mat i husbil

Primitivt men ändå lyxigt liv i en husbil

Publicerat den

Det fascinerar mig enormt att dagarna mestadels går åt till att fundera kring vad vi ska äta, räcker vattnet och börjar tankarna bli fulla av grå- respektive svartvatten?

Det är det basala i livet som får fokus när man bor i en husbil. Saker som annars liksom bara ordnar sig och som man inte tänker på. En insikt som kom till mig idag! Lite beroende på system och lösningar så varierar nedan på olika husbilar.

Mat – vad ska vi äta?!

Det är en fråga vi ofta ställer oss hemma också eftersom ingen av oss egentligen tycker om att laga mat. Men i husbilen har vi ett mycket mindre kylskåp, nästan obefintlig frys och väldigt lite varor i skafferiet. Alla måltider måste planeras för att råvaror ska finnas. Det blir samma mat flera dagar på raken när man ändå har varorna hemma.

Vi har ett kök med gasolplattor och diskho, rinnande vatten och avlopp. Det är inte direkt primitivt, men det är trångt och varken matlagningen eller disk blir inte så lätt som hemma. Matplanering blir en av kvällens aktiviteter samtidigt som vi lyssnar på radions utbud. Frukosten är oftast chiapudding av kokosgrädde och färsk frukt och middagen har varit grillat varje kväll hittills.

Toalettbesök och att tvätta sig behöver planeras

Om man bor på camping eller ställplatser som har alla faciliteter behöver man inte planera så mycket eftersom allt finns tillgängligt där och man betalar för det, ca 100-300,-/natt. Men man måste ändå hålla koll på tankarna så de inte svämmar över innan man tömt dem.

Åker man runt och byter plats för varje natt så vet man ju inte vad nästa ställplats erbjuder. Där finns kanske varken el, färskvatten eller tömningsmöjligheter.

Färskvattentank

För det första kommer duschvattnet och spolvattnet i toaletten från färskvattentanken i husbilen. Det ska räcka till matlagning, dryck och disk också. Hur långt det räcker beror på hur stor tanken är, hur många man är i bilen och hur ofta man behöver använda toalett och dusch i bilen.

Gråvatten – disk och duschvatten

Det är ”dagvattnet” från husbilen. Det som spolas ner i diskho, dusch och handfat. Den tanken fylls snabbt på om man duschar ofta i bilen. På ställplatser och campingar finns ofta en tömningsplats som man ställer bilen över och lätt kan tömma den tanken. Men det krävs alltså planering för tömningen och att man har koll på när den börjar bli full.

Svartvatten – avlopp från toaletten

Toaletten är i kassettformat. På utsidan av bilen tar man ut en kassett där allt från toaletten samlats. När den blir full, beroende på hur ofta man går på toaletten så klart, behöver den tömmas på avsedd plats för det. Finns på campingar och ställplatser. Vilket igen då kräver planering av var övernattningen ska ske ifall kassetten börjar bli full. Eller så ser man till att stanna på rastplatser så man kan använda andra toaletter än den i husbilen. Planering. Hela tiden.

Elen – va kan den ta slut?

Ja det är klart det kan ta slut, men i lägenhet/hus tar den inte slut. Där kan den försvinna på grund av åsknedslag t.ex. men då är det ofta katastrofläge 🙂

I en husbil använder man el till allt i princip när man står på en ställplats/camping som erbjuder det. Annars är det gasol som gäller. Spisen går alltid på gasol (luktar helt fantastiskt tycker jag!) och kylskåpet går på gasol så länge ingen el är inkopplad. Vi har ett bilbatteri och ett separat batteri för bodelen. Spolningen i toaletten och vattenpumpen t.ex. går på el, så man måste alltid ha kräm i bodelsbatteriet för att kunna använda toalett och vattenkranarna. Rätt var det är så tar det slut om man inte kört bilen (för då laddas bodelsbatteriet också). Det är med andra ord skönt när man har el på ställplatsen. Just ikväll är det andra natten vi inte har el men det är inga problem för vi har flera batteripack och datorn har liiiite kräm kvar. Men imorgon måste vi ha ström för att ladda på allt igen.

När/Om vi köper en husbil är det solpanel på taket som gäller!

Varmvatten – det är verkligen en lyx

Man kan värma vatten och även bomiljön med gasol. Man ställer in reglaget så vatten värms för dusch/disk och samtidigt kan man välja om man även vill värma upp bodelen eller bara vatten.

Fast om vi inte ska duscha i husbilen så värmer jag faktiskt diskvatten på gasolspisen istället. Det går fortare och då kan jag även värma upp den mängd vatten jag vill ha och få det så varmt jag vill ha det. Samt att jag får glädjen att sätta på spisen igen.. åh den doften!

Fast står man med el inkopplad använder man den för uppvärmningen av både varmvattnet och värmen i bilen.

Oavsett att det är mycket tankar på hur man ska lösa det som annars bara löser sig så tycker jag det är riktigt lyxigt. Vi kan bo i en bil. Vi har ändå tillgång till alla bekvämligheter. Vi kan sova i princip var vi vill. Vi kan förflytta oss när och vart vi vill. Det här är lyxigt! Trots att det är primitivt 🙂

Missa inga inlägg, följ bloggen!

13 svar till ”Primitivt men ändå lyxigt liv i en husbil”

  1. Profilbild för Ingela

    Oj, vilken bra beskrivning av alla vatten-och elproblem. Jag såg framför mig ett bekymmersfritt rullande med lyxiga middagar och långa varma duschar. Nu inser jag att husbilslivet är lite av en utmaning. 🙂
    Tack för en bra postning.

    1. Profilbild för webbtanten
      webbtanten

      Haha lyxiga middagar och långa varma duschar har vi, men inte varje dag 🙂

      1. Profilbild för Ingela

        Ja, men det är säkert en del av charmen tänker jag, att lära sig vad som funkar och inte. Häromdagen skrev en dam lite surt till Umeå kommun att de valde bort staden för att det inte fanns ett A-läge mitt i stan med utsikt över älven med både laddning och tömning av husbil. Så de valde att besök en annan stad istället. Undrar om jag blir en sån också med husbil? Antagligen. 🙂

        1. Profilbild för webbtanten
          webbtanten

          Det är absolut en del av charmen. Men framför allt lugnet. Att man är borta från tempot som annars pågår för fullt runt omkring en. Har man väl bott vid sjö/hav/älv så vill man gärna ha den vyn varje kväll/morgon. Så ja, du blir säkert sån oxå 😉 Men sen kan man ju se andra fördelar med en ställplats och därför välja nåt utan utsikt. Att den är gratis t.ex…DET vore nåt för kommunen att satsa på.

  2. Profilbild för Helena Roth

    Låter som du är inne i en ”funkar – funkar ej – saknas”-övning denna veckan, vilket ju är guld inför ett eventuellt eget köp av en husbil!

    1. Profilbild för webbtanten
      webbtanten

      Ja två väldigt givande veckor av intensivt lärande och testande 🙂

  3. Profilbild för Gunnar FN

    Hoppas du har tid för annat än själva livet i bilen – som semester, typ. Annars låter det som ett lagom fokuserat liv. Grunderna, liksom.

    1. Profilbild för webbtanten
      webbtanten

      Det är den här semesterns fokus. Så länge jag fokuserar på annat än jobbet tycker jag det är semester 🙂

  4. Profilbild för Chatrime

    Precis det där jag älskar med camping. Att vardag tar sån tid att fixa gör att jag blir helt avslappnad och andas djupt. Vi bor visserligen i tält men vi har liknande dilemman även om vi inte behöver bry oss om att tömma/fylla några tankar.

    1. Profilbild för webbtanten
      webbtanten

      Ja det är ruskigt avslappnande. Älskar detta 🙂

  5. Profilbild för Lena

    Vi funderade på husbil för några år sen, men det slutade med en motorcykel. Men tanken på husbil i framtiden finns där, och det är intressant att följa med på er resa.

    1. Profilbild för webbtanten
      webbtanten

      Motorcykel är nåt annat 🙂 Men säkert fantastiskt på många sätt. Prova att hyra husbil innan köp, men bara om ni kan tänka er att köpa för man blir lätt frälst..

      1. Profilbild för Lena

        Det är nog ett bra råd när det blir dax. Man får hänga med några år till, den är fantastiskt smidig på slingriga vägar så man får se mycket vackert 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
07:1817:19 WET
FreLörSönMånTis
20°C / 11°C
22°C / 15°C
22°C / 16°C
19°C / 10°C
19°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.