Detta är nog det godaste jag hittills lagat sen jag började med rawfood. Blir godare dagen efter då smakerna satt sig lite extra. Recept ursprungligen från Karin Haglunds bok. Du behöver torka botten och toppingen i ugnen i några timmar, så det krävs lite planering. Men det är det värt!
4-6 portioner
Ingredienser
Pajbotten
- 2,5 dl pumpafrön
- 2 morötter
- 1 msk olivolja
- 1 krm salt
Topping
- 1 röd paprika
- 1 gul paprika
- 1 orange paprika
- 1 rödlök
- 2 msk olivolja
- salt
- färska örter
Fyllning
- 2 dl paranötter
- 1 dl vatten
- 1 msk citronjuice
- 1 krm salt
- 70 gram (en liten påse el. ca 4 nävar) färsk bladspenat
- 10 soltorkade tomater i olja
Gör så här
Mixa ingredienserna till botten i en matberedare och tryck ut botten i en pajform. Ställ i varmluftsugn i 45 grader med luckan öppen några cm i ca 6-7 timmar. Har du torkugn räcker det med 4-5 timmar. Botten ska få en krispig yta men fortfarande vara seg. Inte knäckebrödsliknande.
Finstrimla paprikan och rödlöken och häll över olivoljan och saltet. Knåda in oljan i grönsakerna och bred sedan ut dem i en stor form. Ställ i ugnen tillsammans med pajbotten. Klart när de mjuknat och smakerna kommit fram.
När paj och topping är klart är det dags att göra fyllningen. Mixa paranötter, citron, salt och vatten till en krämig röra. Lägg i spenaten samt de soltorkade tomaterna och mixa samman allt – eller – välj att hacka spenaten och tomaterna och blanda i dem istället om du vill ha lite mer bitar.
Fyll pajen med fyllningen och toppa sedan med de marinerade och torkade grönsakerna. Garnera med mycket färska örter!