persimon

Njuter av egna persimonfrukter

Publicerat den

I Sverige provade jag persimon några gånger, men tyckte aldrig det var fina frukter, inte smakade det något särskilt heller. Men de jag skördar här tycker jag väldigt mycket om!

Det är en len och mild smak, och så otroligt god till ost. Jag använder den dock även i yoghurten eller på sallad. När det är skördetid så äter jag det till det mesta och vissa saker blir smakupplevelser och andra blandningar blir ”jaha”.

Vi har ett jättelitet träd, men det finns massor av frukt på trädet. En del är solbrända, men jag har nu lärt mig att jag behöver skugga mot den starka sommarsolen nästa år. Det är dock bara skalet som är bränt, för frukten är jättefin innanför.

Trädet på första bilden här ovan är fotad i våras, det är kanske 1,5 meter på sin höjd och du ser att stjälkarna är väldigt tunna. I mitten ser du en blomknopp och längst till höger flera frukter på gång. Här nedanför ser du hur små blommorna är samt en vissen, förhoppningsvis befruktad blomma.

Frukterna har växt sakta under sommaren och fått vatten var 8-10:e dag under de torra månaderna. När första regnet kom satte det fart och växte lite till samt att de mognar, en efter en. Ena dagen är de hårda, och nästa börjar de bli mjuka och kan skördas. Du kan se hur solbränd en frukt och ett blad blivit i en av bilderna nedanför.

Det finns flera varianter, vår heter Kaki L och ska bjuda på vackra höstfärger men än så länge är bladen gröna.

Jag skär dem i klyftor och så tar jag en vass kniv och skär utmed skalet så jag får bara det lena fruktköttet. Skalet är läderartat så det hoppar jag över, särskilt eftersom det är solbränt också på de flesta frukterna.

Efter att jag skördat den sista frukten (har 5 frukter kvar på trädet just nu) så ska jag beskära trädet igen, det görs två gånger per år. På sommaren kortas grenarna (för jag förstår att det inte kan vara för långa tunna grenar, de orkar inte bära all frukt som blir) och på vintern skapas formen.

Det är en väldigt härlig känsla, rent av magisk, att ha planterat ett träd, vårda det och sedan skörda frukten!

Missa inga inlägg, följ bloggen!

2 svar till ”Njuter av egna persimonfrukter”

  1. Profilbild för Anita

    Fantastiskt! Vilken känsla att odla och skörda egen persimon. Och tänk att ett så pass litet träd kan ge så mycket. Roligt att se utvecklingen från knopp till blomma och slutligen till den fina frukten.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Fantastiskt är rätt ord, känns så himla bra och det är så gott! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
07:1617:20 WET
OnsTorFreLörSön
18°C / 10°C
19°C / 12°C
20°C / 10°C
22°C / 17°C
23°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.