Det är nu drygt ett år sedan jag beskrev hur jag arbetar med mina bilder, hur flödet från kameran till lagring och redigering och färdig bild ser ut. Idag är läget lite annorlunda.
Jag fotar mestadels med min systemkamera men använder även mobilkameran till vissa typer av bilder.
Mina förutsättningar är att jag använder en Fujifilm kamera, Lightroom Classic för redigering, en extern hårddisk för lagring och Backblaze för backup.
Jag publicerar endast mina bilder här på bloggen. Så min struktur är skapad för att underlätta bloggandet men också för att jag ska kunna gå tillbaka och hitta bilder för andra ändamål som dyker upp.
Import & filnamn
Efter varje fototillfälle med kameran tömmer jag den genom att importera bilderna till min externa hårddisk. Jag gör det via datorn, så kopplar in sladd mellan kamera och min laptop. Startar bildinsamlingsappen och kopierar in alla bilder till en särskild mapp som jag döpt till Import.
Därefter går jag in i mappen och ser så alla bilder kommit dit. Jag döper om dem direkt, enklast när det är från en utflykt för då kan jag markera alla bilderna på en gång och ge dem det nya filnamnet, ex. porto-covo-vagor-2024. Men om jag gått runt i trädgården och fotat så vill jag att varje bild ska heta vad den föreställer. Så då blir det namnändring en eller ett par bilder i taget, ex pelargon-sept-2024. Att ge bilderna ett riktigt filnamn är viktigt för sökbarheten både i mitt arkiv och på bloggen.
I importmappen flyttar jag sedan bilderna till en undermapp. Om det är från en utflykt så gör jag en ny mapp för de bilderna. Enstaka bilder lägger jag i permanenta mappar där jag samlar bilder på återkommande motiv t.ex. ”katterna”, ”trädgårdsfredag”, ”kakel”. Det finns också mappar för pågående projekt där bilderna samlas tills projektet är klart.
Genom att ha bilderna strukturerade så här så kan jag enkelt flytta den aktuella mappen från ”import” till ”lightroom bibliotek” som också ligger på den externa hårddisken.
Och den här importmappen ger mig också en överskådlig bild av vad jag kan skapa för blogginlägg. T.ex så kan du se att det finns en mapp med bilder från när jag gjorde sambal ölek, så det kommer ett inlägg med det rätt var det är.
Mobilbilder som jag vill använda på bloggen flyttar jag också in i importmappen genom ”drag and drop”. Alla andra mobilbilder flyttar jag med jämna mellanrum till en annan mapp på den externa hårddisken för backupens skull. Så länge de ligger kvar i telefonen och bildströmmen så finns de i iclouds backup.
Bildstruktur
I importmappen finns inte en fastställd struktur, det är bara en mellanlandning för ohanterade bilder. Men i mappen för Lightroombilderna på hårddisken och inne i Lightroom Classic programvara, i kollektionerna, har jag exakt samma mappning.
Så här ser den ut idag:
- Djur (Kattfamiljen, fåglar, insekter, fjärilar..)
- Familj & vänner
- Hemma & Ourique
- Kreativitet (kalender, vykort, handarbete..)
- Resor & Utflykter (Faro, Lissabon, Dourodalen, Mertola..)
- Väder (soluppgångar, solnedgångar, dimma..)
- Växter & Mat (Träd, Frukter, På tallriken, skörd…)
- Övrigt (bilder som inte passar i någon av huvudmapparna)
Jag vill inte ha för många huvudmappar, men i varje huvudmapp finns en mängd olika undermappar (där jag nämnt några inom parantes), och även i vissa av de undermapparna finns ytterligare undermappar.
När jag ska arbeta med bilder så tar jag bilder eller en undermapp från importmappen och flyttar till rätt mapp i Lightroomsbiblioteket. Först därefter börjar jag redigera. Men mer om det en annan dag.
Backup
Jag vill vara säker på att mina bilder finns kvar om min hårddisk skulle krascha. Därför använder jag tjänsten Backblaze som sköter det i bakgrunden hela tiden. Jag behöver inte fundera, den bara gör det. Måste så klart ha hårddisken kopplad mot datorn för att det ska funka, men det är den för det mesta. Och eftersom både min importmapp och mappen för bilder redigerade i LC ligger på den externa hårddisken så sparas bilderna oavsett om jag börjat redigera dem eller inte.
Sedan gör jag även backup på alla redigeringar i Lightroom, genom att kopiera lr-cat-filen som ligger på datorns hårddisk och lägga den på den externa hårddisken en gång i veckan (har en påminnelse om det).
Konkret exempel
Bilden på soluppgången fotade jag för ett par veckor sedan och importerade den till hårddisken tillsammans med andra bilder jag tog den dagen. Den här bilden har legat i importmappen och väntat på rätt tillfälle att bli använd.
Nu kom det tillfället, så jag flyttade den till mappen ”Lightroombiblioteket” som jag döpt mappen där alla bilder jag redigerar med LC ligger och la den i mappen ”Väder” och i undermappen ”Soluppgångar”.
Sen öppnade jag Lightroom och satte igång arbetet där, vilket jag kommer beskriva separat eftersom det blir ett alldeles för långt inlägg annars.
Bra att veta angående Lightroom Classic
I Lightroom Classic finns inga bilder lagrade. Det är bara redigeringarna som görs och sparas där. Bilderna som en redigerar ligger kvar på den valda hårddisken.
LC ”streamar” bilden så jag kan göra redigeringarna, och det är just ändringarna som sparas i LC katalogfil (vilken jag backupar enligt ovan).
Den redigerade bilden exporteras sedan inklusive ändringarna till en vald plats där den kan hämtas till blogg eller liknande.
Originalbilden ändras aldrig.
Lämna ett svar