konserverad mat

Mat jag konserverat under 2021

Publicerat den

Att konservera mat från min egen odling vill jag utveckla. Under 2021 började jag så smått att prova mig fram.

För att kunna bli självförsörjande i stor grad som möjligt behöver jag hitta sätt att förvara mat som inte kan växa året runt i odlingslådorna. Även om jag gärna äter efter säsong så finns det vissa matvaror vi vill ha året runt.

Jag försöker skriva lite inlägg här och där om hur odlingen gått för olika grödor och då även berätta vad jag gjort med skörden. Men det blir inte inlägg om varje enskild gröda varje år, därför tänkte jag att all konservering kan få ett eget inlägg.

Konservering i glasburkar

Det finns olika sätt att konservera mat i glasburkar, jag är inte kunnig på de olika teknikerna än, utan har provat lite olika sätt. Allt som är konserverat i glasburkar står förvarat i rumstemperatur. Det som eventuellt inte klarar det kommer jag inte göra igen, för vi har ingen annan lämplig förvaring. Men inget har hittills blivit dåligt och mycket har stått i över sex månader.

  • 4 burkar kålpesto
  • 1 burk syrad kål (kommer inte göra igen, det tyckte vi inte om)
  • 1 burk basilika pesto
  • 3 burkar plommonlikör (inte gjort likören än, men plommon ligger inlagda i sprit)
  • 4 burkar tomatsås
  • 1 burk inlagda körsbärstomater enligt Camilla Plums metod
  • 1 burk sambal ölek
  • 3 burkar inlagda päron i ingefära (sockerlag som inte fick plats i burkarna använde vi som glassås)
  • 2 burkar inlagda päron i portvin + glassås
  • 3 burkar med plommonsylt med rosépeppar
  • 2 burkar plommonmarmelad
  • 2 burkar portvinsfikon
  • 6 burkar fikonmarmelad
  • 4 burkar inlagd aubergine
  • 2 burkar inlagd paprika
  • 11 burkar inlagd chili (för flera års förbrukning)
  • 5 burkar inlagda svarta oliver (räknar det till 2021 även om den slutgiltiga ”burkningen” blev häromdagen)
  • 1 burk koriander & chilifräs (har gjort massor men vi äter upp det direkt, en burk får däremot stå länge för att testa hållbarheten)

Konservering genom frysning

Viss mat är enklast att frysa in, men vi har en ganska liten frys så allt kan inte hamna där.

  • förvällda bondbönor
  • klippt gräslök
  • basilika
  • persilja (växer året runt i landet också)
  • koriander (växer året runt i landet också)
  • 3 stora påsar med chilifrukter (tänkte klara oss i flera år på det)

En vacker dag kanske jag har ett utrymme för en extra frys, då kan vi frysa mer mat.

Konservering genom torkning

Torka mat kommer vi göra mer av, ska bygga oss en liten torkställning som vi kan ställa ute och på det viset nyttja solens varma strålar.

  • 2 burkar soltorkade tomater
  • 2 burkar torkade fikon i ugn
  • 1 burk soltorkade fikon
  • 1 kryddburk malen torkade tomatskal

Det ser kanske mycket ut, men det är egentligen bara chili, frukten och örter som räcker året runt. Nästa år ska jag odla mycket tomater så jag kan göra många burkar med egna konserverade tomater.

Missa inga inlägg, följ bloggen!

4 svar till ”Mat jag konserverat under 2021”

  1. Profilbild för Maria - Wikers Liv

    Oj så mycket du konserverat! Vad roligt att kunna äta egenodlat!

    Tack för din hälsning hos mig, som gjorde att jag hittade hit.
    Ja, köksrenovering är roligt, finns ju sååå mycket fint att välja på både vad gäller luckor, bänkskivor, handtag, kakel m.m.
    Vi renoverade och byggde om köket i vårt första hus och därefter har vi byggt två hus själva, med kök. Köket i fjällhuset har vi inte byggt själva, men det är våra idéer. Så man måste nog säga att vi har en del erfarenhet vid detta laget 😉 Vi kommer inte renovera köket i kusthuset själva heller, på grund av avstånd och tid 😉

    //Maria

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är en lyx att äta egenproducerat! Detta tredje huset vi renoverar tillsammans, så tre kök har vi designat och byggt 😀

  2. Profilbild för Anette

    Milde tid, så mycket gott ni har sparat. Jag försökte lägga in oliver en gång för många år sedan. Eftersom jag var tvungen att ta med dem till Sverige gick det inget vidare. Glömde bort dem i förrådet och de smakade blä. Gör ett nytt försök när jag gått i pension och spenderar mer tid i Italien.
    Kul förstås att testa vad som funkar och vad ni tycker om.
    Jag läste inlägget om avloppsproblemet och tyckte synd om er. Så skönt att det var enkelt åtgärdat.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja nog har vi kunnat njuta av sparad mat 😀 Oliverna är så goda, fast några är fortfarande lite bittra men det försvinner med tiden har jag förstått så bara ha tålamod.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
21°
Mestadels molnigt
07:0417:28 WET
LörSönMånTisOns
20°C / 9°C
23°C / 11°C
23°C / 10°C
23°C / 8°C
19°C / 6°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.