Dags att summera arbetet som vi gjort i Skogsgläntan under mars månad. En otroligt blöt månad men som avslutades med efterlängtad sol och värme.
Jag har inte med arbetet jag gör inne i polytunneln i det här inlägget, för även om det fysiskt står i Skogsgläntan så är det mestadels arbete med plantor för odlingslådorna där inne.
Du kan se hur det såg ut i Skogsgläntan i början av mars i det här inlägget.
Planterat
Det är försent att plantera i mars egentligen, men på grund av regnmängderna så chansade vi. Dessutom flyttade jag några plantor som såg enormt ledsna ut där de stod.
Jag hade några kikärtor kvar i polytunneln, de satte jag ut vid ett träd.
Några olika sommarblommor som jag drivit upp i polytunneln tryckte jag ner vid ”graven” och i trädcirklarna.

Från barnkammaren hämtade jag kaprifol, rosmarin. malört, mastix, olivträd, fikonträd och barberton groundsel och planterade ut så fort regnen upphört och ytvattnet försvunnit. Sent att plantera, men jag hade inget val kände jag, ville inte ha dem i kruka över sommaren.
Myrtle, rosmarin och tagasaste vill inte ha för mycket vatten. Såg att de var planterade där det samlades regnvatten så jag valde att flytta dem, gjorde nya små ”öar” för dem, även ovan nämnda olivträd och fikonträd hamnade här.



Quinoan jag sådde tog sig, jag har planterat ut de två klumparna, utan att avhärda dem. Ska bli kul att se om det blir något, de växer på bra på sina platser i alla fall.
Alfalfa, foderlusern Medicago sativa, äts ju oftast som groddar, men det är också en grymt bra växt för jorden, eftersom det är en ärtväxt. Jag sådde i polytunneln och har nu planterat ut en del, har några krukor kvar som jag inte bestämt var de ska stå än. Men de kommer att planteras ut nu i veckan.
Även rödklöver provade jag att dra upp i polytunneln då jag inte hade någon bra plats att sprida ut dem på. Men jag har nu planterat ut de ”klumparna” med rödklöver runt ”graven”, utan att avhärda först.
Kurrajong (Brachychiton populneus)
Jag har många kurrajong-träd från fröerna jag tog från ett träd i Ourique och sedan sådde i polytunneln. Eftersom jag har så många (tror att alla fröer tog sig) så testar jag olika sätt att förvara dem över sommaren.
Ett träd har jag planterat vid ”graven”, kommer inte få någon bevattning i sommar. Jag misstänker det kommer dö.. men det vore ju kul om det inte gör det.

Några träd har jag planterat i 1,5 liters kruka och ställt bakom växthuset i skugga. Ett står i kruka framför växthuset, i söderläge. Sen har jag 12 st. kvar inne i polytunneln som inte fått sin slutgiltiga plats än.
Dikesarbete
Eftersom vattnet samlades överallt, skrev ett inlägg om det, så har jag grävt långa och smala diken för att få bort det stående vattnet. Lett dikena mot hörnet av tomten där det finns en stenkista ner mot flodfåran.


Det arbetet gjordes snabbt genom att lyfta upp jorden och lägga den bredvid diket. Nu har jag påbörjat arbetet att ta hand om den långsmala högen, jag fördelar ut den så det går att klippa med gräsklipparen. För vi har bestämt att behålla det extra diket som går tvärs över Skogsgläntan. De andra mindre dikena jag gjort i hörnet kommer jag lägga igen.
Gräs & täck
När det var så blött så gick det inte att klippa gräset med gräsklipparen överallt, så det var rejält högt på vissa ställen där ett tag. Jag kunde få ner en del med gräsklipparen, men behövde tömma uppsamlaren väldigt ofta. Allt jag samlat upp har jag lagt runt träden, alla träd i den övre delen har nu mycket täck. Det är den enda typen av ”gödsling” som jag använder i Skogsgläntan.




Roger har kört med trimmern hela helgen i solskenet och kapat ner allt, så nu kan jag återigen klippa med gräsklipparen överallt.
Frilandssådd
En yta på kanske 4 kvadratmeter har inget gräs, jorden är kal för att det legat en jordhög där. Den krattade jag upp, vattnade, krattade igen och vattnade en gång till. Sedan hämtade jag en hel hög med olika fröer som jag slängde ut och krattade sen igen.
Sesam, lavendel, solhatt, tagetes, rödklöver, alfalfa, asiatisk sallad (smakar pepparrot), sallad, ruccola och koriander. En blandning av perenner och 1-åriga samt både höga och låga. Ska bli väldigt roligt att se hur det här utvecklar sig. Det är på en plats som inte kommer få bevattning i sommar, men står nära ett nyplanterat träd som jag kommer bevattna en gång i veckan.
Oavsett om det kommer överleva eller inte så täcker det jorden och skapar en miljö för någon insekt kanske. Dessutom skapar rötterna kanaler i jorden för de regndroppar som kanske kommer innan torkan.
Potatislandet
Jag gjorde ju ett litet potatisland i februari, som ett test där det inte är mycket jord som täcker utan det är mestadels gräsklipp. Där har jag kupat ytterligare ett par gånger, med mer gräsklipp. Blasten växer väldigt fint, lika fint som i odlingslådan där jag också planterade några potatisar.



I ovan galleri ser du det lilla potatislandet intill avokadoträden i hörnet vid förrådet/katthuset. Första bilden tog jag den 6 mars och de andra den 30 mars, så det har hänt en del med blasten.
Terassen
På terassen har det inte kommit upp några nya blomsorter från de fröpåsar jag tömde ut där i vintras. Men det är grönt och frodigt i alla fall och växter som finns överallt i våra omgivningar finns där också.

Terassen är området i Skogsgläntan som vi lämnar helt orört, där vi hoppas det blir mycket blomning. Dessutom är den byggd av stenen från poolbygget och det finns många skrymslen för djur av olika slag.
Inför mer regn
I veckan ska det nu komma 30mm mer regn, säger prognosen. Jag lärde mig ju att en ska vattna innan regnet för att kunna ta tillvara på regnvattnet. Så jag vattnade alla träden i övre delen av skogsgläntan. Marken var fortfarande blöt, men det fanns inget stående vatten och det jag vattnade verkade sjunka in i alla fall.
En av tankarna vid muren har jag tagit vatten ifrån till polytunneln. Jag slangade ner vatten från tankarna intill huset så det nu är fullt där vid muren. När det regnar så fylls ju tankarna vid huset igen.
30 mars 2025
Så här såg det ut den 30 mars när jag stod på balkongen och fotade vår Skogsglänta.




Översta bilden är AI-genererad på OpenArts webbplats. En bild som visar visionen för Skogsgläntan.

Lämna ett svar