Vi pratar ju hela tiden om att odla vår egen mat, därför vill vi berätta lite kring vad det egentligen är vi vill odla.
Först vill vi säga att vi inte vet något om att odla i Portugal, än. Läser och inspireras av odlingskalendrar och tittar i trädgårdar samt på odlingsfält för att se vad som odlas. Vill så gärna prova att odla massor av nya grödor!
Sen vet vi ju inte heller hur mycket yta vi kommer kunna odla på. Allt som står här kommer vi kanske inte kunna odla på grund av jordmån eller yta. Då får vi välja!
Odla i Portugal
Vad som kräver växthus och vad som funkar på friland har vi ingen koll på. Vet inte heller vilka skadedjur som behöver motas bort och hur en gör det bäst. Sniglar finns det i alla fall gott om här, såna där fina med hus på samt kaniner och harar. Självfallet vill vi ha giftfri mat så det gäller att hitta lösningar som är bra för vår mat men inte för skadedjuren.
Den stora skillnaden här mot Sverige är nog att odlingssäsongen är längre, till och med året om för vissa plantor. En del grödor går att få flera skördar på under året. Stora mängder regn på en gång på vintern och torka på sommaren är gissningsvis de svåraste utmaningarna. Vi får helt enkelt se vad som funkar bäst just i vår ”horta” (köksträdgård).
Färska örter
Vi äter väldigt mycket färska örter så det kommer få växa närmast köksdörren, i krukor gissningsvis.
- koriander
- persilja
- basilika
- timjan
- rosmarin
- oregano
- gräslök
- mynta
Grönsaker
Först och främst är det ju grönsaker som vi äter mycket av vi vill odla själva. Men det vore ju också roligt att hitta nya favoriter och därmed utöka variationen i måltiderna.
- tomater
- gurka
- paprika
- majs
- squash
- vitkål
- grönkål
- vitlök
- rödlök
- gullök
- sötpotatis
- potatis
- morötter
- spenat
- aubergine
- butternutpumpa
- rödbetor
- chili
- jordärtskocka
- sallad i flera variationer
Vi äter mycket linser, ärtor, kikärtor och quinoa, inget av det är något jag odlat förut så det ska det bli kul att prova.
Frukt och bär
En portugisisk trädgård utan vinstockar? Vi tänker inte försöka oss på att göra vårt eget vin, men ätbara söta vindruvor vill vi gärna ha!
Meloner försökte jag odla i Sverige men det gick inget vidare trots växthuset, så det är något jag verkligen vill prova här.
Hallon, smultron, blåbär och jordgubbar vill jag kunna plocka också.
Träd
Det växer ju massor av smarriga saker på träden här, så det vore fantastiskt att ha en del träd med ätbart på. Har vi tur finns det redan fruktträd på vår mark, om inte får vi helt enkelt plantera och vänta.
- clementiner
- apelsiner
- citroner
- kiwi
- fikon
- oliver
- valnöt
- granatäpplen
- mandelträd
- äpplen
- mango
- avokado
- smultronträd
- persikor
- äpple
- päron
Mest ätbart i trädgården
Jag kommer peta ner frön av alla möjliga ätbara växter bara för att prova och lära mig nytt. Då kommer förhoppningsvis nya smaksensationer också. Visst kommer det även finnas icke ätbart i vår trädgård, men fokus är att ha ett härligt färgglatt skafferi att hämta mat från. Solrosor med de ljuvliga fröna till exempel, de ska absolut få en chans här i solen där jag vet de trivs.
Detta är ju bara tankar, när vi har en trädgård så börjar verkligheten och då får vi se vad vi kan odla! Dessutom vill jag lära mig massor om permakultur, alltså hållbar odling.
Gissar det här inlägget kommer uppdateras i takt med att vi kommer på nya saker vi vill odla och skörda, så hjälp gärna till med tips på sånt du skulle odla om du bodde i Portugal.
10 svar till ”Koriander, sötpotatis och paprika mm.”
Ojojo Det verkar som om ni behöver en stor tomt för att få plats med allt. Hoppas ni hittar ert drömställe
Hahah, eller hur! Och massor av tid. Vi får väl se hur det blir, tack!
Låter helt underbart. Jag reste ju med en halv trädgård i husbilen för att jag gillade att ha egna kryddor och lite annat. Funkade bra i krukor och balkonglådor 🙂
Det funkar fint om en inte rullar så mkt som vi gör, och utrymmet finns inte i Vega. Så väntar med det tills vi hittat huset.
Dill! Lyckas du med det är du duktig. Lär vara svårt att odla i Portugal enligt vad jag minns…
Ja det kanske vi skulle prova bara för att. Men vi äter inte dill så finns ingen annan anledning. Men tack för tipset!
Så kul med odlingsplaner! Allt det där som du vill odla kommer du också kunna odla. Det gäller att skapa förutsättningar för det bara. Att odla i krukor i lera innebär väldränerat och kräver mycket vatten när det är torka. Å andra sidan kan du flytta runt dem. Odla i upphöjda bäddar innebär väldränerat men grundar du med växtmaterial så kan du behålla fukten lättare. Hügelbädd kanske skulle funka i din trädgård. Sara Bäckmo har många tips som du säkert kan använda dig av i Portugal också. 🙂 Kram Jennie
Det är jättekul, men samtidigt svårt att planera när vi inte vet förutsättningarna fullt ut. Men det är ju en del av charmen samtidigt. Tack för tips om Hugelbädden, aldrig hört talas om men verkar onekligen en väg att gå. Ja Sara Bäckmo följer jag noggrant. Kram
Sätt mynta i kruka, annars tar den över allt.
Squash och tomater är enkelt och bra – ger mycket utdelning.
Lycka till! 😀
Ja myntan har en fantastisk växtkraft 🙂 Tack, ja vi älskar att odla, saknar det så.