I Sverige finns donationsregistret som måste fyllas i om en vill att ens organ ska kunna användas. I Portugal är det tvärtom!
Jag kom på att jag verkligen vill se till att jag är registrerad i det portugisiska donationsregistret, så jag började leta reda på det.
Då hittade jag information om att enligt portugisisk lagstiftning från 1993 så betraktas alla som potentiella givare, redan från födseln. Men varje enskild individ kan registrera sig i det nationella registret över icke-donatorer (RENNDA) och på det viset avsäga sig samtycket för donation, delvis eller helt.
När jag läste detta så tänkte jag det bara gällde medborgare och inte oss utlänningar. Så jag skickade mejl till IPST och frågade!
Jag fick då svar att det gäller alla medborgare och alla utlänningar som bor i Portugal. Om en däremot bara befinner sig i Portugal när det eventuellt skulle vara aktuellt så är det donationslagar i landet en är skriven i som gäller.
Detta var väldigt positiv information tycker jag. Att Portugal redan för 30 år sedan tog beslutet att alla som föds och/eller bor i Portugal automatiskt donerar sina organ är fantastiskt! Heja Portugal!
Bilden är från Furnas beach i början av januari.
26 svar till ”Organdonation i Portugal”
Heja Portugal – så bra tänkt! Inget krångel att anmäla sig, utan att ta bort sig, vilket många troligen drar sig för!
Sverige har en del att lära!
Ja verkligen – riktigt bra av Portugal!
så många liv organdonation kan ge, bra ordnat i Portugal.
Håller med, så bra ordnat!
Det är en bättre variant. Tror den har diskuterats i Sverige, men jag minns inte vad som i så fall gjorde att man inte valde att ha den modellen.
Jag har ju jobbat mycket med transplanterade patienter, både på IVA och på transplantationsvårdavdelning. Det är ändå ganska få som inte donerar, däremot finns det ju ofta medicinska hinder som gör att man inte kan använda organen.
Jag tänker att administrationen blir mycket mindre om defaultläget är att donering ska ske. Och det går fortare kanske? Och självfallet är det inte alla organ som kan återanvändas. Men de som räddar liv är ju fantastiskt.
Det där är inte en helt enkel fråga tycker jag så det är viktigt att veta vad som gäller. Det råder ju en stor organbrist i så gott som alla länder och en del hinner tyvärr avlida innan det är deras tur. Bra att du kollade upp vilka regler som gäller i Portugal.
För mig är det viktigt att min kropp återanvänds, om det går och behov finns. Det är upp till var och en och även här kan en ju välja att inte donera.
Så bra o praktisk! Vi har anmält oss för många år sedan I Sverige. Portugal har bra framförhållning.
Ja i Sverige är vi också anmälda för längesen, därför jag kände jag ville säkra upp det här också 🙂
Wow, det är ju fantastiskt! Har ju jobbat länge som sjuksköterska både på njurmedicin, och sen med dialys, och har ju sett hur fruktansvärt dåligt de patienterna mår, och inte var det många som blev transplanterade på den tiden, numera med levande donatorer är det möjligen lite bättre…hoppas jag i alla fall!
Visst är det bra! Jag har en bekant som donerade sin njure utan att det var till någon i släkten. Bara för att hen ville. Så himla starkt!
Riktigt bra tänkt där, har anmält mig här på 90-talet, ska nog banne mig gå in och kolla hur det är nu för mig.
Tror ingen vill ha något ur min kropp men man vet ju aldrig, kan man hjälpa det minsta så är det ju värt det.
Portugal är ju bättre på detta än oss känner jag.
Ha en fin kväll.
Om ingen vill ha något så blir det som det blir. Men jag ger dem i alla fall möjligheten att försöka. Ja det var en fin överraskning här i PT!
Det här brukar jag tänka på varje gång som frågan om organdonationer kommer upp här i Sverige. Någon gång för länge sedan hörde jag någon som beskrev hur det är i Portugal.
Strålande tänkt – så ska det självklart vara. Tycker jag alltså.
Fattar inte varför det inte är så i Sverige med. Jag är glad det är så här iaf.
Det lät ju riktigt bra! Sånt behövs verkligen!
Ja det är bra och behövs verkligen!
Så fick jag veta något nytt som låter ju helt perfekt 👍 det är ju faktiskt svårt att ta ställning till ifall den döde familj, närstående vill/har tänkt donera eventuella organ.
Nu är allt typ klappat och klart.
Ja det är perfekt att det är default direkt.
En så bra lag, det borde vara ganska självklart. Ingen behöver ju sina organ när de är borta. Jag får skämmas här, för det har aldrig blivit av att jag anmält mej. Tidigare har hag lämnat plasma regelbundet i flera år och blod vid några tillfällen, längre än så har jag inte kommit 🙁
Himla bra lag! Kanske du fick en puff nu att anmäla dig 🙂
Gott initiativ!
Här har det att göra med svensk lagstiftning; Och för att ändra en lag krävs ”För att sjukvården ska få ta tillvara organ och vävnader för transplantation eller annat medicinskt ändamål från en människa krävs att den avlidnes inställning är utredd. Reglerna för samtycke är olika för avlidna och för levande givare. Här beskrivs enbart de regler som gäller avlidna givare. Lagen om transplantation m.m. (SFS 1995:831) bygger på att varje människa har rätt att själv bestämma om man vill donera eller inte. Transplantationslagen utgår från att vi förväntas vara positiva till donation, så kallat ”förmodat samtycke”, om vi inte tagit ställning.”
Regeringen lämnar ju sedan ett förslag till riksdagen som den ska ta ställning till och där sitter ju våra folkvalda. Och hitintills har man alltså inte velat ha det som i Portugal-
Har ju ingen aning om hur lagar bestäms i Portugal men just i den här frågan är de ju bra.
Jag tycker det är toppen att det är default i Portugal.
Vad bra! Så jag som är skriven i Sverige fortfarande, men registrerad donator där, kan bli användbar här i Portugal också alltså? Om det skulle bli aktuellt under de ca 6 månader/år jag befinner mig här vill säga?
Japp, så tolkar jag det!