kökstips

Mina bästa kökstips

Publicerat den

Det kändes verkligen jättekonstigt att skriva den här rubriken, mina bästa kökstips. Min glädje i köket är fortfarande överraskande för mig, jag som fram till för några få år sedan tyckte att all matlagning var ett nödvändigt ont.

Men jag inser att jag har upptäckt saker som förenklar och förbättrar arbetet i köket och vill så klart dela med mig av dem. Det är nog inget revolutionerande för dig som hängt i köket med glädje länge, men kanske det ändå finns något nytt för alla.

Pressa ut vätskan ur mozzarellan

Mozzarella blir så där härligt seg och god på pizza, i gratänger eller liknande. Men det tillför också väldigt mycket vätska. Tills jag lärde mig att pressa ut vätskan ur mozzarellan! Jag lägger den mellan ett par bitar hushållspapper och ställer den tunga marmormorteln på under tiden som jag förbereder allt annat till maträtten. Då blir det inte alls vattnigt utan bara segt och gott!

Timjan & rosmarin

Jag har alltid använt mycket timjan och rosmarin i min matlagning. Nu när jag torkar själv så kan jag inte dosera som jag brukar! Det är enorm skillnad i både styrka och smak på torkade örter i burk från affären och de jag själv odlat och torkat. Än har ingen mat gått förlorad, men en ordentlig rosmarinssmak fick vi på en maträtt nyligen där jag tog i som jag brukar..

Basilika & koriander

Dessa kryddor kan en ju torka med, men jag gillar de bäst som färska. Därför fryser jag in dem istället. Och det går utmärkt, jag bryter av bladen och lägger dem i en plastburk eller plastpåse, luftigt. Och ställer in i frysen. När jag sen ska använda dem så har de en mörkare färg, men smaken är så gott som densamma som när de plockas direkt från plantan.

Håll kniven rätt

Jag har ändrat mitt sätt att hålla kniven, efter rekommendation av en kock, och efter att jag gjorde den ändringen så kan jag hacka finare och snabbare.

Äggröra i lemoncurd

Det är väldigt lätt hänt att det blir lite äggröra i lemoncurd. Första gången jag gjorde det så tyckte jag det förstörde smaken när de där bitarna kom in i munnen. Sist jag gjorde lemoncurd så silade jag den innan jag hällde upp den på burkarna, fast jag inte hade sett att det blev någon äggröra i. Och det var tur, för där fanns faktiskt några små vita klumpar. Den lemoncurden är den godaste jag ätit så hädanefter silar jag alltid oavsett om jag lyckats förhindra äggröran eller inte.

Nästa måltid

Även om jag gillar att laga mat så tycker jag om att vara effektiv. Och när jag ändå är i köket och grejer så förbereder jag nästan alltid nästa måltid. För oavsett vad jag lagar så brukar det bli lite väntetid här och där. Den tiden använder jag alltså till att hacka något, mäta upp kryddor eller på annat sätt förbereda för nästa måltid.

Diska ofta

Jag har ingen diskmaskin, det är så jag vill ha det. Och jag diskar ofta. Vill inte samla på mig högar av disk. När jag lagar mat inne (alltså inte på sommaren) så diskar jag ofta samtidigt som jag lagar mat. Det går åt mer vatten om en diskar ofta sägs det, men inte här, för jag fyller inte diskhon med vatten. Jag häller diskmedel och varmt vatten i någon av byttorna som ska diskas, sköljandet är det som slukar vatten, men oavsett om jag diskar 3 saker eller 20 saker så ska ju varje del sköljas. Så att beta av disken efterhand när en ändå hänger i köket gör att jag sällan får några berg av disk att beta av.

Men det är också så att allt inte behöver diskas varje gång/dag, det är ofta som jag bara sköljer av.

Sparris

När jag precis skördat sparrisen så ställer jag den direkt i ett glas med vatten i kylen, då håller den länge. Att bryta av sparrisens stjälk för att få bort det sega finns det delade meningar om. Men jag tycker det funkar bra fast det är först när jag ska använda den som jag bryter av stjälken.

Äggröra

Jag gör äggröra enligt Gordon Ramsey och det är en krämig och otroligt god variant! Tricket är att inte vispa äggen före, inte salta förrän det är dags att servera och att avsluta med creme fraiche. Smaksätta med gräslök är verkligen vår favorit. Mums!

Färdig nöt & fröblandning

Jag har en burk med tätslutande lock där jag har blandat solrosfrön, pumpafrön, mandlar och rostade hasselnötter. Eller andra nötter och fröer jag har hemma. Det är perfekt att ta en näve när jag är sugen. Eller lägga på grekisk yoghurt när jag vill ha ett snabbt mellanmål eller frukost. Att behöva blanda varje gång passar inte mig, jag vill ha det så enkelt som möjligt.

Koka ris

Att skölja riset är viktigt för mig eftersom det tar bort en del av stärkelsen och kanske även lite av arseniken. Sen låter jag riset stå i vatten tills jag ska använda det.

Ca 20-30 min innan det är dags att äta så smälter jag smör i en kastrull, lägger i det avsköljda riset och låter det fräsa runt lite. Sen häller jag på vattnet, lite mindre än enligt instruktionen samt salt. Låter det koka upp och efter 1-2 minuter så stänger jag av plattan. När vattnet sugits upp av riset så lägger jag en bit hushållspapper under locket, vilket suger upp överflödig vätska. Där kan det stå och götta till sig tills det är dags att äta.

Blötlägg vitlök

Om en ska använda mycket vitlök så kan jag rekommendera att lägga klyftorna i ett glas med vatten i en kvart. Det är så otroligt enkelt att skala vitlöken efter det. Att banka på vitlöken funkar också bra, men blöta vitlökar släpper skalen direkt.

Skålla tomater eller inte

I många recept står att en ska skålla tomaterna för att få bort skinnet. T.ex. när en ska göra tomatsoppa. Jag har börjat att filea tomaterna istället om jag inte hantera mer än något kilo. Jag gör ganska smala klyftor och skär kniven utmed skalet. Det går mycket fortare än att koka tomaterna. Dessutom så bränner jag mig inte och jag sparar gasol/el. Lite svinn blir det, men faktiskt inte så mycket som en kanske tror.

På bilden nedan så hade jag gjort en för bred klyfta, så kniven fick gå över skalet igen för att få med det sista också.

Skålla gör jag också, när jag ska hantera stora mängder av tomater för konservering till exempel.

Slickepottar

Slickepotten använde jag tidigare bara när jag skulle få ut smeten när jag bakat. Numera har jag slickepottar som tål hög värme och jag använder dem till allt. I stekpannan och i kastrullerna. Det är det bästa köksredskapet tycker jag!

Aubergine på grillen

Att grilla aubergine är fantastiskt gott, för mig är de godast när kanterna har krullat sig lite. Vi skär skivorna 7-8mm tjocka, lägger dem i en påse med olivolja (om vi kommer ihåg) och sedan grillar. Saltar gör vi när de hamnat på tallriken. Den här sommaren har jag inte saltat och drivit ut vätskan en enda gång ur alla de aubergine jag tillagat. Och ingen har smakat beskt. Tack vare att jag grillar auberginen där fukten dunstar bort samtidigt som jag får en god smak av grillytan så slipper jag det momentet.

Knäcka ägg

Jag har lärt mig att knäcka ägg mot en plan yta istället för en kant. Det ger mycket mindre skal i smeten/kastrullen/stekpanna… När äggets skal är knäckt så viker jag upp skalet och det är ytterst sällan som någon skalbit hamnar där det inte ska.

Dina bästa tips?

Har du några tips du vill dela med dig av så gör det gärna i en kommentar!

Senast klockan 12 idag (svensk tid) så behöver dina gissningar vara hos mig, om du vill ta chansen att vinna lite från min skörd.

41 svar till ”Mina bästa kökstips”

  1. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Oj, vad många bra tips du har. Roligt att du nu har börjat uppskatta matlagning och ju mer man lagar desto fler bra små genvägar och tips kommer man på. Jag ska ta till mig det du skrev om ris och testa det. Jag har ju inga egna odlingar men visst är det skillnad på färska och torkade örter. Min kosthållning innehåller inga ägg eller ostar men det finns en vegansk variant av fetaost och den brukar jag lägga i hushållspapper och trycka till en stund på innan jag använder den.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ett bra tips att även fetaost kan må bra av att minska vätskan i. Tack!

  2. Profilbild för Jessica
    Jessica

    En sån massa bra tips! Tackar. Nu ska jag lägga just denna sidan som en favorit.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt att du har glädje av dem!

  3. Profilbild för Tanten i Stan

    Så många bra tips! Måste spana in videon med Gordon också för jag vill ha krämig äggröra.
    Mina tips är:
    Skala ingefära med en liten sked
    Skiva eller gör rutor i avokadon redan i skalet och gröp därefter ut med sked
    Om man ska ha örter/ kryddor i gryta som sedan ska tas ur, använd en tesil
    Kram Kajsa

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul att du kan ha glädje av några tips, du som är så duktig i köket! Tack för dina tips! Det där med att skala ingefära med liten sked har jag försökt så många gånger, men jag blir inte klok på det, så jag använder en liten kniv och ”skalar” med. Kram

  4. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Mycket matnyttigt idag! =) tack så mycket. Ha en bra torsdag. Hemma sken solen, när jag kom till grannstaden mötes jag av dis och dimma.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vassego! Tack detsamma, här är det en molnig morgon idag.

  5. Profilbild för Anita

    Många bra tips du bjuder på. Bra tips om mozzarellan och riset. sköljer riset gör jag alltid med nu ska jag även pröva din metod att koka det. Bra tips också om vitlöken.

  6. Profilbild för Znogge

    Många bra tips från dig här. Pressar mozzarellan gör jag aldrig men jag har däremot insett att en ost av hög kvalitet och dyrare då så klart inte alls vätskar sig på samma vis. Numera går alla basic och lågprisvarianter bort.
    Riset sköljer jag alltid just på grund av arseniken. Ska riset sparas till nästa dag är det viktigt att det kommer in i kylen direkt. Bra tips om vitlöken för ibland är de hopplösa.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det har du rätt i att ost behöver vara med hög kvalitet i matlagning, bra tips där!

  7. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Scrambled ägg är en favorit men äggröra i lemoncurd låter lite udda.
    Tomater frukt potatis… äter vi med skal, nyttigast, minst jobb 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja äggröra vill en inte ha i lemoncurd, men det är lätt att det blir äggklumpar eftersom det är mycket ägg i och det kokar länge. Bra att äta skalen också då det är mycket fibrer och vitaminer där.

  8. Profilbild för Mamma C

    Jag gillar att vara i köket och det här va många bra tips som du kom med. Tack.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt du hittade något nytt tips! Kram

  9. Profilbild för Marianne

    Jag gillar och har alltid gillat att laga mat, och tips kan en inte få för många av, så stort tack för dessa, många av har jag redan använt mej av, men inte de med vitlök, aubergin och slickepott i stekpannan, de var nytt, aubergin använder jag inte så ofta och slickepott använder jag till mycket, men inte stekpannan, var får du tag i en som tål hög värme? Äggröra har jag aldrig vispat, jag brukar värma lite vätska, (godast med grädde) och en klick ghee sen knäcker jag äggen direkt i grytan och rör med trägaffel till den är krämig samt tillsätter salt och örter. Tomater som ska vara utan skal tillagar jag sällan, men ska försöka komma ihåg att testa ditt knep.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vi har köpt våra slickepottar på Amazon. Kul att det fanns något tips för dig. Kram

      1. Profilbild för Marianne

        Ok, då ska jag titta där!
        kram

        1. Profilbild för Anna Forsberg

          Hoppas du hittar, jag mailar dig en länk till det vi köpte! Kram

  10. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Jag ska läsa igenom alla dina tips lite noggrannare senare ikväll. Nu blev det skummat. Men tack Anna! Jag använder väldigt lite aubergine men jag brukar salta den lätt för att få ut vätskan men nu ska jag testa din metod. Vitlök i vatten, jag tackar och bugar…alltid lär man sig någonting nyttigt.
    Istället för hushållspapper över riset brukar jag lägga en träsked eller liknande…då kokar ingenting över och träet drar åt sig fukt.
    Tack igen!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är så skönt att slippa salta och torka av auberginen. Vitlökstipset fick jag ganska nyligen, klockrent! Hushållspappret är när riset redan dragit åt sig allt vatten. Bra tips du gav som alternativ, tack! Kram

  11. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Jag gillar verkligen matlagning och har nog alltid gjort det. Att laga mat tillsammans (och äta gott) är ett av våra favoritnöjen! 😀

    Många av dins tips tillämpar vi nog helt/delar av/varianter av. Sparris t.ex. brukar vi lägga i en plastpåsen i kylen. Då håller den jättebra! När jag skördar den hemodlade brukar jag bryta av den och sen när vi skall använda den är det bara att skära bort en aning om den hunnit bli torr i snittytan.
    Jag lärde mig av kollega på förra jobbet att när man skalar kokt ägg går det väldigt snabbt och smidigt mha en liten kaffesked. Hon var väldigt förvånad över att det fanns någon som inte använde det tricket.
    Att frysa kryddor så att man har ”som färska” på vintern gör vi i stor skala. Den storbladiga timjanen är en favorit där. Slätbladig persilja är ju också ett måste att ha i frysen. Och basilika. Hela salviablad är också bra att frysa in – det kan vara svårt att få tag på här på vintern och det vill man ju ha till vissa maträtter.
    Mala torkad chili gör vi i en gammal elektrisk kaffekvarn (en variant med kniv i som hackar).

    Sen får jag erkänna att din bild på tipset om hur man skall hålla i kniven får mig att undra hur jag brukar hålla i en kniv när jag hackar. Måste nog kolla det när vi ska laga middag! 😀

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vi gillar också att laga mat ihop, men det blir inte så ofta. Vad bra ni redan har glädje av de här grejerna hos er. Tack för dina tips! Hur gick det med knivhållandet?

      1. Profilbild för Åsa
        Åsa

        Haha, nja jag håller inte på det sättet som du visar. I alla fall inte med den mindre kniven som jag använde då. Jag antar att det kan bero lite på vilken/hur stor kniv man använder och vad man skär/hackar? Eller använder du samma grepp vid allt skärande och hackande? För mig kändes det lite avigt – med jag är ju ingen kock heller. 🙂 Ska testa nån mer gång…

        1. Profilbild för Anna Forsberg

          Det var avigt för mig i början, men nu är alla andra fattningar aviga 🙂 Jag använder samma fattning oavsett storlek på kniv.

  12. Profilbild för av bmlarsreseblogg
    av bmlarsreseblogg

    Så många bra och tänkvärda tips! Tänk jag kommer ihåg vad du tyckte om matlagning när ni bodde i Frankie Boy, men tänk så det kan förändras. Nu började jag fundera på hur jag håller kniven när jag hackar, får nog kolla på det nästa gång!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Men vad kul att du minns hur jag såg på matlagning när vi träffades, vad var det 2018 el 2019? Mycket har hänt sedan dess 🙂

  13. Profilbild för Channal

    Hej Anna! Tack för massor av bra tips i köket! Visst är det kul att laga mat och tänk så mycket bra man lär sig under åren.

    KRAM Anna

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt du kunde ta till dig lite tips också. Kram

  14. Profilbild för Susan (smilebloggar)

    Wow, vilken massa härliga tips! Tack, jag sparar ner och sprider vidare. Goda tips är till för att spridas.

  15. Profilbild för Monnah

    Wow, vilka toppentips!

    Jag har länge älskat att laga mat. Det bästa som finns är att få gäster och ha fler att laga till. Maken och jag äter gärna rester, så jag lagar alltid fyra portioner. Mitt bästa kökstrick är att frysa in i ziplockpåsar och lägga dem på plåt medan de fryser. Sedan är de så lätta att sortera in i lådorna. Det gäller så klart att märka med fryspenna också, vad som ligger i påsen och datum, eftersom åtminstone mitt minne är sämre än jag tror då jag fryser grejerna.

    Vi river alltid den sista biten ost och lägger i egen rivostpåse i frysen. Gott med blandningar av allt från Västerbotten till prästost. Ser till att använda den med jämna mellanrum så inte smaken och konsistensen blir slebbig.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack för dina tips! Vi lagar också alltid till 4 personer, minst! Älskar rester och mese. Här blir aldrig någon ost över.. Hahahah, men det är ett himla bra tips!

  16. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

    Wow, vad många bra tips! En del nytt för mig.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Roligt att höra!

  17. Profilbild för Nilla Tankebubblor

    Jag har inte köpt denna kniven (ännu) men jag spanade in den i dec-22 och tänkte att det är så man vill hålla en kniv.
    Jag håller med dig om att slickepott är jättebra redskap! och jag gör som du när jag knäcker ägg numera. Vilket bra inlägg du har gjort! 🙂 Nu ska jag kolla YouTube-filmen!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt du hittade lite tips att prova här. Hur jag håller kniven har visat sig vara enorm skillnad 🙂 Skulle gärna köpa nya knivar, men tycker det är svårt att motivera den kostnaden när de jag har fungerar utmärkt.

  18. Profilbild för Anni

    Vilken bra sammanställning av tips! Många av dem använder jag också. Kan tillägga att när jag fryser koriander lägger jag stjälkarna i en burk och bladen i en annan. Låter stjälkarna koka med i maten och tillsätter bladen vid servering.
    Parmesankanter lägger jag i en burk med raps- eller olivolja och förvarar i kyl. Låter en ”inlagd” bit koka med i köttfärssås för extra smak (slänger den sedan).
    Pepparrot och ingefära har jag i frysen och river direkt utan att tina eller skala, lägger sedan tillbaka resten i frysen. Skalet fastnar i rivjärnet.
    Får återkomma om jag kommer på något mer smart tips 😉

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Smart att spara även stjälkarna, får erkänna att jag slänger mina.. Eftersom jag odlar själv så har vi överflöd av koriander hela vintern. Himla bra tips med parmesankanten, tack!

  19. […] FINA BLOGG-TIPS:Anna i Portugal delar med sig av sina bästa kökstips! En slickepott i värmetåligt silikon blir till exempel mitt nästa köp. In där och läs för […]

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
17°
Soligt
07:4317:20 WET
TisOnsTorFreLör
17°C / 3°C
18°C / 6°C
18°C / 6°C
17°C / 4°C
17°C / 4°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.