bokashi

Min Bokashi kompost

Publicerat den

Jag har komposterat med Bokashi i snart 3,5 år, startade den första komposten en vecka efter att vi flyttat hit. Det är verkligen superbra och något jag kan rekommendera för alla som vill ha bättre jord!

Här är mitt första inlägg om Bokashi

Eftersom jag fick frågan häromdagen om jag använder Bokashi så tänker jag det är dags att berätta om det igen. Jag har nu erfarenhet och dessutom gjort lite förändringar.

Vi komposterar allt köksavfall i vår Bokashi och vi sorterar plast, papper, glas och metall.

Nya hinkar för min Bokashi

De hinkar jag köpte i Sverige, och som går att köpa här också, är snygga och tänkta att kunna ha ståendes i köket. Men nej det vill jag inte ha, dels så behöver jag inte det för jag har balkongen där vi har återvinningen också och dels så har jag inte plats inne. Dessutom luktar det inte mumma när en öppnar locket. Det är en fermenteringsprocess som pågår och det avger lukter som jag inte vill ha i köket.

Hinkarna har med andra ord stått på balkongen, som en kommer ut till från köket så det är smidigt. Vi samlar upp det som ska till komposten i en tät burk i köket, som ibland behöver tömmas varje dag beroende på vad vi lagat för mat. När jag tömt den i hinken så lägger jag på ett mått eller två av strö och samtidigt så tömmer jag ut bokashivätskan via tappkranen ner i en plastdunk, som jag sedan använder när det är dags att gödsla något. (Nej det gödslet räcker inte i min stora trädgård, men det räcker långt, jag kompletterar med ekologiskt gödsel i form av långtidsverkande små ekologiska kulor.

De ”snygga” hinkarna är jättekrångliga att göra rena. Den består av en inre hink som tätas mot ytterringen med en stor packning. För oss här i värmen så funkar inte det optimalt. Den inre hinken har hål i botten och den yttre hinken har en tappkran för att få ut gödselvattnet. Ett stort lock i någon typ av gummi pressar man ner maten med, det locket försluter mot kanterna i innersta hinken, det porösa locket luktar alltid, går inte att få helt doftfritt. Sen ett ytterligare lock ovanpå det. Alltså fyra delar som ska diskas, fem om en räknar med packningsringen. Det är svårt att ta isär hinkarna från varandra, så jag drog mig för att tömma dem, det var väldigt lätt att prokrastinera den uppgiften!

Men så skulle jag köpa nytt strö och såg då att de har andra hinkar! Billigare dessutom. Jag vet att många gör sina egna, men jag vill inte det. Den vita hinken i mitten är alltså vad vi använt i tre år och numera står de som reserv, men jag är glad så länge jag inte behöver använda dem. För de gråa hinkarna är mycket större och dessutom så mycket enklare på alla sätt!

Den för mig nya modellen är en stor hink med en platta av hål i botten och med ett tätslutande lock. Och så en platta i hårdplats som en trycker till innehållet med. Tappkranen i botten funkar utmärkt också. Så glad att jag investerade i de här hinkarna och än så länge klarar jag mig med de här två eftersom de är rymligare än de vita.

När jag fyllt en hink så låter jag den stå tills det inte kommer mer vätska ur den, ca 2-3 veckor. Då gräver jag ett litet dike i mitten av en sålåda och lägger innehållet där, sen täcker jag ordentligt med jord och plattar till. Där blir det snabbt en mullrik och näringsrik jord.

Här köpte jag hinkarna och där köper jag även ströet. Länken finns även på sidan ”Länkar” så du lätt kan hitta den igen om du inte behöver den just nu.

Missa inga inlägg, följ bloggen!

22 svar till ”Min Bokashi kompost”

  1. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Perfekt sätt att få bra näringslösning till odlingarna och jag har tänkt titt som tätt att jag borde testa det, men det faller på just det där med lukten. Det, samt utrymme att ha hinken så att den är lättillgänglig men ändå ”ur vägen”…
    Så bra att du hittat en bättre modell av hink som är mer lätthanterlig. Just det där med hanterbarhet är det tyvärr många som inte verkar tänka på (eller struntar de i det?) vid designprocessen – oavsett kategori av pryl. Alltid lika irriterande – men väldigt roligt när man någon gång hittar något som verkligen är genomtänkt och som fungerar utan strul! Sånt upskattar jag verkligen.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag är otroligt nöjd med att kunna ta tillvara på i princip allt. Så otroligt bra. För oss funkar det att ha en liten kompostburk inne som jag går ut och tömmer i hinken när den är full. Har en i både inne- och uteköket. Eller hur, ibland undrar jag också varför det inte är tänkt på användarvänligheten i designen. Hade många kunder jag fick övertala till det när jag jobbade med webbplatser då det flashiga var det viktigaste.. men om ingen hittar vad du ens säljer så är det ju helt meningslöst. Ibland gick övertalningen bra, ibland inte.. 🙂

  2. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Kör också med bokashi i perioder….borde ta tag i det igen. Ha en bra måndag =)

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är så bra tycker jag! God kväll önskar jag dig!

  3. Profilbild för znogge

    Det verkar väldigt bra och perfekt att du hittade bättre hinkar. Det får inte bli för komplicerat för då faller det oftast platt till marken.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Väldigt bra, tacksam för dem. Eller hur, inte komplicerat är grejen!

  4. Profilbild för Marianne

    Tackar för den informationen!
    Jag har funderat i några år och läst på om bokashi, och tycker det verkar bra, men det tar stopp vid att ha den i köket, men jag har inte avfärdat den helt.
    Ha en fin start på veckan,
    kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är verkligen toppen bra! Hoppas du hittar en lösning som funkar för dig. Tack detsamma, kram

  5. Profilbild för Mamma C

    Verkligen en smart och bra lösning.
    Så bra att du hittade en bättre modell på hink. Det får ju inte bli jobbigt och besvärligt när man håller på.
    Ha en ny bra vecka.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      En väldigt smart och bra lösning! Nä jobbigt får det itne bli, då blir det ju inte av. Nu är det enklare att slänga i min plastlåda på bänken än i soporna 🙂

  6. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Tack! Det där är något jag absolut ska ta till mig på riktigt allvar och ska titta efter vad det finns för alternativ här..
    Jag är inne på den mera lättskötta modellen och vi har ju ett litet förråd som jag kunde ha hinkarna att stå i…Eller hinken..jag vet inte jag behöver två hinkar. Ska tänka till ordentligt nu. Tack igen för informationen!
    Glad måndagskram!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Hoppas du finner en lösning som funkar för dig! Kram

  7. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Vi har trädgårdsintresserade vänner som också anammat bokashi och är så nöjda. Nu är ju ingen kompost eller liknande aktuellt för oss men ändå intressant att ta del av.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är ganska utbrett bland trädgårdsintresserade har jag en känsla av.

  8. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Vilken tur att du hittade de större och mer lätthanterliga hinkarna. Skönt när saker och ting fungerar och dessutom inte är jobbiga att rengöra. Jag har aldrig haft något annat än vanliga kompostkärl så det här var något nytt. Men jag förstår att det är en bra lösning på flera sätt. Inte minst för att det blir bra jord och näring till planteringarna.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det var väldigt bra att jag hittade de hinkarna. Blir väldigt bra jord och näring. Kram

  9. Profilbild för Anita

    Mycket intressant inlägg. Jag har inte börjat med Bokashi ännu men är sugen på att pröva. Funderar bara på var jag ska ha den. Då är det väldigt bra att läsa om dina erfarenheter. De nya hinkarna du hittade verkade ju väldigt bra. En hink som är svår att göra ren är ju inte bra. Tack för väldigt bra inlägg!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Hoppas du hittar en lösning som du tycker är bra, det är superbra resultat tycker jag. Glad du gillar inlägget!

  10. Profilbild för Channal

    Hej Anna! Jag har aldrig hört talas om Bokashi. Smart lösning och bra att ni är nöjda med den. Vi har en vanlig kompost och maken åker ofta till returen. Bra att vi alla hjälps åt att källsortera. Hur är det i Portugal, är folket bra på att sortera sina sopor?

    Kram Anna

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tror alla dina blommor skulle uppskatta Bokashi också 🙂 Ja här finns återvinningsstationer, flera stycken, i varje by. Kram

  11. Profilbild för Marika Nilsson

    Tänkte att jag skulle kommentera på detta inlägg och så gick det några dagar. Men nu så; jag använder också Bokashi från och till. Tycker att det blir så jobbigt på sommaren här då det blir så galet varmt. Sen läste jag att man inte skulle låta avfallet mögla och där blir det oerhört svårt då allt tyckt mögla omedelbart. Sen har jag problemet att jag måste låta allt ligga i blandjord i en behållare ett tag innan jag häller ut det i trädgården för min hund älskar att gräva fram godsaker. Aningen äckligt kan jag säga.
    Fast det är ett helt okej sätt att ha kompost mitt i stan. Fast luktar gör det.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vi har ju ofta 38-40 grader här och i skuggan går det ändå bra med Bokashin. Har ni varmare kanske? Det möglade lätt i de första hinkarna vi hade, men i de nya har det aldrig börjat mögla. Förstår det blir extra meckigt för dig, jag gjorde så i början, men blev så omständligt så hoppade över det steget. Nej det är inte luktfritt!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
16°
Mestadels molnigt
07:3017:15 WET
OnsTorFreLörSön
19°C / 8°C
18°C / 10°C
18°C / 10°C
18°C / 7°C
16°C / 4°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.