Jag tycker om ost. Nä, jag älskar ost! Det här är dagens middagstips och samtidigt perfekt att göra när man behöver fylla frysen med lite lunchlådor. Det är mäktigt och man orkar inte så jättestora bitar. För mig blev det lagom till 14 pers.
12-14 portioner
Ingredienser:
- 1 kg finmalen ekologisk nötfärs
- 0,8 – 1 kg riven ost, gärna smakrik
- 6 dl vispgrädde
- 1 förp. krossade tomater
- 1 stor gul lök
- 2/3 paket lasagne plattor
- en skvätt vinäger
- kryddor efter smak
Gör så här:
Stek löken mjuk, flytta över den i en stor gryta. Stek sedan köttfärsen och lägg i grytan. Häll i tomaterna och de kryddor du själv gillar. Jag väljer mycket oregano, vitpeppar, vitlök och salt. En buljongtärning brukar få åka ner också. Låt köttfärsen stå och puttra och fyll på med vatten så det inte kokar torrt. Men det ska inte vara vattnigt när det är dags att lägga i lasagnen.
Gör ostsåsen genom att värma upp grädden, det får inte koka. Häll 3/4 av osten och rör hela tiden. Såsen får inte koka för då skär den sig. Häll i en skvätt vinäger och när osten smält helt dra den av plattan.
Ta fram ett par ugnsformar eller en långpanna. Varva nu köttfärs, lasagneplattor och ostsås – gärna i tre lager. Börja och avsluta med köttfärsen och lägg riven ost överst.
Grädda i ugnen i 220 grader i ca 20 minuter. Låt svalna något innan den serveras med en härlig grönsallad!