång tid, besöka många husbilshandlare, så har vi sett många husbilsvarianter. Det gav oss en känsla för vad vi ville ha. Vi förstod vad vi effekten blev om vi ville ha kortare/längre bil. Det finns så otroligt mycket att välja på! Vilken typ av modell man ska ha kan ju vara svårt att veta.
Specifikation vid köpa husbil
Under veckorna med den halvintegrerade husbilen vi hyrde började vi skriva en lista på vad som är viktigt för oss. Vi gjorde helt enkelt en specifikation för vår kommande husbil. Vi använde Wunderlist till det, en must have-lista och en nice-to-have lista.
Listorna utvecklades vidare av att läsa på forum, prata med varandra men framför allt med andra som redan har en husbil. Vilken säng ska vi ha? Hur många sovplatser behövs? Hur viktigt är kökets utformning? Vilken förvaring behöver vi? Värme/kyla-anläggning?
Ja det är många frågor och vi har specificerat vår kravlista med några inlägg under etiketten Husbilsköp.
Prata med husbilsägare och läs på
Vi letade upp människor i sociala medier som är aktiva med att berätta om sin husbil och husbilslivet. Inspirerades! Läste och följde bloggar, inte bara de som rent tekniskt beskriver husbilen, utan också de som beskriver hur de lever med sin bil på semestern. Så fick vi en känsla för vad vi själva vill uppleva med vår husbil.
Vi besökte forum och läste tidningar! Finns böcker också som kan vara till stöd inför ett köp av husbil. Det är en hel del att sätta sig in i vad gäller värmesystem, hydraulik, chassi och drift. Vi investerade både tid och pengar för att få en så god grund som möjligt inför vårt köp och vi är nöjda med vår FrankieBoy!
Besöka mässa
Som en sista anhalt innan köp besökte vi husbilsmässan på Elmia i Jönköping. Där är alla märken samlade med nästa års modeller uppställda och man kan verkligen gå all-in för att sätta sin slutgiltiga specifikation. För det är bra att ha en med sig när man till slut ska begära in offerter från säljarna. Att ha vår ”must-have” lista vägledde oss väldigt mycket.
Vi la två dagar på mässan, men jag skulle nog velat haft tre egentligen. Sista dagen blev det lite stressigt. Att sitta ner och gå igenom offerter och specifikationer med säljare tar tid. Man får dessutom vänta en del då det är många som vill göra avslut just på mässan för att få mässrabatterna. Är man förstagångsköpare och ska köpa en ny husbil rekommenderar jag att besöka mässan ons-fre om en har möjlighet.
Att köpa en husbil är inte en ekonomisk investering, för oss handlar det om en investering i vårt liv – att skapa förutsättningar som ger oss stor frihet i våra beslut.
/Anna & Roger
PS. Om du känner igen en del av det här inlägget så beror det på att det tidigare låg på vår andra blogg (som jag skrev på innan vi började denna) och jag vill flytta inläggen om husbil hit. Det är omskrivet en del.
6 svar till ”Köpa husbil – våra förberedelser & tips”
Husbil är överskattat! Det är trångt, dyrt, man kommer inte fram dit man vill och det kostar vägavgifter om man vill åka motorväg utomlands. Diesel blir förbjudet och skatterna höjs. Körkortsregler är krångliga, lastvikten är alltid för liten. Det är dyrt med campingar och supertrångt på ställplatser.
Jag tycker alla ska satsa på båt istället – man får tag i en lyxig båt till billig peng! Eller varför inte satsa på de som bygger hotell och B&B? De behöver få in lite natthyra 
(skrivet av en husbilsfantast som haft husbil sedan 2001, men tycker det börjar bli lite för många husbilar att trängas med nu…..så ta mina rader med en nypa allvar och en portion humor) ☺️
Hahahahahah!
Visst är det bra att börja med att hyra,vi har prövat oss fram!
Genom att hyra på -80 talet och även att låna av en bror 🙂
Sen blev man med husvagn några år före Husbilar!
Men nu är det ju Husbil som gäller sedan 2005 🙂
Ha det gott i sommaren……
Ni har en gedigen erfarenhet av olika fordon förstår jag 🙂
Vi blev med husbil i mitten av 90 talet och kände oss då som de yngsta husbilsägarna i världen. Vi har sedan dess haft några stycken olika, både storleksmässigt och kvalitetsmässigt. Vi har importerat några själva och någon köptes på mässan precis som ni gjorde. Precis som du skriver, så är ens egna behov det viktigaste. Att köpa begagnat kan vara en riktigt bra idé om man vet vad man vill ha. Vår senaste köpte vi faktiskt begagnad. Vi bytte ut madrasserna och fick på det viset nybilskänslan. Nu har vi dessutom en av de minsta bilarna vi haft genom åren och är helnöjda.
Bra tips att byta ut madrasserna om en köper begagnat, för att få nybilskänsla. Och ja mindre bil skulle vi klarat oss med, om planlösningen är den rätta.