persimon

Njuter av egna persimonfrukter

Publicerat den

I Sverige provade jag persimon några gånger, men tyckte aldrig det var fina frukter, inte smakade det något särskilt heller. Men de jag skördar här tycker jag väldigt mycket om!

Det är en len och mild smak, och så otroligt god till ost. Jag använder den dock även i yoghurten eller på sallad. När det är skördetid så äter jag det till det mesta och vissa saker blir smakupplevelser och andra blandningar blir ”jaha”.

Vi har ett jättelitet träd, men det finns massor av frukt på trädet. En del är solbrända, men jag har nu lärt mig att jag behöver skugga mot den starka sommarsolen nästa år. Det är dock bara skalet som är bränt, för frukten är jättefin innanför.

Trädet på första bilden här ovan är fotad i våras, det är kanske 1,5 meter på sin höjd och du ser att stjälkarna är väldigt tunna. I mitten ser du en blomknopp och längst till höger flera frukter på gång. Här nedanför ser du hur små blommorna är samt en vissen, förhoppningsvis befruktad blomma.

Frukterna har växt sakta under sommaren och fått vatten var 8-10:e dag under de torra månaderna. När första regnet kom satte det fart och växte lite till samt att de mognar, en efter en. Ena dagen är de hårda, och nästa börjar de bli mjuka och kan skördas. Du kan se hur solbränd en frukt och ett blad blivit i en av bilderna nedanför.

Det finns flera varianter, vår heter Kaki L och ska bjuda på vackra höstfärger men än så länge är bladen gröna.

Jag skär dem i klyftor och så tar jag en vass kniv och skär utmed skalet så jag får bara det lena fruktköttet. Skalet är läderartat så det hoppar jag över, särskilt eftersom det är solbränt också på de flesta frukterna.

Efter att jag skördat den sista frukten (har 5 frukter kvar på trädet just nu) så ska jag beskära trädet igen, det görs två gånger per år. På sommaren kortas grenarna (för jag förstår att det inte kan vara för långa tunna grenar, de orkar inte bära all frukt som blir) och på vintern skapas formen.

Det är en väldigt härlig känsla, rent av magisk, att ha planterat ett träd, vårda det och sedan skörda frukten!

34 svar till ”Njuter av egna persimonfrukter”

  1. Profilbild för Anita

    Fantastiskt! Vilken känsla att odla och skörda egen persimon. Och tänk att ett så pass litet träd kan ge så mycket. Roligt att se utvecklingen från knopp till blomma och slutligen till den fina frukten.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Fantastiskt är rätt ord, känns så himla bra och det är så gott! Kram

  2. Profilbild för Mamma C

    Så skoj att det lilla trädet redan ger en massa frukt.
    Jag har bara köpt denna frukt på marknaden en gång.
    Ha en fin tisdag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är otroligt, inser att jag inte kommer kunna äta upp alla frukter om ett par år. Kram

  3. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Så härligt att kunna skörda vad vi anser vara exotiska frukter och att ett sådantlitet träd kan ge så mycket frukt. Kul att du följt frukten från blomning till skörd.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är fantastiskt att det lilla trädet ger mycket frukt redan. Tänkte det kunde vara kul att se hela processen på detta träd som ju inte finns i Sverige.

  4. Profilbild för Piglet in Portugal

    I have only just discovered this fruit. I have two waiting in the fruit bowl. I think we call them Sharon fruit. I am pleased you offer suggestions how to eat them. the recipe I bought them for was to cook on top of Salmon instead of mango. I think I prefer the idea of eating with cheese or with yoghurt.

    It is wonderful to grow your own fruit especially a tree you have nurtured. 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Yes Sharon fruit is another name for it. Interesting, I will try to use the fruit together with salmon also, thank you! It sure is 🙂

  5. Profilbild för Madde

    Det mesta smakar bättre utomlands. Härligt att kunna plocka in och ha hemma

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja väldigt härligt.

  6. Profilbild för Annika

    Tänk att du har persimoner. Också 🙂 Jag tycker om dem, de är så milda i smaken. Brukar köpa dem då de finns att köpa.
    Ni har verkligen en fantastiskt trädgård, och det är ju din grej verkligen.
    Kramar från mig!!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja tänk va 🙂 Tack snälla. Kramar

  7. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Vilken härlig känsla att få driva upp ett träd och sedan så småningom skörda så goda frukter. Jag har nog aldrig smakat persimon men kanske ska jag inte göra det här hemma i Sverige heller.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Definitivt en härlig känsla! Nä strunta i att smaka på den i Sverige, spara upplevelsen till ett varmare land 🙂 Fördel för dig är ju att den mognar nu när det inte är så varmt, så den är kanske tillgänglig om du kommer söderut framöver. Kram

  8. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Bodde jag som dog skulle jag också odla persimoner- så goda! Brukar äta dem på samma sätt som dig. Men de smakar mer på GC än här hemma i Sverige.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Så glad för mitt lilla träd. Kan tänka mig du njuter på GC av både det ena och det andra.

  9. Profilbild för Matilda

    Härligt! Jag har inte riktigt fastnat för den frukten, men tänker att jag nog skulle ge det en chans om jag kunnat plocka den färdigmogen direkt från ett träd 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Så härligt. Ja, prova igen om du får chansen att äta en som mognat på trädet.

  10. Profilbild för Lars
    Lars

    Jag blir bara liiite avundsjuk. Det är helt klart en magisk känsla att kunna skörda egenodlad frukt. Frukt som har fått mogna på kvist i solen och sedan skördats när precis den ska ätas är så fantastiskt mycket godare än frukt som skördats omogen och sedan transporterats/eftermognat. Min tidigaste aha-upplevelse kom när jag smakade min första citron som jag inte köpt i butik i Sverige. ”Kan citron smaka så här!!?”… Att kunna ha några mer ”exotiska” fruktträd är definitivt en del av planen när vi förhoppningsvis flyttar söderut så småningom. Nu får vi tillsvidare nöja oss med den pitanga vi har inomhus som faktiskt verkar trivas hyfsat som krukväxt. Pitanga är kanske något av en ”aquired taste”, men vi gillar den. Det var en dam från Venezuela som vi träffade i Mercado dos Lavradores i Funchal som sålde in oss på pitanga och nu är vi fast. 😋

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag håller med dig till 100%, det går inte att jämföra frukt som varit på resa med de som får mogna på trädet. Det blev en hel del ”jaha” i början. Pitanga åt vi torkade på Madeira, riktigt gott. Vem vet, kanske vi provar ett träd här någon gång 🙂

  11. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Tror bara att jag smakat persimon någon enstaka gång pch kan tänka mig att det är en helt annan upplevelse att äta hemodlad! Väldigt kul att se bilder på trädet och frukt i olika utvecklingsstadier. 🙂

    Den sista bilden med en uppskuren fruktbit gör mig ju väldigt sugen att smaka!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Roligt du gillar bilderna Åsa, hoppas du får smaka igen.

  12. Profilbild för Marianne

    Att plocka sin frukt från egna planterade träd är lyx.
    Jag har ätit persimon när jag bodde i Länghem, jag tyckte de var goda så hur goda ska inte dina vara? Mums!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är verkligen en lyx jag uppskattar. Kram!

  13. Profilbild för Znogge

    Den frukten har jag faktiskt aldrig ens smakat! Så fantastiskt att ett litet träd med veka grenar ändå ger så mycket frukt. Det var intressant att se utvecklingen från blomma till frukt.

    Kram och god kväll!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Då har du den upplevelsen framför dig! Väldigt fantastiskt att det lilla trädet kan bära all den frukten. Kram

  14. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Persimoner äter vi varje dag vi också nu. Njuter för fulla muggar. De finns även här på Madeira men märkligt nog så tycker jag att fastlandspersimonerna är godare, så vi äter portugisiska persimoner men från fastlandet. Det är något med de madeirensiska som jag inte själv kunde sätta ord på men U. påstår att de innehåller mera oxalsyra här och därför är skillnaden rätt markant.
    Så kul att ni har ett fint litet träd som delar med sig av den goda frukten .

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det finns flera varianter, kanske ni har den som ska ätas när den är hård, som ett äpple? Jag älskar de vi har i alla fall. Intressant att det ”hämtas” frukt från fastlandet till er gröna fruktö 🙂 Kram

  15. Profilbild för Monnah

    Men lägg av! Makens favoritfrukt – vågar knappt visa honom, för då ska han väl flytta till ett eget persinmonträd i Portugal… Vad duktiga ni har varit och visst är det magiskt att få äta sin egen frukt!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Hahaha. ja då får du hålla honom borta från min blogg 🙂 Så magiskt!

  16. Profilbild för Joanna
    Joanna

    De är underbara. Är det de här som kallas diospiros? Av min portugisiska mamma har jag lärt mig att de är som allra godast när de blivit övermogna och är alldeles mjuka. Då gör man ett kryss högst upp (där bladen suttit) och så äter man frukten med en sked. Gröper ut allt det söta mjuka och lämnar skalet. Mmmmm. Ungefär som man äter en bakad potatis här i Sverige ;P

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är diospiros. Ja de ska vara väldigt mjuka, åtminstone den sorten jag har. Finns även varianter som en äter som ett äpple. Kul att höra hur din mamma tycker en ska äta frukten, det ska jag prova!

  17. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Härligt, nu har jag hittat fina persimon i Göteborg för 5 kr.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Soligt
07:4217:19 WET
SönMånTisOnsTor
17°C / 5°C
16°C / 5°C
17°C / 3°C
17°C / 5°C
18°C / 5°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.