Det är en tanke som vi inte riktigt kan släppa. En oro som gnager. Något som känns mer och mer troligt. Att vi kanske måste stanna i Sverige i vinter.
I detta sammanhang är ordet måste relevant. Vi använder inte det ordet längre, vi har arbetat bort våra egna måsten och känner så stor frihet i vårt liv att vi inte riktigt kan se några måsten. Men om vi måste stanna i Sverige är det helt utanför vår kontroll, det är inget vi kan göra ett aktivt val kring, det blir ett måste.
Plan A
Ju fler nyheter vi lyssnar till, radion är på nästan hela dagarna, verkar det onekligen vara så att det först under vintern kommer återgå till det ”normala”, vad det nu blir. Men troligen är vår återkommande plan, plan A, att åka till varmare klimat när hösten kommer hotad.
Frågor utan svar
När öppnas gränserna för bilar inom Europa igen? Kommer vi från Sverige, som har en annan åtgärdsplan än övriga länder, vara bannlysta i Europa? Kommer det krävas visum? Kommer det krävas läkarintyg? Måste en ha haft covid-19 för att få lov att passera en gräns? Kommer det finnas öppna ställplatser och campingar?
Fullt medvetna om att många lider av stor sorg, rädsla för att bli allvarligt sjuka eller oro över nära och kära i dessa tider. Det finns hos oss också! Men i detta inlägget fokuserar vi på att vi troligen tvingas att stanna inom Sveriges gränser i vinter.
Ett väldans tjat om kylan
Om du inte kan förstå vår flykt från kylan finns det nog inget mer vi kan säga för att förtydliga. Men ger det ett till försök. Vi är båda födda i fel klimat. Vi är inne när det är kallt. Vi vill vara utomhus! Kylan påverkar varje fiber i våra kroppar, det påverkar Annas astma och varje stund av glädje naggas lite i kanten. Det är dåligt för oss på alla plan. Nu när vi dessutom har erfarenhet av hur otroligt mycket bättre vi mår i varmare klimat så blir det ännu mer påtagligt hur elakt kylan påverkar oss.
Plan B
Vi kommer aktivera plan B i fall plan A faller. Vi behöver ju en plan för vad vi ska göra om vi måste stanna i Sverige i vinter, vi behöver definitivt inställa oss mentalt på det och vi kommer göra det absolut bästa av situationen. Vi vill bo kvar i FrankieBoy, en lägenhet är inte ett alternativ som vi ser på det.
Var ska vi stå?
Vi vill inte sätta på vinterdäck då vi ändå inte vill rulla runt i vinterväglag. Därför behöver vi hitta en plats som vi kan stå still på hela vintern, om det skulle krävas, och som är så bra den kan bli under omständligheterna.
Sånt som vi hittills funderat på som behov är: nära havet, nära affär, tillsammans med grannar, all service (16A el, dusch, toalett, tvättmaskin, torktumlare, vatten, avlopp), hyfsat nära tågstation (så vi kan göra lite utflykter), stugor i närheten (så familj och vänner kan komma och hälsa på oss), lokaltrafik inom gångavstånd (oavsett väder). Vi har faktiskt hittat en camping som kanske skulle kunna vara den rätta, men vi kan inte åka dit och kika än då det ligger utanför VG-regionen (vilket är det sjukvårdsdistrikt vi tillhör).
Hur håller vi värmen?
Vi har idag behov av gasol eller el för att värmepannan ska drivas. Och vi har ju värme på när vi behöver, men vi har aldrig haft behov av att ha värmepannan igång så mycket som en vinter i Sverige skulle kräva. Vi har alltså inte någon erfarenhet av hur förbrukningen ser ut, vad som är bäst, bekvämast, billigast och/eller bäst för miljön.
Om vi ska använda gasol behöver vi använda våra P11:or igen, för LPG kommer vi kanske inte kunna åka och fylla på vid behov pga sommardäcken. Om vi ska använda gasol för uppvärmning behöver vi stå på en camping som har servicen att byta gasolflaskorna. Vi har ingen extra bil.
El är ju mycket bekvämare att använda, den värmen är dock inte lika effektiv som gasol. Kanske det blir en kombination av P11:or, LPG och el. Detta behöver vi läsa på mer om.
Positivt tänkande
Om kravet blir att vi måste stanna i Sverige så kommer vi gilla läget. Och göra det bästa av det. Vi kommer som vanligt försöka fokusera på det positiva. Att bo vintertid i husbil i Sverige blir i så fall en ny erfarenhet för oss. Och självklart något vi kommer dela med oss av. Det är ju positivt med ny kunskap och variation.
Just nu kollar vi våra alternativ. Har du några tips som du tror vi kan ha glädje av ifall vi måste stanna i Sverige i vinter så skriv gärna en kommentar här till inlägget så fler kan ta del av det, då detta är något som drabbar många heltidsboende i så fall.
Vi kommer dessutom ha bilder på FrankieBoy i vinterskrud, översta bilden är från en del av min odling i vinterskrud på gården vi hade i Vimle.
/Anna & Roger
34 svar till ”Om vi måste stanna i Sverige i vinter”
Kika på campingen i Trollhättan. Den tror jag nästan tickar i samtliga era boxar. Ligger mitt i stan o gångavstånd till resecentrum.
Tack för tips, men jag kan inte hitta en vinteröppet camping i Trollhättan när jag googlar.
Googla igen. För jag har sett att det bor folk där hela vintern. Den ligger vid älven. Brevid minigolf.
Okej, använder datorn denna gången, av någon anledning brukar jag få bättre resultat där 😀
Ja, det är många funderingar, och det finns dessvärre inget facit än på länge.. Det känns väldigt oroligt men vi blir verkligen en otäck erfarenhet rikare. Ta hand om er????. Glad Påsk
Nä nåt facit finns inte. Ni också, ha en skön helg!
Marstrand camping ta kontakt med camping om vinter planer tror dom är öppna för förslag Marstrand har allt buss Gbg , vc butik och Marstrand vintertid är underbart mvh Helena
Tack för tips, det ska vi kolla in! Fast jag nyligen läst en bok om barnmord på campingen på Marstrand 😀
Visst kan det vara bra att ha en plan B när man inte vet vad som händer.
En camping vi direkt tänker på är Kronocampingen i Lidköping med köpcentrum på gångavstånd, fin natur runt omkring och bra kommunikationer med tåg och buss.
Tack för tips, den har vi på listan att kolla in!
Strömstad camping, bra
servicehus, öppen året runt,
finns uthyrningsstugor.
Tack, om du menar Daftö så står den med på listan. Men det kanske finns fler där?
Vår elförbrukning under vintern är högre i husbil än den var i husvagn, men bilen är betydligt större. Men mellan 1000 – 1500 kwh i månaden beroende på kylan, har vi haft i år. I småland har det inte varit vidare kallt, så en kall vinter innerbär såklart högre förbrukning. Husvagnen klarade hålla värmen i kylan, vilket inte husbilen gör utan måste ta till gasolen för att stötta. Ett tips är att stå så mycket i ”lå” man kan, för vinden ökar på elförbrukningen även den, har vi lärt oss 🙂 Likaså att sänka värmen på natten om man vill hålla ner elförbrukningen.
Ja det antalet Kwh har jag hört tidigare, bra att få höra det från fler håll. Lä är alltid bra! Så nära havet men i lä 😀 Kanske en utopi.. Sänka värmen på natten har vi alltid gjort, det är skönast att sova svalt. Tack för dina tips Jeanette!
Tala med hamncheferna ute på öarna, ex Hönö, Öckerö. Där finns faciliteter, framförallt Öckerö. Är dock lite osäker på 16 amp säkrin, vissa platser tror jag har.
Då har ni oxå möjlighet, att med buss ta er in till Torslanda och Göteborg.
Kan ju vara bra att vara förberedd på det värsta och sen glädjas åt det positiva när det kommer!
Ha det så bra därute.
Gullan
Tack Gullan!
Nej! Detta inlägget ville jag ju inte läsa 🙁 !!
Ska jag redan nu tänka på att inte kunna åka till hösten kommer jag att deppa ihop totalt. Därför fortsätter jag att hoppas. Och om det skulle visa sig, i slutet av sommaren, att det inte kommer att fungera, så tar jag tag i det då. Men jag förstår att ni funderar, ni som ”bara” har FrankieBoy att bo i .
Men jag hoppas hoppas hoppas att vi kan fara i höst……. <3
Sorry, men det är som du säger viktigt för oss att mentalt ställa in oss på det. Och planera för det. Så sakteliga. Hoppas också att vi kommer iväg i höst!
Hej! Vi har ju samma funderingar. Vi tänker att maj-Juni får ge svar på frågan. Vi kollar runt, Flaten är en Camping vi stått på förr utanför Stockholm så det är ett alternativ. Vad det gäller uppvärmning: Vi har bott i Franny 2 vintrar i Sverige. Vi hade en elförbrukning på Camping på ca 3000:-/mån de kallaste månaderna PLUS gasol för att elen inte klarar när det blir som kallast. ca 2 flaskor per månad. Vintertäcket som täcker hela fronten gjorde enorm skillnad i förbrukning. På Flaten betalade vi 1,95 och då blev det som följer
december 2016, förbrukning 1519 =2962,25
januari 1635 3188,64
februari 1475 2877,23
mars 1349 2632,31
Men åh så bra information, tack Marguerite! Ja ett vintertäcke kan det vara värt att köpa.
Hej igen
Trollhättans camping är nog inte öppen året om vad jag vet. Vi är Trollhättebor sedan 1 mars i år. Sålde vårt hus för att kunna tillbringa mer tid i husbilen, längtar nu ut i Europa som alla andra. Men Sverige är ju underbart på sommaren så det är bara att vänta på möjligheten att resa igen.
När jag såg bilderna från Fotö blev jag riktigt varm i hjärtat , det är en av våra favoriter också.
Snart har vi sorterat och gett bort tillräckligt för att kunna ge oss ut på husbilstrippar igen, då återuppstår vår blogg igen som fått vänta under flytten .
Annica
Ja Sverige har mycket att bjuda på under sommaren. Visst är det ljuvligt här, även om det blåser kraftigt idag, men vi står ganska skyddade. Blir kul att läsa igen hos dig.
Hej alla!
Instämmer med ”kors och tvärs”!
Jag har inte ens funderat på detta. Är helt inställd på att lämna Sverige under hösten.
Det får inte bli så att all trafik stängs ner över gränserna.
Nu efter 2,5 månad så lättas trycket i Kina. Redan om någon vecka så skall förskolor och skolor i Norge och Danmark öppna igen. Så jag tar det som att det här kommer att lösa sig till hösten.
Sedan två – tre veckor är jag i frivillig karantän på parkeringen i Tyresta Nationalpark.
Kom till Sverige den 22:a mars.
Hoppet är det sista som överger mig.
Hoppas att ni alla för en trevlig Påsk. Trots rådande omständigheter.
Ja vi hoppas innerligt att vår känsla är helt fel! Vill verkligen komma iväg i höst.
Kunde ni inte ha stannat i Portugal, varför var ni tvungna att åka till Sverige nu?
Hade ni varit kvar över sommaren så slipper ni den Svenska vintern även denna gång!
Ha en trevlig påskhelg
Vi hade gärna stannat i Portugal, men de stängde alla campingar och ställplatser. Vi stannade så länge vi kunde men när vi inte var välkomna längre åkte vi till Sverige.
Då förstår jag, det förklarar ju saken.
Förhoppningsvis kan ni resa igen till hösten.
.
Ja det är verkligen det vi hoppas också, tack!
Tack för delandet av många tankar och nu i pandemitid är det extra mycket att ta hänsyn till. Vi hade husbil på 80-talet och fram till 2011. Den ritade jag och fick hjälp av en karossfirma att bygga och en båtsnickare gjorde inredningen sen vidtog all montering. Vi hade däck som även var godkända för vinterväglag och terrängkörning. Vi hade en P11 som reserv till gastanken (P11:an var halvfull när vi sålde vår husbil) Vi bodde i Sollentuna och Solna i början sen tyckte vi att det blev för trångt i Storstockholm så vi flyttade till Norrbotten där närmaste tankstation var Piteå för att fylla gastanken. När vi var ute på resa så var det nästan alltid fricamping och till 30 minusgrader var det varmt och skönt i bilen. När vi stannade för natten så isolerade vi av förarhytten, för enkla glas ger dålig isolation. Vår värmepanna var Långe Jan som gav förvärmd friskluft till boutrymmet vilket vi kände var bra när det var kallt ute.
Lyck till med er planering och hoppas att er önskan går i lås
(I skrivande stund så snöar det ).
Ha det gott. Kjell Åberg
Kul att läsa om er husbil som du byggt. Vi har en vinterisolerad husbil, så tror inte vi ska frysa. Gäller bara för oss att lära oss hur vi ska göra på bästa sätt.
Ja, läget är ju inte det bästa och med stigande dödssiffror i Sverige kan det bli knivigt. Läser här i Frankrike att man är mycket skeptisk till den taktik man valt och när jag idag läser på Aftonbladet att Stockholmare väller ut ur staden så det är bilköer så blir jag mörkrädd. Vet ju att utländskmedia följer all rapportering från Sverige.
Det jag främst kommer att tänka på är att FrankieBoy kanske inte mår så bra i batterier och motor av att stå stilla i kyla så länge. Vi köpte med oss plädar och beg mattor att ha på golvet när vi flyttade ut i husbilen januari 2019.
Annars tror jag ni har tänkt på det mesta. Även att mentalt förbereda sig är minst lika viktigt.
Håll ut 🙂
Alla andra länder verkar skeptiska till Sveriges lösning. Bra tips om batterier och motor, tack! Vi har en matta (som nu ligger i förrådet) som vi lägger in till hösten om vi stannar så länge… Tack!
Hej Anna & Roger! Vi har bott i vintersverige i helintegrerad husbil & har nog några
råd och synpunkter som kan komma till nytta. Ni har precis som vi en Frankia 840
som har bra värmesystem och dessutom välinstallerat….ni behöver inte frysa inomhus
om bara bränsle till pannan finns men, blir det kallt kostar det på…..så råd nr 1 blir att
se över kallras, som nämnts ovan så är front + rutan ett stort värmeläckage,takluckor
Släpper ut en massa värme (gå under en oisolerad lucka vintertid så strålar kölden rakt ner i huvudet!) dessutom smälter detta snö på taket och detta rinner nedåt väggar och bildar otäcka istappar….vi fick en 75cm tapp i aktern som ramlade ner, isolering av takluckor GÖR skillnad,råd nr 2. Se till att
Ställa luftintaget i fordonsdelen på återcirkulation så att uteluften endast kommer in via
bodelens ventilation,om ni står på en ”fast”-plats så får ni bära färsk + gråvatten till & från servicestation……en prövning i -20gr. Råd nr 3. ett förtält,även ett litet, gör underverk
som sluss,minskar inte bara kallras vid i & urstigning utan håller snö & slask utanför bodelen när ni kan borsta av skor & kläder i detta.
Självklart mycket trevligare att vara på varmare breddgrader å slippa dessa åtgärder
men om inte så kan dem vara till hjälp.
Med vänlig hälsning, Jocke & Cathy-Åkersberga
Hej! Varmaste tack för era tips, vi har noterat ner dem till vår lista och kommer, om vi tvingas stanna i kylan, förbereda för det.