Livet med solsceller

Publicerat den

Med produktion av egen el så kommer nya beteenden på köpet. Vi lär oss hur mycket el olika saker drar och anpassar användandet.

Vi har bott i husbil under tre år och där levde vi på egenproducerad el så mycket vi kunde, så läroprocessen började redan där. Men i ett hus är det helt andra apparater som behöver strömmen. Husbilslivet lärde oss dock att leva el- & vattensnålt, det sitter numera i benmärgen och det är vi glada för.

Eftersom vår app från Solar-X kommunicerar med en satellit så tar det 5 minuter från det att vi sätter på/stänger av något innan förbrukningen syns. Och siffrorna nedan är ju strömmen som går åt när en apparat sätts på, då förbrukningen är högre. T.ex så drar ugnen väldigt mycket när den värmer upp, men när den bara håller värmen är det lägre.

Detta är inga vetenskapliga siffror, utan bara vad vi kan avläsa i appen samt i maskiners tekniska specifikationer.

Vill du läsa om vårt solcellssystem kan du hitta all information i detta tidigare inlägg.

Alltid igång

Följande saker är alltid påkopplat och drar alltså alltid ström och det varierar mellan 80-140 w i timmen beroende på om Starlink disken rör sig, om frysen gör isbitar etc.

  • vårt amerikanska kyl/frysskåp i köket
  • starlink router & disk
  • väderstationen från Netatmo
  • solvärmesystem för varmvatten
  • en filmdator
  • solcellssystemet

När vi kopplar in vår frysbox i förrådet så kommer den här siffran öka något, men vi köpte det energisnålaste vi hittade, med en årlig förbrukning på 120kWh per år, vilket borde bli 15 w/timme om jag räknat rätt.

På sommaren har vi igång takfläktarna i princip dygnet runt i alla rum, vad de drar har vi ingen koll på men känner ingen oro för att solen inte kommer täcka det behovet. När vi köpte dem så valde vi också varianter som var extra strömsnåla.

Värme & pool

Nu på hösten och vintern är poolpumpen bara på 4 timmar per dag. På den tiden så hinner hela poolens vatten renas genom filtret och eftersom det inte är så varmt i vattnet så är risken för alger liten. Poolpumpen drar ca 700 w per timme och den är tidsinställd att köra mitt på dagen så den verkligen tar ström direkt från solen när så är möjligt.

Avfuktaren drar ca 500 w/timme och den sätter vi på inne i huset för att få bort fukten som lätt bildas i ett betonghus. Särskilt när det är lite kallare inne. Eftersom avfuktaren även spottar ut lite värme så är den bra att köra istället för värmesystemet om det bara är liiite för kallt inne.

Värmesystemet drar olika beroende på vad som görs. Värmepumpen värmer varmvatten om solfångaren på hustaket inte får sol och pumpen värmer vattnet till elementen (det gör inte solfångaren). Pumpen drar mest när den dras igång och värmer på allt vatten och mindre när den underhåller värmen. Vårt system är överdimensionerat, för elementen är så lågt ställda som vi kan ha dem, men de gör ändå stor nytta för oss.

Vi har märkt att systemet som helhet drar allt från 400-3000 w.

Andra vitvaror

Ugnar drar mycket ström, särskilt under uppvärmningen, men även under tiden som de bara ska hålla värmen. Vi rostar gärna grönsaker så det är ofta som temperaturen är ställd på 225 grader. Ugnen inne drar mellan 1500-3000 w, beroende på temperatur. Ugnen i uteköket är inte lika kraftfull så den drar inte riktigt lika mycket, å andra sidan tycker jag det tar längre tid att få färg på mat i den. Den används också bara på sommaren då vi har massor av sol.

Airfryern använder vi nästan bara på sommaren. Den drar ca 1500 w och det kommer lätt att täckas av solproduktionen sommartid.

Induktionsplattor har vi i uteköket, de användes flitigt i somras och det märktes på elräkningen. Så det kommer göra stor skillnad med solcellerna för den apparaten är på 3500 w, men förbrukningen beror ju på om båda plattorna används och vilken temperatur en vill ha.

Tvättmaskinen drar lite olika beroende på var i programmet den är. Tänker att uppvärmningen av vattnet är det som drar mest. Men det rör sig mellan ca 200-1500 w.

Jag har en torkugn som komplement till den soltorken vi använder på sommaren. Nu när vi har solcellerna kan jag med gott samvete använda den ännu mer. Den drar ca 700 w per timme.

Maskiner som bara är på korta stunder när de används är t.ex. Kaffemaskinen som drar 1400 w, Vitamixblendern drar ca 1400 w och matberedaren 1100 w.

Andra prylar

Att ladda datorn ”kostar” ca 150 w. När vi laddar telefonerna så märks det inte ens.

Vi har bara LED-lampor i vårt hus, så det märks inte när vi tänder en lampa. Utebelysningen är också LED-lampor, vi bytte till det direkt när vi köpt huset. Det satt 6 st lampor med varierande styrka på 60-100w på huset, alltså 340 w per timme. Nu har vi 7 st utelampor med 8 w LED-lampor, fast vi kör dem bara med 30% styrka så det är med andra ord ungefär 15 w förbrukning totalt. En stor skillnad!

Anpassningar

Tvättar bara soliga dagar och först när solen gått upp. Vi har inte så mycket tvätt så jag kan lätt anpassa det efter vädret.

Ugnen är en elslukare, så därför försöker vi planera det så att vi lagar ugnsmat och bakar under dagtid på vintern, när strömmen är gratis. Om vi kan och vill.

Vi drar igång avfuktaren eller värmesystemet när solen lyser, i första hand. Vi drar med andra ord inte igång det direkt på morgonen, utan väntar ett par timmar för att se om solen kommer att ge oss gratis.

Summering

Vi har båda koll i appen, där vi kan se vad som laddas och hur mycket som finns i batteriet. Det är intressant, lärorikt och kul. Men det är också ekonomiskt vettigt. Vi är inte fanatiska på något sätt men om vi kan få ström gratis utan större uppoffringar så varför inte tänker vi.

Att hålla oss varma på vintern är onekligen den störta utgiften både som investering och som rörlig kostnad. Något som en kanske inte tänker på eftersom vi bor i ett relativt varmt land. Men vi har vinter här också, även om den ser annorlunda ut än i Sverige. Men vi vill inte frysa och vi vill inte ha det råkallt inomhus så det får kosta.

Molniga dagar så får vi faktiskt lite ström från solen ändå, det täcker en del men så klart inte allt behov. Väldigt tunga moln släpper inte igenom mycket och vi tar då nästan all förbrukning från marknätet. Vi har ingen ambition att vara helt självförsörjande på el, i alla fall inte på vintern. Men på sommaren är jag övertygad om att vi kommer vara det för vi är det i princip nu på hösten när vi har soliga dagar och vi inte behöver ha på värmen.

Batteriet täcker ju upp när solen inte lyser, men utan att göra något extra så tas 40-50% av batteriet efter solnedgången av alla de grejer som jämnt är på.

Det här känns riktigt bra, vi har ett system som vi tycker täcker upp bättre än vad vi kunde räkna med.

Missa inga inlägg, följ bloggen!

9 svar till ”Livet med solsceller”

  1. Profilbild för Channal

    God morgon Anna! Vi har också solceller. Minns i början tittade jag ofta i appen hur mycket el vi fick, sålde och förbrukade. Ser även hur många grader det är inomhus i de olika rummen. Vi har 21 grader året runt. Idag tittar jag väldigt sällan i den appen. På våren ger solcellerna som mest energi. Inte under sommaren som man skulle kunna tro. Kan ni också sälja överflödig el?

    Fin dag och Kram till dig! Anna

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Visst är det mest intressant i början, nyhetens behag! Jag ser fram emot att uppleva hur det ser ut på vår och sommar. Vi kanske kan sälja överflödigt det är inte klart än. Det är väl inte aktuellt förrän i sommar i så fall, men då är ju också behovet mindre hos elbolagen eftersom de också har solceller. Vi får se, det är inget vi gör nu i alla fall. Detsamma, kram!

  2. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Full koll på allt. Bra att ni är nöjda och ännu bättre att ni är hemma och kan anpassa när det är som bäst att utföra vissa sysslor. Ha en bra onsdag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det känns viktigt att ha koll på en sådan stor investering. Att vara hemma och kunna styra över när en gör vissa saker är riktigt bra. Tack detsamma!

  3. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Som alltid så har ni full koll på det mesta. Fint att läsa och intressant samtidigt.
    Det är ju så att man lär sig hushålla på olika sätt och det som en gång har fastnat vad gäller sparandet så sitter det i ryggmärgen. Det märker vi också, att även om vi kunde göra annorlunda så gör vi som vi alltid har gjort.

    Ha en fin dag!
    Kram

  4. Profilbild för Znogge

    Det känns verkligen som att ni har stenkoll vilket är bra. I Sverige är tyvärr fasta avgifter, skatter och moms det som står för den största delen av elräkningen och den kan vi inte påverka ett dugg. Sedan väljer vi så klart energisnåla vitvaror och ledlampor och en viss betydelse har det så klart. Sedan är elen extremt dyr i Skåne medan man i Norrland betalar en bråkdel. Ändå kan Sverige exportera el. Det svenska systemet får stark kritik för att det inte är rättvist och det instämmer jag i.

    Kram

  5. Profilbild för Piglet in Portugal

    It is interesting to see just how much elec we use 24/7 on basics like fridge freezers and wardrobe heaters and as you say LED, routers etc and that’s before we start cooking, boiling a kettle etc. You have just reminded me to bring my slow cooker (crockpot) back into use.

  6. Profilbild för Micke

    Vi har ju inga solceller men vi försöker ändå hålla nere vår förbrukning, även om vi inte sparar så mycket ekonomiskt.
    Det som kostar mest är ju avgifterna trots allt.
    Intressant att se era uträkningar mm.

    Ha nu en fin dag. 🙏

  7. Profilbild för Mamma C

    Bra att ha koll på sina grejer och att ni är nöjda med er inköp av solcellerna.
    Ha en bra onsdag.
    Kram Carin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
Soligt
07:2417:17 WET
TorFreLörSönMån
22°C / 16°C
23°C / 12°C
25°C / 13°C
21°C / 11°C
18°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.