portvin portugal

Portvin, ett underbart smakrikt och sött vin från Dourodalen

Publicerat den

Gillar du dessertvin så kan jag rekommendera att prova portvin, om du inte har provat det förut. I dagens inlägg kan du lära dig mycket om portvinet. En unik produkt från Portugal.

Det här inlägget började jag faktiskt skriva för två år sedan, när vi var i Dourodalen, där portvinet kommer ifrån. Sverige är en liten marknad för portvinet, under jan-april 2024 stod Sverige för endast 0.4% av den totala försäljningen av portvin. Så jag kanske talar för döva öron..

Men jag lär mig massor av att sammanställa den här informationen, det krävdes många timmar av research. Det tycker jag är så roligt och eftersom jag har ett dåligt minne är det ju bra att jag lägger ut det här på bloggen så det finns dokumenterat.

Vad är portvin?

Portvin (vinho do Porto – vin från Porto) är en söt dryck som passar utmärkt till en fika, en ostbricka, aperitif med lite nötter eller som en avrundning på en middag. Drycken har funnits i flera hundra år och både jag och Roger älskar den!

För att få kallas portvin måste druvorna ha vuxit på den speciella skifferjorden i Dourodalen.

Det finns regler för hur mycket portvin som får säljas och vad portviner får kallas, det regleras av IVDP som är en offentlig organisation under ”Minister of Agriculture”

It is the Institute that upholds the control of the quality and quantity of Port and Douro wines, regulating production as well as protecting and defending the Douro and Port designations of origin and the Douro geographic indication worldwide.

https://www.ivdp.pt/

Rött portvin dominerar och därför är det också de röda druvor som dominerar i vingårdarna. Tillåtna druvsorter är främst Touriga Nacional, Tinta Barroca, Touriga Francesa, Tinta Roriz och Tinta Cão.

Portvin är märkt!

Det finns ”port” på hyllorna i affärer världen över som inte är portvin men där flaskans utformning och orden på etiketten kan lura vem som helst. För att säkra att det är ett portvin du köper så ska flaskan ha alla dessa tre faktorer:

  • Made in Portugal
  • Ursprung Porto
  • Märkt med IVDPs garantietikett

Produktion av portvin

Dourodalen ligger i norra Portugal och är området där floden Douro går, mellan Porto och den spanska gränsen. Där odlas det vindruvor för vitt vin, rött vin och det speciella portvinet i terasser på båda sidorna av floden. Många vingårdar producerar bara druvor som sedan säljs till andra vingårdar som står för produktionen.

Här stampas druvorna till portvinet, i granitkar.

Portvin tillverkas traditionellt genom att druvorna trampas under flera timmar i stenkar. Numera jäser man sedan portvinet huvudsakligen i rostfria tankar. Jäsningen avbryts redan efter två eller tre dagar genom att det tillsätts aguardente (konjak, brandy, vinbrännvin) med cirka 77 % alkohol som dödar jästsvamparna och även ökar alkoholhalten i vinet till 19-22%. Eftersom allt socker i druvorna inte är omvandlat till alkohol så är portvin ett naturligt sött vin. Detta är den stora skillnaden mellan portvin och andra viner.

Här lagras portvinet

Lagringen av portvin sker på ekfat, men också i flaska. Förr fick lagringen endast ske nere vid kusten, i staden Vila Nova de Gaia. Argumentet var officiellt att det svalare klimatet ansågs ge vinerna en bättre karaktär, men inofficiellt var det ett sätt för portvinshusen att begränsa konkurrensen. Sedan 1986 är det dock tillåtet för alla att fritt lagra portvin.

Portvinets varianter

Jag har nedan försökt beskriva vad de olika portvinsbenämningarna står för.

Det finns fyra huvudsakliga indelningar av portvin: vitt, ruby, tawny och rosé, men det finns också underkategorier till de här fyra.

Vitt portvin

Vitt portvin tillverkas av druvor (bland annat malvasia och rabigato) vars skal inte kommer i kontakt med musten under jäsningsprocessen. De vita portvinerna är oftast unga och fruktiga och är de enda portviner som kategoriseras efter sin sötma: torra, halvtorra och söta. Men på grund av portvins produktion, är inte ens det vita vinet helt torrt, det behåller alltid en del av sin initiala sötma.

Jag kom personligen först i kontakt med det vita portvinet, det var min pappa som alltid bjöd på Offley Cachucha till efterrätten. Förmodligen något han snappade upp när han jobbade i Lissabon och vi bodde i Cascais. Ett portvin jag idag inte tycker smäller lika högt som andra jag provat, men det finns på Systembolaget.

När vi var i Porto 2019 så besökte vi vinkällaren hos Offley, översta bilden är därifrån. Här kan du läsa mer om vårt besök i Porto!

Ruby

Ruby mognas oftast i bara i 2-3 år, och i stora behållare. Färgen liknar rubinädelstenen eftersom det har en åldringsprocess med liten eller ingen oxidation i stora behållare. Det är fruktigt med smak av bland annat vilda bär eller plommon och med egenskaper av unga viner. När Ruby buteljerats ska det konsumeras, det är inte gjort för att lagras. Med ett par undantag.

Ruby Reserva

Ruby reserva är mer aromatisk, fruktig och har en mer komplex struktur än Ruby. Vinblandningarna som används vid tillverkningen av Ruby Reserva är mer noggrant utvalda än de som används i standard Ruby.

envelhecimento = äldras
em madeira = på tunnor (i trä)
em garrafa = på flaska
bild: winesofportugal.com

Vintage & Quinta Vintage, kan lagras

Vintage Port tillverkas bara de år som druvorna blivit extra bra och vinmakaren kan blanda druvsorter som den vill från skörden det året, ofta kommer druvorna från flera olika gårdar. Vintage port är en ruby som bara lagras två år på ekfat, därefter behöver det mogna ytterligare i 10–40 år på flaska.

Vid bra årgångar kan Vintage port lagras i flera årtionden. Vintage portvin är med andra ord ett årgångsvin som åldras bra på flaska. Bra att veta är att vinet bildar kraftig fällning.

Det finns även Vintage port som heter Quinta Vintage Port och då är det bara druvor från en och samma vingård som har använts.

Vintage portvin är det allra finaste portvinet och det är IVDP som bedömer vad som kan klassas som ett Vintage.

Late Bottled Vintage (LBV), kan lagras

Som namnet säger så är det ett vintage som är lagrat längre än Vintage. Det används kar, ekfat eller rostfria ståltankar för mognadslagringen och någonstans mellan 31 juli det fjärde året och 31 december det sjätte året efter skörd så buteljeras LBV.

Det buteljeras utan filtrering och behöver liksom Vintage vinerna dekanteras. Även detta årgångsvin går bra att lagra vidare.

Tawny

Tawny portvin görs av en blandning viner, från olika år och gårdar.

De flaskor som bara heter Tawny görs av i genomsnitt 3-åriga viner och i sin allra enklaste variant är det en blandning av vitt portvin och ruby.

Tawny mognar i ektunnor, inte som Ruby som mognar i stora behållare, så Tawny andas mer, oxiderar (vilket gör att vinet tappar den röda färgen) och åldras snabbt. När buteljeringen är gjord är det meningen att Tawny ska konsumeras ”direkt”. Att lagra ett buteljerat Tawny är alltså inte att rekommendera. Och när flaskan är öppnad ska den konsumeras hyfsat snabbt.

Smaken i ett Tawny är nötigare än Ruby. Med åldern utvecklas aromer av torkad frukt, trä, rostat bröd, kaffe, choklad, honung, etc.

Tawny Reserva

Bättre kvalitet än den vanliga Tawny. Reserva erhålls genom blandning av viner med en genomsnittlig ålder på fem till sju år.

Tawny med åldersindikationer

Tawny av högre kvalitet lagras länge på gamla och stora ekfat, vilket ger en mjuk smak och en ljusare färg. Dessa viner säljs med angiven ålder, 10, 20, 30 eller 40 år. Antal år är den genomsnittliga åldern för de viner som blandats. Det är alltså redan lagrat länge i ekfaten och ska inte lagras vidare efter buteljeringen.

Colheita

Colheita är det portugisiska ordet för skörd. Och Colheita är ett tawny men där vinet kommer från ett specifikt bra vinår. Som ett snapshot av ett års skörd och väderförhållande. Ju längre det lagras desto mindre fruktigt och mer kryddigt och karamelligt.

Colheita följer alltså samma upplägg som Ruby Vintage, men Tawny Colheita åldras i små ektunnor, ibland mycket länge men minst 7 år, medan Ruby Vintage åldras i flaskor.

När Colheita är buteljerat är det färdigt att konsumeras, som all tawny portvin.

Jag har aldrig provat ett Colheita.

Rosé

Rosé är ett rosafärgat vin som erhålls genom lätt maceration av röda druvor, utan oxidation under konservering. Dessa är viner som ska drickas unga och är mycket aromatiska med toner av körsbär, hallon och jordgubb. De är mjuka och behagliga i gommen. De dricks bäst kylda eller med is och kan även serveras i flera cocktails.

Källor

Kunskapskokboken, Wikipedia, Systembolaget, IVDP, Vintageportsite.com, WinesofPortugal, och prtwine.com

Alla bilder är från vårt besök på Quinta da Corte

Läs gärna om hur länge hållbarheten är på de olika portvinerna här hos ivdp

38 svar till ”Portvin, ett underbart smakrikt och sött vin från Dourodalen”

  1. Profilbild för Solan
    Solan

    När vi åkte på vår första övervintringsresa, 6 månader, så erbjöd sig grannen att ha koll på lägenheten. Ersättning? Pengar känns lite sådär, nej han ville ha portvin. Så kom vi i kontakt med vinet som är en hel vetenskap.
    Ikväll blir det faktiskt port och lite ost…
    Trevligt blogginslag tycker jag såklart. Skål!🍷

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad kul att grannen hjälpte er att upptäcka portvinet! Det var kul att skriva, ett annorlunda inlägg, men sååå Portugal. Skål!

  2. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

    Intressant inlägg om portvin. Vinkunskap är alltid intressant. Ju mer man vet, ju mer inser man hur lite man egentligen vet.
    Kanske inte direkt min smak. Samma gäller Málagavin och Sherry (från staden Jerez i Spanien), väldigt likt portvin.
    Önskar dig ett trevligt veckoslut!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul du gillar Lena, visst är det så 🙂 Málagavin har jag inte provat, Sherry är gott oxå. Tack detsamma!

  3. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Sherry och portvin, har inte riktigt förstått skillnaden, frågat på Systemet, men gott!
    Har en liten flaska Churchill’s portvin.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det handlar om när tillsättningen av spriten görs. I portvin sker detta innan jäsningen är klar, därför bevaras sötman. I Sherry sker detta efter att jäsningen avstannat, därför är sherry torr. /wikipedia.
      Jag har inte smakat Churchill´s portvin. Hoppas den är god!

  4. Profilbild för znogge

    Portvin är väldigt gott tycker jag. När jag växte upp serverades ofta portvin men det verkar som om drycken har fallit lite i glömska, i alla fall i Sverige. Det är synd tycker jag.

    Trevlig lördag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det tycker jag också! Älskar sött, så det är kanske ingen överraskning att jag tycker om Portvin då 🙂 Tack detsamma!

  5. Profilbild för Marika

    Intressant! Är inte så förtjust i portvin. Gillar inte sött så mycket. Fast jag ska definitivt kolla utbudet på min supermercato. Om det är det där lagliga.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tur det finns dricka för alla smaker 🙂

  6. Profilbild för Mamma C

    Tack för den intressanta infon.
    Jag visste inte att det fanns vitt portvin.
    Vi har en flaska portvin i vinstället som tar oss ett litet glas av ibland.
    Ha en bra lördag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul ni dricker portvin ibland! Kram

  7. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Vilket trevligt inlägg! När vi var i Dourodalen 2019 köpte vi en dagsutflykt där vi besökte en större portvinstillverkare och sedan ett litet familjedrivet ställe. Efter lunchen vi åt där fick vi prova tre olika portviner med olika lagringstider. Vi köpte med ett som lagrats i tio år och som vi sedan avnjöt vid speciella tillfällen ihop med några goda ostar. Egentligen tycker jag inte om sött vin men portvin är faktiskt gott!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt du tycker det! Kul ni varit i Douro, en väldigt vacker miljö och goda viner!

  8. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Så kul att lära sig lite mer om portvin! Jag hade inte hört eller läst om en rosévariant av portvin tidigare. Vi har väl kanske mer fastnat för Madeira än portvin (även om vi köpt det ibland tidigare och tycker att det är gott) – kanske naturligt i och med att vi varit på Madeira så många gånger. Har haft som tradition att gå in på Blandy’s i Funchal och provsmaka en eller ett par av de lite äldre sorterna varje gång vi varit på Madeira. Det är så kul att man mot en mindre avgift kan testa Madeira av olika årgångar – och även köpa med sig en flaska om man hittar något man gillar. Jag verkar bli allt mindre förtjust i sött med åren och föredrar definitivt Sercial framför sötare varianter.

    Blev nyfiken nu på om det finns mindre söta varianter av portvin också och en snabb koll på Systembolaget visar att det verkar det göra. 😮 Tänk så mycket man inte har koll på! 😀 Har ni testat någon torrare variant av portvin? Fast om du älskar sött (som du skrev i ett svar till en kommentar) så kanske en mindre söt variant är ditt förstahandsval! 😉

    1. Profilbild för Åsa
      Åsa

      ”…så kanske en mindre söt variant INTE är ditt förstahandsval.” Skulle det vara ju. Ibland är inte hjärnan och fingrarna i synk! Gah – jag behöver en editieringsfunktion! 😀

      1. Profilbild för Anna Forsberg

        Förstod det 🙂

    2. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt du tycker det! Madeiravin gillar jag också och vi har också varit på Blandy´s och provat olika årgångar. Vet inte om vi testat någon torrare variant, vita är inte favoriten längre.

  9. Profilbild för Channal

    Hej Anna! Tack för massor av spännande och info om portvin. Alltid kul att lära sig något nytt. Portvin för mig innan var ett sött vin som dricks i små fina miniglas på fot av tjusiga äldre damer… haha samma med madeiravinet. Jag gillar att komponera maträtter med drycker. Portvin är ett perfekt dessertvin eller som en apéritif. Till osten vill jag inte ha ett sött vin. Det söta får marmeladen bära upp. Jag är en rosé-älskare. Portvin som rosé blev jag väldigt nyfiken på. Undrar om det finns på Systembolaget. Har lite söt Sherry och Créme de Cassis här hemma. Kan kanske påminna lite om varandra.

    Skål och ha en fin lördag! KRAM till DIG!! Anna

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad kul du tycker det! Vi äter inte alltid marmelad till osten, då är portvinet riktigt gott till. Eller så kan det bli marmelad på fikon som kokat i portvin 🙂 Har inte provat portvin som rosé, berätta gärna om du smakar det. Skål och kram!

  10. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Skål på dig!
    Tänk vilket jobb, att gå där barfota och trampa druvor =)Ha en bra lördag .

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Skål! Ja vilket jobb, lite romantiskt på nåt sätt, men väldigt arbetssamt förstås. Detsamma!

  11. Profilbild för ibod11 - Ingrid

    Men vad kul att få veta detta. Jag gillar portvin men har aldrig tänkt på att det bara tillverkas i Portugal. Jag är så nära att vara absolutist numera att det nästan aldrig händer att jag ens smakar vin. Men jag har kvar en del flaskor, mest starkare saker, bara för att jag inte kan slänga dem. Tyvärr glömmer jag även att bjuda på dem. Jag var tvungen att gå och titta vad jag hade och minsann, där står en hel liter portvin, special reserve, och tyvärr är den öppnad. Bara ytterst lite är använt men jag gissar att det bara är att hälla ut den. Den luktar bra och kanske kan jag ha lite i någon sås i alla fall. Ja, du ser. Alkohol får stå och förstöras här hos mig. Jag ska inte dricka mer än väldigt lite enligt vården och jag blir heller aldrig sugen. Förrän nu. Måste nog smaka en liten klunk 😀
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Nämen, se där, det är ju inte säkert det är dåligt bara för att det är gammalt. Hur smakade det? Kram

      1. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

        Den pyttelilla klunk jag drack smakade bra. Men starkt. Kanske 20% har blivit mer under alla år. Jag tror att den är minst 10 år.
        Kram

        1. Profilbild för Anna Forsberg

          Roligt! Portvin håller 19-22% så ja det är starkt. Men det blir nog inte starkare med åren tror jag. Kram

  12. Profilbild för Marianne
    Marianne

    Vilken fin presentation av portvin. Jag minns att det alltid serverades portvin till efterrätten på söndagar i mitt barndomshem och när vi barn blev äldre fick även vi smaka.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack och välkommen hit!

  13. Profilbild för Susjos

    Portvin har vi hemma, lustigt nog så dricker vi det väldigt sällan, fast det är så gott!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är väldigt gott!

  14. Profilbild för Marianne

    Ja, det var mycket att lära, förhoppningsvis stannar något kvar.
    Jag gillar portvin, och har nog ett par flaskor i skåpet. När jag var I Lissabon besökte vi en portvinskällare, vi satt i halvmörkt rum i fluffiga fåtöljer med ett litet glas portvin, jag har för mej att vi fick en bit choklad också.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Roligt att höra att du också gillar portvin. Låter som en liten Agatha Cristi dekcare där i källaren, vem var mördaren? Kram!

  15. Profilbild för Kraka

    Vi var på portvinsprovning när jag var på Madeira. Gott!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Var det portvinsprovning eller Madeiravin? Misstänker det senare, det är ju också en söt dryck men inte riktigt samma portvin. Madeiravin är också väldigt gott 🙂

  16. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Tack för mycket nytt här. Jag visste att portvinet kommer från Porto, jag tycker om att dricka portvin till ost…någon gång nu och då men jag kände inte alls till allt det andra. Nu ska jag på´t en gång till .

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det var en hel del nytt för mig också, kul att grotta in sig i något 🙂

  17. Profilbild för Anni

    Jodå, visst dricker vi portvin till osten här! Nu fick du mig att motionera ända till barskåpet och ned i matkällaren för att se vilka sorter vi har hemma. 😉 Två Tawny, varav en lagrad i 10 år, plus en flaska från Dourodalen – även den lagrad i tio år.
    Men inte behöver man slänga öppnad flaska! Smakar vinet ok kan det ju användas till inkokta plommon (vi har ”såklart” flera burkar i källaren) eller matlagning. Alkoholen dunstar, så drycken blir inte starkare med tiden.
    Kul inlägg 😉

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul ni gillar portvin! Och jag hoppas någon av flaskorna följde med upp från källaren också 🙂 Glad att du gillar inlägget!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Molnigt
07:4117:47 WET
TorFreLörSönMån
18°C / 10°C
16°C / 11°C
16°C / 6°C
17°C / 13°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.