Det är alltid Roger som gör kötträtter i den här familjen. Så detta är hans recept, som han skrev ner när han gjorde dem sist. Han brukar alltid bara höfta, men nu har han ett recept att falla tillbaka på och jag kan dessutom kanske lyckas med en god sås också nån gång nu när jag har fusklappen!
Ingredienser
Köttfärssmeten:
- 500 gram ekologisk finmalen nötfärs
- 1 ägg
- 2 msk HP sås
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 tsk paprikapulver
Gräddsåsen:
- 3 dl grädde
- 1 dl creme fraiche
- 5 droppar tabasco chipotle
- salt och peppar efter smak
Potatismos:
- 9 potatisar i skivor
- 1 tsk salt
- 1 tsk pepparmix
- en stor klick smör
- ca 1/2 dl mjölk
Gör så här
Blanda ingredienserna till köttfärsbiffarna, stek i smör och olivolja tills de är genomstekta och har fått en fin yta.
Under tiden skalar du och skivar potatisen, lägger i kastrull med vatten och salt. Låt koka ca 10 minuter. Testa med sticka.
När biffarna är klara lyfter du ur dem ur stekpannan, häller i grädde och creme fraîche samt kryddor och låter det puttra ihop. Lägg tillbaka biffarna i såsen och låt det stå på svag värme under tiden som du gör potatismoset.
Blanda alla ingredienser till potatismoset i kastrullen (häll av vattnet först!) och vispa sedan med elvisp. Inte för länge för då kan det bli klistrigt, gör inget om det är bitar kvar av potatisen.
Servera med rårörda lingon, stekt gullök och gärna en liten grönsallad.