Ibland fastnar mina tankar i något och jag reflekterar kring det. Idag blev det om ifall vi har rätt att förvänta oss en viss nivå av kunskap av någon annan.
Har du någonsin fått följande eller liknande kommentarer? Hur har det fått dig att känna? Har de varit från någon som du kanske kan fortsätta samtalet med och därmed få den nya kunskapen, om du vill ha den. Kanske du blev glad för att lära dig något nytt, kanske du kände dig förminskad? Kanske du skämdes för att du inte kände till det där.
- Men kan du inte det?
- Kommer du inte ihåg det från skoltiden?
- Du har väl också tillgång till Google?
- Det förstår du väl?
- Men det vet du väl?
- Du borde verkligen läsa på om…
- Har du inte hört om det?
- Du vet väl att du inte kan lita på media?
- Vet du inte vad XX är för något?
Jag har fått alla de här kommentarerna och varje gång har det gett mig känslan av att vara otillräcklig. Ibland har de smällt till som en örfil fast oftast har jag kunnat slå det negativa ifrån mig. Det påverkar vem det är som säger det, vad jag har för typ av relation med den som lägger förväntan på mig.
Vi kan inte samma saker, vi har olika kunskaper och erfarenheter. Vi har fallenhet för olika saker och våra intressen som är väldigt olika styr självfallet vad vi har kunskap inom.
Den där ”allmänbildningen” vad är det egentligen? Vad är det som ingår i det ”som alla borde känna till”? Livet är föränderligt och det gäller även kunskapen vi bär på.
Betyder det att någon har rätt och någon har fel? Jag tycker inte det.
![](https://www.anna-forsberg.se/wp-content/uploads/2025/02/kossor-4544-Enhanced-NR-1024x683.jpg)
Du borde verkligen läsa på om…
Att säga till någon att ”du borde verkligen läsa på om…. ” innebär att personen som säger det har en viss förväntan på att den andra (mig i det här fallet) som bevisligen inte kunde så mycket om ämnet som förväntats.
Jag är ganska säker på att den personen som sa så inte har en aning om hur en odlar eller bygger webbplatser. Jag förväntar mig inte att alla kan odla (även om jag tycker det borde läras ut i skolan). Och om någon misslyckas med att odla tomater första gången inte sjutton säger jag ”det borde du verkligen läsa på om..” inte heller säger jag till en kommunikationsansvarig på ett företag att ”du borde verkligen läsa på om att bygga webbplatser”.
När jag senast fick den här kommentaren (tror det faktiskt är enda gången) så var det fruktansvärt förminskande och idiotförklarande, vilket gjorde mig både paff och ledsen. Särskilt eftersom jag hade läst på, men bevisligen inte hade exakt den kunskap som förväntades.
Har du inte hört om det?
Ett annat exempel, jag har läst en del inlägg och kommentar om den fruktansvärda skolskjutningen. Det förväntas att alla ska känna till att det har hänt och även exakt vad som hänt. Men alla gör inte det. Är det rätt att skamma de personerna som inte har samma intresse av att vara insatt i det? Jag tycker inte det.
Det kan vara förvånande för någon som läser varje ord eller rad som skrivits i ämnet att andra inte är ett dugg intresserade, men är det verkligen rätt att ifrågasätta andras val och intresse?
En del gråter och mår fruktansvärt dåligt, medan andra inte berörs alls. Vi är olika.
![](https://www.anna-forsberg.se/wp-content/uploads/2025/02/kossor-4549-Enhanced-NR-1024x683.jpg)
Vet du inte vad XX är för något?
Det här fick jag höra för många år sedan när jag såg tranor för första gången. Jag var helt fascinerad av den stora fågeln som flög över våra huvuden. Personen som då ifrågasatte mig förminskade mig rejält.
När jag några timmar senare tänkte tillbaka på det så insåg jag att jag som aldrig bott på landet innan och inte heller sett fågeln förut ganska naturligt inte kände till hur den såg ut. Den andra visste inte vad ett USB-minne var, vilket för mig var något jag använde väldigt mycket i jobbet. Ingen av oss kunde klassas som okunnig, vi kunde bara olika saker beroende på var vi var i livet.
Du vet väl att du inte kan lita på media?
Den här kommentaren underminerar källan till ny information och kunskap via media. Om en artikel i DN t.ex. beskriver något som hänt så förväntas det (av den som fäller ovan kommentar alltså) att jag gör min egen research och ifrågasätter det som står i artikeln.
Jag förstår att pengar styr även media, som allt annat här i världen. Jag har varken tid eller lust att ifrågasätta allt, jag väljer vad jag tror på och vad jag inte tror på. OM det visar sig vara osanning så får jag väl omvärdera senare.
Mina pålitliga källor är säkert inte samma för dig eller någon annan. Och så får det vara. Vi grundar våra bedömningar utifrån vår egen kunskap och erfarenhet, så klart. Någon annan grund har vi ju inte att stå på. Och då är det rätt tänker jag.
Har grunnat på detta med skammandet som smyger sig in både här och där. Jag känner att det är lätt att tro att ens egen kunskap är detsamma som allmän kunskap. Att det som en själv tycker är viktigt ska vara lika viktigt för alla andra. Så ser det inte ut.
Det finns så mycket fakta, många källor och enormt många saker att ha kunskap om. Kan vi inte vara lite ödmjukare? Kan vi inte försöka ha mindre förväntningar på andras kunskap och förstå att vi har olika incitament, metoder och förutsättningar för inlärning? Jag skriver vi, för det gäller självfallet även mig!
En icke trivsam egenskap som jag har är att jag kan bli så passionerad av ex nyvunnen kunskap att jag vill överföra den kunskapen till den som inte har den. Jag jobbar med att istället låta dem fortsätta vara ovetandes kring det jag brinner för, tills jag får frågan. Tänk vad bra bloggen är då, som en ventil där jag kan pysa ut sånt jag lärt mig.
Känner du att du har förväntningar på vad andra människor borde kunna eller känna till? Kring vad i så fall?
Alla bilderna på kossor passar bra i det här sammanhanget, jag kan nämligen inte alls mycket om de djuren, men jag tycker om dem, på avstånd.
![](https://www.anna-forsberg.se/wp-content/uploads/2025/01/harlig-dag.png)
Lämna ett svar