Mitt biohackande

Publicerat den

I över 10 år har jag biohackat mig själv, då jag insåg att jag inte kunde öka medicineringen längre då jag maxat den. Så jag provar mig fram i kosten för att se vad jag mår bra av och med hjälp av forskare så tror jag att jag är på rätt väg.

Jag har mycket allergier, cancergener och ökad risk för diabetes samt en kropp som börjar visa tecken på slitage från livet. Det jag äter är så klart kroppens bränsle, vilket kan bidra till läkning men också vara förödande åt andra hållet.

När jag förstod att jag inte kunde förlita mig på medicin för att må bra så föll poletten ner, jag behöver justera maten jag äter. Jag behöver och vill ha kontrollen själv, inte lämna över den till läkare. Jag vill inte ta medicin om jag kan undvika det och mitt biohackande har minimerat min medicinering.

Så mitt fokus är att äta mat som kroppen vill ha och som hjälper kroppen att sköta sitt jobb. Och som jag samtidigt njuter av.

Inte extremt

Jag har haft en svår relation till mat under en stor del av mitt liv. Idag känner jag mig fri från matmissbruk, utseendefixering och vikthets. Ord som ”synda”, ”unna mig”, ”fuska”, ”slarva”, ”banta”, ”på måndag”, ”efter semestern” eller ”diet” finns inte. För allt är tillåtet i mitt liv och i min kost.

Jag vill ha ett njutbart, balanserat, hållbart och långsiktigt förhållande till det jag äter.

Jag kan inte leva extremt, där inga kolhydrater ska ätas, ingen choklad avnjutas eller bara äta råa grönsaker. För mig är det viktigt att kunna njuta av det jag äter, mat är en stor njutning i mitt liv. Att säga nej och välja bort sådant jag inte tycker om är viktigt och jag varken vill eller bör ha några förbud i min kost. Jag älskar sött som t ex. portvin och glutenfri pizza, och njuter av det. Men jag väljer hur och när jag äter det. Jag vill må bra nu och i framtiden. Då funkar inte förbud eller strikta förhållningssätt. Inte för mig i alla fall.

Upp och ner vänd smördegspizza är gott som bara den!

Mitt biohackande handlar alltså om att skapa förutsättningar för kroppen att kunna göra sitt jobb som t.ex. förbättra immunförsvaret, bibehålla en god tarmhälsa, rensa ut gifterna och minska inflammationer inuti kroppen.

Jag justerar vad jag äter successivt, efterhand som jag lär mig, för att kunna njuta av både läkande och mindre bra mat, i en balans som funkar för att bibehålla glädjen i att äta, planera och laga mat. För det är viktigt. Jag har äntligen en härlig relation till mat. Jag vill laga, jag vill prova, jag vill experimentera. Det vi äter är inte bara bränsle, det är njutning och samvaro, den bästa stunden på dagen och det ska den få fortsätta vara.

Så för att uppnå det testar jag mig fram, men framför allt lyssnar jag till forskningen! Och även om det finns de som ifrågasätter varför jag ändrar vad jag äter titt som tätt, så tycker jag faktiskt det är ett friskhetstecken att vara flexibel och lyhörd för vad forskningen kommer fram till, den pågår ju hela tiden, och göra de justeringarna jag kan, särskilt det som är ”lågt hängande frukter”.

Örfilen kändes

Jag vill alltså göra så många bra val som jag känner att jag kan och för att kunna göra det så krävs det kunskap. Inte som tidigare i mitt liv där jag följde råd utan att ta reda på om det var vettigt eller ej. Ofta handlar det ju om att sälja tidningar eller produkter. Och forskning var inte lättillgänglig information då, så det var inte naturligt för mig att kolla källa eller fördjupa mig, jag litade på tidningarna. Japp, så var det. Nu med internet så finns allt där att hämta. Om en vill. Jag vill, till en viss del i alla fall.

Här är inlägget jag skrev för två år sedan efter att jag vid provtagningar fick resultatet att mitt blodsockervärde låg inom accepterad nivå, men i överkant. Något som gjorde att jag ville vara på min vakt för att inte få pre-diabetes.

Den vintern lärde jag mig om de förrädiska glukostopparna och har sedan dess ätit för att minska antal glukostoppar, att helt enkelt jämna ut min blodsockerkurva, följer de flesta tipsen i Jessies bok Glukosrevolutionen.

Samtidigt insåg jag att jag, trots att jag hela livet jagat en viktminskning och dessutom jobbat på Viktväktarna, ändå inte fattat att det inte går att förbränna fett om en inte har stabila glukos och insulinvärden.

Boken: Glukosrevolutionen

Insikten att jag på tusen olika sätt med olika dieter bantat och försökt gå ner i vikt genom åren, utan att ens ha förstått det här elementära slog mig som en örfil. Att jag har litat på andra och ”bara” följt råd utan att ifrågasätta.

Det är viktigt att förklara att jag (liksom många i min generation) blivit itutad att hälsa = smal. Så det var endast vikten som var i fokus under många år, vilket påverkade min syn på mig själv. Något jag arbetat hårt med och idag duger jag precis som jag är oavsett om jag är tjock eller smal. Har skrivit en del om det, bland annat det här inlägget:

Jag var inte mer värd när jag var smal

Jag har nyligen hört att forskare har upptäckt att högt blodsocker påverkar stamcellerna även hos friska vuxna som inte har diabetes. Så blodsockret är verkligen en viktig faktor för god hälsa, stamcellerna är som jokrar i kroppen, så de vill jag vara snäll mot.

Som sagt är inte viktminskning i fokus längre, även om mindre fettmängd på min kropp skulle vara bra för att minimera risken för inflammation. Om det sker så är det bra, men inget jag mår bra av att fokusera på.

Mat som medicin

Idag försöker jag verkligen förstå varför jag bör göra vissa förändringar i min kost. Jag försöker sätta mig in i vad som händer när jag äter det ena eller det andra. Och då menar jag inte vad som händer på vågen, för det har jag ingen. Det fastnar inte i mitt minne, så jag kan inte återberätta varför till någon annan. Men jag kan övertygas där och då och planera för hur jag ska genomföra en förändring. Med vetskapen om att jag lyssnat på en forskare som vet vad de pratar om.

Tiden som jag lägger på sociala medier (jag har ju inga egna kanaler) så tittar jag på YouTube, på kanaler där det berättas om forskning kring hur maten påverkar vår kropp och våra liv. Numera lyssnar jag bara till forskningen i mitt eget biohackande. Jag vill inte ha fler örfilar, jag vill ha egen kontroll.

Så jag följer sedan ganska länge Zoe och har nyligen hittat Dr William Li. Men jag följer även Jay Shetty, som handlar om hälsa i ett bredare perspektiv, den kanalen ger mig även tips om fler forskare inom mina intresseområden. YouTube är bra på att ge mig förslag också.

Vad och hur äter jag?

De förändringar jag gör ska vara en del av min livsstil, ett långsiktigt sätt att äta och exakt vad jag gjort för förändringar den senaste tiden berättar jag i morgon. För det här blev ett långt inlägg ändå!

Resultat

Jag ska ta nya prover i höst tänker jag. Men jag vet att mitt blodsockervärde är bättre.

Skillnader som jag märker rent fysiskt, om jag jämför med för två år sedan, är att jag har nästan inga värmesvallningar, färre sprickor på hälarna, synen är sällan suddig och så samlar jag inte vatten på samma sätt som tidigare. Detta är mycket bra förändringar tycker jag och visar på att det jag gör är rätt.

Hur det är med inflammationer och immunförsvar etc vet jag inte. Men det räcker med att jag gör vad jag kan för att påverka det. Jag behöver inte se ett resultat, jag behöver bara veta att kroppen uppskattar det, och det har ju forskarna redan kommit fram till att den gör.

Jag mår bra, har mycket energi, sover bra (vilket är viktigt för att kroppen ska kunna sköta de väsentliga uppgifterna som den utför när vi sover), använder endast astmasprayen mycket sällan nu på sommaren när det är torrt klimat. Inte ens när jag kelat med katterna mycket, härligt!

Jag vill leva så frisk som möjligt så länge som möjligt. Och de lågt hängande frukterna plockar jag gärna om det kan hålla mig frisk längre.

Hur resonerar du kring maten som bränsle till kroppen? Lystrar du till forskningen, vänner eller reklamen?

Tacksam om vi inte pratar om vikt här hos mig, exemplet ovan handlar om en örfil, som råkade handla om vikt. Eftersom jag har nära till vikthets så är det viktigt för mig att vi håller oss till hälsa i ett bredare perspektiv, hoppas du ställer upp på det.

20 svar till ”Mitt biohackande”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Jag är så galet trött på att så fort du öppnar en tidning både digitalt eller i tryck så nog sjutton finns det bantningstips…..det var ju därför jag i januari skrev skämtsamt att jag i år ska äta mera kakor=) och visst slinka det ner kakor och annat gott – men inte varje dag. Balans stavas det lagom av det mesta både i kost och motion. ( Jag brukar tänka att mormor blev 98, där var det ingen bantning utan smör, socker och kärlek allt i lagom mängd) Bra och tänkvärt inlägg! Ha en fin lördag =)

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Exakt! Jag läser iofs inga tidningar längre, men känner igen känslan. Låter som du har hittat ett förhållningssätt som passar dig bra. Detsamma! Tack!

  2. Profilbild för Channal

    Hej Anna! Skönt att höra att du har mer energi, sover bättre och mår bättre. Den ultraprocessade maten är farlig! Mycket av det vi äter gör att vi mår dåligt. Fler får cancer, diabetes mm. Att göra oss medvetna om vad vi äter och dricker är jätteviktigt. Jag mår bra av att äta var fjärde timme för att hålla blodsockret i balans. Unnar mig god mat men jag gör mina val.

    Min medicin som jag äter mot min cancer har gjort att jag har gått upp i vikt, fått värk i muskler och leder och jag blir fort trött mm. Men det är bara att gilla läget… det viktigaste är att jag finns. Denna medicin tar bor all östrogen. Den stoppar den hormonella cancern att växa. Tänk om den hade funnits på 70- och 80-talet. Då hade mina mostrar överlevt. Fantastiskt forskning vi har!

    Var rädd om dig och må gott! KRAM Anna

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja den ultraprocessade maten är riktigt farlig. Jag håller med dig, det viktigaste är att du finns! Mycket bra som kommer av forskningen. Detsamma Anna, kram!

  3. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Är man inte allergisk så fullständigt onödigt att hålla på med laktosfritt eller glutenfritt, modegrej. Men nyttig riktig mat ska man äta… bästa bantningstips också att vara mätt på bra mat.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack för din kommentar.

  4. Profilbild för Mamma C

    Ett bra inlägg.
    Jag gillar mat och äter vad jag vill och njuter av livet.
    Jag har alltid haft en lite krånglande mage. Men där tycker jag att jag lärt mig vad den gillar eller mindre gillar att jag stoppar i mig.
    Ha en fin och varm lördag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack! Bra du hittat vad du kan äta utan att må dåligt. Detsamma, kram

  5. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Här äter vi en hyfsat varierad kost med mycket fisk. Vi äter minimalt med nöt- och fläskkött, däremot kyckling och gärna viltkött. Mycket grönt ingår i kosten och halvfabrikat eller färdigmat är i princip bannlyst, men ingen regel utan undantag. Jag tror den processade maten med en innehållsdeklaration värdig ett kemikalieskåp är fullkomligt förkastlig!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja, den processade maten är inte bara förkastlig, utan farlig. Mycket grönt är min melodi också!

  6. Profilbild för Micke

    Kost är ju många gånger den bästa medicinen, bror min arbetade på ett sådant forskningscenter en gång i tiden, fick många tips där…som jag inte följt men ändå, det kan fungera många ggr.

    Ha nu en fin dag.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är ju kosten som ger kroppen vad den behöver så det är den bästa medicinen tänker jag. Tack detsamma!

  7. Profilbild för Åsa
    Åsa

    För mig är GOD mat en förutsättning för att jag skall må bra! Tråkig mat som jag inte gillar gör mig mentalt låg medan god, vällagad mat kan göra mig på oerhört bra humör! Det kan vara en fräsch sallad av hemodlat nyskördat, en långkokt gryta med goda tillbehör, en mumsig pastarätt eller något annat. Glädjen när ett recept gör att helheten blir ”större” än de ingående ingredienserna – när alla smaker gifter sig och blir så där fantastiskt goda tillsammans. Eller när man lagar ett recept med massor av olika kryddor som tillsammans blir en helhet som är välbalanserad och fyllig. Mums! Eller som nu på sommaren: en grillad skiva surdegsbröd med tonfiskröra och lite sallad (som var dagens lunch). Så gott – och jag blir rakt lycklig in i själen av de underbara smakerna!

    Jag är rätt beroende av mat på regelbundna tider, men dessutom väldigt beroende av den positiva upplevelsen av god mat. Och det är så kul att laga mat tillsammans med min äkta hälft. Vi lagar nästan alltid mat tillsammans just för att det är så trevligt! Sen inbillar jag mig att det borde bli rätt nyttigt eftersom vi tycker om att äta så varierat och gillar en massa hemodlat grönt. Vintern är dock en tråkigare tid – men det blir en del hemodlat mha hydroponisk odling numera. Tänk så bra du/ni har det med så lång odlingssäsong! Härligt!!

    Bilden på din upp och nedvända smördegspizza ser verkligt lockande ut! Tur att jag just ätit middag. 😀 Hur lagar du den? Är det typ tarte tatain, men med grönsaker? Har du kanske en länk till ett recept?

    På den tråkigare sidan håller jag också koll på blodsockret och väntar på besked från den årliga kollen. Har diabetes i släkten och fick höra för 17 år sedan att jag låg lite högt och borde kolla, men hittills (peppar, peppar) så har det varit ok. Hoppas det är det i år också.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jamen så känner jag också. God mat är underbart och så viktigt. Tonfiskröra åt jag för ett par veckor sen, det ska jag göra igen. Tack för påminnelsen. Det är roligt att laga mat tillsammans, vi gör det ibland och alltid på nyår 🙂 här hittar du receptet på den upp och ner vända pizzan. https://youtu.be/BlEktiez-iE?si=UjKxmscH65kIbWRj

      Hoppas den årliga kollen visar att du fortfarande har ett okej blodsocker.

      Tack för att du delar med dig!

  8. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Ett jättefint inlägg, tänkvärt.
    Jag tänker att min mat är min medicin, ungefär. Jag är lyckligt lottad, behöver inte äta medicin men vet att det lätt blir så om man inte kan säga nej, stå på sig. Får man en inflammation i kroppen som vid en borrelia till exempel, så slås alla system ut. Jag fick också högt blodsockervärde när jag hade borrelia senast, men ingen läkare trodde på att jag hade borrelia utan de bestämde sig för att jag var på väg att bli diabetiker och ordinerade medicin utan att ta reda på varför jag mådde dåligt. Jag blånekade, sade ifrån..jag ville inte äta någon medicin utan att veta varför och att orsaken verkligen var bekräftad på rätt sätt. Den gången är jag glad för att jag var envis. Jag hade borrelia Nå, allt det där är historia nu men i min journal står det att jag nekar äta mediciner, vilket inte alls stämmer. Jag äter om jag vet varför jag behöver äta dem, inte bara på godtycke. Men maten är viktig och det är viktigt att njuta av livet och av det man äter.
    Kram från Funchal och mig!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack Karin! Och tack för att du delar med dig så generöst av dina tankar och historia. Ja njuta är viktigt, och för mig är det viktigt att kunna göra det många år till, om jag kan påverka det. Kram!

  9. Profilbild för ibod11 - Ingrid

    Först och främst vill jag gratulera till att du har lyckats hitta vad du mår bra av och till att du faktiskt märker skillnad. Det är ju fantastiskt att kost kan hjälpa där medicin inte har tillräcklig effekt. Att du ibland gör ändringar är väl inget problem utan snarare något positivt som ger ännu lite bättre effekt. Efter ätstörning hos ett av mina barn pratar jag helst inte vikt heller och inte heller utseende hos andra. Det finns inga förbud gällande kost, förutom att jag är vegan och det innebär väl i sig en massa förbud. Men av det icke animaliska äter jag allt jag blir sugen på och proverna visar att jag får en tillräckligt balanserad och variationsrik kost. Under den här resan har det inte alltid varit särskilt välbalanserat men gott och att det blir så ibland bekymrar mig inte. Jag har inte kommit så långt som du i mina tankar om vad maten gör för mig men jag har inte heller behövt sätta mig in i det. Jag mår ju bra som jag lever nu. Du ska vara stolt över att du har lyckats så bra efter alla efterforskningar. Jag är imponerad men förstår även att det gav dig mycket och allra bäst är ju så klart en bättre hälsa.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack, det känns bra att jag är där jag är nu. Eller hur, maten är verkligen medicin. Fint du inte heller har några förbud, det tror jag på. Men vi alla är ju olika. Att du valt veganskt innebär ju inte förbud, för du blir väl aldrig sugen på korvbit och tänker ”nej, det bör jag inte äta för det är inte hälsosamt”. Eller? Det är väl dina värderingar som styr, inte vad du bör äta eller inte. Så tänker jag i af. Att må bra är så viktigt, jag trodde jag gjorde det – men insåg att jag sänkte förväntan, viftade bort problem som ”ålderstecken” eller ”livet”. Nu vet jag att jag med andra matval kan bli av med de där ”problemen” 🙂 Kram!

  10. Profilbild för Marianne

    Jag jobbade med ett hälsoprojekt för 25 år sedan och då lärde jag ut att kosten är viktig för hälsan. Vad som dämpar inflammation och hur jag håller en jämn blodsockernivå,
    sen dess äter jag nästan inga värktabletter mot min fibromyalgi.
    Som du vet har jag problem med magen och var väldigt sträng mot mej under en lång period, då allt fungerade bra.
    Det har blivit lite si och så under det senaste året och januari – april sprack det ganska rejält, men insåg då även att jag inte behöver avstå allt jag trott var ”fel”.
    Egentligen var det ju då jag verkligen behövde läkande och energigivande kost.
    Men jag kommer igen 🙂
    kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är fantastiskt att du slipper mycket av din värk med en anpassad kost. Jag tror inte heller att det behöver vara allt eller inget. Det gäller att hitta sin egen balans tänker jag. Klart du kommer igen! Kram

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
Klart
07:4317:19 WET
MånTisOnsTorFre
16°C / 5°C
17°C / 4°C
17°C / 5°C
18°C / 5°C
17°C / 5°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.