Ett måste på påskafton hos oss, men passar ju lika bra på julbord eller i annat buffésammanhang. Eller som middag med en härlig grönsallad till!
Ingredienser:
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 100 gram smör
- 3 msk kallt vatten
Fyllning
- 1 kruka basilika (men helst egenodlad såklart)
- 1 kruka gräslök (men helst egenodlad såklart)
- 400 gram philadelfiaost eller laktosfri creme cheese
- 1 dl grädde
- 3 ägg
- 1/2 tsk salt
- 2 stora vitlöksklyftor, man kan ta fler…
- 100 g välsmakande ost, exempelvis västerbottenost
Gör så här:
Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa, använd gärna matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Låt den vila kallt i 30 minuter. Sedan förgräddas den i 200 grader i ca 12 minuter.
Hacka basilika och gräslök fint. Mosa färskosten och blanda den med grädde, ägg och salt. Rör ner örthacket och pressa i vitlöken. Vänd ner det mesta av den rivna osten.
Häll blandningen i pajskalet och strö över resten av osten. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter eller tills fyllningen fått färg och ”stannat”.